![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2009
|
Selamlar, Benim orkide, köktede yeni dal oluşumunda da epey canlı ve istekli ancak şu bir ara susuz bıraktığımdan dolayı oluşan buruşuk yapraklar canımı sıkmakta bu yaprakları nasıl canlandırırım sizce bunun bir formülü yok mu? Bitkiye de yük olmaya başladı, ortadan yeni yaprak da çıkıyor, alt dalları kesip bitkiyi kurtarasım geliyor ama burdan oluşacak su kaybından korkuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2009
|
köklerde sorun..
Arkadaşlar, Geçenlerde orkidemi elime almış bakınırken, ters bir hareketle biraz toprağını üzerime boca ettim ![]() 1) Bitkinin bir ana kökü ve bir iki ufak ufak kök çıkıntısı kalmış. Sizce yeter mi bunlar beslenmesine ??? 2) Kökleri kestiğim yerlere kömür tozu uygulamalıydım sanırım. Bu bildiğimiz kömür tozu olur mu? 3) ve içeriğe biraz çam kozalağı eklesem diyordum, siz ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2009
|
keşke bir fotoğraf koysaydınız bişey söylemesi daha kolay olurdu.öncelikle orkidenin kökleri iki kısımdan oluşuyor.1.dışardan gördüğümüz beyaz veya yeşil olan bitkinin su ve besin depoladığı etli ölü kısım,2.etli kısmın içinde bulunan beyaz sert ip yani asıl kök. dışda ki etli yer kopsada,dökülsede,kırılsada içerideki asıl kök aktiftir ancak bitkiye devamlı olarak su ve besin sağlayamaz. bunun yanında eğer kökler eskiyse ve hiçbir hastalık gibi birşeye kapılmadıysa normal olarak ölürler.açık kahverengi bir renktedirler.olsun hepsini kestiyseniz bile birşey olmaz korkmayın.. Kestiğiniz yerlere birşey sürmek zorunda değilsiniz.bir süre sulamamanızı tavsiye ederim. bir kökle hayatını devam ettirebilir ancak olduğudan daha nemli bir yerde tutmanız gerekir.akvaryum gibi birşeyin içinde bu olanağı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Çam kozasını veya kabuğunu parçalayıp toprağa karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü bu kabukların ilk önce kompostlanması gerekir.kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2009
|
Alıntı:
Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler. Bu "kompostlanma" işlemi hakkında bilgi verirmisiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2009
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sayın halil33 çoook teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | ||
Kaybettik...
|
Alıntı:
Ne yazmak istediniz? Alıntı:
Bunu da açarmısınız? Deneyimlerinizi de paylaşırsanız daha kolay anlarız. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
sayın is_m@il kompost konusunda işe yarar bir bilgim yok malesef ![]() sayın praecox yazdıklarımdan neden birşey anlamadığınızı ben anlayamadım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |||||
Kaybettik...
|
Yazınız ı ben yanlış anlamış olabilirim Şöyle açayım... Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Kök sistemi bu dış etli kısım ile içindeki kuru iken gördüğünüz sert damar kısmı bir bütündür dışı dökülürse çürürse işlevini kaybeder. Bunlar artık ölü köklerdir. Alıntı:
Phal.lerin kökleri hasas ve en sağlıklı halinde körpedir kırılması halinde sorunlar yaşanır. Kesip uzaklaştırılması gerekir Çürümeye başlıyan kök diğerlerine de musallat olur. bu sorunu burda çok tartıştık. Substrat konusunda da kompostlanması ki kompostlanması bir tür çürümesi demek orkidelerde hiç istenen bir şey değildir. Bunun için yeni çürümemiş yavaş çürüyen kabuklar aranır. Bunun içindir ki burda bazı substrat karışımları ve kabuk tafsiyeleri yazıldı. Bunun için kuru kabuklar aranır ekilir vede nerde ise 2 sende bir kabuk komposlandıkça çürüdükçe değiştirmesi istenir. Alıntı:
styropor taneleridir... |
|||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
1)Almanya/Münih de bulunan Ludwig-Maximilians Üniversitesin de etli kısmın 1000000:1 büyütülerek çekilmiş olan bir fotoğrafı.fotoğraf kopya korumalı olduğu için direk koyamıyorum.açıklamada köklerin üzerinde ki bu kaplamanın ölü hücrelerden oluştuğunu ve asıl kökü koruyann ve saran bir süngerimsi tabaka olduğu yazıyor. http://translate.google.com.tr/trans...N%26start%3D10 2) bunda haklısınız tabi ki,kök büyük derecede açıksa fazla dayanamaz ve ölür. 3)Almanya orkide birliğinin hazırlamış olduğu bir sunumdan aldığım bilgiyi paylaşmıştım orada. hatta yanlış mı anladım diye bu gün tekrar cd den baktım ve kökün 2 kısımdan oluştuğu dışda ki bölümün,bitkinin, asıl kökü koruma ve kısa yağmursuz evrelerde su depolayabilmek için oluşturduğu söyleniyor aynısını yukardaki üniversite de söylüyor. ben onların yalancısıyım ![]() 4)orada eski,son kullanma tarihi geçmiş ![]() ![]() 5)kompostlama derken normal toprak üretmek için yapılanı kasdetmedim ![]() ![]() ![]() 6) stropor tanelerinde size katılıyorum bence de boşuna... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-05-2010
|
Merhabalar
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, orkidelerle ilgili internette bilgi araştırırken buraya rastladım ve onca okuduğum bilgi içerisinde orkide bakımı ile ilgili yanlış yönlendirmelerin de oldukça fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden buraya emeği geçen ve bilgilerini paylaşan herkese öncelikle teşekkür etmek isterim. İlk orkidemi eşimi istemeye giderken orkidenin güzelliğine hayran kalarak alıp götürmüştüm. Ancak bu arada ben orkidenin daha güzel görünmesi için kendi şeffaf saksısından çıkarıp kalpli bir saksıya yerleştirdim ve etrafına normal toprak koydum. Bununla da kalmayıp orkideyi otobüsle İzmir'den Tekirdağ'a götürdüm ve bu arada mevsim kış mevsimiydi. Sonra ****** tahmin edebileceğiniz gibi orkide zamanla çiçeklerini dökmüş ve yaprakları kuruyup ölmüş. Eşim de o zaman çok üzülmüştü ben bakamadım orkideye diye. Neyse uzatmayayım, geçen sevgililer gününde eşime x marketten bir orkide beğenip aldım. Hem o kendisini iyi hissetsin hem de evimizde güzel bir çiçek bakalım diye. Tabi bu sefer internette araştırmalar falan yaptık sağa sola sorduk ama yine de bir şeyleri yanlış yaptık sanırım. Resimlerde gördüğünüz çiçekli hali ilk aldığımız hali. Çok güneşten hoşlanmaz diye önce ışık alan ancak pencerden uzak bir yere koyduk. Haftada bir sulama yaptık. Sonrasında tomurcuklarından bir tanesi açtı diğeri açmadan düştü. Biz de yerini beğenmedi diye düşünüp pencerenin önüne aldık ama güneş ışığı ile arasında tül vardı. Sonra bütün çiçekleri zamanla düştü. Nerde yanlış yapıyoruz derken tekrar tomurcuk vermeye başladı ve şu anda tomurcukları büyüyor inşallah açmasını bekliyoruz. Bu arada yaprakları geldiği zamana göre aşağıya sarktı biraz ve üstten sanki kökler kurudu gibi. Resimlerini ekledim durumuna bakıp ne halde olduğunu söylersiniz diye. Yanlış ya da eksik bir şeyler yapıp yapmadığımızı söylerseniz çok sevinirim. Bu arada Kuşadası'nda yaşıyoruz, orkide akşam güneşini daha çok görüyor, haftada bir suluyoruz ve sulama suyu çeşme suyu ancak dinlendirilmiş ve orkide besini (%6 Potas, %6 Fosfor, %4 Amonyak ve Nitrat Azotu) katkılı. Suyunu verirken üstten yapraklarına değdirmeden döküyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|