agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni127Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-04-2009, 14:49   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-03-2009
Merhaba.. Hemen hemen bir yıl önce iki adet orkide bana hediye olarak gelmişti.. Etraftan duyduğum kadarıyla dibinde su birikmemesine dikkat ederek ve çok da sık olmadan sulayarak onlara bakmaya çalıştım ama okulda çok yoğun bir dönemde olduğumdan fazla ilgilenemedim, besin bile vermedim. Çiçekleri solduktan sonra kurumaya başlayan sapını (sanırım yanlış bir iş olarak) tam dibinden kestim. Nitekim sonunda bunlardan bir tanesi gözlerimin önünde yaprakları sarararak öldü. Çiçeklerim bana da pek çok kişi gibi, evladım gibi geliyor ve buna dayanamıyorum ama bazen insan böyle ihmalkâr olabiliyor işte.. Bu "zalimliğimle" ikinci orkidem de ölürse hak etmiş olurum bu üzüntüyü sanırım ama yine de sizlerden yardım istiyorum.

İkinci orkidemin de yaprakları büzülüp sararırken, sanırım daha güneşli bir yere aldıktan sonra, ortasından küçük bir yaprak vermeye başladı, ben de iyileşiyor zannettim ama, son yaprağı da büzülmeye başlayınca cesaretimi toplayıp saksısını boşalttım ve resimdeki gibi köklerinin kurumuş olduğunu gördüm. SAnki bir kısmı da ıslak ve çürümüş gibiydi.. Orkidemin türünü bilmiyorum ve durumun vahameti yüzünden ancak yazıların az bir kısmını okuyabildim.. Acaba orkidemin kurtulma ihtimali var mıdır?..

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:10   #2
Yeni Üye

Resimler

Bunlar da bir kaç resim..

Name:  Orkide3.JPG
Views: 92510
Size:  31.3 KB
Name:  Orkide 1.JPG
Views: 93683
Size:  52.7 KB
Name:  Orkide2.jpg
Views: 93677
Size:  15.0 KB

tener ve snmkra beğendi.
Eski 01-04-2009, 15:13   #3
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sayın zeynepseyma,

bitkinizi kurtarmak adına, yaşama şansı, köklerin durumuna göre ve kökçürüğü hastalığının ilerleme aşamasına göre var veya yok diyebiliriz.
Ancak bu bitkilere olan acemiliğinizi de göz önünde bulundurur isek...
neyse öyle yazmıyayım...
her sene yeni saksı harcına dikmekte fayda var. Kökleri çürük veya kurumuş kısımlarından budamanız gerkli. bundan sonra kalan kısmın resmini bir görebilsek... ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir verebilirdik.

Güneşe koyduğunuzu yazmışsınız umarım yaprak yanığı olmamıştır.
Bu gibi kök çürümeleri, göbek çürümesini de çökerten hastalığı adı altında bir bütün olarak adeta birden ortaya çıkabiliyor. Bu hastalık resmi ile genelde yeni hevesli arkadaşlarımızın kurtarma şansaları olamıyor.

EK.:
resmi şimdi gördüm orta yaprak sağlam gibi. köklerin çoğu gidik gibi. kökboğazını yosuna sarıp yeni bir saksı harcına ekmeniz uygun olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:35   #4
Yeni Üye

Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..

Eski 01-04-2009, 15:41   #5
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynepseyma Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..
Bu işin BMW si elbeteki sphagnum yosunu. Ancak duvar dibi değil de ormanlarda çam ağaçı altında yetişen yastık gibi yumuşak yosunlar da olabilir.
Örneğin Gerede'den öteye karabük tarafına giden yolun 20.km.sinde kurugöl adında bir göl var. Bunun gibi ağaçsız güneşli ıslak alanlarda yetişen yosunlar da başarılı sonuçlar verebilmektedir.
En azından benim deneyimlerim bu yönde oldu.
Ancak bu yosunlarda zararlılar olabileceği gib bir dizi değişik börtü böceğin de yumurtaları olacağını ve bunlardan bir dizi haşare çıkabileceğini de düşünün. Bundan dolayı birkaç gün evde kovada suda bekletmek uygun olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 20:39   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynepseyma Mesajı Göster
İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla

irem_58 beğendi.
Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2009, 11:10   #7
Yeni Üye

Ziya Bey, mesajınızı yeni görebildim ne yazık ki, oradan buradan bulduğum yosunlarla da sardım kökünü bir kaç gün önce, hayırlısı bakalaım, ne olacak..
Ama teklifiniz için çok çok teşekkür ederim..

Eski 07-04-2010, 14:23   #8
Ağaç Dostu

yıldıztozu's Avatar

Giriş Tarihi: 25-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster
İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

yıldıztozu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 18:35   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yıldıztozu Mesajı Göster
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Sayın yıldıztozu,

Çiçeğinize olan sevginizi saygıyla karşılıyorum.Ancak resim hatta kendisini görmeden yorum yapamam.

İstanbuldan aradığınızı yazmışsınız ,önceki orijinal mesajdaki laflarımı tekrarlıyorum.HARÇ ve YOSUN karışımını ,ya gelin alın (isterseniz burada değiştirelim)ya da adresinizi verin gönderelim.

Saygılarımla

irem_58 beğendi.
Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 16:55   #10
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
orkidemin son hali bakalım ne olacak!

Eklenen Resimler

tener beğendi.
gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 21:35   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
Thumbs down orkide harcı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster

saygılarımla
sayın Ziya Soner orkide harcı ve sphagnum yosunu teklifiniz hala aktifse şayet bende sizden harç ve yosun talep edeceğim mümkünse ltfn.

irem_58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2018, 10:42   #12
Yeni Üye

Vera.'s Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2018
Benim de orkidemin köklerinde yeni yeni kahverengi cürümeler gözlemledim.daha önce orkide bakmadım. Bir mağazadan aldım. 2gün oldu alalı. Yerine biraz alıştıktan sonra ölü kökleri temizleyip saksısını değiştireyim diyorum. Bir sıkıntı olur mu aceba?

Vera. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
kök çürümesi, kök problemi, orkide, orkide hastalığı, yaprak sarkması

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025