![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Kaybettik...
|
Vanillia planifolia hakkında bilmeniz gerekenler. Vanilya bir orkide, bazı gelişme özelikleri mum çiçeğini andırıyor. Örneğin 10 metreyi bulmadan evvel çiçek açmıyor. Kendi değil çiçeği kokuyor. Çiçeği çok kısa süreli bir gün kadar dayanıyor. Çiçek açması için sıcak nemli bir ortam istiyor. Bunları sağlıyamazsanız evlerde yetişen Monstera veya potosdan çok daha değişik bir özeliği yok gibi gelişir bu bitki. Evet bende var ephesosa da çelik vermiştim onda da var. çelikle üretimi çok kolay orkideler içinde bakımı en kolay olanlardandır. Ancak dediğim gibi 10 metre sarıp sarmalıyacağınız bir terraryumunuz seranız yoksa bu bitkiye bakmak lüzumsuz veya yıldırıcı bir emek harcamak demektir. Vanillia'yı aztek'ler ilk keşfedip kültür bitkisi olarak kullanmışlardır. kakao ile karıştırıp çikolatanın ilk şeklini oluşturduğu bilinen "acı su" adlı bir içecek olarak tüketmişlerdir. Tabii o zamanlarda rafine şeker olmadığından çikolata tadı şekersiz ve çok bitter bir halde olmalıydı. ancak kakaonun içindeki phentermin ile vaniliadaki vanilin ağırlıklı aromaları azteklerde de çok sevilmiş. Yalnız çiçekden sonra oluşan tohum kapsülünde bugün sevdiğimiz o vanilin aromasını elde etmek için birkaç işlemle fermantasyona sokmak gereklidir bilinen 3 yoldan biri örneğin burbon vanilyası tadını verir. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Pastalarımda kullandığım ve sıvı vanilya olarak bildiğim bourbon vanilya aromasından bahsediyorsunuz sanırım. ![]() Hemen buzdolabına koştum. Çiçeği de çok benziyor. Fotoğraf ekliyorum. ![]() ![]() İçerik kısmını da fotoğrafladım Almanca bildiğinizi varsayarak, siz okuyup karar verince emin olabilirim aynı şeyden bahsettiğimize. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Kaybettik...
|
Evet bu extrelerde gerçi bir dizi katkı malzemeleri de var. İçerik kısmında "gemahlene Bourbon-Vanilliaschotten" burbon metodu ile fermante edilip öğütülmüş Vanilia kapsülü demek. Belki rastlamışsınızdır yurtdışında deney tüpü gibi tüplerin içinde uzunca kara kuru çubuklar halinde de satılmaktadır. Bunu ortadan yarıp içindeki hülasa sıyrılarak çıkartılır ve süt ile kaynatılarak kullanılır. sonradan bu sütden vanilya kapsülünün kabuğunu çıkartmak siyah noktalar halinde yüzen tohumlardan da süzmek gerekebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
|
*** Penelophe, Sıvı vanilya paketin Türkiyede üretilmişe benzemiyor. Her markette bulunuyormu? sanırım paketler bir kullanımlık değilmi? Yoksa açıldıktan sonra bekletmeye gelmez belki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|