|  | |
|  | 
|  01-04-2009, 14:49 | #1 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 04-03-2009 Şehir: İstanbul 
				 | Merhaba.. Hemen hemen bir yıl önce iki adet orkide bana hediye olarak gelmişti.. Etraftan duyduğum kadarıyla dibinde su birikmemesine dikkat ederek ve çok da sık olmadan sulayarak onlara bakmaya çalıştım ama okulda çok yoğun bir dönemde olduğumdan fazla ilgilenemedim, besin bile vermedim. Çiçekleri solduktan sonra kurumaya başlayan sapını (sanırım yanlış bir iş olarak) tam dibinden kestim. Nitekim sonunda bunlardan bir tanesi gözlerimin önünde yaprakları sarararak öldü. Çiçeklerim bana da pek çok kişi gibi, evladım gibi geliyor ve buna dayanamıyorum ama bazen insan böyle ihmalkâr olabiliyor işte.. Bu "zalimliğimle" ikinci orkidem de ölürse hak etmiş olurum bu üzüntüyü sanırım ama yine de sizlerden yardım istiyorum.  İkinci orkidemin de yaprakları büzülüp sararırken, sanırım daha güneşli bir yere aldıktan sonra, ortasından küçük bir yaprak vermeye başladı, ben de iyileşiyor zannettim ama, son yaprağı da büzülmeye başlayınca cesaretimi toplayıp saksısını boşalttım ve resimdeki gibi köklerinin kurumuş olduğunu gördüm. SAnki bir kısmı da ıslak ve çürümüş gibiydi.. Orkidemin türünü bilmiyorum ve durumun vahameti yüzünden ancak yazıların az bir kısmını okuyabildim.. Acaba orkidemin kurtulma ihtimali var mıdır?.. | 
|   |     | 
|  01-04-2009, 15:10 | #2 | 
				 | 

Resimler
			 Bunlar da bir kaç resim..    | 
|   |     | 
|  01-04-2009, 15:13 | #3 | 
| Kaybettik... | Sayın zeynepseyma, bitkinizi kurtarmak adına, yaşama şansı, köklerin durumuna göre ve kökçürüğü hastalığının ilerleme aşamasına göre var veya yok diyebiliriz. Ancak bu bitkilere olan acemiliğinizi de göz önünde bulundurur isek...  neyse öyle yazmıyayım...  her sene yeni saksı harcına dikmekte fayda var. Kökleri çürük veya kurumuş kısımlarından budamanız gerkli. bundan sonra kalan kısmın resmini bir görebilsek... ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir verebilirdik. Güneşe koyduğunuzu yazmışsınız umarım yaprak yanığı olmamıştır. Bu gibi kök çürümeleri, göbek çürümesini de çökerten hastalığı adı altında bir bütün olarak adeta birden ortaya çıkabiliyor. Bu hastalık resmi ile genelde yeni hevesli arkadaşlarımızın kurtarma şansaları olamıyor. EK.: resmi şimdi gördüm orta yaprak sağlam gibi. köklerin çoğu gidik gibi. kökboğazını yosuna sarıp yeni bir saksı harcına ekmeniz uygun olur. | 
|   |     | 
|  01-04-2009, 15:35 | #4 | 
				 | Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti   Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..  | 
|   |     | 
|  01-04-2009, 15:41 | #5 | |
| Kaybettik... | Alıntı: 
  elbeteki sphagnum yosunu. Ancak duvar dibi değil de ormanlarda çam ağaçı altında yetişen yastık gibi yumuşak yosunlar da olabilir. Örneğin Gerede'den öteye karabük tarafına giden yolun 20.km.sinde kurugöl adında bir göl var. Bunun gibi ağaçsız güneşli ıslak alanlarda yetişen yosunlar da başarılı sonuçlar verebilmektedir. En azından benim deneyimlerim bu yönde oldu. Ancak bu yosunlarda zararlılar olabileceği gib bir dizi değişik börtü böceğin de yumurtaları olacağını ve bunlardan bir dizi haşare çıkabileceğini de düşünün. Bundan dolayı birkaç gün evde kovada suda bekletmek uygun olur. | |
|   |     | 
|  03-04-2009, 20:39 | #6 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-05-2008 Şehir: istanbul 
				 | Alıntı: 
 Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar. saygılarımla | |
|   |     | 
|  10-04-2009, 11:10 | #7 | 
				 | Ziya Bey, mesajınızı yeni görebildim ne yazık ki, oradan buradan bulduğum yosunlarla da sardım kökünü bir kaç gün önce, hayırlısı bakalaım, ne olacak.. Ama teklifiniz için çok çok teşekkür ederim.. | 
|   |     | 
|  07-04-2010, 14:23 | #8 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 25-02-2010 Şehir: istanbul 
				 | Alıntı: 
 Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm. Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi. Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye. Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış. Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. | |
|   |     | 
|  09-04-2010, 18:35 | #9 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-05-2008 Şehir: istanbul 
				 | Alıntı: 
 Çiçeğinize olan sevginizi saygıyla karşılıyorum.Ancak resim hatta kendisini görmeden yorum yapamam. İstanbuldan aradığınızı yazmışsınız ,önceki orijinal mesajdaki laflarımı tekrarlıyorum.HARÇ ve YOSUN karışımını ,ya gelin alın (isterseniz burada değiştirelim)ya da adresinizi verin gönderelim. Saygılarımla | |
|   |     | 
|  20-02-2014, 21:35 | #11 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-05-2013 Şehir: sivas 
				 |  orkide harcı                                                                                            sayın Ziya Soner orkide harcı ve sphagnum yosunu teklifiniz hala aktifse şayet bende sizden harç ve yosun talep edeceğim mümkünse ltfn. | 
|   |     | 
|  10-03-2018, 10:42 | #12 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 15-02-2018 Şehir: Aksaray 
				 | Benim de orkidemin köklerinde yeni yeni kahverengi cürümeler gözlemledim.daha önce orkide bakmadım. Bir mağazadan aldım. 2gün oldu alalı. Yerine biraz alıştıktan sonra ölü kökleri temizleyip saksısını değiştireyim diyorum.  Bir sıkıntı olur mu aceba? | 
|   |     | 
|  | 
| Etiketler | 
| kök çürümesi, kök problemi, orkide, orkide hastalığı, yaprak sarkması | 
| 
 |  |