agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni127Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2019, 10:15   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-04-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Gübre birikimi nedeniyle kökte oluşan yanık. Her gübreleme öncesinde saksı harcından 1-2litre memba suyu geçirin. Sonrasında da hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın.
Kolay gelsin
Yanıtınız için teşekkür ederim, bahsettiğiniz şekilde deneyeceğim.
Saksının içinde kalan kısımlarda sağlıklı gözüküyor, fakat dışarıda kalanlar bu şekilde. Yeni çıkan kökler ise yemyeşil. Daha önceden saksıya koyduğum yosunlar mı gübre tutarak şekilde bir asitleşme yapıyor?

Düzenleyen bubi : 20-05-2019 saat 11:21
bubi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2019, 01:27   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-04-2019
Orkidem icin yardımcı olursanız sevinirim.

Orkidemin kokleri curudu. Internetten edindigim bilgilerle suyun icine koydum gunde iki defa suyu degistiriyorum. Hic koku yok suanda. Ne yapılabilir,kurtulur mu? Resim yukleyemedim. Yaprakları hala yesil ama dik durmuyor. Tum curuk kokleri temizleyip suda tutuyorum. Forumfa sphagnuma sarmanin en iyi yontem oldugu yazilmis. Bu kuru olan sphagnum mu? Internette satilanlar guvenilir olur mu ? Sardiktan sonra orkideyi topragina geri mi.dikiyoruz. cok soru sordum biliyorum, ancak yasamasini cok istiyorum.

Sevvaltanriover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2019, 04:22   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevvaltanriover Mesajı Göster
Orkidemin kokleri curudu. Internetten edindigim bilgilerle suyun icine koydum gunde iki defa suyu degistiriyorum. Hic koku yok suanda. Ne yapılabilir,kurtulur mu? Resim yukleyemedim. Yaprakları hala yesil ama dik durmuyor. Tum curuk kokleri temizleyip suda tutuyorum. Forumfa sphagnuma sarmanin en iyi yontem oldugu yazilmis. Bu kuru olan sphagnum mu? Internette satilanlar guvenilir olur mu ? Sardiktan sonra orkideyi topragina geri mi.dikiyoruz. cok soru sordum biliyorum, ancak yasamasini cok istiyorum.
Orkide sıvı gübresinden alın. Etiketindeki öneriye göre seyreltin. Bitkinin her tarafına püskürtün. Sonra, deliksiz bir plastik torba alın. Bitkiyi içerisine yerleştirin. Gece saatlerinde kendi nefesinizle şişirin. Nefesinizdeki karbondioksit gece karanlıkta bitki bünyesine bağlanır, gündüz ışıkta bundan şeker sentezler. Yeni kökler oluşuncaya kadar aynı şekilde devam edin. Zaman zaman bitkiye su püskürtün.
Kolay gelsin.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2019, 12:25   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-05-2019
Merhaba benimde orkidwm vardı 2 aydır çiçekliydi. 2 gün içinde aniden çiçeklerini döküp çiçek sapı tamamen sarardı. Yeni yaprak çıkarıyordu diplerine baktığımda beyaz bişeyler olduğunu gördüm ama sanırım geç farkettim ne yapmam lazım kurtarbilirmiym ki acaba

Ftmnr9242 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2019, 12:26   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-05-2019
Resim göndermeyi beceremedim

Ftmnr9242 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2019, 10:05   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2019
Merhaba,
Senelerdir orkidelerim var ve çok normallerdi. fakat şu anda çiçeklerin bitler var yapraklarında pamukçuk gibi şeyler.
Ne yapmam lazım çok üzüldüm.

ozgul ertok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2019, 11:35   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgul ertok Mesajı Göster
Merhaba,
Senelerdir orkidelerim var ve çok normallerdi. fakat şu anda çiçeklerin bitler var yapraklarında pamukçuk gibi şeyler.
Ne yapmam lazım çok üzüldüm.

[/url]
Neemazal kullanın. İnternette satılıyor.

acemi25 beğendi.
Eski 22-05-2019, 13:37   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2019
Teşekkür ederim.

bir sıkıntı olmaz dimi nerdeyse 4 sene oldu çiçeklerim.

ozgul ertok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2019, 14:32   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-05-2019
Merhaba orkidemin kökleri bu duruma gelmiş ne yapmalıyım acaba ��

Düzenleyen melek55 : 03-08-2019 saat 14:35 Neden: Fotoğraf ekledim
melek55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2019, 15:51   #10
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melek55 Mesajı Göster
Merhaba orkidemin kökleri bu duruma gelmiş ne yapmalıyım acaba ��
İçi boşalmış köklerin, genelde kesilmesi önerilir. Ama, iç kısımda kalan sert kök özü pasif olarak su taşımaya devam eder. O nedenle kesMEYİN. Saksı harcını değiştirin. Yeni aldığınız harcı, bir tencere içerisine koyup üzerine örtecek şekilde su ile doldurduktan sonra, 4-5 dakika iyice kaynatın. Soğuduktan sonra harcı kullanın. Bu işlem, harçla birlikte gelmesi muhtemel salyangoz ve zararlı yumurtalarını yok etmek için yapılır. Ayda bir defa gübre verin. Kışın haftada bir yazın 2-3 günde bir memba suyu ile sulayın (suyun etiketine bakın florür içerMEsin). Ayda bir gübreleyin. Gübrelem öncesinde saksı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübreyi saksıya verin.
Kolay gelsin...

melek55 beğendi.
Eski 15-08-2019, 11:10   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-06-2019
Merhaba, iş yerimdeki iki orkidenin yanlış sulama nedeniyle ölmek üzere olduğunu gördüm. Çiçekleri boynunu bükmüş, yapraklar yumuşamıştı ancak dallar sağlıklı görünüyordu.

Köklerini temizlemek için saksıyı açtım ancak sağlıklı kök kalmamış, köklerin arasına tutuşturulan sünger de un ufak olmuş koku yaymaya başlamıştı. İki orkidenin de köklerini temizledim ve su dolu kavanoza koydum. Kavanozun suyunu her gün yenileyeceğim.

Köklerin merkez kısmında da ciddi kararma vardı, nereden kesmen gerektiğini tam olarak bilemedim. Bu yöntemi ilk kez deniyorum, varsa yanlışlarımı ve önerilerinizi paylaşır mısınız?

Eklenen Resimler

neslhancan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2019, 01:03   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-07-2019
Orkide

Arkadaşlar benim orkidemde köklerde çürüme oldu. Çürüyen kökleri kesince şekildeki gibi kaldı. Onu tekrar aynı orkide toprağına diktim. Sizce başka yapabileceğim veya hata yaptığım bir yer var mı? Tekrar büyümesi ve çiçek vermesi için ne yapmalıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

Name:  20190828_185115.jpg
Views: 539
Size:  35.4 KB
Name:  20190828_185124.jpg
Views: 562
Size:  34.1 KB
Name:  20190828_185144.jpg
Views: 572
Size:  31.5 KB

hatayliahmett Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2019, 13:33   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatayliahmett Mesajı Göster
Arkadaşlar benim orkidemde köklerde çürüme oldu. Çürüyen kökleri kesince şekildeki gibi kaldı. Onu tekrar aynı orkide toprağına diktim. Sizce başka yapabileceğim veya hata yaptığım bir yer var mı? Tekrar büyümesi ve çiçek vermesi için ne yapmalıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

Eklenti 698161
Eklenti 698162
Eklenti 698163
Saksı harcını yenilemeniz iyi olurdu. Sulamaya dikkat edin. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksı içinden 1-2litre memba suyu geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için yapılır. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kışın 6-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın.

Muda ve acemi25 beğendi.
Eski 31-08-2019, 00:56   #14
Yeni Üye

Yardımlarınız İçin Teşekkürler

Alıntı:
Saksı harcını yenilemeniz iyi olurdu. Sulamaya dikkat edin. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksı içinden 1-2litre memba suyu geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için yapılır. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kışın 6-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın.
Elimde şöyle iki adet besin var orkide için bunlar işe yarar mı?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Name:  68448b31-0c0c-43f6-bb6b-f673b937fe37.jpg
Views: 523
Size:  16.3 KBName:  Yeşil Yapraklılar İçerik.jpg
Views: 577
Size:  30.7 KB

Name:  bf09f798-304f-41bb-bc00-6daf54b9669c.jpg
Views: 528
Size:  19.0 KBName:  Çiçekli Bitkiler İçerik.jpg
Views: 503
Size:  31.7 KB

Eski 31-08-2019, 13:09   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatayliahmett Mesajı Göster
Elimde şöyle iki adet besin var orkide için bunlar işe yarar mı?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Eklenti 698190Eklenti 698193

Eklenti 698191Eklenti 698192
Bunlar oldukça yoğun gübre çözeltileri. Bir litre su içerisine 2-3ml ilave edip kullanın (fazlası kökleri yakar). Dozlama için, eczaneden alacağınız 5ml'lik bir enjektör işinizi görür.

hatayliahmett beğendi.
Eski 31-08-2019, 14:25   #16
Yeni Üye

Hangisini kullanmayılıyım?

Alıntı:
Bunlar oldukça yoğun gübre çözeltileri. Bir litre su içerisine 2-3ml ilave edip kullanın (fazlası kökleri yakar). Dozlama için, eczaneden alacağınız 5ml'lik bir enjektör işinizi görür.
Bu arada dediğiniz gibi saksı harcını yeniledim.

Hocam inşallah sizin yardımlarınız sayesinde orkidemi yaşatacağım.

Yeşil yapraklı bitkiler için olanı mı yoksa Çiçekli bitkiler için olanı mı hangisini 2-3ml kullanmalıyım?

Eski 30-01-2020, 15:10   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-07-2019
orkide kök çürümesi köklerde kararma

merhaba orkidemin kökü kalmadı hepsi çürümüş ne yapmalıyım bu uzun sapsı siyah köyküde kesmeli miyim? acil yardm bekliyorum

Eklenen Resimler

orkideaşkına Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2020, 17:52   #18
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkideaşkına Mesajı Göster
merhaba orkidemin kökü kalmadı hepsi çürümüş ne yapmalıyım bu uzun sapsı siyah köyküde kesmeli miyim? acil yardm bekliyorum
Su kültürü deneyin. yeni kök oluşumu meydana gelince bitkiyi saksıya dikersiniz. Hiç bir şey kesmeyin.

Eski 04-02-2020, 07:32   #19
Yeni Üye

teskler. Doğru su kültürü uygulamasi nasl yapılıyor bilgi verebilirmisiniz ?

Eski 04-02-2020, 13:00   #20
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkideaşkına Mesajı Göster
teskler. Doğru su kültürü uygulamasi nasl yapılıyor bilgi verebilirmisiniz ?

Eski 03-02-2020, 00:36   #21
Yeni Üye

orkidemde kökte ve gövdede kararma var ne yapmaliyim

merhaba orkidemin göbeği aldigimde kesikti sonra yaprak çıkardı 1 sene oluyor fakat bu küflü ve kararma sanki ortadan çıkan yaprağa zarar veriyor gibi sanki çoğaldı gibi geliyor birde köklerinde de görüldüğü gibi böyle siyahliklar var ne yaomaliyim bir zarari olur mu?

Eklenen Resimler

Eski 15-02-2020, 09:24   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2019
Benimde kökleri tamamen çürüyen bir orkidem vardı. Bir süre önce 1kg pet şişeye su koyup içine de orkideyi koydum. Sonuçta 2 tane kök verdi. Köklerin gelişimi devam ediyor. Katkı vb. hiç bir ilave vermedim. Sadece su ile köklerini yenilemeye başladı.

Çürük köklü dışında 3 tanede güzelliğini sürdüren orkidemiz var. Görselleri atıyorum.

Eklenen Resimler

Quite Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2020, 10:56   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-05-2020
Kök çürümesi

Merhabalar forumda yeniyim. Orkidemin köklerinde siyahlaşma olmaya başladı acaba bu çürümemi yoksa mantar hastalığı filan mı? oksijenli su iyi gelir mi kurtarmak için ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

Eklenen Resimler

cigdemm93 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2020, 11:58   #24
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cigdemm93 Mesajı Göster
Merhabalar forumda yeniyim. Orkidemin köklerinde siyahlaşma olmaya başladı acaba bu çürümemi yoksa mantar hastalığı filan mı? oksijenli su iyi gelir mi kurtarmak için ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
Osmotik şok neticesinde köklerde oluşan kısmi ölüme bağlı kararma. Ayda bir defa gübre uygulayın. Gübre uygulamadan önce, saksı harcından 3-4 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (bunu yapmadığınızda, sizin bitkideki durum oluşur), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Bitkiyi, yaz aylarında, 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir memba suyu ile sulayın.

Kolay gelsin....

Eski 26-07-2020, 13:50   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-07-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Quite Mesajı Göster
Benimde kökleri tamamen çürüyen bir orkidem vardı. Bir süre önce 1kg pet şişeye su koyup içine de orkideyi koydum. Sonuçta 2 tane kök verdi. Köklerin gelişimi devam ediyor. Katkı vb. hiç bir ilave vermedim. Sadece su ile köklerini yenilemeye başladı.

Çürük köklü dışında 3 tanede güzelliğini sürdüren orkidemiz var. Görselleri atıyorum.
Merhaba. Sizin çürük köklü gibi benim de var bir tane. 2haftadir su kültüründe 6 yeni kök ve bir yaprak verdi. Ne kadar daha su kültüründe tutmalıyım. Bir tane yeşil kökü su içerisinde kalıyor siyahlasan ana kök yukarda. Fakat yeşil kok yumusamaya basladi. Sorun olur mu?

maviliyesilli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2020, 12:06   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2014
Tropik bir bitki yetiştiriyorsanız bitkinizin yaşadığı ortamı ana vatanlarını araştırmamız gerekiyor. Ben birkaç orkide dışında mum çiçeği yetiştiriyorum. Bu bitkiler tropik sıcak ve nem seven bitkiler. Doğal ortamlarında 0-10 derece soğuğu yaşamazlar. Bir çam ağacı gibi soğuğa karşı kimyasal yapıları yoktur. Vietnam hava durumu yazarsanız aylık durumda kışın 20-30 dereceler olduğunu görürsünüz. Bu iki bitki de kök çürümeleri çok olur. Mum çiçeği yetiştireceklere saksı yapısını, altta deliklerin üzerine su drenajı için çakıl taşı, üstüne saksı boyuna göre 2-3 parmak kalınlığında kumlu bahçe toprağı, bunun üstüne geri kalan saksının tamamına odun kömür parçaları, çevrenizden kıracağınız kaya taş parçaları, tahta ağaç gövde parçaları koyun diyorum. İri parçalı yere bitkiyi dikin. Kökleriyle bu parçalara yapışır içinden besinleri emerler. Siz fark etmezsiniz. Toprak bölümünde kök çürümesi olursa üst yapı kökleri kurtarır. Üste iri parça bölümünde nem bitse alttan nem sağlar. Bir denge oluşturacaksınız. Bir bölümde hata olursa diğer bölüm kurtaracak. Kökler sağlıksız olunca bitkilerde büyümüyor. Sıvı besin verince iri parçalar ve toprağın besinleri emmesini sağlayın. Alta tabak koyun suyla karışık gübre aktıkça tabaktan alıp birkaç kez bir daha saksıya dökün. Bunu orkideler içinde yapabilirsiniz.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2020, 18:27   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-05-2020
Herkese merhabalar, üç dallı hediye bir orkidemin ikinci çiçekleri olacaktı ve bir çok tomurcuk oluşturdu her şey çok güzel gidiyordu , fakat tomurcuklar birden çok minik iken kızarıp dökülmeye , büyük tomurcuklar da solmaya başladı 😔 ben heyecanla çiçeklerini beklerken , köklere baktığımda hepsi ölmüş gibi sizce ne yapmalıyım, çiçekleri görme imkanım yok mu 😔

Emine09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2020, 15:37   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-12-2020
Herkese merhaba, siteye yeni üye oldum ve yardımlarınıza çok ihtiyacım var. 5 adet jumbo, 1 adet yerli toplam 6 orkidem var ve hepsini bi şekilde çürüttüm. Sonra biraz araştırdım ve şunları denedim.
1-)saksıdan çıkardım ve çürümüş kökleri temizledim
2-)arap sabunu ile yıkadım duruladım
3-)kurutttum
4-)su kültürü uyguladım fakat çürüme devam etti
5-)sonra sera yöntemi denemek istedim ama nasıl doğru yapılıyor bilemedim
sonuç:
hindistan cevizi torfu, perlit, vermikülit, pmza taşı aldım.
CAPTAN marka mantar ilacı ve INPOWER marka köklendirici aldım.

Bu ürünleri satan firmaya nasıl kullanacağımı sordum, saksıya dikin öyle köklendirin dedi fakat kök yok.

saksıya aldığım ürünleri ekleyip çam kabuğu da ilave edip poşete sokup sera mı uygulamalım? fikri olan yardım edebilir mi?
3-

esra85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2021, 03:53   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-01-2021
Orkideme neler oluyor?!?

Orkidemi maalesef ilk aldığımda sulamasını bilemediğim için uzun süre suda bekletmişim dün gece yaprakta yapışkan sıvılar ve koyulaşma farkettim önceden yoktu şimdi de yaprak iyice koyulaşmış ve sanki böcekten şüpheleniyor gibiyim napmalıyım lütfen yardım edin benim için çok önemli bir çiçek oturup saatlerce ağladım
Name:  2B419957-7DBD-4346-A6E3-F85BD083EEF9.jpg
Views: 1627
Size:  38.6 KB

orkideseveer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2021, 09:57   #30
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkideseveer Mesajı Göster
Orkidemi maalesef ilk aldığımda sulamasını bilemediğim için uzun süre suda bekletmişim dün gece yaprakta yapışkan sıvılar ve koyulaşma farkettim önceden yoktu şimdi de yaprak iyice koyulaşmış ve sanki böcekten şüpheleniyor gibiyim napmalıyım lütfen yardım edin benim için çok önemli bir çiçek oturup saatlerce ağladım
Eklenti 715678
Bitkinin tacı denilen orta kısmı dahil, oksijenli su püskürtün.

Kolay gelsin....

Etiketler
kök çürümesi, kök problemi, orkide, orkide hastalığı, yaprak sarkması

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025