agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2008, 13:01   #541
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Ben, kendi phal'imde, bir yaprağın yaşlanıp üzerinden yeni bir yaprak sürmesinden mütevellit sararmaya başladığını -aynı zamanda diriliğini de kaybetmeye başlar, yumuşar- gördüğüm anda hiç vakit kaybetmeden mümkün olduğunca dibinden falçata ile keserim ki, zaten sonu belli olan bir süreçte yok yere besin harcanmasın ve ölecek olan bir yaprak yerine yeni yapraklara ve/veya sürgünlere enerji nakli olsun.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2008, 18:36   #542
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Ben, kendi phal'imde, bir yaprağın yaşlanıp üzerinden yeni bir yaprak sürmesinden mütevellit sararmaya başladığını -aynı zamanda diriliğini de kaybetmeye başlar, yumuşar- gördüğüm anda hiç vakit kaybetmeden mümkün olduğunca dibinden falçata ile keserim ki, zaten sonu belli olan bir süreçte yok yere besin harcanmasın ve ölecek olan bir yaprak yerine yeni yapraklara ve/veya sürgünlere enerji nakli olsun.
Söylediğiniz mantıklı fakat Praecox hocam bana yaprağın kendi kendini atmasını tavsiye etti.

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2008, 21:31   #543
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Phaller sağlıklı ise yaprağını kendi atması çok daha uygun olur. Zira falçata, maksa v.s gibi kesici aletlerle kesmek her daim hastalık kapma riski demek olur. Tabii alkole sildiğiniz kısmen steril yapabildiğiniz bir aletle dahi kesmeniz müteakibi obligatorik kömür tozu muamelesini de göz ardı etmemek gerekir.
Ancak sayın lerdemirin de bahsetiği gibi bir olay hastalıklı bir bitkide ( tabii geriye en az bir, iyisimi iki yeşil yaprak kalıyor ise.) bu tarz bir amputasyon matıklı olabilir. Ancak sanırım sukkulent özeliği de olan bu orkidemizin yaprağı sararıken orda depoladığı su ve besin maddelerini de bu süreçte ana bitkiyi belsercesine taşıyor gibi de kullanma ihtimali var.
Bazen göbek çürümesi, çökerten, vay yaprakta bakteriyel veya fungal lezyonlar da gözlemlenebilen hastalıklı phalerde bu kesim zaruri olabilir.

Sayın elifçelik,

bitkinizin saksı harcı çok tuzlanmış gibi yeni çıkan yaprak kaybedilmiş ondan bir önceki ise bu aşırı gübrelemeden hastalık geçirmiş bir ethimoloji sergiler gibi...

ikinci resimdeki çiçek filizi ne kadar yeni bilemiyorum ama çiçek sapını ordan kesmeniz saksı harcını açilen değişitrmeniz gerekli. bitki bu işlemlerle kendini kurtarıcak gibi. Köklerin durumunu da görmek gerek. Tuzlanmadan dolayı aşırı bir çürüme de olabilir. Ancak çok vahim bir durumda değil.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2008, 11:37   #544
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

Giriş Tarihi: 09-01-2008
sayın praecox,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.hemen o çiçeksiz dalı kestim ve dediğiniz gibi çürümüş köklere baktım.1-2çürümüş kök var sanırım bu bir başlangıç.daha önce aldığım ve 2ay sonra ölen bir orkidemin toprağı duruyor.şuanda acaba onu kullansam mı diye düşünüyorum.tekrar teşekkür ederim

elifcelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2008, 16:01   #545
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

Ben çok büyük bi hata yaptım.Kaş yaparken göz çıkardım.Hem toprağını değişmek hem de çürümüş kökleri kesmek amacıyla orkideyi saksıdan çıkardım ve bir daha sokamadım.zorlayınca köklerde kırılmalar oldu.çok hasar verdim sanırıminşallah ölmez
bana vereceğiniz tavsiyeleri bekliyorum

Eski 17-01-2008, 17:32   #546
Kaybettik...

praecox's Avatar

Olan olmuş yapılacak çok bir şey yok. Umarım eski saksı harcınız falzaca patojenlerle kontamine değildi. bir iki gün sulamayın saksıyı. Ertesi gün sulayıp bir hafta kurumaya bırakın.
Kökleri yalın durumda iken resmini çekseydiniz...

Genel olarak aklınızda bulunsun bu gibi saksı değişimleri yapıcağınız zaman saksıyı suya oturtun kökler suyu çekerse çok daha az kırılgan olur.

Eski 17-01-2008, 23:35   #547
Ağaçsever

phal's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2008
phalaenopsiste tomurcuk dökülmesi

merhaba arkadaşlar.adım Merih,doktorum,İstanbulda yaşıyorum.gerçek bir doğa aşığıyım,profesyonel bir akvaristim(akvaryum hobisi).evde ve bahçede çok bitki yetiştirdim ancak bitkiler özellikle orkideler konusunda çok tecrübeli değilim.phalaenopsisimi alalı 2 hafta kadar oldu,aldığımda henüz çiçek açmamıştı şu an tek dal üzerinde 6 çiçek ve bolca tomurcuk var ancak tomurcukların en tazeleri kızarıp dökülmeye başladı.Forumda sorunumla ilgili bir cevap bulamadım,resim eklemeyi de bilmediğimden fotoğrafını gönderemiyorum.şeffaf saksıda,canlı ve sağlıklı görünümde,haftada bir suluyorum(substrat nemli,altında su birikmiyor.kalorifer peteğine ve pencereye yakın(ılık ve aydınlık ortam)tomurcuklar neden kırmızı renk alıp dökülüyor anlam veremiyorum.tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.hepinize saygılar.
not:mesajımı yeni konu olarak göndermiş olmamı umarım mazur görürsünüz nereye yazacağımı bilemedim

Düzenleyen phal : 17-01-2008 saat 23:47 Neden: ek bilgi
phal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 12:32   #548
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

sayın praecox,
Dediğiniz şey aslında saksıdan çıkardığım anda dikkatimi çekti.tek 1tane kök çürümüştü.onu kestim iç kısımlarda olan köklerin sarı hatta kızarmış olduğunu farkettim.normal bir durum olup olmadığını bilmiyorum.yoksa bu başka bir şeyin habercisi mi?dediğiniz gibi saksı işlemini yaptığım gün sulamadım.ertesi gün sabah bir demlik kaynamış suyu ılındırdım ve hepsini yavaş yavaş döktüm.görüntüde çok bariz bi farklılık olmasa da yapraklar eskisine nazaran daha sert ve çiçeklerde bir solma yok.bu durum içime biraz su serpti ama tabi bilemiyorum sevinmek için henüz erken olabilir
çiçeksiz dalı kestiğimi söylemiştim.3.boğumdan zaten bir dal çıkarıyordu şuanda 2.boğumda da bir hareketlilik var.bir dal oluşum içersinde
artık bu 3.hafta oldu tuzluluktan dolayı sıvı gübre vermediğim.yapraklar tamamen sertleşip dikleşene kadar da vermeyi düşünmüyorum.sanırım doğrusu budur

Eski 18-01-2008, 12:39   #549
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

Sayın phal,
Benim de başıma aynı şey gelmişti.daha orkideyi ilk alıp eve getirdiğim hafta üzerinde yarı açmış olan tomurcuk hariç diğer bütün tomurcuklar dediğiniz şekilde kızarıp kuruyup döküldü.onlarla beraber ben de kurudum.ardından olayı çiçek dökülmesi takip etti.
ben olayı ortama uyum sağlama sürecine verdim ya da suyunu beğenmemiş olabilir.
inşallah sizinki de benimki gibi olmaz

Eski 19-01-2008, 16:26   #550
Ağaçsever

korhan's Avatar

Benim pal.imde de 14 tane tomurcuk vardır bunlardan 10 tanesi çiçek açtı diğer 4 ü dediğiniz şekilde buruşup döküldü. Bence bitki enerjisi yetmediği için oluyor bu şu an 2 ay geçti diğer 10 çiçek hala açık durumda.

Eski 22-01-2008, 14:16   #551
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

arkadaşlar kimse cevap vermeyecek mi?

Eski 22-01-2008, 16:23   #552
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elifcelik Mesajı Göster
Sayın phal,
Benim de başıma aynı şey gelmişti.daha orkideyi ilk alıp eve getirdiğim hafta üzerinde yarı açmış olan tomurcuk hariç diğer bütün tomurcuklar dediğiniz şekilde kızarıp kuruyup döküldü.onlarla beraber ben de kurudum.ardından olayı çiçek dökülmesi takip etti.
ben olayı ortama uyum sağlama sürecine verdim ya da suyunu beğenmemiş olabilir.
inşallah sizinki de benimki gibi olmaz
Bu mesajınıza mı cevap bekliyordunuz? Anlıyamadım soru neydi?
Tomurcukların dökülmesi konusu ise bu başlıkta bir kaç sebep sayıldı. Ancak sizin de bildiğiniz gibi saksı harcınız çok tuzlanmış vede çok ağır yüklü bir gübreleme de yapmışınız. Bu sebeplerden de tomurcuk dökebilir. Isı ışık değişikliği, saksının gereğinden falza kuru kalması, ortam neminin düşük olması, köklerin aşırı tuzlanması, ağır gübrelemenin kökleri yakması v.s. gibi bir dizi sebepden olabilir. Bir de yakın çevresinde olgunlaşan meyveler özelikle elma muz limon vs. gibi ethylen salgılıyabileek kaynakların olması da bir tomurcuk dökme sebei olarak sayılabilir.

Ama zaten tüm bunları yazdık bu başlıkta...

Eski 22-01-2008, 20:36   #553
Ağaç Dostu

serder's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 3
Meraktan soruyorum. Benim phalde iki dal olmasına rağmen biri çiçek açmaya hazırlanıyor. Acaba diğerinin çiçek açmıyor olması aksi bir durumun habercisi midir?

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 23:41   #554
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2007
Bu benim temmuzda aldığım orkidem ve hiç çiçek açmadı sadece iki yaprak verdi ve üçüncüsüde görünüyor farkedeceğiniz gibi, yalnız ben çiçeklerimi arada bir sebze suyuyla sularım ve iyi geliştikerini gözlemledim orkidemide öyle sulamıştım ama ertesi günü dibinde su kaldığını farkettim ve kökleride böyleydi daha öncede sulamıştım ama bir problem olmamıştı[ATTACH][ATTACH]Name:  Resimler 006.jpg
Views: 2301
Size:  41.7 KB[/ATTACH][/ATTACH]

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 23:47   #555
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Yoksa saksısını boşaltıp kurutsammı acaba, çamkabuklarının bir yıl açıkta bırakılması gerektiğini okumuştum, balkona koydum kabukları ama bir yıl olmadı benim halihazırda substratımda yok eğer değişmesi gerekicekse

Eski 23-01-2008, 02:52   #556
Ağaçsever

korhan's Avatar

Substrat ihtiyacınız varsa daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, hazır karışımlar 5ytle satılıyor. Mağaza adı vermem reklama girebilir ilgileniyorsanız özelden mesaj atın.

Eski 23-01-2008, 09:40   #557
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Şu durumda substratını değiştirmem gerekirmideğiştirmem gerekirse o zaman ihtiyacım olur. Ama bizim burda o büyük mağazalardan yok zaten.

Eski 23-01-2008, 10:52   #558
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

sayın günsu,
yaprak çıkartmasını nasıl sağladınız?ne suyu ile suluyorsunuz?
ben de yazın aldım ama o zamandan beri hiç yaprak ve kök çıkartmadı.aksine 1yaprağı öldü şuan çiçekleri de döküldü ve hiç çiçeksiz.bitki besini de kullanıyormusunuz?ne yaptığınız hakkında bana tavsiyede bulunabilirmisiniz

Eski 23-01-2008, 11:22   #559
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Aslında bende orkide konusunda acemiyim ama diğer çiçeklerimi sebze suyuyla sularım(ayda bir kez falan) bazen yani diyelimki patates kaynattım kabuğuyla onun suyunu atmam çiçeklerime dökerim **** nohut haşladım onun suyunu yalnız karnıbahar ve lahana suları çok iğrenç kokar.Gübre kullanmıyorum, orkidem sabah güneşi görüyor normalde damacana suyuyla sularım bu başlık altında okuduğum gibi bir kabın içine biraz su koyup altında tabağı ile okabın içine yerleştirdim ilk zamanları su fıs fıslıyordum şimdi kış olunca yapmıyorum burda öyle okumuştum çiçek vermiyordu ama yaprak çıkarmıştı , yalnız şu son şeyden dolayı çok üzülüyorum çiçeğimi kaybetmek istemiyorumbence bu başlığı baştan sona okuyun yinede fikir vericektir.

Eski 24-01-2008, 15:03   #560
Ağaçsever

korhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi günsu Mesajı Göster
Şu durumda substratını değiştirmem gerekirmideğiştirmem gerekirse o zaman ihtiyacım olur. Ama bizim burda o büyük mağazalardan yok zaten.
Çiçeğiniz ne zamandır bu saksısında duruyor veya alalı ne kadar oluyor? Normalde 2 yıl aynı saksısında kaldıgını okumuştum ama eğer ağaç kabuklarında tuzluluk veya kireçlenme görebiliyorsanız (buda sudan kaynaklanıyor tabi) saksı harcını değiştirmekte fayda var.
Ben bu şekilde kök çürümesi yaşayan orkidemi kurtardım ve şu an yeni yapraklar açtı ve yavru verdi Ama bir müddet daha çiçek veremicek gibi köklerinin dahada çoğalması gerekiyor yeterli enerjisini toplayabilmesi için.

Eğer saksı harcına ihtiyacınız varsa nevşehirde yok ama yakında adanaya gideceğim sizin için alabilirim eger hala varsa. Ben carefourdan almıştım 5ytl e hemde bayağı çok, 3 saksı değiştirdim hala bitmedi. İsterseniz yardımcı olurum veya yakınınızda carefour varsa sizde bulabilirsiniz ben ordan almıştım. İsterseniz resim ekleyeyim.

Eski 24-01-2008, 22:00   #561
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Merhabalar,

Orkidemin iki dalı var. birin de tek çiçek kaldı. çiçek diri olarak duruyor. her iki dalda da üstten ilk boğumda tomurcuklanma başladı. tomurcuklanmanın üstünden her iki dalıda kesmelimiyim. yoksa bu şekilde kalsın mı?

***.

beonedge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2008, 22:08   #562
Ağaç Dostu

günsu's Avatar

Ben temmuzda almıştım orkidemi, henüz substratında tuzluluk oluşmadı, yalnız o beyaz şeylerin ne olduğunu anlıyamadım sanki pamuklanmış gibiydi,düne göre daha azalmıştı sanki, buarada bugün sehpasını çekerken devirdim saksısını, içindekilerin bir kısmı dökülünce bende hepsini boşalttım ölmüş bazı köklerini uzklaştırdım kömür tozu henüz temin edemediğim için kestiğim yerlere tarçın serptim,daha önceki yazılarda okumuştum,sanki yaprakları inceldi gibi ya ben öyle sanıyorum.
Yalnız boşalttığımda küçük bir çıkıntı gördüm kökmü tomurcuk dalımı çıkıyor anlıyamadım.
Öneriniz için teşekkür ederimBen çam ağaçlarından kabuk topladım resmini çekip ekliyeceğim, hangi cins çam olduğunu bilmiyorum

Eski 25-01-2008, 01:08   #563
Ağaçsever

korhan's Avatar

Orkide bakımında sulama çok önemli o pamuklanma belkide çok sulamadan olmuş olabilir, çürümenin nedeni de o. Bu arada benim ölmek üzere olan orkidem canlanmaya başladı. Çok üzülmüştüm bana kıyamadı heralde

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 25-01-2008, 01:30   #564
Ağaçsever

korhan's Avatar

Sayın Günsu,
Çiçeğinizin fotoğrafları bana kendi çiçeğimi anımsattı. 471 ve 483 numaralı iletilere bakacak olursanız sizinki gibi bi evreden geçtiğini görürsünüz. Zor bi dönemden geçti çiçek evre evre fotolarını koymak isterim ama bi düzenleme yapmam gerek. UMarım sizinki benimki gibi zor evrelerden geçmez. Bol çiçekli günler

Eski 25-01-2008, 09:52   #565
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-01-2008
Selamlar,

Neredeyse bir günden beri okumaktayım bu konuyu. Bugüne kadar iki orkidem vardı, birinin kurudu diye attım. Şimdi yeni bir orkide aldım. Okuyorum okuyorum, neyi nereden yapmam gerektiğini çözemedim. Çok güzel bilgiler vermektesiniz, çıok yararlı ve bilgilendirmekte, ama resimlerle nereden kesmemiz gerektiğini, yavruyu nasıl ayırmamız gerektiğini anlatırsanız daha verimli olmaz mı? Anlatımınız mükemmel, bilgi veriminiz mükemmel, ama benim gibi çok yabancı olan birine inanın anlayabilmek sadece resimlerle olur.

Mesela bendeki orkide http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1174856287 bunun gibi. Ama yaprakları dört adet. Çiçekleri vardı aldığımda şimdi döküldü, sizin yaptığınız gibi yeni orkide daha üretebilmem için nereden kesmem gerektiğini resimli gösterebilirmisiniz. Daha öncekinide kesin dedi çiçekçi yine çiçek açar dedi ama tamamen kurudu. Bunu kurutmak istemiyorum.

substrat nedir? Biz bunu akvaryumlarda dış filtreye kullanırız. Nereye nasıl konulur.

Bu kadar güzel anlatımlar resimlerle süslendikçe mükemmel olacaktır.

SİLİVRİLİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 10:13   #566
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orkide bakımında sulama çok önemli o pamuklanma belkide çok sulamadan olmuş olabilir, çürümenin nedeni de o.
Bu "pamuklanma" küflenme olmasın. Havasız ve ıslak kalan saksı harcı bunu yapar. Bu tür küfler bitkiye zararlı olabilir.

Sayın silivrili,

Bu başlık altında bir dizi çiçek sapı kesme- şekli, - zamanı ile ilgili bilgiler verdim. Çiçek açma durumları, Keiki verme şekli zamanı olayı v.s.

Substrat "harç" anlamında kullanılamakta burda devamlı. Saksı toprağı yazmak orkidelerde kafa karıştırdığından vede saksı harcına milli killi topraklar karıştırıldığından, substrat kelimesini tercihan kullanıyoruz.
"Substrat" esasen "katı ortam" anlamına da denk gelir...

Düzenleyen praecox : 26-01-2008 saat 02:01
Eski 25-01-2008, 12:59   #567
Bitkisever

ceromaya's Avatar

Giriş Tarihi: 01-07-2007
Sayın Silivrili;

Phalinizin çiçeği geçmiş dalını aşağıdaki fotoğraftaki gibi alttan 3.gözün üstünde 2 cm. kalacak şekilde kesebilirsiniz. Kestiğiniz yere en yakın gözün kurumamış olması kaydı ile tabii. Çünkü çiçeklenmesini beklediğiniz göz burası olacak.

Kullandığınız makas mutlaka steril olmalı. Bu konuların hepsi daha önce burada açıklamalı olarak anlatılmıştır.

Ben kimseye sormadan sadece buradaki bilgilerin tümünü okuyarak phalimin tekrar çiçeklenmesini sağladım. Bunu benim gibi bir amatör başarabiliyorsa siz de başarabilirsiniz. Sadece vaktinizi verip yazılanların tümünü okumanız gerekiyor. Bol şans...

Eklenen Resimler

Lalem beğendi.
ceromaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 13:26   #568
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Phalaenopsis'e tekrar çiçek açtırmak için ekdeki çizim gibi sapın alt tarafından başlıyarak takribi 2/3 ün denk gelen açılmamış gözün 1 cm kadar üstünden... veya açtığı ilk çiçekli gözden gövdeye doğru inerken ilk açılmamış gözün üzerinden temiz bir makasla kesin. resim çizim olduğundan çiçek sapının orantıları uymayabilir. ok işareti gözü belirtmekde kırmızı çizgi de kesmeniz gereken yeri işaretlemektedir.
Eklenti 7100
saygılar.
Bu mesajım çok arkalarda kalmış buraya tekrar ekliyorum.

Eski 25-01-2008, 13:32   #569
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-01-2008
Selamlar,

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Okumaz olurmuyum. Gözlerim kıpkırmızı oldu hatta. Ama ayrı ayrı yerlerde olduğu için o nerdeyydi bu nasıldı derken hepsi birbirine girdi.

Ben konunun başında resimli baştan sona kadar anlatılsa çok çok süper olur diye düşünmüştüm. Bu sadece fikir.
Mesela Akvaryum.com'da benim bir makalem var;
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_...asp?TID=127125

Yaklaşık 35 kadar ev bitkim (Yukka, benjamin, menekşe, antoryum, Atatürk çiçeği.... gbi) var, iyi kötü bakıyordum. Buradan edindiğim bilgiyle daha iyi yapmaya çalışıyorum.

Orkidemin resmini çektim;

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

SİLİVRİLİ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 14:22   #570
Bitkisever

ceromaya's Avatar

Giriş Tarihi: 01-07-2007
Tarife göre benimki 3.göze denk gelmiş, unutmuşum. Eski bilgileri tazelemek gerekiyor ara sıra demek ki. Düzeltme için teşekkürler.

ceromaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025