agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni334Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-03-2006, 12:32   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 11
Cymbidium

Merhaba,
Ben Orkide üretimi yapan bir serada şu an staj yapıyorum.
Orkide'nin hastalık belirtileri ve hastalıklarında yapılması gerekenleri öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler...

Bahadır Bostancı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2006, 23:59   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Türü?

Orkidenin türü nedir?
hastalık belirtileri diğer bitkilerinkinden farklı değildir. Zirai ilaçların en etkin olanları dozajı azaltmak adına kendi tercihlerimdir.
genel olarak orchidelerde oluşan temel hastalıklar bakım hatalarından kaynaklanmaktadır. bunun dışında dışardan gelen virüs ile kontamine bitkilerin imhası dışında bir ilacı yoktur.
paraziter haşaratlar normal bir insektisitle bertaraf edilebilir.
burdan size söyliyebileceklerim orch.ların phalaenopsis olduğunu varsayarsam substratın da etkisi ile uygunsuz ısı ve nem değerlerinden köklerde mantar oluşumlarına dikkat etmenizdir.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 19:36   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Erkan Hocam siz olmasanız biz ne yapacağız,bu bilgileri neden satarken vermiyorlar.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2006, 20:33   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 11
Orkidelerin türünü öğrendim. Cymbidium... Şimdi hastalık belirtileri ve hastalıklarında yapılması gerekenler hakkında neler söyleyebilirsiniz bana?


Düzenleyen Bahadır Bostancı : 07-08-2006 saat 20:42
Bahadır Bostancı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2006, 09:22   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Cymbidiumlar hakkında çok şey söyliyebilirdim...
siz neler bildiğinizi yazarsanız bende doğru bildiğim yanlışları yazardım bundan evvelde belirtiğim gibi bu çok kapsamlı bir konu diğer bitkilerde olanların dışında özelikle de cymbidiumlara has arazlar dahi uzun bir yazı gerektirir.
bu bana Fırat beyin akvaryumkulübünde tanımını yaptığı "armutpiş kimdir?"i anımsattı.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2006, 16:25   #6
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Cymbidium

Konu yan yoldan ilerler iken şu ek bilgiler ile tekrardan trade'i rayına oturtayım derim...,
Cymbidium Türkiye'de "dal orkide" olarak da bilinen Paphiopedilium'un yanı sıra çok tanınan terestrik tropik orkidelerin iki türünden biridir. Avrupa bu bitkinin serada kapladığı yerden dolayı kesme çiçekçilikde üretimini hemen hemen bırakmış durumda olası mini varyasyonları ise sadece saksı ile satışını amaçlar. Yapılan fizibilite çalışmaları arsa, sera fiyatları ısıtma giderleri vd. maliyet hesapları sonucunda Avrupalılar Cymbidium'un kesme çiçekçilikde rentabl olmadığını görüp diğer türlere yönelmişlerdir. Burada asıl maliyetin yüksek çıkmasına sebep olan faktörlerden biri şüphesiz ki büyük çiçekli Cymbidium'un işgal ettiği alan, ve bu alanı ısıtma giderlerinin bu alana oranla fazlaca yüksek bir rakkama ulaşmasıdır. Ancak Türkiye'nin, özeliklede Antalya ve cıvarı hatta Akdeniz ege bölgesinde bu tarz bir üretimde bu maliyeti aşırı yükselten ana faktör pek bir ağırlık kazanamıyacaktır. Benim bildiğim Beykoz ve yalova'da bir kaç sera işletmecileri Cymbidium kesme çiçek üretiminde başarılı olduğu yönünde.
Kısaca yukardaki Cymbidium üretiminde staj yapan arkadaşa da hastalıkları ile bir iki şey ekliyeyim.
Cymbidium'da diğer tüm bitkilerde de olduğu gibi yaprak biti, kırmızı örümcek, thripse, vs. gibi bitki suyunu emen asalakların teşhisi değişik değildir. Bu mantar hastalıkları bakteriyel ve virütik enfeksyonlarda da pek bir farklılık göstermez. kullanılacak ilaçlar da hemen hemen aynısıdır. Tabi burda Cymbidium'un viral enfeksyonu için, diğer bitkilerde de olduğu gibi, zirai mücadele ilaçları tamamen etkisiz kalmakda vede bitkinin imhasını gerektirmektedir. Anccak cymbidiumun ayıran tek özeliği bazı virüsler ile yaşamına devam edebilir olmasıdır bunlara karşı tam dirençli olup %100 sağlıklı bir bitki gibi rehabilitasyonu mümkün olmamakla birlikde bu bir kaç virüs Cymbidium için lethal sonuçlar getirmemektedir.
Ancak tüm seranın ciddi bir viral enfeksyon sonucu heder olması her monokültür üretimde olduğu gibi Cymbidiumda da ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bunun preventiv önlemleri herkesce malum olduğu gibi hijyen ve kontaminasyonu önliyecek yeni ve/veya hastalıklı bitkinin izolasyonu vs.vs.
viral enfeksyonlar kesici aletler yolu ile bulaştığı bilinmekte bunun için kesici bıçak ve makaslara ciddi sterilizasyon prosesleri uygulanmalı ve diğer bir enfeksyon yolu olan asalakların, ki enfekte bir bitkiden diğerine geçen bu böcekler de bu yoldan viral enfeksyonu yaydıklarından, derhal bertaraf edilmesi gerekir.

feyzon ve Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen praecox : 16-08-2006 saat 20:31 Neden: eklemeler
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2007, 22:23   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Merhaba!
Cymbidiumları severim ancak bir türlü cymbidium yetiştirmeyi beceremedim.En zor orkide kavramı oluştu aklımda cymbidium için ve bu yüzden tekrar cesaretlenip alamadımYalovadan almıştım akgül çiçekçilikten 4 sene önce 2 adet 2side çiçek açtı(biri teyzemdeydi) ancak tekrar başaramadım ve öldüler

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2007, 14:57   #8
Ağaç Dostu
 
Dilek Erbil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 182
Galeri: 4
Sayın İzmirli,
cymbidiumların tekrar açması için yazın ve sonbaharda gölgede olmak şartıyla balkon veya bahçeye atmanızı tavsiye ederim.Gündüz ve gece sıcaklık derecelerinin farkı onları etkiliyor.Ayrıca cymbidiumlar gübrelenmeyi sevenler arasında,hatta diğer orkideler kadar hassas değiller bu konuda.Bodrum'da ben içeriye dahi almıyorum ve bu kışda beni çicekleriyle sevindirdi.

Dilek Erbil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2015, 20:06   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-10-2012
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 20
selamlar.. bende ilk cymbidium'um aldım Ziya abiden.. bodrumda olduğunuz için size sormak istedim, kışın da mı dışarda tutuyorsunuz acaba

min_isis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2007, 20:17   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Teşekkür ederim

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2007, 07:49   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Yardımlarınız için teşekkür ederim.Son olarak gübre için önerebileceğiniz bir marka var mı acaba yoksa orkide için desem verdikleri yeterli olurmu?
Saygılar

ardaezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 12:47   #12
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
selam praecox çiçekçide çok güzel bir orkide gördüm dayanamadım aldım. sanırım uzun bir süre çok az ışık alan bir yerde tutmuşlar ve yalnış bilgilerinden dolayı sürekli saksı altı kabında su bulundurmuşlar (banada sürekli altlıkta su olması gerektiğini söyledi) tabi bu formu izlediğim için öyle olması gerekmediğini biliyorum.
Aldım bu orkideyi yaprakjlarının rengi yeşilden sarıya doğru dönmüştü yani sarı olduğuı bellideğil ama zayıf yapraklardaki cansız yeşil renk olur ya öyle onu orada ölümer bırakmaya içim el vermedi.saksıiçindeki kjöklerinde çürüme yaptığı görüle biliyordu. yeni bir cam saklsı ayarladım sizden öğrendiğim şekilde yeni saksı için karışımı ayarladım, orkideyi eski saksısından çıkareıp bir yan keskiyle çürük olan kökleri temizledim zavallının sadece 7 / 8 cm uzunluğunda 3 kökü kaldı kesdiğim yerleri odun kömürü tozuyla kaplayıp yeni saksısına aldım.
bütün bu işleöleri rormdaki aktarmış olduğunuz bilgiler ışığında yaptım bu bağlamda teşekkür etmek isterim size. ayrıca bu işlemler dışında yapmam gereken başka bir şey var mı? şimdiden teşekkür ederim.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 12:54   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın ardaezgi,

gübre konusunda tabii çok seyreltmek kaydı ile compo guanolu bir gübre olur ben yurtdışından getirtiyorum şayet bulabilirseniz miracid tafsiye edeceğim...

sayın ephesos cymbidium konusu altında yazmışsınız orkidenin türü nedir.
her iki durumda da sanırım kök çürümesi çökerten olma ihtimali üzerinde durmak gerek. orkidelerde yapraklar bir müddet karanlıkda kaldı diye sararmaz.
şimdilik captan + previcur kokteyli ile müdahale edin...
orkidenizin türü nedir?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 20:56   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

ardaezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 09:20   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Sayın Praecox,

Yardımlarınız sayesinde orkidem 2,5 aydır yaşıyor.Hatta geçtiğimiz hafta dibinde 2 küçük filiz gördüm ve çok mutlu oldum.Ancak sanırım ciddi bir problem söz konusu,orkide 5-6 yumrudan(**** kökten) oluşuyor. Sanırım köklerden üçünde kök çürümesi dediğiniz durum mevcut, yapraklar yeşil olmalarına rağmen kök dibinden kopmuşlar,yumruların dipleri kararmış ve pörsümüş,hatta bir yumru tamamen çürümüş gibiydi ve kötü kokuyordu,toprağından keserek çıkarmak zorunda kaldım. Diğer üç tanesi(filizlerde bunlardan birinde) iyi görünüyor.Orkideler hakkındaki tüm bilgileri sizin sayenizde öğrendim ve bu forum bana günlük koşuşturmalar arasında neredeyse hiç vakit bulamadığım bitkileri yeniden hatırlattı.Tüm bu güzelliklere vesilede benim birtanecik cymbidiumum oldu. Onu kaybetmek istemiyorum, helede filizler sayesinde yaşatmak konusunda bu kadar ümitlendikten sonra,fotoğraf göndermem pek mümkün değil gibi yinede göndermeye çalışıcam.Birde saksı çok büyük ve ben çok acemiyim,acemiliğimi dikkate alarak orkidemi nasıl kurtarabileceğim konusunda yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla

ardaezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 09:37   #16
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın ardaezgi,

korkarım o cymbidiumu şimdilerde saksı harcını değiştirmeniz gerek. cymbidiumlarda diğer orkidelerden farklı olarak eski yaparakları dökülmüş ve sizin de bahsetiğiniz gibi çürüme göstermiş "bulb"ların hijyenik sebeplerden dolayı temizlenmesi gerek.
saksıyı bir boy büyütüp vede tüm çürümüş kök ve bulbları temizleyip yeni saksı harcına dikmeniz gerek...
biliyorum cymbidiumların en büyük sorunu hacimleridir... devasa bir sazlık misali gelişir... ama bu zorluğun bedelini de kışın o gösterişli çiçekleri ile size fazlası ile geri öder...
bu arada kesim işlerindeki hijyen ve kömürleme... obligatorik olarak tafsiyemdir.
tabii çürüme baş gösterdiği için de bir fungicide müdahalesi de şart.
yazın cymbidiumunuzu dışarda gölge bir yerde dinlendirin...

resim ekleme imkanınız zorlarsanız görmek daha iyi olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 10:53   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Teşekkür ederim. Herhangi bir yanlış anlama olmaması için aşama aşama gidersem
1- Saksı harcını değiştiricem.
Soru 1 : Harcı en kolay ve çabuk nerede bulurum acaba?Bir çiçekçiden yardım istesem mi sizce?
2-Kökleri ve bulpları temizliycem.Bunu alkolle steril edilmiş aletlerle yapıcam.
Soru 2 :Anladığım kadarıyla kestiğim yerlere aktif kömür sürmem gerekiyor.Acaba bunu nerde bulurum?
3-Fungicide müdahalesi yapıcam.
Soru 3 : Bu müdahale Phalaenopsislerde yapılanla aynımıdır?İlaç olarak ne tavsiye edersiniz?
Soru 4 : Ortalama on günde bir besin takviyesi yapıyorum.Hava güzel olunca gündüzleri dışarıda birkaç saat bırakıyorum,serinde içeri alıyorum.Daldırma yöntemiyle sulama bu tür içinde faydalı mıdır? Gerçi bir kere denedim iki kişi kovadan zor çıkarttık ama daha iyi olacaksa yaparım.
Yardımlarınız sayesinde eğer orkidemi yaşatabilir ve büyütebilirsem benim için büyük bir mutluluk olacak.Tekrar teşekkürler!
Saygılar

ardaezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 11:17   #18
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardaezgi Mesajı Göster
Teşekkür ederim. Herhangi bir yanlış anlama olmaması için aşama aşama gidersem
1- Saksı harcını değiştiricem.
Soru 1 : Harcı en kolay ve çabuk nerede bulurum acaba?Bir çiçekçiden yardım istesem mi sizce?
evet sanırım saksı harcı da çürümüş olabilir bulabilirseniz cymbidiumlara grodan kaya yünü kullanabilirsiniz
Alıntı:
2-Kökleri ve bulpları temizliycem.Bunu alkolle steril edilmiş aletlerle yapıcam.
Soru 2 :Anladığım kadarıyla kestiğim yerlere aktif kömür sürmem gerekiyor.Acaba bunu nerde bulurum?
3-Fungicide müdahalesi yapıcam.
Soru 3 : Bu müdahale Phalaenopsislerde yapılanla aynımıdır?İlaç olarak ne tavsiye edersiniz?
en kolay bulunan olduğundan captan ve/veya previcur
Alıntı:
Soru 4 : Ortalama on günde bir besin takviyesi yapıyorum.Hava güzel olunca gündüzleri dışarıda birkaç saat bırakıyorum,serinde içeri alıyorum.Daldırma yöntemiyle sulama bu tür içinde faydalı mıdır? Gerçi bir kere denedim iki kişi kovadan zor çıkarttık ama daha iyi olacaksa yaparım.
evet ev şartlarında kovaya daldırıp çıkartmak en uygunu gerçi çoğu seralarda damlama sulama da yapılıyor...
artık bu aylardan sonra cymbidiumu dışarıda bırakabilirsiniz. bundan evvelde yazdığım gibi cymb. serin sever sonbaharda gece gündüz ısı farklılıkları çiçeklenmesini tetikliyecektir. ancak soğuklarda çiçeğe duran cymb.u içeri aldığınızda azami dikkat...! aydınlık ve çok sıcak olmamalı ki çiçeklerini dökmesin...
Alıntı:
Yardımlarınız sayesinde eğer orkidemi yaşatabilir ve büyütebilirsem benim için büyük bir mutluluk olacak.Tekrar teşekkürler!
Saygılar
kolay gelsin anlaşılan bitki bayağı büyük belki bu durumda bölüp iki saksıya da dikebilirsiniz...

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 11:23   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
Çok iyi bir fikir eğer iki saksı yaparsam hem taşıması kolay olur, hemde şansım artar sanırım.Bilgi için teşekkürler,
Saygılarımla

ardaezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2007, 08:30   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Ankara Cepa Bauhaus'dan haftasonu 1,75 YTL'ye Cymbidiumlar aldım. 69 YTL civarı olan bitkileri 9,90 YTL'ye düşürdükten sonra satılmayanları imha edeceklerdi (Bauhaus bitkileri doğrudan kendisi ithal ettiği için satılmayanları iade edebilecekleri bir sera yok, satılmayan bitkileri imha ediyorlar). Bahçe bölümü şefiyle görüştüm ve kalanları 1,75 YTL'den almama izin verdi, yaklaşık 10 tane aldım. Bitkiler çiçeksiz, aslen 3 ayrı renk tonu varmış ama hangisi hangisidir belli değil. Bu fiyattan Cymbidium almak isteyenler bahçe bölümü çalışanlarından Tayfun Türker Beyle görüşebilirler (bitki barkodunun değişmesi gerekiyor, ayrıca bitkiler şu an teşhirde değil, arka tarafta biryerden getirilmeleri gerekli). Tahminen bir daha cymbidium getirmezler, bitkilerin çöpe atılmasına da benim içim el vermedi ama hepsini alacak yerim yok , bu hafta da bitkileri tutabilirler (ve hala sağlıklı olanları aradan seçilebilir) ama sulanmadıkları için haftaya ne olur bilinmez. İlgilenenler telefonla Tayfun Beye ulaşabilirler (0.312.295 68 00 / 33 bahçe bölümü).

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 00:03   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Sayın ataman.. Bende sizden bir gün önce almışım.. Fiyat cidden çok güzel

Ancak saksılarında toprak yok denecek kadar az kalmış.. Her yeri köklerle dolu Benim saksı içini kontrol etme sebebim ise içinde kesinlikle var olduğunu bildiğim böcekleri yok etmek amaçlıydı ve yanılmadım yine

Kalan çok az torf ve köklerin arasında maalesef kırkayak benzeri canlılar cirit atıyor. Buna ilave olarakda torfu bir örtüya döktüğümde doğada olmayan bir yeşil tonunda (fosforlu açık yeşil ) kırmızı mercimek büyüklüğünde sanırım böcek yumurtalarıda buldum. Sıkınca içinden yeşil sulu birşeyler çıktı.. Gerekli ilaçlamayı sizde yapın bence

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 08:11   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nebat06 Mesajı Göster
Sayın ataman.. Bende sizden bir gün önce almışım.. Fiyat cidden çok güzel

Ancak saksılarında toprak yok denecek kadar az kalmış.. Her yeri köklerle dolu Benim saksı içini kontrol etme sebebim ise içinde kesinlikle var olduğunu bildiğim böcekleri yok etmek amaçlıydı ve yanılmadım yine

Kalan çok az torf ve köklerin arasında maalesef kırkayak benzeri canlılar cirit atıyor. Buna ilave olarakda torfu bir örtüya döktüğümde doğada olmayan bir yeşil tonunda (fosforlu açık yeşil ) kırmızı mercimek büyüklüğünde sanırım böcek yumurtalarıda buldum. Sıkınca içinden yeşil sulu birşeyler çıktı.. Gerekli ilaçlamayı sizde yapın bence
Sayın Hocam,
Böcek sorununu ben de fark ettim, aslında aynı soruna daha önce aldığım bazı phalaenopsislerde de rastlamıştım, saksıların içinde pek de ufak olmayan kırkayaklar bulmuştum, firmalar bitkileri gerekli karantina koşullarına uymadan getiriyorlar, aslında karantina şartlarını tam anlamıyla yerine getirince de orkidelerin çiçekleri geçmiş oluyor galiba, iki ucu kolonyalı değnek

Ben bitkilerin saksı harcını tamamen değiştirmeyi planlıyorum, kullanacağım harç içeriği 2 birim orta boy ağaç kabuğu + 2 birim ince boy ağaç kabuğu + 2 birim kalın perlit (aslında bulabilirsem orta boy ponza kullanmak istiyorum) + 1 birim torf (şu an saksılarda var olanı kullanacağım) + 1 birim odun kömürü olacak. Metal askıyla balkona asılan 60 cm'lik saksılardan iki adet aldım, 4 veya 5 saksı cymbidiumu bir uzun saksıya yan yana yerleştirmeyi düşünüyorum, gece sıcaklığı 5 derece civarına düşene kadar bitkileri dışarıda tutacağım, daha sonra ise pimapenle kapanmış olan balkonda veya apartman içi üst kat (çatı aydınlatmasının altı) korkuluklarına asarak korumaya çalışacağım. Gece-gündüz ısı farkı ve düşük ısı olmadan cymbidiumları tekrar açtırmak mümkün değil deniyor. Bakalım bu yöntem işe yarayacak mı, göreceğiz Ama ev içinde batı cephe camda olup öğleden sonra uzun süre güneş ışığı alan cymbidiumlarım 2 yıldır sadece yeni yumrular veriyorlar, bir tanesi çiçek sürgünü oluşturmaya başlamıştı ama sonra sürgün çürür gibi oldu, halbuki aynı cephedeki cattleyalarım çiçek veriyorlar. Olay gerçekten düşük ısı ve gece-gündüz ısı farkında gizli galiba.

Bu arada mağazada cymbidiumların şu anki saksılarından biraz daha büyük hafif derince yeşil saksılar var (galiba 1,90 YTLye almıştım), hem plastikleri oldukça sağlam hem de boyutları açıkta kalan kökleri içine alabilecek kadar büyük. Uzun balkon saksısına sığmayanları da bu saksılara almayı düşünüyorum. Cymbidiumların biraz derince saksılarda daha verimli olduklarını okudum, 2 birim saksı çapına 3 birim saksı derinliği öneriliyor.

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 11:47   #23
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Saksı harcını değiştirseniz dahi bitki rizomlarında veya köklerde halen böcek veya yumurtaları kalabilir.
Cymbidium saksı harcı değiştirilecekse yapraksız eski bulbları söküp ayırmak lazım bunların yavru bulb doğurganlık süresi çok kısadır ve bir daha yavrulamazlar. Bir de üstüne çürümeye başladılar mı diğer sağlıklı bitki bulblarını da sarıp hasta etme ihtimali vardır bu bakımdan kesip o eski bulbları atın.
Kökleri ve geri kalan bitkiyi yeni saskı harcına dikmeden evvel de Benlate ile dezenfekte etmenizi tavsiye ederim.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 20:59   #24
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Teşekkürler sayın praecox... Bende köleri Thiodanla dezenfekte ettim. Bir gece de açıkta kuruttum kölerini.. Kurumuş bulblarınıda ayırdım ancak bazı kökleri üç'e bölmek zorunda kaldım.

Bu konuyla alakalı bir sorum olacaktı size.. Benim evimde sabah gündoğumundan akşam günbatımına kadar güneş alan güney yönlü bir teras mevcut.. Cymbidium'larımı bu terasımda muhafaza etsem nasıl olur dersiniz ?

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 21:07   #25
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Cymbidiumlar aydınlık ve kısmen serin severler. doğrudan güneş almamalılar sadece sabah saatlerinde doğuya bakan pencerede güneş alsa zararı olmaz en uygun pencereler evde kuzaydoğu doğu ve kuzeybatı pencereleridir. cattleyalar ise yine doğrudan güneş almamak kaydı ile çok daya fazla aydınlık ve sıcaklık seven türlerdir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 12:42   #26
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,909
cymbidium

Bu seneki ilk açan diğer renkler bundan sonra açmaya başlar kokusu çok hoş

Eklenen Resimler
 
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 23:45   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Teşekkürler sayın praecox...

Bu aldığımız cymbidiumların çiçekleri daha yeni döküldü.. Tekrar açması ne kadar bir zaman alır acaba ? ortalama olarak tabi..

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2007, 00:51   #28
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Tahminim artık bir daha seneye açarlar. Bir müddet sonra yeni filizler yeni rizomlar oluşturacaklar ondan sonra çiçek sürgünleri vereceklerdir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2007, 03:04   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Gelecek seneye açacaklarsa rahat olalım o zaman

Sahurdan sonra motorsikletimle Yalova'ya doğru yola çıkacağım. Hem gezmek hemde ordaki seralarda neler var bakarım artık. Orkide üretenler öncelikli tabi ki.

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 13:53   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 38
Bütün Yalova kıyı şeridindeki nerdeyse her seraya sordum. Ancak hiçbirinde orkide yok. Ne de nerde satıldığını bilen buldum. Sadece gezmiş oldum

nebat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025