agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Phal_Orkide 11-04-2020 09:27

Merhabalar elimde 4 adet sıvı bitki besini var
1-Npk 18-18-18
2-Npk 20-20-20
3-Npk 5-1-5
4-Npk 4-7-7

Hangisini kullanırsam ne gibi etkiler olur örneğin yaprak ve kök çıkarması için hangisini, çiçek açması için hangisini?
Bu tarzda cevap yazıp bilgilendirirseniz çok sevinirim
Şimdiden TEŞEKKÜRLER

Ametistt 12-04-2020 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phal_Orkide (Mesaj 1585303)
Merhabalar elimde 4 adet sıvı bitki besini var
1-Npk 18-18-18
2-Npk 20-20-20
3-Npk 5-1-5
4-Npk 4-7-7

Hangisini kullanırsam ne gibi etkiler olur örneğin yaprak ve kök çıkarması için hangisini, çiçek açması için hangisini?
Bu tarzda cevap yazıp bilgilendirirseniz çok sevinirim
Şimdiden TEŞEKKÜRLER

Azot yapraklara, fosfor ciceklere,potasyum koklere faydali diye biliyorum

Phal_Orkide 30-04-2020 09:12

5 Eklenti(ler)
Merhaba orkidem çok kötü oldu sanırm nesi var lütfen yardım edin neden böyle oldu yaprağı dik ve yukarı doğruydu aşağı doğru eğildi büküldü

Phal_Orkide 30-04-2020 21:22

Anlayamadım

tropikalist 30-04-2020 21:26

galiba başka bir yazılımda yazmış veya dilde bayada yazmış keşke anlayabilseydik

Emine09 02-05-2020 12:20

Herkese merhabalar, orkidem ile ilgili bir sorunum var daha önce hiç görülmemiş bişey sanki . İki orkidem de yeni dal verdi yaprakları da sağlıklı fakat gördüğüm şey beni çok şaşırttı daldan çıkan tomurcuk olmadan tuhaf bir çiçek gibi bişey oldu. Oldukça minyatür yani tomurcuk olmadan patlıyor , böyle bir şey duyan **** gören yardımcı olabilecek olan var mi ?

Emine09 02-05-2020 12:26

1 Eklenti(ler)
Bu da orkidemin fotoğrafı

Doku_Kültürcü 02-05-2020 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine09 (Mesaj 1587044)

1. Mutasyon geçirmiş bir bitkiniz olabilir.
2. Bitkinin bulunduğu odanın sıcaklığı çok hızlı değişiyor olabilir.

Emine09 02-05-2020 17:03

Mutfakta penceremin kenarında duruyor , mutasyon geçirmiş olması aklıma geldi ama çok ilginç geldi bana , ne yapabilirim peki

Doku_Kültürcü 02-05-2020 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine09 (Mesaj 1587070)
Mutfakta penceremin kenarında duruyor , mutasyon geçirmiş olması aklıma geldi ama çok ilginç geldi bana , ne yapabilirim peki

Bir şey yapamazsınız. Bir daha orkide aldığınızda, çiçeklerinin açmış olmasına dikkat edin.

Emine09 03-05-2020 12:26

Orkidemin 3. Yılı ilk aldığımda çiçekliydi ikinci yıl da açtı bu sene de dal çıkardı ve böyle oldu

Doku_Kültürcü 03-05-2020 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine09 (Mesaj 1587142)
Orkidemin 3. Yılı ilk aldığımda çiçekliydi ikinci yıl da açtı bu sene de dal çıkardı ve böyle oldu

O zaman mutasyon değildir. Hızlı sıcaklık değişimine uğramıştır. Çiçeklerin tam gelişme durumunda bu türden bir sıcaklık değişimi olduğunda çiçek yaprakları yırtılmış görüntüsü oluşturuyor. Sizinkinde çok erken olmuş.

Ametistt 04-05-2020 01:21

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine09 (Mesaj 1587044)

Merhaba benim orkidelerimin ikisindede birkac tane boyle ozurlu tomurcuk oldu.Sebebini bilmiyorum buyuyemiyor dokuluyor.cok cicek acan ve uzun sure cicekli kalan orkidelerimde boyle oldu.yorgunluktan oluyor diye dusunuyorum.

Merve karaca 05-05-2020 01:09

İyi akşamlar ben bugün orkide aldım çiçekleri var ama altında toprak yerine sünger var hiç toprak ağaç kabuğu falan yok sizce çiçekleri dökülünce mı toprağını değiştirsem yoksa hemen mi

Doku_Kültürcü 05-05-2020 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Merve karaca (Mesaj 1587334)
İyi akşamlar ben bugün orkide aldım çiçekleri var ama altında toprak yerine sünger var hiç toprak ağaç kabuğu falan yok sizce çiçekleri dökülünce mı toprağını değiştirsem yoksa hemen mi

Çiçekleri solunca değiştirin. Toprak değişimi çiçekleri dökebiliyor.

Cennet3 06-05-2020 14:27

Orkidemin gövde kısmı düştü

👋 Merhaba
Beyaz çok sağlıklı orkidem vardı ama nolduysa çiçek dökmeye başladı sonra kök ile gövdenin birleştiği yerden yani yaprak bölümü komple düştü. 1 aydan fazla oldu bu olalı. Yaprağı atmaya kıyamadım ama solmadı sararmadı ve çok çok sağlıklı duruyor. Bunu köklendirmemin bi yolu var mı?
Foto yğkleyemedim hata verdi. Umarım anlatabilmişimdir🙄

Doku_Kültürcü 06-05-2020 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cennet3 (Mesaj 1587449)
👋 Merhaba
Beyaz çok sağlıklı orkidem vardı ama nolduysa çiçek dökmeye başladı sonra kök ile gövdenin birleştiği yerden yani yaprak bölümü komple düştü. 1 aydan fazla oldu bu olalı. Yaprağı atmaya kıyamadım ama solmadı sararmadı ve çok çok sağlıklı duruyor. Bunu köklendirmemin bi yolu var mı?
Foto yğkleyemedim hata verdi. Umarım anlatabilmişimdir🙄

Maalesef, bitkiniz ölmüş. Phalaenopsis yaprağını, doku kültürü koşullarında bile köklendiremedim.

Phal_Orkide 07-05-2020 13:53

5 Eklenti(ler)
Merhaba bana anneler gününde orkide hediye geldi ama çiçekleri buruştu soluyor gibi gelirken rüzgarda kalmış olabilir sebebi nedir acaba (rüzgarda kaldıysa yüksek ihtimal rüzgardandır) kalmadıysa neden olabilir ve dökülmeyi nasıl durdururum acaba ???

Doku_Kültürcü 07-05-2020 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phal_Orkide (Mesaj 1587533)
Merhaba bana anneler gününde orkide hediye geldi ama çiçekleri buruştu soluyor gibi gelirken rüzgarda kalmış olabilir sebebi nedir acaba (rüzgarda kaldıysa yüksek ihtimal rüzgardandır) kalmadıysa neden olabilir ve dökülmeyi nasıl durdururum acaba ???

Daha öncede yazmıştım. Tekrar yazayım. Phalaenopsis orkideleri hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalır, sonrasında çiçeklerini dökerler. Elinizden bir şey gelmez. Tekrar çiçeklenmesi için 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekir. Bunu basitçe, kış aylarında ısıtmadığınız ve ışık alan bir odada bitkiyi tutarak gerçekleştirebilirsiniz .

nursene 08-05-2020 10:19

Cam saksıda yosunlaşma sorunu yaşıyorum

1 Eklenti(ler)
Selamlar. fotoğraftaki keikiden büyüttüğüm orkidemi 1 ay önce cam saksıya transfer ettim. Ancak böyle yosunlaşma yaşadım.Cam saksıların çoğunda bu sorunu yaşıyorum sebebini bilen biri acaba beni aydınlatabilir mi?;)

Doku_Kültürcü 08-05-2020 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nursene (Mesaj 1587605)
Selamlar. fotoğraftaki keikiden büyüttüğüm orkidemi 1 ay önce cam saksıya transfer ettim. Ancak böyle yosunlaşma yaşadım.Cam saksıların çoğunda bu sorunu yaşıyorum sebebini bilen biri acaba beni aydınlatabilir mi?;)

Cam saksınızda muhtemelen hiç drenaj deliği yok. Bu nedenle su birikimiyle birlikte gelişen mikroskopik yosunlar bu yeşil tabakayı oluşturuyor. Şunu aklınızdan çıkartmayın: Orkide kökleri havadar ortamları sever. Saksının havadar olması için bol miktarda delik içermesi gerekir. Deliksiz saksılar orkideler için ölümcüldür, kök çürümesiyle bitkiyi kaybedersiniz.

nursene 08-05-2020 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1587611)
Cam saksınızda muhtemelen hiç drenaj deliği yok. Bu nedenle su birikimiyle birlikte gelişen mikroskopik yosunlar bu yeşil tabakayı oluşturuyor. Şunu aklınızdan çıkartmayın: Orkide kökleri havadar ortamları sever. Saksının havadar olması için bol miktarda delik içermesi gerekir. Deliksiz saksılar orkideler için ölümcüldür, kök çürümesiyle bitkiyi kaybedersiniz.

Yanıt için çok teşekkürler..Peki bu toprağı yıkayıp farklı saksıda kullanmam da sakınca var mı? Aynı toprağı yıkayıp orkideyi başka saksıya taşısam sorun olur mu?:confused:

Doku_Kültürcü 08-05-2020 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nursene (Mesaj 1587613)
Yanıt için çok teşekkürler..Peki bu toprağı yıkayıp farklı saksıda kullanmam da sakınca var mı? Aynı toprağı yıkayıp orkideyi başka saksıya taşısam sorun olur mu?:confused:

Yıkayıp kullanabilirsiniz, bir sorun oluşturmaz.

Phal_Orkide 09-05-2020 14:11

5 Eklenti(ler)
Merhaba bana 4-5 gün önce hediye olarak orkide geldi fakat yaprağı giderek yırtılıyor hiç ellemedim ilk geldiğinde yırtık değildi şimdi gün geçtikçe yırtılıyor her gün daha fazla büyüyor yırtık neden olabilir

Buket- 17-05-2020 14:02

Merhaba
Orkidem ilk geldiğinde üzerinde çiçekleri vardı daha sonra döküldü ve bir daha hiç çiçek açmadı saldırının küçük geldiğini düşündüm ve yeni toprak alıp değiştirdim fakat bütün kökleri neredeyse çürümüştü köklerinin üstündeki yumuşak kısımları temizleyip ince kökler halinde yeni toprağa geçirdim bir değişim olmadı sanırım ne yapmalıyım acaba ve hangi gübreyi vermeliyim ?

happyflwr 19-05-2020 12:42

4 Eklenti(ler)
Merhabalar, bana yeni gelen bir orkide var ve hiç iyi durumda değildi. Köklerinin çoğu çürümüş ve küflenmişti, arap sabunuyla yıkayıp sterilize makasla köklerini budadım görseldeki gibi çok az kökü kaldı.

Çiçek saplarını da internette gördüğüm kadarıyla budadım ve diktim acaba oradan keiki elde edilebilir mi?

Bir de yapraklarında küçük küçük delikler var sanki böcek yemiş gibi, ne olduğunu anlayamadım. Ne yapmam gerekir orkideyi kurtarabilir miyim? Yapraklardaki deliklere sebep olan şey zarar verir mi yapraklarını kesmeli miyim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim:)

Doku_Kültürcü 19-05-2020 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi happyflwr (Mesaj 1588773)
Merhabalar, bana yeni gelen bir orkide var ve hiç iyi durumda değildi. Köklerinin çoğu çürümüş ve küflenmişti, arap sabunuyla yıkayıp sterilize makasla köklerini budadım görseldeki gibi çok az kökü kaldı.

Çiçek saplarını da internette gördüğüm kadarıyla budadım ve diktim acaba oradan keiki elde edilebilir mi?

Bir de yapraklarında küçük küçük delikler var sanki böcek yemiş gibi, ne olduğunu anlayamadım. Ne yapmam gerekir orkideyi kurtarabilir miyim? Yapraklardaki deliklere sebep olan şey zarar verir mi yapraklarını kesmeli miyim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim:)

Çiçekleri doğrudan su içerisine koysanız daha iyi olurdu. Yapraktaki delikler fiziksel zararlanma neticesi oluşmuş Yaprağa çok önemli bir etkisi yok. Orkidenin kökleri var, kurtarır. Saksı harcını kullanmadan önce su içerisinde kaynatın. Bu buluması muhtemel böcek yumurtalarını öldürü. Soğuduktan sonra, bitkiyi bu harç içerisine dikin. Saksının tabanında yeterli sayıda ve genişlikte delik bulunması önemli. Yazın, 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Sularken memba suyu kullanın (etiketindeki analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın, florür orkideler için ölümcüldür). Ayda bir defa gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Bu, saksı harcında gübre birikmesini ve kökleri yakmasını önlemek için yapılır. Saksı harcından su geçirdikten hemen sonra da hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin.
Çiçek dalı üzerinde uyuyan gözlerden keiki üretmek için :

https://www.orchideenvermehrung.at/e...odes/index.htm

https://www.orchideenvermehrung.at/e...soil/index.htm

https://www.orchideenvermehrung.at/e...0in%20peat.htm

Xlero 20-05-2020 09:18

4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar resimde gördüğünüz bitkileri orkide diye internetten aldım. Çimlendiler ancak dün geceden bu yana resimde gördüğünüz gibi büzüşmüş şekildeler ve kuruyorlar. Acaba bilgisi olan var mı?

Doku_Kültürcü 20-05-2020 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xlero (Mesaj 1588881)
merhaba arkadaşlar resimde gördüğünüz bitkileri orkide diye internetten aldım. Çimlendiler ancak dün geceden bu yana resimde gördüğünüz gibi büzüşmüş şekildeler ve kuruyorlar. Acaba bilgisi olan var mı?

Siz de orkide tohumu dolandırıcılarının kurbanısınız. Bunlar orkide değil. Orkide tohumları çok küçüktür. Çok ince çekilmiş kahve iriliğinde, mesela. Orkide tohumlarıyla ilgili Joseph Arditti ve Abdul Karim Abdul Ghani'nin yayınladığı derleme var. Bu derlemede orkide tohumlarının Avustralya-Yeni Zeallanda arası 2000 Km yol alabildiği bilgisi var. İlgili derleme: https://nph.onlinelibrary.wiley.com/...7.2000.00587.x
Sayfa 407'de yer alıyor.

kpndamla 23-05-2020 00:23

Merhabalar,

Orkidemi 2-3 ay önce budamıştım şuan iki dalından fotoğraftaki gibi patlamış durumda ancak bu keiki mi yeni çiçeklenme mi bunu tam olarak anlayamadım yardımcı olabilecek kimse var mı? Orkidelerimi şimdiye kadar hep kaybettim (2 orkidem de kurudu). Sanırım yeni yeni alışıyorum ne istediklerine, mutfağı sevdiğini düşünüyorum ve orkidemi kaybetmek istemiyorum destek olabilir misiniz..?

https://i.imgyukle.com/2020/05/23/yywW48.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/05/23/yyfXu8.jpghttps://i.imgyukle.com/2020/05/23/yyfr1P.jpg

derin35 23-05-2020 01:23

Fotoğraflarınızın ebatını küçültebilir misiniz? Bu şekilde bakmak çok zor oluyor.
Fotoğraf ebatını ayarlarsanız daha sağlıklı yorumlar gelecektir.

kpndamla 23-05-2020 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1589168)
Fotoğraflarınızın ebatını küçültebilir misiniz? Bu şekilde bakmak çok zor oluyor.
Fotoğraf ebatını ayarlarsanız daha sağlıklı yorumlar gelecektir.

Kusura bakmayin sitede yeniyim tam olarak yukleme isini cozemedim sanirim:)
Tekrar deniyorum

[/[url=https://hizliresim.com/21x2Rx]https://i.hizliresim.com/21x2Rx.jpg[/https://i.hizliresim.com/44WusM.jpg
https://i.hizliresim.com/Qa3NpV.jpg

Doku_Kültürcü 23-05-2020 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kpndamla (Mesaj 1589190)
Kusura bakmayin sitede yeniyim tam olarak yukleme isini cozemedim sanirim:)
Tekrar deniyorum

Keiki.

kpndamla 23-05-2020 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1589204)
Keiki.

Cevabınız için teşekkürler,çok sevindim keiki olmalarına ama bi yandan da korkuyorum 1 hafta 10 gündür aynı şekildeler daha fazla gelişme göstermedi acaba yanlış giden bir şey mi var,kururlar mı nasıl güçlendirebilirim bunlarla ilgili fikir verebilir misiniz? Saksıya dışardan bakınca kökler çok görünmüyor içte kalmış gibi ama açıp kontrol etmem şu aşamada yanlış mı olur acaba..?

Doku_Kültürcü 23-05-2020 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kpndamla (Mesaj 1589209)
Cevabınız için teşekkürler,çok sevindim keiki olmalarına ama bi yandan da korkuyorum 1 hafta 10 gündür aynı şekildeler daha fazla gelişme göstermedi acaba yanlış giden bir şey mi var,kururlar mı nasıl güçlendirebilirim bunlarla ilgili fikir verebilir misiniz? Saksıya dışardan bakınca kökler çok görünmüyor içte kalmış gibi ama açıp kontrol etmem şu aşamada yanlış mı olur acaba..?

Bitkiniz susuz kalmış. Yapraklarından anlaşılıyor. Phalaenopsis orkidelerini yazın 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulamanız gerekir. Ayda bir defa da gübre vermelisiniz. Her gübreleme öncesinde, saksı içerisinden 2-3litre su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmanız gerekiyor, aksi durumda biriken gübre kökleri yakar.

Emine09 30-05-2020 17:36

Herkese merhabalar, üç dallı hediye bir orkidemin ikinci çiçekleri olacaktı ve bir çok tomurcuk oluşturdu her şey çok güzel gidiyordu , fakat tomurcuklar birden çok minik iken kızarıp dökülmeye , büyük tomurcuklar da solmaya başladı 😔 ben heyecanla çiçeklerini beklerken , köklere baktığımda hepsi ölmüş gibi sizce ne yapmalıyım, çiçekleri görme imkanım yok mu 😔

Montecristo 31-05-2020 17:49

Merhaba arkadaslar araniza yeni katildim. Paylasim yapan ve cevap veren herkese tesekkur ederim cok buyuk bilgi var sitede

Benim de ogrenmek istedigim 10 gun once almis oldugum orkidemi icerisinde sunger oldugu icin degistirdim ve ayni kabina koyarak yeni aldigim orkide topragiyla doldurdum . Koklerin bazisi yesil beyaz krisik tondalar . Bu durum normalmidir. Herkese mutlu gunler dilerim
https://imgyukle.com/i/yvdWRv

tropikalist 31-05-2020 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Montecristo (Mesaj 1590014)
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Paylaşım yapan ve cevap veren herkese teşekkür ederim çok buyuk bilgi var sitede

Benim de öğrenmek istediğim 10 gün önce almış olduğum orkide mi içerisinde sünger olduğu için değiştirdim ve aynı kabına koyarak yeni aldığım orkide toprağıyla doldurdum . Köklerin bazısı yeşil beyaz karışık tondalar . Bu durum normal midir. Herkese mutlu günler dilerim
https://imgyukle.com/i/yvdWRv

Evet benim bildiğim kadarıyla öyle

Phal_Orkide 31-05-2020 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine09 (Mesaj 1589929)
Herkese merhabalar, üç dallı hediye bir orkidemin ikinci çiçekleri olacaktı ve bir çok tomurcuk oluşturdu her şey çok güzel gidiyordu , fakat tomurcuklar birden çok minik iken kızarıp dökülmeye , büyük tomurcuklar da solmaya başladı 😔 ben heyecanla çiçeklerini beklerken , köklere baktığımda hepsi ölmüş gibi sizce ne yapmalıyım, çiçekleri görme imkanım yok mu 😔

su kültürüne alın

Elodea 09-06-2020 08:24

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Herkes birbirine cok nazik ve saygili cevap vererek yardimci olmus, ben de simdiden cok tesekkur ederim.

Ben bitkileri cok sevsem de yeni yeni bakmaya basladim. 2 yil once hediye bir orkide gelmisti cicekliyken. Bir kac ay sonra cicekleri dokuldu, ben de internetten bakip sararip kuruyan dali budadim. Bir muddet sonra daha asagidan dal verdi ve bu yil tekrar ciceklendi. Gecen hafta ciceklerini doktu fakat bu defa sararma govdeye kadar gitti ve acikcasi cok cekindim oldurdum mu diye. Toprak kismindaki kuru agac parcasi karisimina (ismi nedir bilmiyorum lutfen kusura bakmayin) hic dokunmadim ve degistirmedim. Haftada bir kac kez su spreyliyorum, dogrudan gunes almiyor fakat surekli aydinlik yerde.

Durumunu pek iyi gormedigim icin endiselendim ve sizlere danismak istedim. Terimlere henuz hakim degilim o nedenle baslangicin baslangici seviyesinde anlatmanizi rica ederek, ne yapmam lazim yardimci olur musunuz?

Herkese guzel gunler dilerim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025