agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (https://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

EzgiiK 08-07-2021 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1608989)
1. Kök, sıkı bir darbe almıştır (yere düşürmek gibi)
2. Bitkide küf gelişmiştir ve siz son anda farkına varmışsınızdır. Küf, kökleri öldürmüştür, düşmesi an meselesi aşamasına gelmiştir.

3. Eğer sorun küfse, sistemik bir fungisid kullanmanız önerilir (ilaç öneremeyeceğim, bitki hastalıkları dersini 28 yıl önce almıştım ve ilaçlar ve içerikleri çoktan değişti, bu nedenle tarım ilacı satan bir bayiiden sorun).

Peki bu ilacı önlem amaçlı da kullanabilir miyim? Emin değilim çünkü sorunun küf olup olmadığından

Doku_Kültürcü 08-07-2021 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1608990)
Peki bu ilacı önlem amaçlı da kullanabilir miyim? Emin değilim çünkü sorunun küf olup olmadığından

Sorun küfse işe yarar, bakteri ise yaramaz.

EzgiiK 09-07-2021 13:02

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1608993)
Sorun küfse işe yarar, bakteri ise yaramaz.

Yeni bir orkidem var, durumu iyi gibi görünüyor ama köklerinin durumunu tam çözemedim. Fotoğraflarını çektim beni yönlendirmeniz için, yardımcı olur musunuz saksısından çıkarıp bakmalı mıyım çiçeklerin dökülmesini mi bekleyeyim ve fotoğrafta görünen hafif buruşuk köklere ne yapmam gerekir çok teşekkürler

Bu arada malesef iki yaprağın ortasından tutturma çubuğu geçirilmiş sanırım yaprak hasarlı diye, çok üzüldüm

Doku_Kültürcü 09-07-2021 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609014)
Yeni bir orkidem var, durumu iyi gibi görünüyor ama köklerinin durumunu tam çözemedim. Fotoğraflarını çektim beni yönlendirmeniz için, yardımcı olur musunuz saksısından çıkarıp bakmalı mıyım çiçeklerin dökülmesini mi bekleyeyim ve fotoğrafta görünen hafif buruşuk köklere ne yapmam gerekir çok teşekkürler

Bu arada malesef iki yaprağın ortasından tutturma çubuğu geçirilmiş sanırım yaprak hasarlı diye, çok üzüldüm

Hava kökünü harç içerisine daldırmışlar. Bir sorun yok. Bu köke her gün bir miktar memba suyu püskürtürseniz bitki su ihtiyacının bir kısmını buradan temin edebilir. Çiçeğin dökülmesini bekleyin çünkü, harç değişimi çiçekleri dökebiliyor.

EzgiiK 11-07-2021 19:42

1 Eklenti(ler)
Peki bu dalı kökünden kesmem mi gerekiyor

Doku_Kültürcü 11-07-2021 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609063)
Peki bu dalı kökünden kesmem mi gerekiyor

Kesin. Bitkiyi harcıyla birlikte kavanoz içerisine yerleştirmişsiniz. Kökler havadar ortam ister. Eğer kökleri çürümüşse, bitki bu şekilde kök vermez. Bitkinin kalan kısmını da çürütürsünüz. Bitkiyi, kavanozdan çıkarıp plastik şeffaf bir torba içerisine yerleştirin. Üzerine sıvı orkide besini püskürtün. Torbayı geceleyin nefesinizle şişirin (bu bitkinin karbondioksiti malik asit formuna çevirip hücre boşluklarında depolaması için gerekli ve gündüz ışıklı koşullardan bu malik asitten şeker sentezleyecek). Gündüz saatlerinde ise ışık alabileceği bir yere yerleştirin. Her şey yolunda giderse yeni kök geliştirecektir.

EzgiiK 12-07-2021 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609067)
Kesin. Bitkiyi harcıyla birlikte kavanoz içerisine yerleştirmişsiniz. Kökler havadar ortam ister. Eğer kökleri çürümüşse, bitki bu şekilde kök vermez. Bitkinin kalan kısmını da çürütürsünüz. Bitkiyi, kavanozdan çıkarıp plastik şeffaf bir torba içerisine yerleştirin. Üzerine sıvı orkide besini püskürtün. Torbayı geceleyin nefesinizle şişirin (bu bitkinin karbondioksiti malik asit formuna çevirip hücre boşluklarında depolaması için gerekli ve gündüz ışıklı koşullardan bu malik asitten şeker sentezleyecek). Gündüz saatlerinde ise ışık alabileceği bir yere yerleştirin. Her şey yolunda giderse yeni kök geliştirecektir.

Teşekkür ederim evet cıkan yeni yaprağı kararmaya başladı yanlış uygulama yaptım sanırım. Onu da kesmeli miyim? Ve plastik şeffaf bir torba dediniz fotoğraflama imkanınız var mıdır bu uygulamayı? Son olarak orkide besinini yapraklarada mı sıkmalıyım

Doku_Kültürcü 12-07-2021 23:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609087)
Teşekkür ederim evet cıkan yeni yaprağı kararmaya başladı yanlış uygulama yaptım sanırım. Onu da kesmeli miyim? Ve plastik şeffaf bir torba dediniz fotoğraflama imkanınız var mıdır bu uygulamayı? Son olarak orkide besinini yapraklarada mı sıkmalıyım

İnternette bir fotoğraf buldum. Ekte gönderiyorum. Siz de aynısını yapabilirsiniz.

EzgiiK 13-07-2021 11:20

Su da var sanırım içerisinde doğru mudur

Doku_Kültürcü 13-07-2021 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609096)
Su da var sanırım içerisinde doğru mudur

Suyu püskürteceksiniz. Dibinde su kalmayacak.

EzgiiK 14-07-2021 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609098)
Suyu püskürteceksiniz. Dibinde su kalmayacak.

Destekleriniz için minnettarım çok teşekkürler 2 tane minik kök çıktı:) Bu arada gece torbayı nefesimle şişirdikten sonra sabah ağzını açıyorum dimi torbanın

Doku_Kültürcü 14-07-2021 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609107)
Destekleriniz için minnettarım çok teşekkürler 2 tane minik kök çıktı:) Bu arada gece torbayı nefesimle şişirdikten sonra sabah ağzını açıyorum dimi torbanın

Evet

EzgiiK 18-07-2021 09:50

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609121)
Evet

Size bahsettiğim kök çıkaran orkide bu, sizin önerdiğiniz işlemi yapmaktayım fakat gövdesi biraz sorunlu gibi dün oksijenli su püskürttüm köklerine mantar mıdır bu durumun sebebi

Doku_Kültürcü 18-07-2021 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609177)
Size bahsettiğim kök çıkaran orkide bu, sizin önerdiğiniz işlemi yapmaktayım fakat gövdesi biraz sorunlu gibi dün oksijenli su püskürttüm köklerine mantar mıdır bu durumun sebebi

Bilemeyeceğim. Örnek alıp mikroskopta incelemek gerekir ama bu kararmaya kesilen kısmın oksitlenmesi de neden olur. İsterseniz bu bölgeye bir mantar ilacı uygulayın. İlaç bilgim 1993'ten kalma o nedenle bir ilaç öneremeyeceğim. Herhangi bir tarım ilacı satan ilaç bayiinden fikir alabilirsiniz.

EzgiiK 20-07-2021 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609178)
Bilemeyeceğim. Örnek alıp mikroskopta incelemek gerekir ama bu kararmaya kesilen kısmın oksitlenmesi de neden olur. İsterseniz bu bölgeye bir mantar ilacı uygulayın. İlaç bilgim 1993'ten kalma o nedenle bir ilaç öneremeyeceğim. Herhangi bir tarım ilacı satan ilaç bayiinden fikir alabilirsiniz.

İlacı nasıl uygulamam ve ne kadar bekletmem gerekir peki, aldığım toz halinde bir fungusit

Doku_Kültürcü 20-07-2021 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609213)
İlacı nasıl uygulamam ve ne kadar bekletmem gerekir peki, aldığım toz halinde bir fungusit

İlaçtan bir çay kaşığı kadar alın, yarım çay bardağı suya karıştırın. Bitkinin dip kısmını bu karışıma batırıp çıkartın. Bırakın kenarda 15-20 dakika dursun. Sonra plastik torbasına yerleştirin.

fdogru 26-07-2021 14:35

Orkidelerim

Bu sayfayı her zaman takip ediyorum. Orkide sever bi insan olarak, bakmayı öğrenene kadar çok orkide kaybettim. ama sizlerin yazdıklarını okuyarak artık ölmeye yakın orkideyi canlandırabiliyorum.

2 yıl önce marketlerden aldığım mini orkidelerim 2 yıl çiçeksiz durdu. biri öldü ölecekti. ama sabırla bekledim. bu yıl 2si harika şekilde çiçeklendi. diğeri kendini büyütme aşamasında, yapraklanıyor, seneye belki o da açar.

elime başka bi orkide geldi. Ve bana geldiğinde dibi vıcık vıcık kurttu, yapraklarını salyangoz yemişti. bahçede bırakmışlar zavallı orkideyi.

neyse, hasarlı yapraklarını komple kopardım, dibini kurttan ayıkladım. tarçın döktüm vs. su kültürü uyguladım.

şimdi 2 keiki oluşumu var ama kendini besleyebilir de bu keikileri kurtarabilir miyim bilemiyorum. Bekliyorum. bunun için bir öneriniz olabilir mi?

mesela vitamin vermeli miyim bu aşamada? yoksa standart sulamaya devam mı etmeliyim?

fdogru 26-07-2021 14:40

1 Eklenti(ler)
orkidenin kendisi ve dallarındaki keiki oluşumları.

Biri çiçek sapı gibi duruyor ama değil, büyüdü, yaprak olduğu belli. şu anki fotosu elimde yok.

Doku_Kültürcü 26-07-2021 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdogru (Mesaj 1609300)
orkidenin kendisi ve dallarındaki keiki oluşumları.

Biri çiçek sapı gibi duruyor ama değil, büyüdü, yaprak olduğu belli. şu anki fotosu elimde yok.

Yaprak varsa enerji var anlamına gelir. Keiki, kendisini kurtarabilir. Sizin durumunuzda bu biraz zaman alır, çünkü ana bitkinin yaprakları yok ve keikinin küçük yapraklarından gelen enerjiyle gelişmek zorunda.
Bitkiye, ayda bir defa orkideler için üretilmiş sıvı gübreden verin. Yazın, 1-2 günde bir kışın 4-7 günde bir sulayın. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın.

Kolay gelsin...

fdogru 27-07-2021 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609302)
Yaprak varsa enerji var anlamına gelir. Keiki, kendisini kurtarabilir. Sizin durumunuzda bu biraz zaman alır, çünkü ana bitkinin yaprakları yok ve keikinin küçük yapraklarından gelen enerjiyle gelişmek zorunda.
Bitkiye, ayda bir defa orkideler için üretilmiş sıvı gübreden verin. Yazın, 1-2 günde bir kışın 4-7 günde bir sulayın. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın.

Kolay gelsin...

Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap için.

Nem dengesini sağlayabilmek adına, keiki oluşumlarına su püskürtsem zarar vermem değil mi?

---------------

bir de başka bir şey sormak istiyorum, saksı konusu büyük sorun olmaya başladı. orkide üretim saksı küçük geldiği için şeffaf mika saksılardan aldım. yan duvarlarını sıcak bir metalle deldim. ama yine de yeterince hava alamıyor diye düşünüyorum. çünkü toprağı fazla sulayınca çıkan sineklerden oluşmaya başladı. bu sebeple çok sık sulayamıyorum.

bunun için öneriniz olabilir mi bu durumda?

Doku_Kültürcü 27-07-2021 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdogru (Mesaj 1609307)
Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap için.

Nem dengesini sağlayabilmek adına, keiki oluşumlarına su püskürtsem zarar vermem değil mi?

---------------

bir de başka bir şey sormak istiyorum, saksı konusu büyük sorun olmaya başladı. orkide üretim saksı küçük geldiği için şeffaf mika saksılardan aldım. yan duvarlarını sıcak bir metalle deldim. ama yine de yeterince hava alamıyor diye düşünüyorum. çünkü toprağı fazla sulayınca çıkan sineklerden oluşmaya başladı. bu sebeple çok sık sulayamıyorum.

bunun için öneriniz olabilir mi bu durumda?

Saksı harcı organik kökenli bir maddeyse (mesela ağaç kabuğu), bu zaman içerisinde çürür, küf gelişmeye başlar. Bu küfü yemek için sinekler (fungus gnat) gelir. Harcı değiştirin. Ağaç kabuğu yerine kil bilyesi kullanabilirsiniz:
https://www.e-tartes.com/yetistirme-...mm-2litre.html

EzgiiK 07-08-2021 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609088)
İnternette bir fotoğraf buldum. Ekte gönderiyorum. Siz de aynısını yapabilirsiniz.

Tekrardan merhabalar, ben dediğiniz uygulamayı yaptığımda 2 yeni kök çıkmaya başlamıştı fakat sonra onlar da çürüdü neden böyle oluyor anlamıyorum:( Bir de bu torba uygulamasına mı devam edeyim yoksa süngerde su kültürü mü uygulayayım onu da çok övüyorlar

Doku_Kültürcü 07-08-2021 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609489)
Tekrardan merhabalar, ben dediğiniz uygulamayı yaptığımda 2 yeni kök çıkmaya başlamıştı fakat sonra onlar da çürüdü neden böyle oluyor anlamıyorum:( Bir de bu torba uygulamasına mı devam edeyim yoksa süngerde su kültürü mü uygulayayım onu da çok övüyorlar

Su kültürü, enfeksiyon kaynağının daha hızlı çoğalmasına neden olur.

EzgiiK 14-08-2021 12:09

2 Eklenti(ler)
Tekrardan merhaba, 2 adet orkidemin durumundan endişeliyim. Birinin alt yaprağı sarardı ve onu kopardım çünkü hastalıklı gibiydi ve diğer yapraklarında da elastikiyet kaybı var (ilk onun fotoğrafını ekleyeceğim 6’lı kolajda olan) Diğerinde de sormak istediğim köklerin bikaç tanesi dolu fakat çoğu boş gibi sarımstrak fotoğraflardan daha iyi anlarsınız, saksısından cıkardım köklerini nasıl budamalıyım yardımcı olursanız cok sevinirim bu arada gövdesinde de siyahlık olduğu icin mantar ilaclı su püskürttüm şimdi nasıl bir yol izlemeliyim (bir de yaprak kenarında çizgimsi bir sarımstraklık var)
Şimdiden teşekkür ederim

Doku_Kültürcü 14-08-2021 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609608)
Tekrardan merhaba, 2 adet orkidemin durumundan endişeliyim. Birinin alt yaprağı sarardı ve onu kopardım çünkü hastalıklı gibiydi ve diğer yapraklarında da elastikiyet kaybı var (ilk onun fotoğrafını ekleyeceğim 6’lı kolajda olan) Diğerinde de sormak istediğim köklerin bikaç tanesi dolu fakat çoğu boş gibi sarımstrak fotoğraflardan daha iyi anlarsınız, saksısından cıkardım köklerini nasıl budamalıyım yardımcı olursanız cok sevinirim bu arada gövdesinde de siyahlık olduğu icin mantar ilaclı su püskürttüm şimdi nasıl bir yol izlemeliyim (bir de yaprak kenarında çizgimsi bir sarımstraklık var)
Şimdiden teşekkür ederim

Ölü köklerin merkezinde bulunana sert lif kısmı pasif olarak su iletimi yapar. Bu nedenle, köklerin hiç birini budamayın. Bitkiyi, çok iri perlit veya kil bilyesi içerisine yerleştirin: https://www.e-tartes.com/yetistirme-...m-20litre.html

Ayda bir defa gübreleyin. Yazın gün aşırı sulayın, kışın 4-7 günde bir sulayın.

EzgiiK 14-08-2021 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609614)
Ölü köklerin merkezinde bulunana sert lif kısmı pasif olarak su iletimi yapar. Bu nedenle, köklerin hiç birini budamayın. Bitkiyi, çok iri perlit veya kil bilyesi içerisine yerleştirin: https://www.e-tartes.com/yetistirme-...m-20litre.html

Ayda bir defa gübreleyin. Yazın gün aşırı sulayın, kışın 4-7 günde bir sulayın.

Teşekkür ederim peki ilk fotoğraflardaki yapraklar neden bu durumdadır

Doku_Kültürcü 14-08-2021 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EzgiiK (Mesaj 1609616)
Teşekkür ederim peki ilk fotoğraflardaki yapraklar neden bu durumdadır

Susuz kalma neticesinde yaprak gevrekliğini kaybeder. Suladığınızda eski durumuna geri dönmez ama bitkinin hayatta kalmasını sağlayan enerjiyi üretmeye devam eder. Sonrasında yeni yaprak oluşturur. Yeni oluşan yapraklar düzgün gelişir.

E.Kahraman 21-08-2021 10:47

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Şu anda 3. orkidemi aynı şekilde kaybediyorum. Hatayı nerede yaptım acaba? Bu hale geldikten sonra geri dönüşü olabilir mi? Teşekkürler.

Eklenti 721035

Doku_Kültürcü 21-08-2021 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E.Kahraman (Mesaj 1609720)
Merhabalar,

Şu anda 3. orkidemi aynı şekilde kaybediyorum. Hatayı nerede yaptım acaba? Bu hale geldikten sonra geri dönüşü olabilir mi? Teşekkürler.

Eklenti 721035

Bitkinin taç tabir edilen yaprakların çıktığı kısmı ölmüş. Bu bitki geri döndürülemez.
Sebepleri:

1. Bitkiyi susuz bırakmanız.
2. Bitkiyi kalitesiz su ile sulamanız.
3. Bitkiye gübre vermeden önce saksı harcı içerisinde memba suyu geçirip saksı harcını arıtmamanız.
4. Bitkinin taç kısmında su birikip bitkiyi öldürmesi.....

Phalaenopsis orkidesi florür içerMEyen memba suyu ile sulanmalıdır. Ayda bir bir defa gübrelenmelidir. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinden 1-2litre memba suyu geçirilerek harçta bir önceki gübrelemeden kalan artıklar uzaklaştırılmalıdır, bu yapılmadığında kökler yanar, bitki ölür.

E.Kahraman 21-08-2021 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1609723)
Bitkinin taç tabir edilen yaprakların çıktığı kısmı ölmüş. Bu bitki geri döndürülemez.
Sebepleri:

1. Bitkiyi susuz bırakmanız.
2. Bitkiyi kalitesiz su ile sulamanız.
3. Bitkiye gübre vermeden önce saksı harcı içerisinde memba suyu geçirip saksı harcını arıtmamanız.
4. Bitkinin taç kısmında su birikip bitkiyi öldürmesi.....

Phalaenopsis orkidesi florür içerMEyen memba suyu ile sulanmalıdır. Ayda bir bir defa gübrelenmelidir. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinden 1-2litre memba suyu geçirilerek harçta bir önceki gübrelemeden kalan artıklar uzaklaştırılmalıdır, bu yapılmadığında kökler yanar, bitki ölür.

Cevabınız için teşekkür ederim sn. Doku_Kültürcü.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025