![]() |
|
![]() |
#2 |
Kaybettik...
|
Sanırım ismi aşina değil size yöresel adı karga soğanı olan hatta çocukların küçük karpuza da benzetip tekme ile top oynadıkları misket gibi suistimal etiği yurdumun Ophrys sınıfı bir Orchide sinden bahsediyorum. Orchis değil tek yumrulu Ophrys. benim merak etiğim kastamonu amasya bölgelerinde şu anda bolca yapraklanan bu bitkinin çiçeklenmiş hali ile resmedilmişliği var mı? birilerinizde. Düzenleyen praecox : 28-12-2006 saat 16:00 Neden: dz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
ophrys mammosa: memeli kır orkidesi, memeli kedigözü, keditırnağı adı ile bilinen 0-1250 m. irtifada yetişen, mart-nisan-mayıs aylarında çiçeklenen bitkiyi mi söylüyorsunuz sn Praceoks? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
mammosa'yı araştırayım. sizce bu tür o yörede oldukça sık rastlanan bir tür yani öyle mi? Bunu anladım ben yazınızdan. bende tam bilemiyorum bildiğim tek şey bunları yöre halkından edindiğim, kısaca "-karga soğanı derler bunlara bizde abi... biz ilgilenmeyiz inekler onların yaprakları ile ilgilenir... **** çocuklar misket oynar... top gibi vururlar" gibilerden bir muhabet. burda bir link buldum ancak çok genel... Ophrys türü olduğu şimdiki yapraklanmasından vede soğan yaprağından belli gibi. Bir ihtimal mart gibi de çiçekleneceği. ancak mart'dan evvel bu isimle bir "tür" tanımı daha detaylı bir bilgi var mı diye merağımdan sordum. Ancak şunu belirtmeden de edemiyeceğim... yöredekiler ineklerimizin sütü ve çocuklarımızın oyuncakları oldukça değerli bilmem bunun bilncindeler mi? sanmıyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sn Praecox sizin verdiğiniz linkte Ophrys mammosa soldan sağa doğru ilerlersek 3. satır, 2. sütundaki bitki. Siz bunu mu demiştiniz. Çocuklar herhalde bunun çıkıntılı çiçekleri ile oynuyorlar. Adını memeli kır orkidesi veya memeli kedi gözünü burdan alıyor olsa gerek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sn Praecox Memeli kedigözü veya memeli kır orkidesi Amasya çevresinde yetişen bir bitki. Hatta kıyılarımıza teğet geçen bölgelerimizin tümünde yetişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|