![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen sene bir arkadaşım kendi cybidium orkidesini ayırdıktan sonra çiçeklenmiş olarak bir parçasını bana verdi. Bu sene çiçeklenmedi, yeni yumru oluşturdu ama eski yumrunun üzerinde beyaz lekelenmeler var. Bunlar bir hastalık belirtisi mi? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Hocam öncelikle iyi günler, Size birkaç sorum olacak; Cymbidium tür orkidemi size aşama aşama resimlerle gösterirsem daha anlaşılır olacağını düşündüm. Biraz komik oldu ama ![]() 1. Çiçeği ilk aldığımdaki hali 2. Çiçekler döküldükten sonra zamanla yapraklar arkadaşlarında bahsettiği gibi kuruyup dökülmeye basladı. 1 sene kadar bu sekilde yapraklar dökülüyor, bir yandanda yanlardan yeni yapraklar çıkıyordu. Acaba köklerdemi bir sorun var diye saksı değiştirmeye karar verdim. Çünkü 1 sene geçmesine rağmen hiç çiçek açmadı. 2. fotografı saksı değiştirirken çekmiştim. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Saksı değişimi yaparken internette gördüğüm videolardaki gibi çiçeği 2 ayrı saksıya ayırdım. Birini bir arkadaşıma hediye ettim. Bendeki kalan çiçek daha sağlıksızdı. Arkadas bakımını yapamaz diye durumu kötü olanı ben aldım. 1 ay içerisinde bendeki çiçeğin en büyük 2 bulb'u kurudu. Tekrar saksısını değiştirip kuruyan bulbuları ayıklarsam çiçek daha yıpranır dıye korktum. Zaten kuruyan bulblar diğer sağlıklı gövdelerin tam ortasında kaldığı için ordan ayırmakta zor olacaktı o yüzden, steril bir makasla üst kısımlarını kestim. 3. ve 4. fotoğrafta görüldüğü gibi yeni yapraklar cıkmaya basladı kuruyan bulbun etrafından. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Kaybettik...
|
Sayın Korhan, herşey iyi hoş güzel de sorunun ne olduğunu tam anlıyamadım. En azından soru soracağım demişsin ama doğrudan bir soru okuyamadım. ![]() Sanırım tek sorun neden çiçek açmıyor? veya diğer satır arası bir soru da böyle yaptım ama doğru yapmış mıyım? Evet herşeyi doğru yapmışsın. Gelelim orkidenin çiçek açmamasına yaprak gelişiminden anlaşıldığı kadarı ile orkide bulunduğu ortamdan ve şartlardan memnun. Ancak cymbidiumun çiçek açması için gübre veya besini yetersiz gelmiş olabilir. Bir de Cymbidiumlar bir saksıyı tamamen doldurmadan kökleri sıkışmadan çiçek açtıklarına ben şahsen tanık olmadım. Cymbidiumlar terrestrik orkidelerdir. Topraklarına humus katılması gerekir iken bunu ev şartlarda sıvı gübrelerle sağlamak daha uygun olur. Gübre isteği diğer Orkidelerden bu bağlamda daha yüksektir. Her sulamaya normal orkideye tavsiye edilen dozun yarısını eklemek sureti ile sulama yapın. Bir diğer etken ise çiçek açmayı induke etmek için gece gündüz ısı farkı gereklidir. Bunun için yazın dışarıda bıraktığınız orkideniz sabah sıcaklığı 16 drece olana dek dışarıda bırakabilirsiniz gece ısının dışarıda daha çok düşeceğinden sonbahara doğru çiçek açmıya kalkışacağını gözlemliyeceksiniz. Ancak burda asıl sorun bu çiçeği eve alıştırmakda. birden ev ortamındaki fazla ısı ve ışık azalması çiçeklerini dökmesine de neden olacaktır. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|