agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-08-2008, 17:51   #871
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Giriş Tarihi: 05-07-2008
anladı ama güzel bu sayede birsürü bitkim olur

Düzenleyen newyorker : 14-08-2008 saat 20:30
newyorker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 12:51   #872
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Phalaenopsis) Orkide Bakımı:
Bol ışık ister, ama yaz aylarında direk güneş ışığından koruyun.
Haftada 1 kez sulayın, saksının dibine tabak koyun. Klorlu su her türlü bitkiye zararlıdır. Bu yüzden musluk suyundan suluyorsanız, suyu en az 1 gün kloru uçması için dinlendirmelisiniz. Kesinlikle çiçeklerine su püskürtmeyin.
Çiçeklerine el sürmeyiniz. Hava akımı bulunan bir ortamda tutmayınız. Bitki 18-22 derece sıcaklıkta yetişmektedir. Bitki; ağaç kabukları, yaprak çürüğü gibi özel bir toprakta yetişmekte olduğundan normal bir toprağa ekmeyin. Biten çiçeği (solan çiçeği), bitkiye zarar vermeden çiçeği taşıyan daldan kesiniz. Bitki 6-9 ay içinde tekrar çiçek açabilir.

hibir yerde bulamadım bu bitkiyi. bir tane bulmuştum 100 ytl fiyat... alamadım o yüzden.
yakın şehirlerden gönderebilecek varsa bildirsin.tek yapraklı olsa bile...

aslında bir arkadaşımda vardı ama o arkadaşımı birdaha görebileceğimi sanmıyorum.

Düzenleyen praecox : 15-08-2008 saat 15:18
Eski 16-08-2008, 08:36   #873
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2008
"newyorker", siz "phalaenopsis" mi arıyorsunuz ??? ben size yollayabilirim, menuniyetle, Istanbul'da bazı alışveriş merkezlerinde çiçekli bitkiler 20 ytl fiyattan satılıyor

bana hangi renk çiçekli istiyorsanız yazarsanız - size yollarım en kısa zamanda , merak etmeyin, çiçek seven arkadaşlara herzaman yardımcı oluruz

saygılarımla

p.s. ayrıca, rize'de oturuyorsanız- o iklimde orkidelerin iyi yetişmesi gerekiyor bence, istediği herşey var çünkü :yüksek nem oranı, 20-22 derece sıcaklık....dayım orda oturduğu için iyi biliyorum

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 13:24   #874
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

hiç gerek yok çarşamba günü rizeye gidiyorum. babam o bitkiyi alacağını söyledi. ayrıca çok düşüncelisiniz. yinede teşekkür ederim.

Eski 17-08-2008, 06:10   #875
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-08-2008
orkideler

benim phalaenopsis türünde bir orkidem var çok güzel
ben keserek çoğaltma hakkında pek fikir alamadım
bunun için foruma üye oldum elinizde resimli anlatım varsa lütfen anlatırmısınız
**** diklemesine mi kescez yoksa yanlamasınamı

phalaenopsis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 15:31   #876
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

anlamadım, neyi keseceksiniz ? çiçek sapında genelde çiçeklemeden sonra yavru bitki oluşuyor , onu da kesmeye gerek yok - kendi kök verdikçe ayırabilirsiniz
siz kendi bitkiyi mi keseceksiniz ???

Eski 17-08-2008, 15:33   #877
Yeni Üye

Merhaba,
1 Ağustosta anneme doğumgünün için internetten bir Phalaenopsis aldım. İlk getirişlerinde çift dal olmasına rağmen tek dal gelmişti. Arayıp değiştirmelerini istedim.
6 ağustosta Getirdikleri çift daldı fakat çiçekleri çok küçüktü.
o tarihten 1 hafta sonra ilk sulamayı yapmak üzereyken bir tane yaprağı elimizde kaldı. suladıktan sonra ise bir tane dalının yaprakları teker teker gövdeden ayrılmaya başladı. şuanda iki yaprağı kaldı fakat onlar da gidici.
Forumda okuduklarıma bakarak çökme olduğu sonucunu çıkardım. çiçekçiyi aramdım ve bana 3-5 gün sulamamamı ve akşamları dışarı çıkartıp havalandırmam gerektiğini ve tekrar yaprak çıkabileceğini söyledi.
Ona inansam mı yoksa bana hastalıklı orkide verdiklerini idda edip çiçeği değiştirsem mi. **** belki toprağını değiştirmelerini isterim.
Resimlerini aşağıya ekledim.

Eklenen Resimler

Glock Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 17:08   #878
Yeni Üye

ya o kadar kötü mü durumu.. bir çiçekçiye sorup bunun bize gelmeden önce de hasta olduğunu kanıtlamak mı gerekir diye düşündüm. bende bir hata olmadığından emin olmak istiyorum.
15 gündür sadece bir kere suladık.
cam kenarında duruyor. öğleden sonra güneş görüyor.
biilemiyorum ki başka ne istiyordu

Eski 17-08-2008, 19:33   #879
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Glock Mesajı Göster
ya o kadar kötü mü durumu.. bir çiçekçiye sorup bunun bize gelmeden önce de hasta olduğunu kanıtlamak mı gerekir diye düşündüm. bende bir hata olmadığından emin olmak istiyorum.
15 gündür sadece bir kere suladık.
cam kenarında duruyor. öğleden sonra güneş görüyor.
biilemiyorum ki başka ne istiyordu
15 gün içerisinde çökertenin bu kadar hızlıca bitkiyi mahvedebileceğini sanmıyorum. Bence size geldiğinde hasta imiş. Benimde phallerimden biri çökertene az daha yakalanıyordu sayın Praecox'un verdiği talimatlara uydum kurtuldu. Bitkiniz gerekli mantar ilacı ile kurtulabilir. Geçmiş mesajları okuyun faydası olacaktır. Birde internet kanalı ile satın aldığınızı yazmışsınız (yanlış hatırlamıyorsam) yerinde bakarak alsaydınız daha iyi olurdu. Değiştirme imkanınız varsa değiştirin. Değiştiremiyorsanız sayın Praecox'un daha evvelki mesajlarını okuyun derim.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 20:08   #880
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi newyorker Mesajı Göster
Direk mi güneş alıyor ??
yok. epey açıyla öğleden sonra güneş alıyor çiçeğin bulunduğu yer ve zaten arada tül perde var.
ama sanırım eylems in dediği gibi önceden hastaymış bu çiçek.
çünkü hasta gövedeki diğer iki yaprak da bugün gitti. ve gövdesi simsiyah oldu. alttan köklerinin de siyah olduğu gözüküyor.

Eski 18-08-2008, 07:25   #881
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

Glock,vereceğiniz tepkiyi bilmiyorum, ama isterseniz - bu çiçeği bana verebilirsiniz bakım için......ben onu iyileştirip size geri veririm, hm ?? nasıl fikir ? acil cevabınızı bekliyorum (çiçek "öbür tarafa" göçmeden)

saygılar
P.S.ozelden yazdım, düşünün - bitkiyi kurtarabiliriz

Eski 18-08-2008, 14:32   #882
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
Glock,vereceğiniz tepkiyi bilmiyorum, ama isterseniz - bu çiçeği bana verebilirsiniz bakım için......ben onu iyileştirip size geri veririm, hm ?? nasıl fikir ? acil cevabınızı bekliyorum (çiçek "öbür tarafa" göçmeden)

saygılar
P.S.ozelden yazdım, düşünün - bitkiyi kurtarabiliriz
Sayın nilüfer,

Phytophthora sarmış göbek ve kökboğazı çürümesi gösteren kökleri ise büyük ihtimalle Fusarium'la çürümüş bir bitkiyi nasıl kurtarmak istediğinizi bize de anlatırmısıız?

Gerçi bu başlıkda (bitkiyi kurtarmak adına) köşeyi nerden, nasıl dönebileceğiniz hakkında mesajlar yazdım resmettim de ancak korkarım bu bir bitki için artık çok geç diğerini kurtarmak adına derhal saksı harcı değişimi ve ilaçlamak gerek.

Bitkinin bu hale gelmesi uzun aylar sürer. Bu tarz ucuz alınan bitkiler zaten bu hastalığa tutulmuş bitkilerdir. Bu konuyu bundan evvelde bir çok kereler uyardım. Bitkinin hastalandığını görmek çok kolay değil, ancak uzma gözü ile hastalandığı anlaşıldı mı derhal müdahale edilirse kurtulma şansı var. Bundan dolayıdır ki phal.lerde derhal çiçeklerden feragat edip 6-10 ay dinlenmeye almak bir tür küre tabii tutulması gerektiğini yazdık burda...
5-10 tl ye phal almak çok kolay ancak tavsiye etiklerimi uygulamazsanız bu bitkiler en geç 2. senesinde ölmeye mahkum bitkilerdir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2008, 09:39   #883
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
sn. praecox, çürümüş bitkiyi kurtarmak mümkün değil tabii, ben yanındaki bitkiden bahsediyorum- onu ilaclamak, saksıyı değiştirmek lazım , ayrıca bilgili birinden aldığım bilgileri kullanarak ve kendi bitkilerim üzerinde uyguladığım işlemleri uygulamayı düşünüyorum, çünkü acil müdahale ve bakım uygulanmazsa- bitkiyi tamamen kaybedecektir,yazık
İşte tam da bunları soruyorum. Nedir bu işlemler bizimle bu bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirdik.

Alıntı:
( siz nerde gördünüz 5 -10 ytl satılan phalaenopsis??? ben daha geçen gün hasta, çiçeksiz bitkileri 23 ytl fiyattan satıldığını gördüm,aşağsı yok..)
Bu forumda zaman zaman yazılmıştı. Ben şahsen görmedim takip de etmedim bu fiyatları bilemiyorum. Ancak 23 YTL bile bu bitkiler için kelepir bir fiyat ve de ucuz etin yahnisi misali....

Düzenleyen praecox : 20-08-2008 saat 09:48
Eski 20-08-2008, 09:55   #884
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

praecox, benim devamlı danıştığım bir sera/fıdancılık sahibi var, kendisi uzman, 65 yaşında bir rus beyefendi, hertürlü bitki konusunda çok bilgilidir ve hiçbirzaman cevapsız bırakmıyor bizi(ayrıca kendi web sitesi de var ama rusça)
orkide türü her bitki için uyguladığı bir "acil bakım" tekniği budur : hasta bitkiyi uygun saksıya yerleştirdikten sonra haftada bir kere sıcak duş yapıyor :
adım 1- bitkiyi baştan aşağıya ılık suyla duruluyor (bitki,saksı harcı dahil)
adım 2- musluktaki su sıcaklığını 47'C dereceye ayarlıyor ve 15-20 saniye boyunca bitkiye duş yapıyor
adım 3- su süzüldükten sonra,ılık suyla suluyor (çok az miktarda sıvı orkide gübre katılırsa iyi olur)
adım4- bitkilerin buyume noktalarındaki suyu peçeteyle kuruluyor, çunku içinde su kalırsa çürüme yapabilir

bu işlemi ben kendi phalaenopsis'lerime uyguluyorum ve yapraklarda görülebilir bir ilerleme var (demek kökleri de memnun)
dediğine göre (fotogrflarda da göründüğü gibi) ,sahipleri tarafından ümidi kesilen ve bakım için serasına getirilen bitkiler 1-2 ay içinde tamamen düzeliyor

saygılarımla

Eski 20-08-2008, 10:31   #885
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
adım 2- musluktaki su sıcaklığını 47'C dereceye ayarlıyor ve 15-20 saniye boyunca bitkiye duş yapıyor
47ºC'de bir hatta yok değil mi? Bu sıcaklık su için ciddi bir rakkam. Elinizde 15-20 sn de ciddi yanıklar oluşabilir. Bitki için de biraz fazla gibi geldi bana da.

Eski 20-08-2008, 12:07   #886
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

sn.praecox , bakın,rusca anlamıyor olabililrsiniz ama ben size "qte/unqte" gösteriyorum aşağıdaki yazıyı, duşla ilgilidir, ve birkaç tane resim de ekledim " once/sonra" gibilerinden :

qte
Растения вместе с поддонами лучше поставить в ванную комнату на деревянную решетку и пролить несколько раз сверху обычной водой комнатной температуры. Оставить в таком виде (вода в поддоне) на 10-15 минут в зависимости от размера растения. Затем включить горячую воду и начать разбавлять ее холодной до температуры 45-47'С в струе воды. После чего, убрав поддоны, включить душ и полить растения "с головы до пят", до вытекания горячей воды из дренажных отверстий. Можно брать каждое растение в руки, но если их слишком много, то можно поливать прямо на решетке, учитывая, что более мелкие растения требуют меньшего времени обработки (например, 5 секунд), а более крупные - большего (10-15 секунд).
unqte

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 20-08-2008, 13:07   #887
Kaybettik...

praecox's Avatar

Yok rusça bilmiyorum hatta hiç anlamıyorum. Öyle de bir idaam yok. Ama orda yazılı rakkamları seçebiliyorum.
Olabilir bilemiyorum 20 sn gibi kısa bir süre olduğu için bitkiler bu torturu hasarsız gibi atlatıyor olabilirler.
Böyle bir uygulama ilk kez duyuyorum en azında bu ısılarda.
Ancak resimler bana yine de zayıflatma haplarının öncesi sonrası gibi geldi. en azından o kadar inandırıcı...

Eğitimim yıllarında bildiğim bir şey vardı ise uzmanlık alanımdaki rusça akademik publikasyonların çok hata içerebildikleri vede pek güvenilir kaynaklar olmadığı yolundadır. En azından bu duvar düşmeden evveldi belki bu durumlar da değişmiş olabilir.
Denemek gerek...

Çevirisi progrmala şöyleymiş...

qte
Plants along with trays better place in the bathroom at bars and wooden shed several times with water from above normal room temperature. Leave it as a form (water in the pan) for 10-15 minutes depending on the size of the plant. Then include hot water and begin to dilute its cold temperatures 45-47 'C in the jet of water. Then, removing trays, include a shower and sex plants "from head to five" to the hot water flowing out of drainage holes. You can take every plant in their hands, but if they are too much, you can polivat directly on the lattice, given that smaller plants require less processing time (for example, 5 seconds) and larger - more (10-15 seconds).
unqte

Eski 20-08-2008, 14:22   #888
Ağaçsever

nilüfer.j.s.'s Avatar

program doğru çevirmiş...ben uyguluyorum, rus kaynakların neden güvensiz sayıldığını bilemiyorum (siz daha bilgilisiniz,hocam)..fakat ,herkesin bildiği gibi en ünlü ve yetenekli bilim adamların çoğu (fizik, matematik, kimya, ziraat,tıp, edebiyat) - Rus ! ben şahsen pek sevmiyorum bu milleti ,çoğunlukta ırkçı ve hatta bazen faşist oldukları için (gerçi ben de oyleyim biraz ama kötü anlamda değil) - ama zekalarını,araştırmacı ruhlarını ve yetenekli sanatkar olduklarını takdir etmek lazım, ayrıca çiçek bakımı konusunda verdiği tavsiyelere güveniyorum, çunku yabancılara verdikleri değil -kendi aralarında paylaştığı bilgilerdir

Eski 23-08-2008, 14:33   #889
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Nilüfer hanım orkidenizi aldım. Geldiğinde perişan haldeydi toprağı felan dağılmıştı ve geldiğinde yeni saksıya aldım suladım, ılık bir duş yaptırdım. Ne yazık ki çiçek sapı kırıldı ve ordan bir keiki bekliyorum.

ÇOK TEŞEKKÜRLER...

Arkadaşlar yeni gelen bitkimin çiçek sapı kırıldı ve geriye kalan yerde 3 göz var. Acaba bitki kendini toparlarsa bu gözlerden keiki verme ihtimali nedir?

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 23-08-2008, 16:35   #890
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Alıntı:
Nilüfer hanım orkidenizi aldım. Geldiğinde perişan haldeydi toprağı felan dağılmıştı ve geldiğinde yeni saksıya aldım suladım, ılık bir duş yaptırdım. Ne yazık ki çiçek sapı kırıldı ve ordan bir keiki bekliyorum.

ÇOK TEŞEKKÜRLER...

Arkadaşlar yeni gelen bitkimin çiçek sapı kırıldı ve geriye kalan yerde 3 göz var. Acaba bitki kendini toparlarsa bu gözlerden keiki verme ihtimali nedir?
Newyorker, saksının şeffaf olması gerekiyor. Phalin kökleri solunum ve fotosentez yapmakta bu şekilde kökleri ışık alamayacağı için bir süre sonra çiçeğiniz ölme eğilimine girer.

Eski 23-08-2008, 16:37   #891
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Ne zaman şeffaf saksıya geçirmeiyim???

Eski 23-08-2008, 16:46   #892
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Alıntı:
Ne zaman şeffaf saksıya geçirmeiyim???
Hemen. Hatta geldiği saksı şeffaf olmalı. Eski saksısını temizle ve hemen eski saksısına geri al. Köklerini kırmamaya çok dikkat et. Forumun baş sayfalarını okumalısın.

Eski 23-08-2008, 17:22   #893
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Yeni şeffaf saksıya diktim. Acaba gübre konusunu biraz anlatırmısınız. Özel bir gübresi var mı?

Eski 23-08-2008, 23:08   #894
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
damacana sera

Birsüredir çökertmeden kurtarmayı başardığım phalimin gelişimini hızlandırmak için minik bir sera yapmayı düşünüyordum bu akşam bunu yaptım umarım işe yarar.

Beşlitrelik damacanayı üstkısmından kesip ikiye ayırdım tabanına çakıl koyup sonra saksısını değiştirdiğim pahalimi bu çakılların üzerine oturttum , tabanda birmiktar su bırakıp damacananın üst kısmını tekrar yerleştirdim.Aynı işlemi birtürlü gelişimlerini hızlandıramadığım dendrobium fidelerimede yaptım işe yarayacağını umuyorum.

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.

Düzenleyen ephesos : 23-08-2008 saat 23:09 Neden: imla hatası.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2008, 13:32   #895
Kaybettik...

praecox's Avatar

Ben bu pet damacanalarda bu şekil bir uygulama için bir tek şu sakıncayı görüyorum.
plastik hammadenin içine eklenen boya sayesinde photosentez için gerekli dalga boyları filtrelenir ve alg yosun v.s. gibi oluşumların bastırılması sağlanır.
Dolayısı ile mavimsi damacananın içine konacak herhangi bitki fotosentez yapmakta çok zorlanacaktır.
Özelikle de köklerini dahi fotosentez yapmıya kullanan bu tür phal.lerde...
Deneylerimle maalesef sabittir bu bulgum. Özelikle EB'lerden sarracenia renksiz litrelik pet şişelerde dahi gelişme fazla gösteremedi.

Bilgilerinize.n

Eski 24-08-2008, 14:45   #896
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Mantıklı.

Hocam renksiz damacanayla değiştirip öyle deneyeceğim .
Teşekkürler.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2008, 16:16   #897
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Alıntı:
Yeni şeffaf saksıya diktim. Acaba gübre konusunu biraz anlatırmısınız. Özel bir gübresi var mı?
Newyorker, size tek tavsiyem forumun phal sayfalarını baştan sona okuyunuz. Sorunuzun cevapları oralarda var.

Eski 25-08-2008, 09:05   #898
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Yeni orkidemin çiçek sapını inceledim biraz ve küçük yaprakları açtım ve 2 yaprağın altında şu resimdeki gözlere rasladım. acaba çiçek zamanımı geldi? Yoksa bir keiki oluşumumu?

Eklenen Resimler

Eski 25-08-2008, 09:19   #899
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Yeni orkidemin çiçek sapını inceledim biraz ve küçük yaprakları açtım ve 2 yaprağın altında şu resimdeki gözlere rasladım. acaba çiçek zamanımı geldi? Yoksa bir keiki oluşumumu?
Küçük yaprakları neden açtınız? Nerden çıkartınız bunu?
Onları ellememeniz gerekiyordu. Orada şimdi açık bir yara var. ve o bölgeyi köklendirme hormonu katkılı özel bir aşı macunu gibi bir şey ile sıvalamanız gerekiyordu.
Tüm bunlara rağmen orada neyin gelişeceği hiç garanti değil. Ya keiki veya çiçek sapı ancak yine de bitki direnip sapı tamamen kurutabilir ki bu durumda o sapın kuruma ihtimali yüksek.
Orkidenizi henüz daha yeni saksı harcına diktiniz. Bir kaç hafta köklerin adaptasyonunu beklemeliydiniz.

Eski 25-08-2008, 09:35   #900
Ağaç Dostu

newyorker's Avatar

Ben pek birşey yapmadım ben zaten o yaprağı açıktı ve yaprak kurumuştu. belirgin bir yarasıda yoktu. Ama şimdi ne yapıcam?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025