agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni155Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-11-2006, 21:52   #1
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Orkidelerin tohumları civcivi gelişen yumurtaya benzetir isek Bu tohumlarda yumurta akı ve sarısı ilk kotelidon gibi nışasta vs. gibi ilk canlanma denemelerini yapacakları sırada ihtiyaçları olan hiç bir besin bulunmamakda adeta toprağa çırılçıplak bir embryo misali atılmakda. bu adeta prematüre embriyorara küvezlik görevi gören kendi doğal yaşamlarında bu orkide türlerine spesifik yani özel sybiozeye girdikleri bir mantar türü bulunur.

bu mantar mükozası tohumlarını diktiğiniz substratda yoksa tohum çimlenir çimlenmez besinzilikden açlıkdan ölmek zorundadır. hiç bir şeyi çevresinden alamaz. o ilk canlanmanın müteakibi symbiozesi olduğu mantarın bu embriolara analık, hatta küvezlik görevi gösterip belli bir büyüme aşamasına kadar besliyerek getirmesi gerekmektedir.

bunu evde sera da yapmak çok zor özelikle de türe özel mantar mukozasını bu tohumları besliyecek hale getirmek bu ortamı sağlamak zira bu ortamda analık görevini üstelnecek olan mantarların yanı sıra bir dizi çürüten küflendirenleri de beraber büyütmüş oluruz . dolayısı ile bir tür mantar için de steril şartlar gerek.

bir kez zaten steril şartlara dayandık mı bugün mantarın orkide tohumlarına sunan besinleri laboraturada steril kaplarda hazırlar ekimi yine bu steril alanlarda yaparız.

kısaca anlatmaya çalıştığım ancak korkarım yine forumun büyük bir kısmının anlamadığı orkidelerde tohumdan yetiştirmenin zorluklarına giriş sözüm bu kadar.

şimdi sizden sorular gelirse cevaplıyarak neyin anlaşımadığını anlar o yöne daha açarak verdiğim cevaplar şeklindeki bir dialogla konuyu daha iyi anlaşılır kılabileceğim kanısındayım...

sayın mai turk siz bir ziraat mühendizi olarak neler bildiğinizi de yazarsanız neleri deneyip de olmadığınıda anlatırsanız benim gibi konuyu bilmeyenler de haddini bilir belki yazmazlar da sizi dinler.

doğru buralarda bilen de yazıyor bilmiyen de ama en azından benim bilmemem doğal, ziraai bir eğitimim yok.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 19-11-2006 saat 13:42 Neden: paragraf
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025