![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2016
|
Merhabalar, öncelikle acemi olduğumu belirtmemde fayda var. Orkidemin toprağını bir hafta kadar önce, hazır bir harç ile değiştirdim. Yaptığım işlem sırasında eski toprağın simsiyah olduğunu, hafiften kokmaya başladığını ve köklerin gelişmesini engellediğini gözlemledim. Çürümüş ve kurumuş kökleri steril bir makas ile kestim. Orkidenin gövdesi ile geriye kalan -tek tük ve kısaca kalmış zavallı- köklerini çeşme suyu altında birkaç dakika boyunca yıkadım. Saksı olarak da ortasından kestiğim 5 litrelik bir pet şişesi kullanmayı tercih ettim. (Alt ve yan kısımlarından, toplamda yaklaşık 25-30 adet delik açtım.) Orkide, toprağı değişmeden önce -benim ölçümle- sağlıklı görünüyordu. Bol ve gür çiçekli; koyu yeşil renkte, yumuşak yapraklı idi. Yapraklar neredeyse üst üste yapışık durumdaydı ve halinden memnun görünüyordu. Ancak bugün itibarıyla daha net farkediyorum ki, toprak değişiminden sonra yapraklar hatırı sayılır bir şekilde yukarıya doğru şahlandı. Üst ve alt yapraklar arasındaki mesafe epey açıldı. Yaprak uçlarında sararma, hatta neredeyse beyazlaşma; içbükey şeklinde kıvrılma; ortasında ise yarılma belirtileri baş göstermeye başladı. Üstelik eski haline göre daha kuru, cansız ve mat görünüyorlar. Sizce sorun nedir sevgili orkide severler? Tişikkir idirim. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|