agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-12-2008, 00:02   #1
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Özbek Mesajı Göster
Mehaba;

Benim sizlere bir sorum olacak.
Elimizde ki orkideler için saksı harcı olarak sadece sphagnum yosunu kullanabilirmiyiz?

Eğer bu elimizdeki orkide çeşitlerine göre değişiyorsa.Hangi çeşitler için, sadece sphagnum kullanılabilir?

Saygılarımla
Genelde sphagnum genç bitkiler genç orkidelerde kullanılabilir. Köklerin durum ve kalınlığına göre normal bir (kabuk ağırlıklı) saksı harcına geçmek uygun olur. Kökler kalınlaştıkça sphagnum uygun olmıyabilir. Sphagnum ağırlıklı veya saf sphagnuma dikili orkidlerin gübrelemesi de ona göre olmalı dengeli 10:10:10 NPK ile uygun bir EC (iletkenlikle) hep hydroponikmiş gibi gübreleme gerekebilir. Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 07:21   #2
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? Ben dahil.

ecs ve 48eylul beğendi.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 09:42   #3
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? Ben dahil.
Siz nasılsa orkide konusunda artık acemi sayılmazsınız. Siz pratikte nasıl ayarlıyorsanız on yazsaydınız daha uygun kaçardı.
Sonuçta 0,7 siemens ölçecek bir EC metre almak birkaç orkideyi heder etmekten çok daha ucuza gelebilir.

Eski 30-12-2008, 20:48   #4
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Sayın praecox ayrıntılı cevapınız için çok teşekkür ederim.

Benim orkidelerimi saf sphagnumda yetiştirmek istememin sebebi,yazın iki ay için orkidelerimin bakımını bir arkadaşıma bırakmıştım.Döndüğümde orkidelerin üç tanesi çok sulamadan dolayı tamamen çürümüştü,diğerlerini ise forumda sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde kurtarmayı başardım.Aynı şeyin başıma tekrar gelmemesi için saf sphagnum fikri aklıma geldi.Forumda ki bilgiler doğrultusunda saf sphagnumun,orkidelerde çok sulamadan kaynaklanabilecek mantar oluşumunu durduracağını düşündüm.

Anladığım kadar ile orkidelermi sphagnum yüzdesi yüksek bir harçta büyütmek istiyorsam, bir ec metre şart.Aşağıda ki linkte bulduğum ec metre sizce uygunmudur?
http://cgi.ebay.com/EC-Meter-Water-T...742.m153.l1262

Saygılarımla

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2009, 14:41   #5
Kaybettik...

praecox's Avatar

Saf sphagnum mantar oluşumlarını bastırsa da sadece genç orkidelerde veya kökleri çürümüş veya çelikleme tek rizoidli catt. gözünü filizlendirme gibi diğer bir dizi yeni kök oluşumunu çürütmeden aktive etmek gibi sebeplerden kullanılır. olgun orkidelerin daha çok kabuk ağırlıklı gevşek havadar bir saksı harcında bakımı uygun olur. sphagnumda köklendirilen genç v.d. bitkileri en geç iki sene sonra böyle bir saksı harcına dikilirler.

linkdeki EC metre milliSiemens [mS]çinsinden ölçtüğü belirtilmiş bizim sulama veya gübreleme suyunu ölçeceğimiz değerler 100 ila 800 mikroSiemens [µS] yani o aletin ölçüm aralığı 0-1999 [mS] ise göstergenin 0,1 veya 0,8 göstermesi gerekir. bu tarz aletler iki uç değerlerde linear ölçüm özeliklerini kaybeder. dolayısı ile ihtiyacımız olan ölçüm aralığında doğruluk ve hassasiyet iyi değildir.

Tabii bu arada bu aletin tanıtımındaki verilerin doğru yazıldığını var sayıyorum belki yanlış yazılmıştır ve ölçüm birimi hakikatde mikroSiemens cinsindendir. Almadan önce bunu satıcıya sormanız uygun olur.

Toplam tuz miktarını bulmak için ölçtüğünüz değeri 0,625 faktörle çarparsanız takribi bir tuz miktarı elde edersiniz ki TDS (toplam çözünmüş katı madde) metreler de böyle bir faktörle çarpıp göstermekteler.

Saygılarımla

Eski 01-01-2009, 22:00   #6
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Sayın praecox,sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda orkidelerimi çam kabuğu ağırlıklı bir harçda yetiştirmeye devam edeceğim.
Ec metrenin de mikroSiemens birimi ile ölçüm yapanını bulmaya çalışıcağım.

Vakit ayırıp yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.

Saygılarımla

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2009, 07:43   #7
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sanırım milliSiemens birimi yanlış yazılmış bu linkdekinin aynı ürün olduğunu zannediyorum ki bu durumda kullanımımıza uygun bir elt demektir.

http://www.orchid-depot.com/shop/shop_tdsmeter.htm

Eski 29-03-2013, 13:38   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Saf sphagnum mantar oluşumlarını bastırsa da sadece genç orkidelerde veya kökleri çürümüş veya çelikleme tek rizoidli catt. gözünü filizlendirme gibi diğer bir dizi yeni kök oluşumunu çürütmeden aktive etmek gibi sebeplerden kullanılır. olgun orkidelerin daha çok kabuk ağırlıklı gevşek havadar bir saksı harcında bakımı uygun olur. sphagnumda köklendirilen genç v.d. bitkileri en geç iki sene sonra böyle bir saksı harcına dikilirler.

linkdeki EC metre milliSiemens [mS]çinsinden ölçtüğü belirtilmiş bizim sulama veya gübreleme suyunu ölçeceğimiz değerler 100 ila 800 mikroSiemens [µS] yani o aletin ölçüm aralığı 0-1999 [mS] ise göstergenin 0,1 veya 0,8 göstermesi gerekir. bu tarz aletler iki uç değerlerde linear ölçüm özeliklerini kaybeder. dolayısı ile ihtiyacımız olan ölçüm aralığında doğruluk ve hassasiyet iyi değildir.

Tabii bu arada bu aletin tanıtımındaki verilerin doğru yazıldığını var sayıyorum belki yanlış yazılmıştır ve ölçüm birimi hakikatde mikroSiemens cinsindendir. Almadan önce bunu satıcıya sormanız uygun olur.

Toplam tuz miktarını bulmak için ölçtüğünüz değeri 0,625 faktörle çarparsanız takribi bir tuz miktarı elde edersiniz ki TDS (toplam çözünmüş katı madde) metreler de böyle bir faktörle çarpıp göstermekteler.

Saygılarımla
Merhaba sayin praecox,

Ben orkideler konusunda basin basindayim ve gercekten acemiyim.
Bize yardimlariniz icin oncelikle cok tesekkurler. Yalniz bu baslik ecmiler icin diyince daha basit bir dille, terimlerden mumkun oldugunca uzak **** onlarin aciklanacagini dusunmustum. Ama alintiyi yaptigim arkadasla konusmalariniz bana baya ileri duzey geldi. Bizimde anlayabilmemiz icin daha basit verebilirmisiniz tavsiyelerinizi.

Kusura bakmayin. Nasil yapilacagini gormedigimiz iicn okuyarak bile tatbik etmek benim icin yeteri kadar zor. Forumlarda da okudugumu anlamayinca bitkilerimi olduruyorum (

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025