agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2008, 08:08   #1
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sayın Basbahcivan, cevabınız için teşekkür ederim, benim çiçeğimin keiki verme ihtimali yokmu artık.
Çiçek sapını yaprağa yakın kesmek keiki oluşumunu(eğer varsa)sona erdirmezmi?
Şunu bilmek istiyorum, phallerdeki keiki oluşumu çiçek sapı üçüncü boğumdan kesildikten sonra ne zamana kadar beklenebilir.

Maviş beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2008, 17:40   #2
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın Basbahcivan, cevabınız için teşekkür ederim, benim çiçeğimin keiki verme ihtimali yokmu artık.
Çiçek sapını yaprağa yakın kesmek keiki oluşumunu(eğer varsa)sona erdirmezmi?
Şunu bilmek istiyorum, phallerdeki keiki oluşumu çiçek sapı üçüncü boğumdan kesildikten sonra ne zamana kadar beklenebilir.
Var tabii olmaz mı?

Gübreleme ve sulama ile ilgili yazışmaları forumda tekrar bir gözden geçirin. Normal bitkiler için kullanılan gübreler çok ağır kaçabilir orkideler için özelikle de phal de NPK oranına çok dikkat etmelisiniz. kökler çok çabuk yanıp bitkinizi kaybedebilirsiniz. bunu fark etmeniz ise ortalama en azından 6 ay sürer.toprağın beyazlaşınca sulanması da bana tuhaf geldi.
Keiki oluşumu istiyor isenin bitkinizin yaprağa yakın değil bundan evvelde yazıldığı gibi çiçekli gözden hemen sonraki takribi anaç bitkiden 3 göz sonraki gözün üzerinden kesmeniz gerkli. Keiki için bitkinizi bir hafta kadar sıcak ve karanlık bir yerde tutun. Mümkün ise göz kapakçığını örten yaprağı kaldırıp köklendirme hormonu veya en iyisi keiki-boost denen ürünü tabik edin. Bu şekilde ve az evvelde yazdığım gibi sıcak ve bir hafta karanlık bir ortamda o gözden keiki oluşum ihtimali çok yüksektir. Bu bilgi tarafımca da sıkça yapılıp sonuç alınmış bir bilgidir.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 23:31   #3
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Mehaba;

Benim sizlere bir sorum olacak.
Elimizde ki orkideler için saksı harcı olarak sadece sphagnum yosunu kullanabilirmiyiz?

Eğer bu elimizdeki orkide çeşitlerine göre değişiyorsa.Hangi çeşitler için, sadece sphagnum kullanılabilir?

Saygılarımla

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 00:02   #4
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Özbek Mesajı Göster
Mehaba;

Benim sizlere bir sorum olacak.
Elimizde ki orkideler için saksı harcı olarak sadece sphagnum yosunu kullanabilirmiyiz?

Eğer bu elimizdeki orkide çeşitlerine göre değişiyorsa.Hangi çeşitler için, sadece sphagnum kullanılabilir?

Saygılarımla
Genelde sphagnum genç bitkiler genç orkidelerde kullanılabilir. Köklerin durum ve kalınlığına göre normal bir (kabuk ağırlıklı) saksı harcına geçmek uygun olur. Kökler kalınlaştıkça sphagnum uygun olmıyabilir. Sphagnum ağırlıklı veya saf sphagnuma dikili orkidlerin gübrelemesi de ona göre olmalı dengeli 10:10:10 NPK ile uygun bir EC (iletkenlikle) hep hydroponikmiş gibi gübreleme gerekebilir. Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.

Eski 30-12-2008, 07:21   #5
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? Ben dahil.

ecs ve 48eylul beğendi.
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 09:42   #6
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? Ben dahil.
Siz nasılsa orkide konusunda artık acemi sayılmazsınız. Siz pratikte nasıl ayarlıyorsanız on yazsaydınız daha uygun kaçardı.
Sonuçta 0,7 siemens ölçecek bir EC metre almak birkaç orkideyi heder etmekten çok daha ucuza gelebilir.

Eski 30-12-2008, 20:48   #7
Ağaçsever

Özbek's Avatar

Giriş Tarihi: 14-05-2007
Sayın praecox ayrıntılı cevapınız için çok teşekkür ederim.

Benim orkidelerimi saf sphagnumda yetiştirmek istememin sebebi,yazın iki ay için orkidelerimin bakımını bir arkadaşıma bırakmıştım.Döndüğümde orkidelerin üç tanesi çok sulamadan dolayı tamamen çürümüştü,diğerlerini ise forumda sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde kurtarmayı başardım.Aynı şeyin başıma tekrar gelmemesi için saf sphagnum fikri aklıma geldi.Forumda ki bilgiler doğrultusunda saf sphagnumun,orkidelerde çok sulamadan kaynaklanabilecek mantar oluşumunu durduracağını düşündüm.

Anladığım kadar ile orkidelermi sphagnum yüzdesi yüksek bir harçta büyütmek istiyorsam, bir ec metre şart.Aşağıda ki linkte bulduğum ec metre sizce uygunmudur?
http://cgi.ebay.com/EC-Meter-Water-T...742.m153.l1262

Saygılarımla

Özbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 12:18   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-11-2009
selamlar ilk önce teçrübelerinizi ve bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler, benim sorum orkidelerim çiçeklerini döktükten sonra sapını belli bir yerden kestim fakat uçlarınından başlıyarak sararmaya ve kurumaya başlıyor bunu önlemek için ne yapmam gerek acaba

egeli74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 14:24   #9
Ağaçsever

srknuz's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2007
saptaki kurumayı önlemenizin yolu yok, saptaki kuruma devam ederse dipten kesiniz.

srknuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 01:00   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-11-2009
peki yavru alabilmem için o sapın kurumaması gerekmiyormu, çevaplarınız için teşekkürler

egeli74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2013, 16:08   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-01-2013
Alıntı:
Var tabii olmaz mı?

Gübreleme ve sulama ile ilgili yazışmaları forumda tekrar bir gözden geçirin. Normal bitkiler için kullanılan gübreler çok ağır kaçabilir orkideler için özelikle de phal de NPK oranına çok dikkat etmelisiniz. kökler çok çabuk yanıp bitkinizi kaybedebilirsiniz. bunu fark etmeniz ise ortalama en azından 6 ay sürer.toprağın beyazlaşınca sulanması da bana tuhaf geldi.
Keiki oluşumu istiyor isenin bitkinizin yaprağa yakın değil bundan evvelde yazıldığı gibi çiçekli gözden hemen sonraki takribi anaç bitkiden 3 göz sonraki gözün üzerinden kesmeniz gerkli. Keiki için bitkinizi bir hafta kadar sıcak ve karanlık bir yerde tutun. Mümkün ise göz kapakçığını örten yaprağı kaldırıp köklendirme hormonu veya en iyisi keiki-boost denen ürünü tabik edin. Bu şekilde ve az evvelde yazdığım gibi sıcak ve bir hafta karanlık bir ortamda o gözden keiki oluşum ihtimali çok yüksektir. Bu bilgi tarafımca da sıkça yapılıp sonuç alınmış bir bilgidir.

Saygılarımla
ya ben anlamadım keiki ne demek yeni orkide yetiştirmeye başladım bu terimleri anlayamıyorum. bende ıkı adet orkide var dışarda kalmıs galiba donmuşlar kurtarabılırmıyım acaba bırının yaprakları kurudu dıyerı yesıl hala ama ıkısındede dıbınde küçük gözler var kurtarabılırmıyım. birde kölerinde saksının içinde yosunlar oluşmuş bıtkıye zarr verırmı. son bırsey daha sormak istiyorum kahverengı kucuk bıt gıbı böcekler var onlar ıcın ne yapmalıyım. yardım edersenız cok sevınırım

KAMELYAM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2013, 02:26   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-01-2013
Arkadaşlar bizim orkidenin de sorunu fotoğraflarda görüldüğü gibi.. Orkide toprağı alıp çürümüş-kurumuş kökleri kesmek yeterli mi yoksa başka bir işlem yapmama gerek varmı?

Eklenen Resimler

redlion999 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2013, 13:17   #13
Yeni Üye

ilk orkidemin bana karşı savaşı :)

arkadaşlar anneme doğum günü hediyesi aldığım orkidemle başım dertte. Öncelikle bu sitedeki cevaplayan forumu kuran arkadaşlara saygılarımı ve teşekkürlerimi iletirim çok başarılı bir forum. Benim sorunuma dönersek.

çiçeğimin genel hali

aşağıda resimlerini koyduğum orkide yaklaşık 3 aydır bizimle, doğu güneşi alıyo ve sulama kısmında ne yapacağımı bilemiyorum ve ben ilk defa bir orkide bakıyorum.

1) kökleri böyle olmaya başladı acaba çürüyormu ölüyormu ?

2) çiçek dalında bazı çıkıntılar var bunların çoğu çiçeklere yakın ama bir tanesi dalında. ne uzuyor ne kuruyor öylece kaldı acaba bi şeyler ters mi gidiyo neden çiçeğe dönmedi. Lütfen orkidemin sorununu yazabilirmisiniz? Ne yapmam lazım?

3) Bazı araştırmalarımda 2-3 günde bir yapraklarına spreyli su sıkın diyordu nem için bende yapıyordum ama şu 1 haftadır kestim çünkü çiçekte çillenmeler başladı ve toprağının hiç kurumadığı farkettim. Galiba toprağı iyi değil. Hazır satılan orkide toprağı almıştım hindistan cevizli lifli karışımlı olandan. Çiçeği var diye toprağınıda değiştiremiyorum altı resimlerde gördüğünüz gibi hep nemli görünüyor. Nasıl sulamam lazım haftada bir mi yoksa 10 günde bir mi?

Lütfen sorularıma cevaplayabilirse ustalarım çok mutlu olcam çok acemiyim ve çok üzülüyorum...

meric_0101 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2013, 13:37   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-02-2012
meric_0101

ben usta değilim ama 3-4 senedir orkide bakan biri olarak bildiklerimi aktarayım...çiçeğiniz gayet sağlıklı görünüyor. kökler kurur yenisi çıkar..kendi haline bırakın.havadan bolca kök yapıyor bu orkideler. haftada 1 ve ya 10 günde bir nem durumuna göre sulamanız yeterli. ben genelde saksı ile birlikte su içine oturtup en az 15 dk. olmak üzere bekletip çıkartıyorum ve suyunu akıtıyorum saksıda su kalmıyor. sprey ile su sıkmayın. dediğiniz gibi leke yapar. özellikle yaprak diplerine su bulaşmamasına ve buralarda su kalmamasına çok dikkat edin çünkü bitkiyi çürütebilir. o çıkıntılar çiçek oluşumu yerleri. en alttaki resimde görünen keiki olabilir. ustalar bu aralar foruma pek uğramıyor galiba. benim soruma da hala yanıt alamadım.

Düzenleyen lastdeja : 01-02-2013 saat 13:39 Neden: imla
lastdeja Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 23:37   #15
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lastdeja Mesajı Göster
ben usta değilim ama 3-4 senedir orkide bakan biri olarak bildiklerimi aktarayım...çiçeğiniz gayet sağlıklı görünüyor. kökler kurur yenisi çıkar..kendi haline bırakın.havadan bolca kök yapıyor bu orkideler. haftada 1 ve ya 10 günde bir nem durumuna göre sulamanız yeterli. ben genelde saksı ile birlikte su içine oturtup en az 15 dk. olmak üzere bekletip çıkartıyorum ve suyunu akıtıyorum saksıda su kalmıyor. sprey ile su sıkmayın. dediğiniz gibi leke yapar. özellikle yaprak diplerine su bulaşmamasına ve buralarda su kalmamasına çok dikkat edin çünkü bitkiyi çürütebilir. o çıkıntılar çiçek oluşumu yerleri. en alttaki resimde görünen keiki olabilir. ustalar bu aralar foruma pek uğramıyor galiba. benim soruma da hala yanıt alamadım.
Söyledikleriniz gerçekten benim için değerliydi. Bana göre sizde ustasınız. Ben çok acemiyim bu konuda. Cevap yazıp sorunuma çözüm bulduğunuz için gerçekten teşekkür ederim size. Ben biraz geç cevap verdim dediklerinizi uyguluyorum artık spreyle su sıkmıyorum orkidenin tekrardan canlandığını gördüm ben öldürüyormuştum demekki o çıkıntında hala bîr gelişme yok ama orkide ölmesin yeter ) çok teşekkür ederim tekrardan içimi rahatlatınız. Umarım biri sizinde sorununuza çözüm bulur çok narîn çiçeklermiş ben bunu yeni anlıyorum

meric_0101 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2013, 15:25   #16
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2013
Acil yardima ihtiyacim var :(

Alıntı:
Var tabii olmaz mı?

Saygılarımla
Merhaba,

Benim de ciceklerini dokmus bir orkidem var. Yeni bir dal olusumu var ama daha cok kucuk ve pek hizli buyumuyor. Yeniden ciceklenmesi icin veya keiki olusumu icin farkli kesimler mi yapmak lazim. Orkidemin son halinin fotosunu ekliyorum.Name:  fotoğraf (12).jpg
Views: 2461
Size:  37.2 KB Yorumlarinizi bekliyorum. Bir kac basliga yardim icin sorularimi yazdim ama tecrubeli hocalarimdan cevap alamadim. Yanlis birsey yapmamak icin beklemekteyim. Fotoda isaretleyerek gosterebilirseniz cok sevinirim.

Ve fazla sulamadan olduguna emin oldugum beyaz beyaz kucuk bitki biti deniyor sanirim onlardan bolca var substratinda. Bu bocekleri bertaraf etmek icin ne yapmaliyim?

Simdiden tesekkurler

Eklenen Resimler

naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025