agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni155Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-07-2016, 16:45   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Rahmetli babam Türkiye'nin en mücadeleci hakimlerinden biriydi. Kararlarına yasal dokunulmazlık verilen Hakimler Yüksek Kurulu'nu (12Eylül darbesinden sonraki adı Hakimler ve Savcılar yüksek kurulu olarak tek çatıda birleştirilmiştir) dava etmek için uğraşmış bunu başarmış ve Danıştay'da açtığı davayı oy birliği ile kazanmış tek hakimdir. Babamın sözüdür, "Bizde kanun çıkartılmadan önce, kanunu nasıl aşarız, nasıl delerize kafa yorulduğu için başımız beladan kurtulmuyor " demiştir. Tekrar salebe dönersek, salep yumrularının ticareti yasak ama toz salebin ticareti serbest. Nasreddin Hoca'nın Türbesi gibi bir durum.

Salep yumrusundan yeni yumrular üretmek çok yeni bir şey değil dahası verimli bir yol da değil. Tohum çimlendikten sonra oluşan protokorm yapısını steril doku kültürü ortamında yapraklar oluşmaya başladıktan hemen sonra kalsiyum alginat ile kaplayıp perlit içerisine ekimi düşünülebilir. Mekanize edilebilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde bile yumrunun hasat aşamasına gelmesi için en azından 2-3 yıl gerekir ve bu işi yapabilmek için hektarlarca araziye ihtiyaç vardır.
Sevgili hocam bugün kirazcılık da yapmak istesek, ne bileyim başka bir tür meyve de yetiştirmek istesek aynı sene hasat alamıyoruz zaten.
Öyle değil mi?
Benim anlamadığım neden hektarlarca araziye ihtiyaç duyuluyor?
50 dönümde 100 dönümde bu işi yapmaya ngel olan unsur nedir size göre?

heineken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2016, 18:57   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,145
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heineken Mesajı Göster
Sevgili hocam bugün kirazcılık da yapmak istesek, ne bileyim başka bir tür meyve de yetiştirmek istesek aynı sene hasat alamıyoruz zaten.
Öyle değil mi?
Benim anlamadığım neden hektarlarca araziye ihtiyaç duyuluyor?
50 dönümde 100 dönümde bu işi yapmaya ngel olan unsur nedir size göre?
Çünkü, araziler deyim yerindeyse yıllar içerisinde taksit taksit hasad etmeniz gerekliliği var (ürün devamlılığı için) ve tabi ki bir de salep yumrusunun büyüklüğü nedeniyle (yumru kurutulunca 0,5-1gram kadar ağırlıkta olur).

Örneğin cevizde, aşılanmış bir ceviz ağacından 5 yıl sonra 2,5kg kabuklu ceviz alınabiliyor (bu yerli ceviz için geçerli) ve her sene bu artarak devam ediyor (bir döneme kadar, sonra ürün miktarı sabitlenir, uzun yıllar böyle devam eder ve sonra ürün azalmaya başlar).
Salep yumrularını tarlaya ektiniz. 3 sene geçti hasat ediyorsunuz. Seneye hasat edeceğiniz bir ürün kalmıyor. Örnekle açıklamaya çalışayım, diyelim ki 3 dekar (dekar=dönüm=1000m2) araziniz var. Bu araziye tohumdan geliştirdiğiniz salep yumrularını ekiyorsunuz. 3. senede bir dekarlık arazideki ürünü hasat ediyorsunuz, işeyip satıyorsunuz, diğer 2 dekar bırakılıyor. Sonbaharda, bu hasadını yaptığınız araziye yeniden ekim yapıyorsunuz. 4. yılda bir dekarlık araziyi daha hasad ediyorsunuz işleyip satıyorsunuz ve sonbaharda tekrar ekiyorsunuz. 5. yılda en eski bir dekarlık araziyi hasad ediyorsunuz, işleyip satıyorsunuz. Sonbaharda araziye ekim yapıyorsunuz. Böylece ürünün devamlılığı sağlanmış oluyor.
Arazinin neden hektarlaca olması gerekliliğinin ikinci nedeni, yumrular oldukça küçük. Bir dondurma üreticisi iseniz tatminkar bir ürün almak için çok geniş alanlarda ekim yapmanız gerekiyor.


Düzenleyen Doku_Kültürcü : 05-07-2016 saat 19:02 Neden: ekleme...
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 16:52   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Çünkü, araziler deyim yerindeyse yıllar içerisinde taksit taksit hasad etmeniz gerekliliği var (ürün devamlılığı için) ve tabi ki bir de salep yumrusunun büyüklüğü nedeniyle (yumru kurutulunca 0,5-1gram kadar ağırlıkta olur).

Örneğin cevizde, aşılanmış bir ceviz ağacından 5 yıl sonra 2,5kg kabuklu ceviz alınabiliyor (bu yerli ceviz için geçerli) ve her sene bu artarak devam ediyor (bir döneme kadar, sonra ürün miktarı sabitlenir, uzun yıllar böyle devam eder ve sonra ürün azalmaya başlar).
Salep yumrularını tarlaya ektiniz. 3 sene geçti hasat ediyorsunuz. Seneye hasat edeceğiniz bir ürün kalmıyor. Örnekle açıklamaya çalışayım, diyelim ki 3 dekar (dekar=dönüm=1000m2) araziniz var. Bu araziye tohumdan geliştirdiğiniz salep yumrularını ekiyorsunuz. 3. senede bir dekarlık arazideki ürünü hasat ediyorsunuz, işeyip satıyorsunuz, diğer 2 dekar bırakılıyor. Sonbaharda, bu hasadını yaptığınız araziye yeniden ekim yapıyorsunuz. 4. yılda bir dekarlık araziyi daha hasad ediyorsunuz işleyip satıyorsunuz ve sonbaharda tekrar ekiyorsunuz. 5. yılda en eski bir dekarlık araziyi hasad ediyorsunuz, işleyip satıyorsunuz. Sonbaharda araziye ekim yapıyorsunuz. Böylece ürünün devamlılığı sağlanmış oluyor.
Arazinin neden hektarlaca olması gerekliliğinin ikinci nedeni, yumrular oldukça küçük. Bir dondurma üreticisi iseniz tatminkar bir ürün almak için çok geniş alanlarda ekim yapmanız gerekiyor.
Teşekkürler üstat.
Bu konuyla ilgili yeni bilgiler edinirseniz, paylaşırsanız sevinirim.

heineken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025