agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/)
-   -   Ağaç Üzerinde Orkide (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/8815.htm)

Oğuzhan 23-11-2009 12:25

Güzel bir çalışma.Gelişmeleri bekliyoruz.

Adalet Yağcı 23-11-2009 20:06

Sayın Ataman, bundan sonraki gelişmeleri paylaşırsanız seviniriz.
Benim phallerim oldukça büyük bu uygulama için, ya minik bir phall bulmam ve ya bir keiki beklemem gerekecek.
Eğer yerini severse bitkinizin görünümü muhteşem olacak.

Samsunlu55 23-11-2009 23:03

Bazı bitkiler diğer bazı bitkileri sadece konak olarak kullanırlar ve onlara zarar vermeden konum ve destek sağlamak için üzerlerinde büyür ve gelişirler. Toprakta kök yapmazlar. Böyle hayatını devam ettiren bitkilere "epifit" adı verilir. Çok gelişmiş köklere sahip değildirler, kökler sadece bulundukları ortamda tutunmalarını sağlar. Bu bitkiler köklerinde klorofil taşıyan hava kökleri vardır ve bu hava kökleri asimilasyona yardım eder.

Epifitik bitkiler, enerji için fotosentezi kullanır ve havadan veya konaklarının yüzeyinde nemi elde ederler.

Bazı liken türleri, salepgiller (Orchidaceae) familyasının bazı üyeleri bu tip bitkilere örnek olarak verilebilir.

İncirde epifit bir ağaçtır, başka bitkiler üzerinde yaşıyabilir...

emred 02-02-2011 20:09

ben orkide arıyorm bana orkide satmak isteyen olursa ucuza bana özelden mesaj atsın

mtolgakeser 05-06-2011 18:18

2 Eklenti(ler)
Buda benim uygulamam...üzerinde yaklaşık 5 çeşit orkide mevcut...

fkopar 24-10-2011 15:05

Sphagnum yosunu yerine çam ağaçlarının diplerindeki yeşil yosunlardan kullansak işe yarar mı acaba? böyle bir şey denemeyi düşünüyorum ben.

emily14 25-10-2011 20:38

ben de paylaşmak isterim, bu konu basligini yeni gordum,
daha once baska bir konu altina eklemistim, umarim buraya eklemeyi becerebilirim

beceremedim ordan silip tekrar deneyecegim

fkopar 26-10-2011 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emily14 (Mesaj 873049)
ben de paylaşmak isterim, bu konu basligini yeni gordum,
daha once baska bir konu altina eklemistim, umarim buraya eklemeyi becerebilirim

beceremedim ordan silip tekrar deneyecegim

normal yosun ile mi denediniz hocam?

emily14 13-01-2012 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fkopar (Mesaj 873145)
normal yosun ile mi denediniz hocam?

Selamlar,

Kusura bakmayın siteyi ve yazışmaları kullanmayı daha yeni yeni öğrenebildim.
Benin denemelerimin tamamı direk ağaç kovukları ve kütükler üzerine. Bunların hepsi kendi yaptığım bir ahşap kutu içinde. Dibi taşlarla dolu ve kütükler taşların üstünde. Taşlar hizasında sürekli su bulunduruyorum. Ayrıca köklere hemen her gün su fıs fıslıyorum. Yazın hem kök hem yapraklara. Kışın sadece köklere ama daha seyrek. Bu arada kütüklerin üzerinde yosunlar büyüyor :)

Bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/892182-post2065.htm
ve o kadar bakmama rağmen nereye koyduğumu bulamadığım bir kaç fotoğrafım var :)

Ama aradan oldukça zaman geçti. Şimdi benimkiler uykuda. Havalar biraz ısınıca kıprdanmaya başlarlar. O zaman yeni fotolarını ekleyeceğim.

Manolya_ 18-01-2012 01:05

Sayın mtolgakeser

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtolgakeser (Mesaj 816864)
Buda benim uygulamam...üzerinde yaklaşık 5 çeşit orkide mevcut...

Merhaba,

Sitemize hoş geldiniz sayın mtolgakeser,
Forumdaki yazınızı yeni farkettim malum ''agaçlar net'' dipsiz bir derya ve bilgi bankası olan oldukça da farklı konular içeren bir platform.
Her mesajı anında görebilmek zor bir durum.
Ağaç gövdesine uyguladıgınız orkide, çok değişik ve güzel bir görsellik.
Sizi kutlarım. Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.
Rica etsem uygulama ve bakımı konusunda detayları bizlerle paylaşırmısınız:confused:
Şimdiden teşekkür eder, bitki/çiçeklerinizin devamını bekleriz.
Saygılarla...
Asu

canannuman 28-02-2012 11:04

Çok şık çok güzel bir sunum olmuş ayrıcada. Bitkilerin kendi habitatlarına uygun halde sunumunu çok beğeniyorum. Plastik saksılardan kat ve kat şık ve doğayla özdeşler.
Acaba canlı bir ağacta orkide yaşatılabilinirmi?

mevlana 06-07-2012 14:14

Agacta Orkide Denemesi

3 Eklenti(ler)
Butun orkide severlere selamlar,
Yaklasik bir aydir forumdaki orkide hakkindaki butun yazilari okuyorum ve kisitli bilgimle agcta orkide yetismei denedim.4 gundur her sabah spreyle suluyorum.Yanlis birsey yapmak istemiyorum.Orkidemin resimlerini paylasmaya calisacagim.Bu ilk denemem olacak umarim basarili olurum.Degerli onerileriniz icin simdiden tesekkur ederim.

angaje 05-08-2012 03:11

3 Eklenti(ler)
Sizler yokmusunuz :D Beni acayip heveslendirdiniz Bu başlık altında okuduklarımdan ve gördüklerimden sonra bu tatil günümde Ormana koştum desem yalan olmaz. İlk işim Meşe ağacı veya kuru Üzüm kütüğü bulmaktı ikisinide buldum. Kaya üzerindeki Standart yosunlarda denk geldi, Cinsini bilmediğim bir ağaç'da sarkmış yapraksız sarmaşıklar vardı onuda alayım dekor amaçlı dedim hıım bide 6,7 adet delikli kaya parçası ;)
Evime geldim mevcut olan bir plastik kovamız vardı Üzüm kütüğünü içine koydum pek şık durmadı, bende elimdeki Meşe dalını kullandım. Etrafını kaya parçaları ile sıkıştırmadan Meşe dalının dibine yapraksız sarmaşık dalınıda koydum işlem tamamdı Meşe dalında Y şeklinde bi çatal vardı sarmaşık olan dalı Meşeye sararak Y şeklindeki çatalın etrafında biraz gevşek şekilde kuş yuvası biciminde sarma işlemini gerçekleştirdim, geri kalan sarmaşık dalını yukarıya doğru sararak çıktım. Meşe dalının sonunda sarmaşıgı misina ile sabitledim ve az uzun kalan uçlarını özgür bıraktım. Elimdeki yosunlardan az bi parça o yuvanın dip kısmına koydum üstüne Orkidemin saksısındaki Ağaç kabuklarından, bir çay bardağı kadar yerleştirdim Orkidemin köklerinden zayıf olanları temizledim ve o kuş yuvası şeklindeki yere nazikçe kökllerine yön vererek yerleştirdim. Elimdeki yosunlar ile etrafını kapladım ve misina ile yosunların üzerinden sararak işlemi kendimce hata ve eksikleriyle tamamladım. Mutluluk veren bir oh be çektim:D
Elimde kalan kaya yosunlarını atmamak için Meşe dalını kovaya sabitlemekte kullandığım kaya parçalarının üzerine yer yer yerleştirdim vee Çiçek sulama tabancam ile Orkidemi,yosunları ve Meşe dalını bir güzel nemlendirdim
Malzeme olarak çok Amatörce bi çalışma olsa'da sizlerin buradaki paylaşımlarınızın hevesinden çıkan sonuç bu. Herbirinize Teşekkür ederim.

Türkan 05-08-2012 10:02

ya hepsi cok guzelde ben birsey anlamadim.orkideler topraksiz yasaya bilirmi.su vermiyormusunuz?

nrkrkmz 05-08-2012 12:23

Evet topraksız ortamda yaşarlar.
Orkidelerin bir kısmı epifit bitkidir.(Başka bir bitkiye tutunmuş, fakat asalak olmadan yaşayan)
Onun için epifit orkideler ağaç kabuğu, hindistan cevizi kabuğu gibi harçlar içine torf ilave edilmeden ekilir.

nrkrkmz 05-08-2012 12:33

1 Eklenti(ler)
Eklenti 323466

Geçtiğimiz yaz ağaç kabuğuna monte edilmiş Cattleyalardan bir tanesi.
Bu senede açmak üzere yeni zarf vermiş ve çiçeklenmeye hazır.

praecox 05-08-2012 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Türkan (Mesaj 1006130)
ya hepsi cok guzelde ben birsey anlamadim.orkideler topraksiz yasaya bilirmi.su vermiyormusunuz?

Türkan hanım,

bunu yazabiliyorsanız orkideler hakkında hiç bir şey okumamışsınız demektir.
İlgi konunuz Okideler ise bu öncelikli konular hakkında bilgi edinin. sora yazın ...

SAGEN 06-08-2012 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi angaje (Mesaj 1006099)
Sizler yokmusunuz :D Beni acayip heveslendirdiniz Bu başlık altında okuduklarımdan ve gördüklerimden sonra bu tatil günümde Ormana koştum desem yalan olmaz. İlk işim Meşe ağacı veya kuru Üzüm kütüğü bulmaktı ikisinide buldum. Kaya üzerindeki Standart yosunlarda denk geldi, Cinsini bilmediğim bir ağaç'da sarkmış yapraksız sarmaşıklar vardı onuda alayım dekor amaçlı dedim hıım bide 6,7 adet delikli kaya parçası ;)
Evime geldim mevcut olan bir plastik kovamız vardı Üzüm kütüğünü içine koydum pek şık durmadı, bende elimdeki Meşe dalını kullandım. Etrafını kaya parçaları ile sıkıştırmadan Meşe dalının dibine yapraksız sarmaşık dalınıda koydum işlem tamamdı Meşe dalında Y şeklinde bi çatal vardı sarmaşık olan dalı Meşeye sararak Y şeklindeki çatalın etrafında biraz gevşek şekilde kuş yuvası biciminde sarma işlemini gerçekleştirdim, geri kalan sarmaşık dalını yukarıya doğru sararak çıktım. Meşe dalının sonunda sarmaşıgı misina ile sabitledim ve az uzun kalan uçlarını özgür bıraktım. Elimdeki yosunlardan az bi parça o yuvanın dip kısmına koydum üstüne Orkidemin saksısındaki Ağaç kabuklarından, bir çay bardağı kadar yerleştirdim Orkidemin köklerinden zayıf olanları temizledim ve o kuş yuvası şeklindeki yere nazikçe kökllerine yön vererek yerleştirdim. Elimdeki yosunlar ile etrafını kapladım ve misina ile yosunların üzerinden sararak işlemi kendimce hata ve eksikleriyle tamamladım. Mutluluk veren bir oh be çektim:D
Elimde kalan kaya yosunlarını atmamak için Meşe dalını kovaya sabitlemekte kullandığım kaya parçalarının üzerine yer yer yerleştirdim vee Çiçek sulama tabancam ile Orkidemi,yosunları ve Meşe dalını bir güzel nemlendirdim
Malzeme olarak çok Amatörce bi çalışma olsa'da sizlerin buradaki paylaşımlarınızın hevesinden çıkan sonuç bu. Herbirinize Teşekkür ederim.

Başlangıç olarak iyi bir çalışma olmuş ellerinize emeğinize sağlık.

SAGEN 06-08-2012 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canannuman (Mesaj 917730)
Çok şık çok güzel bir sunum olmuş ayrıcada. Bitkilerin kendi habitatlarına uygun halde sunumunu çok beğeniyorum. Plastik saksılardan kat ve kat şık ve doğayla özdeşler.
Acaba canlı bir ağacta orkide yaşatılabilinirmi?

Sayın CANANNUMAN;

Orkideler doğal ortamlarında zaten canlı ağaçlar üzerinde yaşayan epifit bitkilerdir.

Saygılarımla.

angaje 06-08-2012 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1006386)
Başlangıç olarak iyi bir çalışma olmuş ellerinize emeğinize sağlık.

Teşekkürler SAGEN

fzthalil 06-08-2012 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1006387)
Sayın CANANNUMAN;

Orkideler doğal ortamlarında zaten canlı ağaçlar üzerinde yaşayan epifit bitkilerdir.

Saygılarımla.

Sayın Sagen,
Teresterik olanları da vardır. örneğin cymbidium:)

SAGEN 07-08-2012 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 1006589)
Sayın Sagen,
Teresterik olanları da vardır. örneğin cymbidium:)

Sayın FZTHALİL;
Dediğinize katılıyorum. Benimki sadece genel manada bir açıklamaydı. Yinede bilgi için teşekkür ederim.:p

Saygılarımla.

kdr1965 07-08-2012 17:21

Sayın praecox bilgileriniz paylaştığınız için teşekkürler.Sizin sayenizde Mersin yaylalarında orkide aramaya başlayacağım yakında)))).Sizden ricam şu Sphagnum yosununu evde çoğaltmamız mümkünmü daha önce balık tutmaya giden arkadaşlar bir kaç bataklıktan bahsetmişti emekli olunca zamanım bol belki kültüre alır forumdaki tüm arkadaşlara ve özellikle orkide severlere katkım olur.

Türkan 07-08-2012 17:32

cok merak ettim sulama nasil yapiliyo

tarumok 07-08-2012 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Türkan (Mesaj 1006808)
cok merak ettim sulama nasil yapiliyo

Forumu okursanız merakınızı gidereceğinizden şüpheniz olmasın.

praecox 07-08-2012 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarumok (Mesaj 1006818)
Forumu okursanız merakınızı gidereceğinizden şüpheniz olmasın.

Çoğrafya derslerinde monsoun yağmurlarını duymuşmuydunuz? Ya da amazon ormanlarının yağmur ormanı kavramı size bir fikir verir mi?

gündelik yağmur yağışaları sonarsı güneş sıcaklık...
bu epiphitlerin yaşam şartları bunlar. bir de asıl terrestik olan sınıfın saleplerin olduğunu.... salpelerin yunancadan adını orchis orchi idea dan türetme olduğunu içtiğiniz salebin türkiyeye has 150 endemik ve hatta genelinde 500 türün can çekişerek yaşamını sürdürdüğünü de sanırım okumamışsızınz...
sanrım asıl sorın ağaçtaki epiphit türler...

tarumok 07-08-2012 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 1006837)
Çoğrafya derslerinde monsoun yağmurlarını duymuşmuydunuz? Ya da amazon ormanlarının yağmur ormanı kavramı size bir fikir verir mi?

gündelik yağmur yağışaları sonarsı güneş sıcaklık...
bu epiphitlerin yaşam şartları bunlar. bir de asıl terrestik olan sınıfın saleplerin olduğunu.... salpelerin yunancadan adını orchis orchi idea dan türetme olduğunu içtiğiniz salebin türkiyeye has 150 endemik ve hatta genelinde 500 türün can çekişerek yaşamını sürdürdüğünü de sanırım okumamışsızınz...
sanrım asıl sorın ağaçtaki epiphit türler...

Hocam,cevap banamıydı?Ben biliyorum bunları.Ama okuyanlar bilgilensinler.

angaje 12-08-2012 13:54

Meşe ağacı üzerine uygulama 2

5 Eklenti(ler)
Benim ağaç üzerine Orkide uygulamamdan sonra, uygulamayı görenlerden büyük bir ilgi ve düzenleme konusunda siparişler alır oldum :D Bu haftada bir abime yine Meşe ağacı üzerine, daha deneyimli biri olarak bana göre bu defa daha şık uygulama gerçekleştirdim..

Phin 02-11-2012 12:41

Bern Botanik Bahçesi Orkide Serası

5 Eklenti(ler)
Cennet gibiydi. Herhalde bir saatten uzun kalmışımdır orada. Zaten fotoğraf makinası ancak ısındı. Fotoğraf çekmeye pek uygun bir ortam değildi, daha çok fikir vermesini umarak bunları çektim.

Phin 02-11-2012 12:44

5 Eklenti(ler)
Orkidelerin çoğu ağaç gövdelere tutturulmuştu. Sıcaklık 24 C civarında ve zaman zaman su püskürtülüyordu. ayrıca küçük havuzlar da vardı.

Phin 02-11-2012 12:46

5 Eklenti(ler)
devamı

Phin 02-11-2012 12:49

3 Eklenti(ler)
son bölüm

SAGEN 08-11-2012 07:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 1041033)
son bölüm

Sayın PHİN;
Benimde forumda aşağıda linkini verdiğim bölümde (Terrariumda Orkide Çalışması başlığında) ağaç üzerinde orkidelerle ilgili çalışmalarım var. İncelerseniz orada görmüş olduğunuz ve dikkatinizi çeken kısımlarla ilgili bilgi mahiyetinde faydalanmak isterim.

http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm

SAGEN 08-11-2012 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 1041026)
Cennet gibiydi. Herhalde bir saatten uzun kalmışımdır orada. Zaten fotoğraf makinası ancak ısındı. Fotoğraf çekmeye pek uygun bir ortam değildi, daha çok fikir vermesini umarak bunları çektim.

Görseller gerçekten çok güzel. Bir şey dikkatimi çekti. Kökler hepsinde yeşil mi? Bu kadar canlı mı?
Birde ikinci bir husus sıcaklığın 24 C° olduğunu yazmıştınız (olması gerekende bu zaten :D). Gece sıcaklığı konusunda (13 C° 14 C° olması gerekir) bilgi edinebildinizmi? Zira gece gündüz yaklaşık 10 C° gibi farklılıklar gerekiyor çiçek sapı ve çiçeklenme için.

SAGEN 08-11-2012 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi angaje (Mesaj 1008338)
Benim ağaç üzerine Orkide uygulamamdan sonra, uygulamayı görenlerden büyük bir ilgi ve düzenleme konusunda siparişler alır oldum :D Bu haftada bir abime yine Meşe ağacı üzerine, daha deneyimli biri olarak bana göre bu defa daha şık uygulama gerçekleştirdim..

Sayın ANGAJE;

Benimde bu konuda çalışmalarım var uzun zamandır. Başkalarınıda bu yolda görmek beni sevindiriyor. Nacizane fikrimi söylemek isterim.
Resimlerden tam belli olmamakla beraber, orkidenizi sardığınız yosunu bir parça azaltmanızı ve yapraklara olan temasınızı kesmenizi öneririm. Zira gelecek zaman içerisinde yaprakların sürekli ıslak kalması sebebi ile yapraklarınızda kararmalar ve çürümeler başlaması kaçınılmaz olacaktır.
Birde nem sorunu var tabi orkideler için kaçınılmaz ve olmazsa olmazlardan olan. Sadece gün içerisinde bir kaç sefer pulvarize ederek (kaç sefer yaptığınızı bilemiyorum) gelişmesi ve beslenmesi için yeterli nemi sağlayamayacağınızı düşünüyorum.
Çalışmamla ilgili fikir olması açısından linki altta veriyorum.

SAYGILARIMLA.

SAGEN 08-11-2012 07:37

Terrarium'da Orkide Çalışması

Arkadaşlar bu konuda benimde çalışmalarım var biraz farklılıklarla. Meraklı olanların aşağıda verdiğim linki incelemelerini öneririm.

Phin 14-01-2013 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1044494)
Sayın PHİN;
Benimde forumda aşağıda linkini verdiğim bölümde (Terrariumda Orkide Çalışması başlığında) ağaç üzerinde orkidelerle ilgili çalışmalarım var. İncelerseniz orada görmüş olduğunuz ve dikkatinizi çeken kısımlarla ilgili bilgi mahiyetinde faydalanmak isterim.

Çok üzgünüm mesajınızı yeni gördüm, nedense forum bana ne yaparsam yapayım bu bölümdeki yeni mesajları haber vermiyor. Ben maalesef orkide konusunda çok başarısızım, değil dalda, saksıda bile yaşatmayı başaramıyorum. :)
şöyle iki link buldum ama pek teknik bilgi içermiyorlar:

Orchideenhaus

http://www.botanischergarten.ch/doc/Orchideenhaus.pdf

saydemir 21-01-2013 15:28

1 Eklenti(ler)
Meşe kabuğu üzerine monte edilmiş tillandsia ve orkide. Kökleri sphagnum yosununa sarılı. Günlük fısfıslama ve 2-3 günde bir suda bekleterek suluyorum. Kapalı balkonda tutuyorum. 1 aydır bu şekilde. Tillandsia ionanthanın üzerinde 2 yavru var, bulbosa yeni yapraklar çıkarıyor. Orkide de yeni bir yaprak geliştiriyor.

Orkun Kırcı 21-01-2013 16:00

Neden meşe kabuğu diğerlerine göre daha mı uygun?

praecox 21-01-2013 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 1088878)
Neden meşe kabuğu diğerlerine göre daha mı uygun?

Sayın saydemir'in kastetiği mantar meşesinin kabuğu.

Çürümesi en yavaş olan organik materyallerimizden biri olduğu için... Uygun

Uygun olmıyan şeyler
1.- Fiyatı
2.- Elde edilmesi bulunabilirliği.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025