![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-08-2017
|
Cam değil ama sert bi plastik bi de altta delikleri Yok kendim süzüyorum fazla suyu bu yıl içerisinde 2 kez saksı değişimi yaptım bi zararı olur mu ? Bir de çürüyen kötü olan kökleri kesmiştim ama bi tarafın kökleri hep kısa kaldı ve o tarafa doğru devrilmek istiyor bu kök kesme işini yapmak doğru mu ? Son olarak bi yerde okumuştum geceler serin yerde tutmak gerekir diyordu benim bulunduğum oda serin geceleri odama getirip gündüzleri mutfakta tutmaya devam edeyim mi mutfak sıcak ve güneş alıyor yani bakanlar böyle yer değişimi yapıyor mu yA da sürekli yer değiştirmekte doğru olur mu ? İlk orkidem ve İnanın başlıktaki gibi hem hevesli hem acemiyim bir sene olacak gözümden sakınıyorum ☺️ |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Sn.Rosalia, Fotograf yuklemediginiz surece boyle bir durum icin yorum yapamayiz.Cunku bolgesel kahverengilesmeler gunes lekesi de olabilir. Kisacasi secenek oldukca bol. Duzgun bir sekilde birkac sekilde fotografini cekerseniz elbette insanlar sizinle ilgilenir. Ancak orkide bakimi uzerine anlasilmayacak pek birsey kalmadi cunku sitemizde zaten sayfa basi anlatildi bu konu. Okuyup uygulayacaksiniz. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2017
|
Merhaba, benim 4 farklı cambriam var. Torfa sarmışlardı, topraklarını temziledim elimde olan orkide toprağına koydum, yakında yeni karışım hazırlayacağım çocuklara. 3 tanesi iyi durumda yeni yapraklar vermeye başladılar, vermeyenden de ümitliyim ama beni endişelendiren bir durum oldu. Bu yaprak vermeyen arkadaştan bir tane kök ayrılmıştı ben de ayrı kaba koymuştum. Kaba delikler açtım heryerinden hava alıyor. Bugün doğal ortamı biraz abarttığını gördüm, mantar çıkmış. Ne yapmalıyım? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-09-2017
|
Merhabalar orkide konusunda acemiyim. İlk orkidem bir kaç haftadır bende. Bakımıyla ilgili araştırmalar yaptım. Fakat orkidemin durumu iyiye gitmiyor. Dalları kurumaya başlamıştı budadım. Daha sonra iki yaprağı sararıp döküldü. Şimdi ise bir yaprağı daha sarardı. Diğer yaprakları da gövdeden kırılır gibi oldu. Nerdeyse onlarda kopacak. Son hali bu şekilde. Ne yapmalıyım. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaprak kalmadıysa çok zor hatta imkansız. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
|
Merhaba herkese. 4 ay once bana orkide hediye edildi, ancak uzun sure sehir disinda oldugum icin bakimiyla ilgilenemedim, is arkadaslarim ilgilendiler. Ben dondugumde orkidenin yapraginin toprakla birlestigi yerlere dogru orumcek aglari vardi temizledim. Orkidenin saksisinda cok su birikmis anladigim kadariyla cok yanlis sulanmis, zaten ben de pek dogru ilgilenememistim. Fotolarda gorebileceginiz gibi govdeyle yapraklarin birlesim yerlerinde beyazliklar var ve yapraklar da ayrilmaya ve lekelenmeye baslamis. Dallarindaki tum cicekler de dokulmus. Daha once hic orkide bakmadim, aslinda daha once hic cicek bakmadim. Orkide bakimiyla ilgili birkac video izledim ama eger bir hastaligi varsa yanlis bir sey yapmak istemiyorum. Orkidemi nasil kurtaracagim ve yasatacagim hakkinda bana yol gosterebilirseniz gercekten cok sevinirim. Tesekkur ederim. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2017
|
Harcdan kastiniz orkide topragimi |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-10-2017
|
Merhaba.
burda yeniyim yazdıklarınızı baya okudum.benim orkidem iş yerindeydi eve götürdükten sonra çiçekleri soldu ve döküldü sonra 2 dalıda kuruyordu birini ortasından kesip kurtardım sanırım.ama ikinicisi tamamen kurudu.o ne olacak başka bi yerinden tekrar dal çıkarmı.?( yaprakları sağlam) diğer orkidemde sorun yok ama dal gibi bişey dışarı fışkırmış onu ne yapmalıyım ucu mor kökü yeşil ortası sararmış bir şey ![]() |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dal gibi gelişen şey hava kökü. Zaman zaman üzerine saf su (veya florür içermeyen memba suyu) püskürtün. |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-10-2017
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim eve gidince resimlide yüklerim.çünkü ölsün istemiyorum ![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Orkide toprağı yerine harç kelimesi kullanımı hem daha doğru hem de yerindedir çünkü orkide toprağı onun toprakta yetiştiği manasına da gelebilir ki orkideler asalak yani dala vs yapışarak hayatını sürdürürler. Kullanılan harçta ağaç kabuğu strafor gibi çeşitli karışımlardır. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2017
|
Yardım
Merhaba arkadaşlar forumu yeni keşfettim yaklaşık bir ay önce çiçek sepetinden bu orkide geldi hangi çiçekçiye götürdüysem kurur korkusu ile yardımcı olmak istemedi henüz saksısını bile değiştirmedim neler yapabilirim kurumaması için çok mu geç kaldım [IMG] [/IMG] |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Olu kokleri yani ip gibi olmus kokleri kesip seffaf bir saksiya orkide harciyla hizlica dikiniz. 1,5-2 litre suya 1 yemek kasigi oksijenli su koyup duzgunce suyunu verin, aydinlik ama direk gunes almayan bir yere koyun. Ayrica kurumamasini istiyorsaniz cicek saplarini steril bir makasla kesmenizi tavsiye ederim (cunku cicek orkidede stres yaratir) |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2017
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sadece o bölgeye tarçın sürebilirsiniz yalnız oldukça az ve sadece o bölgeye olmalı. Yok keskin atış yapamam diyorsanız sterilize bir makasla keserseniz sıkıntı olmayacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra güzelce sulayın ve bir haftalığına unutmaya çalışın. bir hafta sonra fotoğrafı üzerinden daha detaylı yorum yaparız. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2017
|
Orkidenin çiçekleri kurudu
Sayın Praecox; Forumda yeniyim, Orkidemin çiçekleri ve dalı kurudu, Yapraklarının birinde hastalık görüldü ortası et gibi kabarmış leke var. Ayrıca diplerinden çıkan Uçlar var yaprak mı? çiçek dalı mı? anlayamadım. Yardımcı olabilir misiniz? |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-10-2016
|
Merhaba arkadaşlar, Bişey sormak istiyorum, resimde gördüğünüz orkidemin kökleri saksıdan taşmış durumda, bunları daha büyük bir saksı alıp içine mi hapsetmeliyim, ne yapmalıyım. Kıvırdığımda çıt diye hemen kırılıyorda çok hassaslar. Yardımcı olursanız sevinirim Çok teşekkür ederim ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2017
|
Arkadaşlar merhaba, daha önce unlu bit gördüğüm ve hemen alkolle temizlediğim orkidemin üzerinde şimdi de değişik bir böceğe rastladım. Ne olduğunu çıkaramadım. Çok küçük bir böcek. Bilen var mı? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2017
|
Sayın Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkürler. Peki resimlerde görüldüğü kadarıyla yorumlarsanız herhangi bir anormal durum görünüyor mu köklerinde ? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Kökler fena gözükmüyor, ancak saksı harcının üstünde kalan kısımlarda, gübre çözeltisi verirken oluşmuş yanık bölümler var (beyaz lekeli kökler). Bunun oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce saksıya 1-2 litre memba suyu verip saksıda bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırmanız gerekiyor. Su doldurduğunuz derin bir kap içerisine saksıyı 3-4 kez batırıp çıkartmanız en iyi uygulama olacaktır. Bundan sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2017
|
Sayın Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2018
|
Merhaba, Gecen hafta gelen orkidemin tomurcuklarindan uc tanesi dokuldu. Uzerinde 5 adet daha tomurcuk var. Ve zaten acmis durumda gelen kisimlar var. Bu tomurcuklarin neden dokuldugunu anlayamadim. Orkide ofisimde duruyor. Ofis 7.30 17.00 arasi sicak,isinmis oluyor. Ancak ofis saatlerimiz disinda ve haftasonlari oldukca serin ve soguk oluyor. Gunes dogrudan almiyor ancak oda her zaman aydinlik oluyor,gun isigi aliyor. Bunlar disinda seramik kabi disinda icinde seffaf delikli bir kapta duruyor. Geldiginde bu seramin kabin dibinde su vardi. Cuma gunu o suyu doktum. Parmagimi ustten soktugumda hala topragi islak olmasada nemli gibi yani parmagimi hafif bir islaklik geliyor. 1.sorum tomurcuklar beden dusuyor olabilir? 2.ofisteki bu sicaklik-sogukluk durumu orkidem icin zararli mi? Eve gotursem daha mi iyi olur? 3.osifte en kolay ne sekilde bir sulama yapilabilir? Ustten su dokup suzulen suyu doksem olur mu? Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur eder, iyi seneler dilerim ![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2017
|
Sn. Beyzant; Bence ofisinizde durabilir ama kanımca sıcaklık farkı biraz etkilemiş olabilir. Evde müsait yeriniz varsa ve ışık alıyorsa götürmenizde bir sakınca yok bence. Ayrıca sulamayı o beyaz kap içerisinde yaklaşık 30dk civarı suda bekletin ve sonra süzün. Kökler yeşilliğini kaybetmeye başlayınca tekrar aynı şekilde sulayabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2018
|
Çiçek sapı
Arkadaşlar sizce ümitlenmeli miyim 1 yıldır çiçek vermiyor |