![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-03-2009
|
Ölmeye başlayan orkidem :(
Merhaba, Üç hafta kadar önce aldığım orkidenin tomurcuğunun geçen hafta büzüşüp, sonra da düştüğünü farkettim.. Açılmış olan çiçeklerden birinin arkası da ilk geldiğinde kahverengi gibiydi ama ben onu çiçeğin ömrünün bitiyor olmasına yordum.. Dün ise, bütün çiçeklerin aynı şekilde kahverengileşmeye başladığını, tomurcukların da hepsinin büzüştüğünü gördüm.. Orkidenin yeşil yaprakları hafifçe daha sarı görünen bir tanesi dışında sert, dün kökünü incelemeye çalışırken de, yanlışlıkla toprağından çıkardım.. Köklerin çoğu yeşil değil de, beyaz renkliydi.. Bilmiyorum, normali nasıl olmalı? Aldığımdan beri bir kez hafifçe su verdim, daha sonra tekrar kuru göründüğünde kovaya daldırarak, su almasını ve sonra süzülmesini sağladım.. Bu sırada çok çok ufak beyaz nokta gibi canlıların sudan yukarı tırmandığını gördüm.. Ve sanırım büyük bir hata olarak, panikleyip, az bir bulaşık deterşanını suyuna damlattım.. Bu sırada tomurcuklar zaten büzüşmüş haldeydi.. Sizce orkidemin sorunu nedir? Forumu okudum ama benzer bir sorun göremedim, orkidede gördüğüm canlılar, bit gibi görünmedi gözüme, emin olamadım, çok ufaklar çünkü.. çok teşekkür ederim, kolay gelsin.. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kaybettik...
|
Bana göre bu bitkinin esas sorunu göbekten çiçek sapı verecek kadar dopinglenmiş olması. Kökler beyaz da olabilir ancak diri sert ve büzülmüş, emişlmiş gibi görünmemeli. Basal göbek vermesi gerekiyor. Bunu yaparken de en iyi şartlarda basal bir yavru oluşturacak hatta iyisi mi iki yavru. Ve veya bir göbek oluşumu veya basal yavru. Ben olsam derhal çiçeğini keser işi oluruna bırakırdım. Bu bitkinin acilen bir göbek oluşturması şart. Yaprakların tasfiri de iç acıdı değil doğrusu. İyice sulayın her hafta... sulama ile ilgili forumu inceleyin. Üç haftada biraz sulamak başka bir şey beyaz toprak biti oluşumu ise başka bir konu. Her sulamayı daldırma ile yapın sonra bir hafta kadar iyice kurumıya bırakın |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim bu hızlı cevap için.. Şimdi sonuç olarak, çiçek sapını kökünden mi kesmeliyim? (ikisini birden?) Yoksa üçüncü boğumdan filan mı? Aşağıdaki resimde gövdenin hemen üzerindeki ikinci ve sonra da üçüncü kü.ük yaprak görünüyor.. Bunların ikisinin de altından mı kesmeli? Ve de sizce bu canlılar toprak biti mi, ben ona göre bir ilaç kullanayım, devam ediyorsa? Tekrar teşekkürler... ![]() ![]() Düzenleyen zeynepseyma : 17-01-2010 saat 01:31 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
Evet doğru, tek çiçek sapı var, ben acaba tomurcuklu olan durmalı, çiçekli olan kısmı mı kesilmeli diye, anlayamadığımdan öyle sordum... Meşgul ediyorum böyle, sanırım bir tüelü anlayamadım, kusura bakmayın ama, sonuçta, o yaprakların da altından, çiçek sapını gövdeye en yakın yerinden mi kesmeliyim? tekrar teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2009
|
Aldığımız orkide için bu saksıyı tavsiye ettiler. Torf ilavesiyle diktik. Doğru mu yaptık? Düzenleyen Sevilay : 17-03-2010 saat 13:35 |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|