agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Ccastiel 11-10-2014 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1324036)
Merhaba sn.Ccastiel,
Dokulen cicege yapilabilecek bir sey yok zaten uzulecek bir durumu da yok cunku sulamayi duzgun bir bakima oturttugunuz surece donem donem orkideniz ciceklenecektir.

Oncelikle altindaki suyu kaldirin,bu bitkinizin koklerin curumesine neden olacaktir.Onun yerine yine buyuk bir saksiya su doldurup (iki tatli kasigi oksijenli su) daldirma yontemiyle sulayabilirsiniz.Sulama donemi de tahta bir kurdani harcin (daha buyukcene olanlar) icine daldirdiginizda islaksa sulamayacaksiniz degilse sulayacaksiniz.Onun disinda gerisi kendiliginden gelecektir.

7-8 günde bir daldırma usulü ile sulamaya başladım şimdiye kadar iki defa sulamış oldum. Çiçeklerin dökülmesi mevsimsel olarak normal diyorsunuz. O halde özellikle nelere dikkat etmeliyim bir de bunu sorayım siz forum üyelerine.

Teşekküler.

ozlem06 12-10-2014 20:07

5 Eklenti(ler)
Merhaba ağustos ayında orkide sahibi oldum. Hediye geldi çiçek ama bakımı özensizce yapılmış gibi geldi. Yaprakları çok çabuk dökülmeye ve dalları sararmaya başlayınca bende budama işlemi gerçekleştirdim. Çürüyen köklerini kestim tarçınladım. Daha önce toprağı az geldiği için orkide toprağı alıp üstüne ilave etmiştim. Aldığım toprak resimdeki taşlar gibi değil. Birde orkide canlandırıcı almıştım onuda 15 günde bir suyla karıştırarak ilave ediyorum yapraklarını haftada bir ıslak bezle siliyorum havanlandırıyorum saksının altında su bırakmıyorum ama ters giden birşey var orkimde yaprağı sararmaya başladı mineralli canlandırıcı vermeme rağmen yaprakları düştü epeydir böyle düşük yaprakları güneşede direk koymuyorum çok su da vermiyorum ama neden böyle oldu anlamadım. Ölecek diye korkuyorum :(

mühendis57 13-10-2014 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozlem06 (Mesaj 1324331)
Merhaba ağustos ayında orkide sahibi oldum. Hediye geldi çiçek ama bakımı özensizce yapılmış gibi geldi. Yaprakları çok çabuk dökülmeye ve dalları sararmaya başlayınca bende budama işlemi gerçekleştirdim. Çürüyen köklerini kestim tarçınladım. Daha önce toprağı az geldiği için orkide toprağı alıp üstüne ilave etmiştim. Aldığım toprak resimdeki taşlar gibi değil. Birde orkide canlandırıcı almıştım onuda 15 günde bir suyla karıştırarak ilave ediyorum yapraklarını haftada bir ıslak bezle siliyorum havanlandırıyorum saksının altında su bırakmıyorum ama ters giden birşey var orkimde yaprağı sararmaya başladı mineralli canlandırıcı vermeme rağmen yaprakları düştü epeydir böyle düşük yaprakları güneşede direk koymuyorum çok su da vermiyorum ama neden böyle oldu anlamadım. Ölecek diye korkuyorum :(

özlem hanım orkide köklerindeki çürümeler devam ediyo görünüyor tekrar kontrol etmenizde fayda var.Kontrolünü yapıp çürüyenleri tekrar temizleyin, köklerini yıkayın.Saksının çevresine 3 tane çubuk dikerek streç film ile orkidenizin yapraklarına zarar vermeden streç film ile sarın. Sera ortamı gibi olmalı birkaç hafta böyle dursun,ara sıra açıp havalandırırsınız

senay88 14-10-2014 17:20

Merhabalar. Orkideme 10 gunluk bi bakim yaptim.once curumus kokleri temizledim ve koku iyice yikadim. 3 tane ince ve kucuk kok kaldi. bir hafta seffaf bi posette hava almayacak sekilde koydum. 2 gune bir bi saat havalandirdim. 7 gun boyle devam ettim. 8. gun acikta biraktim. 9. gun3 saat serin suda beklettim. 10. Gun cicekciden aldigim topraga tekrar diktim. 3 gundur sulama yapmiyorum. Sadece yapragina su fisfislayip acik pencere kenarina koyuyorum. Yapraklari tozlaninca bi yerde okumustum once sutle siliyorum 5 dakika bekleyip oksijenli suyla siliyorum tekrar. Benim sorum sulamayi ne zaman yapmam gerekiyor okudugum yerde sulama hakkinda bilgi yoktu. Kok kalmadi nerdeyse yeni kok cikartma hakkinda bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse sevinirim. Yapraginin biri sararmaya basladi 3 tane canli yesil yaprak var. Sararmis yapragi kesmelimiyim yoksa kendi duser mi. Orkidemin sapini budama yapmistim 3. bogum olayi ile. O da yesil bi sikinti yok sanirim. Hatta 3. gozede bi siskinlik var umarim ordan tekrar kok verir. Beni bilgilendirin lutfen. Simdiden tesekkurler.

mühendis57 14-10-2014 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1324803)
Merhabalar. Orkideme 10 gunluk bi bakim yaptim.once curumus kokleri temizledim ve koku iyice yikadim. 3 tane ince ve kucuk kok kaldi. bir hafta seffaf bi posette hava almayacak sekilde koydum. 2 gune bir bi saat havalandirdim. 7 gun boyle devam ettim. 8. gun acikta biraktim. 9. gun3 saat serin suda beklettim. 10. Gun cicekciden aldigim topraga tekrar diktim. 3 gundur sulama yapmiyorum. Sadece yapragina su fisfislayip acik pencere kenarina koyuyorum. Yapraklari tozlaninca bi yerde okumustum once sutle siliyorum 5 dakika bekleyip oksijenli suyla siliyorum tekrar. Benim sorum sulamayi ne zaman yapmam gerekiyor okudugum yerde sulama hakkinda bilgi yoktu. Kok kalmadi nerdeyse yeni kok cikartma hakkinda bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse sevinirim. Yapraginin biri sararmaya basladi 3 tane canli yesil yaprak var. Sararmis yapragi kesmelimiyim yoksa kendi duser mi. Orkidemin sapini budama yapmistim 3. bogum olayi ile. O da yesil bi sikinti yok sanirim. Hatta 3. gozede bi siskinlik var umarim ordan tekrar kok verir. Beni bilgilendirin lutfen. Simdiden tesekkurler.

Şenay hanım yaprağı kesmeyin kendisi duser.yaprak ve saksı harcina arada su püskürtün, hatta orkide gübrelerinden alıp püskürteceğiniz su içine az miktarda koyun.kolay gelsin...

senay88 14-10-2014 20:07

Hususu orkide icin satilan besin aldim ondan mi.yoksa orkide icin gubre satiliyor mu.

mühendis57 14-10-2014 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1324848)
Hususu orkide icin satilan besin aldim ondan mi.yoksa orkide icin gubre satiliyor mu.

Aldığınızı kullanın yanlız üzerinde yazan dan daha az dozda kullanın yapraklari yakmasin

senay88 17-10-2014 15:28

Cok tesekkurler bilgileriniz icin. Koku nasil merak ediyorum baksam bisi olurmu

mühendis57 17-10-2014 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1325690)
Cok tesekkurler bilgileriniz icin. Koku nasil merak ediyorum baksam bisi olurmu

Yeni çıkan Yapraklarda buruşma yoksa yeni kök olusturacaktir.yeni köklerin oluşması 30-45 günü bulur.

senay88 18-10-2014 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mühendis57 (Mesaj 1325741)
Yeni çıkan Yapraklarda buruşma yoksa yeni kök olusturacaktir.yeni köklerin oluşması 30-45 günü bulur.

Valla yeni yaprak cikmadi hic. 4 yapragi vardi en buyuk yani distaki yaprak sarardi. Diger 3 u saglam. Sizin dediginiz gibi fisfislayip pencere onune koyuyorum. Merak ettigim bi konu daha var kisin nerde duracak orkidem sobali odaya mi alayim yoksa sobasiz odaya mi.

mühendis57 19-10-2014 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1325941)
Valla yeni yaprak cikmadi hic. 4 yapragi vardi en buyuk yani distaki yaprak sarardi. Diger 3 u saglam. Sizin dediginiz gibi fisfislayip pencere onune koyuyorum. Merak ettigim bi konu daha var kisin nerde duracak orkidem sobali odaya mi alayim yoksa sobasiz odaya mi.

Önce kök çıksın gerisini sonra düşünürüz :) kışın sıcaklık eğer 15 derecenin altına düşmüyorsa orkideniz aydınlık olan her ortamda durabilir.

nur.erdoann 19-10-2014 13:36

Merhaba benim de bir orkidem var. Tatile giderken altına biraz geniş bi tabak koyup içini suyla doldurdum. Zaten haftada iki kere suluyordum ve yeterli geliyordu. 6tane de çiçeği vardı. Eşim tatilden erken döndü eve. Ondan sulamasını istedim o da sulayıp balkona koymuş (14:00-19:00 arası güneş alan bi balkon, hava17-25 derece arasında değişiyordu gece gündüz farkı olarak) eve geldiğimde tüm çiçeklerini aynı anda dökmüştü ve bugün dibinde birsürü minicik kıl gibi beyaz böcekler gördüm ne yapmam lazım ��

mühendis57 19-10-2014 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nur.erdoann (Mesaj 1326111)
Merhaba benim de bir orkidem var. Tatile giderken altına biraz geniş bi tabak koyup içini suyla doldurdum. Zaten haftada iki kere suluyordum ve yeterli geliyordu. 6tane de çiçeği vardı. Eşim tatilden erken döndü eve. Ondan sulamasını istedim o da sulayıp balkona koymuş (14:00-19:00 arası güneş alan bi balkon, hava17-25 derece arasında değişiyordu gece gündüz farkı olarak) eve geldiğimde tüm çiçeklerini aynı anda dökmüştü ve bugün dibinde birsürü minicik kıl gibi beyaz böcekler gördüm ne yapmam lazım ��

Çiçekli dönemde yer değişikliğine hassaslar dökülmesi normal.köklerinde çürümeler yoksa çok fazla birşey yapmanıza gerek yok.kök bölgesindeki böceklerden kurtulmak için derin kaba su koyup daldirma usulüyle sulayin...

nur.erdoann 20-10-2014 14:13

Çürüme olduğunu düşünmüyorum gayet yeşiller ama beyaz ince benekler var. Aynı şeylerden gövdesinde de var sapında yani. Fotoğraf yükleme işini becerebilsem yapacağım ama :/

Antar Satya 21-10-2014 12:15

Merhabalar,
Evimde 2 tane Phalaenopsis var. Çiçek konusunda tecrübesizim aslında. Okuyup bilgilenmeye çalışıyorum... Ama yine de en iyi sonuç veren şey orkidelerimle konuşup, hislerime göre hareket etmek oluyor :) iyi durumdalar, yaprakları diri, kökleri yeşil, çiçek saplarını budamıştım, şimdi yeni saplar bekliyoruz...
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?
Aslına bakarsanız, benim teorime göre annem çok da sevmedi orkidesini...Daha doğrusu bakamayacağına dair ön yargısı vardı... Küstü mü acaba bizim Phalaenopsis?

Charlaux 21-10-2014 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antar Satya (Mesaj 1326784)
Merhabalar,
Evimde 2 tane Phalaenopsis var. Çiçek konusunda tecrübesizim aslında. Okuyup bilgilenmeye çalışıyorum... Ama yine de en iyi sonuç veren şey orkidelerimle konuşup, hislerime göre hareket etmek oluyor :) iyi durumdalar, yaprakları diri, kökleri yeşil, çiçek saplarını budamıştım, şimdi yeni saplar bekliyoruz...
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?
Aslına bakarsanız, benim teorime göre annem çok da sevmedi orkidesini...Daha doğrusu bakamayacağına dair ön yargısı vardı... Küstü mü acaba bizim Phalaenopsis?

Benim bulunacagim tahmin su olurdu ancak koklerin durumunu bilmeden konusmak zor.

Buyuk ihtimalle anneniz ilk once cok su verdiginden koklerde curumeye basladi ve yapraga su gitmemeye basladi.Yapraklarin burusmasi her anlamda dusundurucu ve tum yapraklar rulo gibiyse orkidenizin yasama sansinin cok yuksek olmadigini belirtmek isterim. Ancak fotografini yuklemeniz buradaki insanlarin incelemesi acisindan daha faydali olacaktir.

Uygun sulama kosullari hakkindaysa sitede onlarca yazi var,bu sulama rutinine sadik kalindigi surece sorunu baska yerlerde aramalisiniz tabii bir fazla bir az da yanlis bir sistem.

Ccastiel 22-10-2014 10:47

1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba. Orkidemin dallarında sararmalar başladı. Bu durum neye işaret ve ben ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevirim.

mühendis57 22-10-2014 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ccastiel (Mesaj 1327085)
Herkese merhaba. Orkidemin dallarında sararmalar başladı. Bu durum neye işaret ve ben ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevirim.

merhaba öncelikle köklerini kontrol edin eğer çürüme filan yok ise çiçeklenme dönemi sonrasında sararması normal...

tugbil 22-10-2014 13:11

1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar orkidem yaklaşık bir yıldır var çiçeği döküldüğünde yorulmasın boşuna enerji harcamasın diye budadım mart ayında budadım ve hala ne dalda uzama ne de bi çiçek tohumu var lütfen yardımcı olun benim için çok önemli onu kaybetmek istemiyorum

sar-dunya 22-10-2014 14:51

Bence sabırla beklemeye devam edin :D Hazır olunca çiçek verecektir.

Ancak şöyle birşey de dikkatimi çekti, en yeniden bir önceki yaprağı eskilerden oldukça kısa gibi görünüyor, yani geçen süre zarfında çok gelişememiş gibi görüyorum. Forumda bakım ile ilgili yazılanları inceleyip kendi bakım yönteminizle karşılaştırdınız mı?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugbil (Mesaj 1327105)
merhaba arkadaşlar orkidem yaklaşık bir yıldır var çiçeği döküldüğünde yorulmasın boşuna enerji harcamasın diye budadım mart ayında budadım ve hala ne dalda uzama ne de bi çiçek tohumu var lütfen yardımcı olun benim için çok önemli onu kaybetmek istemiyorum

tugbil 22-10-2014 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sar-dunya (Mesaj 1327115)
Bence sabırla beklemeye devam edin :D Hazır olunca çiçek verecektir.

Ancak şöyle birşey de dikkatimi çekti, en yeniden bir önceki yaprağı eskilerden oldukça kısa gibi görünüyor, yani geçen süre zarfında çok gelişememiş gibi görüyorum. Forumda bakım ile ilgili yazılanları inceleyip kendi bakım yönteminizle karşılaştırdınız mı?

forumda sabun suyu falan bakımları vardı ancak ben yağmur suyu biriktirip onunla suladım ve yağmur suyu olmadığı zamanda çeşme suyu değilde hazır içme suyundan haftada bir suladım ancak ilk geldiğinde olan eski yaprak uçlarında açılma siyahımsı lekeler var acaba bu kötü bişey mi

mühendis57 23-10-2014 07:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugbil (Mesaj 1327139)
forumda sabun suyu falan bakımları vardı ancak ben yağmur suyu biriktirip onunla suladım ve yağmur suyu olmadığı zamanda çeşme suyu değilde hazır içme suyundan haftada bir suladım ancak ilk geldiğinde olan eski yaprak uçlarında açılma siyahımsı lekeler var acaba bu kötü bişey mi

merhaba eski yapraklarda zamanla lekeler oluşması normal, çünki herşeyin bir ömrü var yaprak belli bir büyüklüğe geldikten sonra yaşlanacak elbette.Eğer bitkinizin genelinde lekeler var ise o zaman bir hastalıktan söz edilebilir.Yağmur suyu ile sulamanız elbette iyi ancak yağmur suyunda kalsiyum ve diğer mineraller yok. Sulamada musluk suyu da kullanabilirsiniz ancak içerisinde klor olduğundan birkaç gün klorun uçmasını beklemeniz gerek.sulama suyuna gübre ilavesi yaparak sulama yapın.Böylelikle Bitkinizi güçlendirmiş olacaksınız.Yaprakları ıslak bez ile tozlandıkça silin,özellikle geceleri camı açarak ya da aralayarak hafif bir esinti almasını sağlayın.
Bunları yaptıktan sonra sabırla bekleyeceksiniz,yeni çiçek sapı göründüğünde emeklerinizin boşa gitmediğini anlayacaksınız.
Kolay gelsin...

Ccastiel 24-10-2014 19:19

Merhaba yine ben. Forumda okumaya çalıştım fakat bulamadım. Orkidemin en alt buyuk Yaprağı tam ortasından yarılıyor. Ucunda da sararma kuruma var. Bu Normal mıdır ? Neden olur ? Ne demektir? Teşekkür ederiiiiim.

erenayşegül 25-10-2014 07:09

merhaba benim orkidem sürekli kök çıkarıyor fakat yaklaşık bir yıldır sadece yaprakları var yeni bir dal vermiyor. yeni bir dal vermesi için neler yapmam gerekli acaba ??

sar-dunya 25-10-2014 12:12

Sayın Ccastiel,
Yaprakların yarılması arada bir olabilen birşey, zamanında şöyle birşey de yazmışım. Çok dert etmeyin.

Uçlardaki sararma, beslenme problemi gibi karışık nedenlerden de olabileceği gibi mekanik nedenlerden de olabiliyor (sürtünme-ezilme).

Sayın erenayşegül,

Sürekli kök çıkarması bitkinin büyüdüğünün bir işareti. Öte yandan, bitkinin dal çıkarması oldukça uzun sürebiliyor, bunu uzun süre açık kalan çiçekleriyle kapatacaklardır. Şöyle bir örnek vereyim: 2-3 yıllık kısa bir deneyimim var, yılda sadece bir dal alabiliyorum (bitkiye bağlı olarak 5-6 ay çiçekli kalıyor). Yazları ev daha serin (gece 20 derecenin az altı) olsa ve serin güneş alsalar belki daha iyi olacak.

Antar Satya 26-10-2014 15:11

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antar Satya (Mesaj 1326784)
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide (phalaenopsis) için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?

Merhabalar,
Orkidenin resimlerini çektim, fikir verebilirseniz çok sevinirim. Yapraklar yeşil oldukları için, çok ümitsiz değilim. İnşallah sadece sulama sorunudur...
Teşekkürler.

orkide16 26-10-2014 18:38

orkidem ilk kökünü çıkardı 2 buçuk ay oldu çiçeklenmedi ne yapmam gerekiyo 2 tane yaprak çıkardı vitaminde uyguluyorum açmadı

senay88 01-11-2014 20:23

Merhabalar. Orkidem kestigim yerdeki 3. u bogumdan bi filiz verdi simdi de en alttaki bogumda bi siskinlik var burda kok mu olusacak yoksa dal mi. Bi de bu normal mi her bogumdan filiz vermesi.

sar-dunya 02-11-2014 06:23

Şişkinliklerin neye dönüşeceğini anlamanın tek yolu beklemek. Birşey çıkmayabilir de:dilli:

Çiçek sapındaki dallanma miktarı, bitkiye bağlı olduğu gibi -kendi bitkilerimde gözlediğim ve okuduğum kadarıyla- bitkinin yaşına veya ortamına alışmışlığına da bağlı. Yıllar ilerledikçe daha çok dallanma bekleyebilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1330128)
Merhabalar. Orkidem kestigim yerdeki 3. u bogumdan bi filiz verdi simdi de en alttaki bogumda bi siskinlik var burda kok mu olusacak yoksa dal mi. Bi de bu normal mi her bogumdan filiz vermesi.

senay88 02-11-2014 13:45

Filiz verdi onda bi sorun yokta bugun baktim butun kokleri ölmus fosalmis yani. Gene napcam ben ya o kadar ugrastim

Charlaux 02-11-2014 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1330231)
Filiz verdi onda bi sorun yokta bugun baktim butun kokleri ölmus fosalmis yani. Gene napcam ben ya o kadar ugrastim

Sn.senay88,
Hepimizin zaman zaman problem yasadigi bir orkidesi olmustur **** olabilir ki su an benimde var. Ne kadar ugrastiysamda sorunun ana kaynagina inemedigimden su an koksuz ve durumu pek ic acici degil.Ancak biliyorum ki orkidelerde esas ugras degil bitkiye istedigini verebilmektedir.Buradan demeye calistigim orkidelerinize bakiminizda buyuk ihtimalle sulamanizda **** harcta bir sikinti var ve cozulememis.Bu sayfalarda ve orkide bolumunde sulama ve harc degisterme hakkinda bilgileri bulabilirsiniz.

senay88 02-11-2014 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1330449)
Sn.senay88,
Hepimizin zaman zaman problem yasadigi bir orkidesi olmustur **** olabilir ki su an benimde var. Ne kadar ugrastiysamda sorunun ana kaynagina inemedigimden su an koksuz ve durumu pek ic acici degil.Ancak biliyorum ki orkidelerde esas ugras degil bitkiye istedigini verebilmektedir.Buradan demeye calistigim orkidelerinize bakiminizda buyuk ihtimalle sulamanizda **** harcta bir sikinti var ve cozulememis.Bu sayfalarda ve orkide bolumunde sulama ve harc degisterme hakkinda bilgileri bulabilirsiniz.

Simdi soyle aanlatay size. Benim orkidenin 3 tane koku kalmisti saglam. Burdaki arkadasin tavsiyesi ile bakima aldim. Bakima alinca yeni topraga diktim.daha sonra hic sulamadim. Sadece kokune ve yapragina su fisfislayip esintili bi pencereye koydum geceleri. Sonra eski yerine aliyodum yaklasik bi aydir boyle yapiyorum hergun. Derken 3.u bogumdan filuz gibi bisi verdi. Daha sonrada 1. ci bogumda siskinlik var sanirim ordanda filiz verecek. Bugun tasindim yeni eve bakayim dedim kok vermis mi diye ama olan koklerde bosalmis. Kotu durumda olsa o filizleri vermezdi sanirim ama koku bosalmis halde vermis filizleri cunku bisi kalmamis kok namina ip gibi bisi var baska bisi yok nerde yanlisim anlamadim. Resimde ekleyemiyorum. Anlatin resim eklemeyi esiteye gostereyim.

dinozor 02-11-2014 22:01

Sayın senay88,

Fotoğraf yüklemek için:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm

Öte yandan gördüğünüz çıkıntılar çiçek de olabilir, keiki (yavru) de olabilir ki ikisi de bitkinin sağlıkĺı olduğunun garantisi değil:( Hatta keiki oluşumu için bitkinin son demlerinde olmasının işareti deniyor. Olayın başını bilmediğim için aklınızı karıştırmayayım fakat kökler tamamen gittiyse işiniz biraz zor:(

senay88 03-11-2014 14:46

2 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1415022129

senay88 03-11-2014 14:47

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1415022129

senay88 03-11-2014 14:49

http://www.agaclar.net/forum/attachm...027_102246.jpg

senay88 03-11-2014 14:50

http://www.agaclar.net/forum/attachm...027_102246.jpg

senay88 03-11-2014 14:55

Orkidem boyle muhendis57 kok namina bir sey yok. Yaklasik 3 haftadir koksuz kalmis sanirim. İkinci resimde kirmizi supurgeden tarafta 3. Bogumda cikmis bi filiz var. Durumu ne sizce.

mühendis57 03-11-2014 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senay88 (Mesaj 1330717)
Orkidem boyle muhendis57 kok namina bir sey yok. Yaklasik 3 haftadir koksuz kalmis sanirim. İkinci resimde kirmizi supurgeden tarafta 3. Bogumda cikmis bi filiz var. Durumu ne sizce.

1-Orkidenizin kökleri olmamasına rağmen yaprakları iyi.sadece alt yaprak sararmış,sararan yaprağı kopartırsınız zaten kendisi düşer zamanla.
2-Çiçek sapındaki boğumdan ne çıktığı belli olmuyor az daha bekleyin eğer keiki oluşturmuşsa yavru orkideniz olacak, şayet çıkan sürgün çiçek dalı ise çiçek sapını dipten kesin orkideniz bütün gücünü kök oluşturmaya harcasın
3-Size daha önce yazdıklarımı uygulamış görünüyosunuz.Yapraktan gübrelemeye devam edin.Saksı harcı kurudukça nemlendirin.
4-Yapraklara su püskürtürken yaprak diplerine gelen suyu uzaklaştırın.çürümelere sebep olmasın
5-sabırla bekleyin :) kolay gelsin

Ay_sima 04-11-2014 02:50

orkidem

Arkadaşlar,orkidemin çiçekleri dökülünce,tarife uygun olarak kesmiştim,ve yeni çiçek filizleri çıkartırken,düşürdüm ve çiçek filizleri kırıldı.Bu durum beni çok üzdü,ben de o çiçek dalını dibinden kestim.sonra kökleri çürüdü,yine uygun olarak çürüyen kökleri temizledim.1 tane sağlam kökü kalmıştı..6 aydır kökler verdi,yaprak çıkarttı,fakat yeni bir çiçek dalı henüz oluşmadı...ben her yeni kök çıkartmaya başladığında çiçek dalı diye seviniyorum ama,her seferinde çıkan çiçek kökü...2 yeni yaprak ve bir sürü kök çıkarttı ve çokta sağlıklı şu an.yeni çiçek dalı ne kadar zamanda çıkartır.şimdiden teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025