agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/)
-   -   Terrarium'da Orkide Çalışması (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/28889.htm)

praecox 04-01-2013 22:32

Bir de Lexan polycarbonat veya benzeri levhaları deneyin.
Gerçi bu tarz terraryumlarda camı es geçerim. zira diğer her tür polymerleri silmek temizlemek çizmeden kullanmak zor bu tarz polymerlerin tek özelikleri istenildiği gibi kolayca kesilmeleri işlenmeleri ve hatta bükülmeleri.

SAGEN 05-01-2013 01:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 1080535)
Bir de Lexan polycarbonat veya benzeri levhaları deneyin.
Gerçi bu tarz terraryumlarda camı es geçerim. zira diğer her tür polymerleri silmek temizlemek çizmeden kullanmak zor bu tarz polymerlerin tek özelikleri istenildiği gibi kolayca kesilmeleri işlenmeleri ve hatta bükülmeleri.

Sayın PRAECOX;

Ek bir bilgi eklemek isterim izninizle.

Kullanılacaksa eğer Lexan polycarbonat değilde solid polycarbonat kullanılması daha uygun olur. Ama benim fikrim her zamanki gibi pleksiglass'tan (akrilik) yana. Nedeni ise polycarbonat daha pahalı bir malzemedir.
Cam konusunda da size katılıyorum evde tehlike arz ediyor. Hele küçük çocuğunuz varsa daha da dikkatli davranmak gerekiyor diye düşünüyorum.
Bu malzelerde çalışırken çizilmesine engel olmak biraz zor, her ne kadar dikkat edilsede, ancak 220 numara kum zımpara (çiziğe göre değişmekte) su ve XERAPOL (başka isimlerdede var) isimli materyal ile çizikler giderilebilmektedir. Buda cama göre çok büyük artı bir durumdur.

SAYGILARIMLA.

SAGEN 05-01-2013 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birtancan (Mesaj 1080444)
Sayın Sagen,

Yani fiyat konusunda mantıklı rakamlara ulaşmak, benim beklentilerimle pek mümkün görünmüyor. Şu anda nemli bir bölge de oturuyor olmayı o kadar çok isterdim ki :) Galiba farklı bir alternatif üzerinde durmam lazım. Ama elbet bir gün, bir fırsat çıkar.

Sayın BİRTANCAN;

Ankaranın havasını ço iyi bilirim askerliğimi yaptığım yerdir.:o evet nem konusunda oldukça fakir bir ilimizdir. Ancak terrariumda zaten yapay nemleme sağlarsınız o yüzden bu çok kolay aşılabilecek bir sorun.

SAYGILARIMLA.

SAGEN 05-01-2013 01:47

Terrarium'da orkide çalışması

3 Eklenti(ler)
Sayın PRAECOX, Bora Unver ve Ziya Soner hocam;

Sizlere bir sorum olacak (Hanginiz önce görürse yanıtlamasından mutluluk duyarım). Benim terraium içerisindeki ilk resimde görünen orkidem keikisini sorunsuzca büyütmekte. İkici resimde de görüldüğü üzere bir süre önce aynı dalda 10 cm kadar altta ikinci keikim gelmekte şu an...
Sorunum şu;
Keikilerin bağlı olduğu dal uç noktasından 10 cm kadar kurumaya başladı ve bukuruma hızlı bir şekilde aşağı iniyor (sanırım bitki yorgun düştü iki keikiden dolayı, ve aynı çiçek dalı üç senedir üzerinde).
Bu akşam itibari ile dalı ilk keikinin biraz üzerinden steril olarak kestim (resimlerde görünüyor) ve kömür tozu uyguladım kurumayı durdurmak amaçlı..

Sorum şu;
İlk keikimin 2 kökü var takriben 3 cm kadar. Dal kurumasını daha çok beklemeden onu ayırıp alayımmı. yoksa dal kuruduğu halde orada tutayımmı?

İkinci sorum, alttaki ikinci keikim daha çok küçük ilk yaprağı bile yeni oluşmakta ve henüz hiç kök ve kök belirtisi yok. dalın kuruması aşağı inerse (umarım inmez) ikinci keikim için nasıl bir önlem alayım. Oradan ayırsam kökü olmadığı için yaşaması bira zorlaşacak gibime geliyor. Orada dursa bu seferde dal kurumaya devam ederse yine tehlike.
Ne öneriyorsunuz sevgili dostlar...

SAYGILARIMLA.

B.Unver 05-01-2013 22:03

Garo ve Ziya hocaların bu konuda daha detay bilgileri var.Onların cevaplarını bekleyelim:)

SAGEN 05-01-2013 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B.Unver (Mesaj 1081079)
Garo ve Ziya hocaların bu konuda daha detay bilgileri var.Onların cevaplarını bekleyelim:)

Hocam teşekkür ediyorum.

birtancan 07-01-2013 19:14

Sayın Sagen iyiakşamlar,

Terrarium'da yoğun nemden ötürü oluşabilecek küf, bakteri ve böcek için önlem olarak herhangi bir ilaç kullanıyormusunuz?

Kullanılırsa örnek olarak ne önerirsiniz? Küf ve bakteri için Physan 20 diye bir ilaç var mış galiba, orkideler için uygun olduğunu söylüyorlar Ama Ankara'da tür ilaçlar nerede olur bilen birisi varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Özellikle böcek için? Cymbidium'un dibinde beyaz küçük canlılar gördüm. Biliyorum biraz armut piş ağzıma düş oluyor ama yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

SAGEN 07-01-2013 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birtancan (Mesaj 1082095)
Sayın Sagen iyiakşamlar,

Terrarium'da yoğun nemden ötürü oluşabilecek küf, bakteri ve böcek için önlem olarak herhangi bir ilaç kullanıyormusunuz?

Kullanılırsa örnek olarak ne önerirsiniz? Küf ve bakteri için Physan 20 diye bir ilaç var mış galiba, orkideler için uygun olduğunu söylüyorlar Ama Ankara'da tür ilaçlar nerede olur bilen birisi varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Özellikle böcek için? Cymbidium'un dibinde beyaz küçük canlılar gördüm. Biliyorum biraz armut piş ağzıma düş oluyor ama yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sayın BİRTANCAN;
Yoğun nemin getirisi olabilecek bahsettiğiiniz olumsuzluklarla ben hiç karşılaşmadım. Kaldıki zaten terrarium içerisinde havasızlıktan oluşabilecek bu durumu fan sayesinde sürekli içerisini havalandırarak çözüme ulaşıyorum.
Ben fertilizer haricinde hiç bir kimyasal kullanmadım orkidelerime. Gerektekalmadı bugüne kadar. Bahsetmiş olduğunuz ilaç hakkında da bilgim yok . Uygun başlık altında sorunuzu sorarsanız ilaç hakkunda bilgisi olan hocalarımız yardoımcı olacaklardır.

SAYGILARIMLA.

fzthalil 08-01-2013 21:58

Sayın Sagen,
aklıma birşey takıldı, havalandırma için olan pervane haricinde terrariumda delik var mı? yani pervanenin verdiği hava akımını çıkartan bir sistem var mı? ve pervane havayı içeri mi veriyor dışarı mı atıyor? bir soru daha:) bu nem ölçer cihazı nerden ve ne kadara mal ettiniz?

SAGEN 09-01-2013 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil (Mesaj 1082810)
Sayın Sagen,
aklıma birşey takıldı, havalandırma için olan pervane haricinde terrariumda delik var mı? yani pervanenin verdiği hava akımını çıkartan bir sistem var mı? ve pervane havayı içeri mi veriyor dışarı mı atıyor? bir soru daha:) bu nem ölçer cihazı nerden ve ne kadara mal ettiniz?

Sayın FZTHALİL;

Evet fanın üflediği havayı dışarı atan arka tarafta 3 adey yuvarlak delik var. Ayrıca terrariumun üst tarafındada 5cm*3cm kadarlık bir kapak mevcut.
Pervane dışarıdan aldığı havayı içeriye üfleyerek çalışıyor. Hem bu sayede içeride orkidelerin ihtiyacı olan hafif esintiyi sağlıyorum hem de içeride yoğun nemden oluşabilecek küf ve benzeri sorunları engelliyorum.

Ayrıca şu an için forum üyesi arkadaşımız OSMAN VAROL dostum da fan ve havalandırma konusunda bana yardımcı olmaya çalışıyor. Buradan da kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Nem ölçeri aldığım yerin hatta kendim alıp kullandığımın linkini ekliyorum. Burada daha farklı modellerde var inceleyebilirsiniz.

CihazMarket CM03 - Masa Tipi Scaklk ve Nem ler

SAYGILARIMLA.

smnvrl 09-01-2013 11:02

Sn Sagen,

Asıl ben size teşekkürlerimi sunuyorum.Bu yolda bana arkadaş olduğunuz için.İnşallah tecrübelerinizle elektroniği birleştirip güzel çalışmalar ortaya çıkaracağız .

fzthalil 09-01-2013 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1082945)
Sayın FZTHALİL;

Evet fanın üflediği havayı dışarı atan arka tarafta 3 adey yuvarlak delik var. Ayrıca terrariumun üst tarafındada 5cm*3cm kadarlık bir kapak mevcut.
Pervane dışarıdan aldığı havayı içeriye üfleyerek çalışıyor. Hem bu sayede içeride orkidelerin ihtiyacı olan hafif esintiyi sağlıyorum hem de içeride yoğun nemden oluşabilecek küf ve benzeri sorunları engelliyorum.

Ayrıca şu an için forum üyesi arkadaşımız OSMAN VAROL dostum da fan ve havalandırma konusunda bana yardımcı olmaya çalışıyor. Buradan da kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Nem ölçeri aldığım yerin hatta kendim alıp kullandığımın linkini ekliyorum. Burada daha farklı modellerde var inceleyebilirsiniz.

CihazMarket CM03 - Masa Tipi Scaklk ve Nem ler

SAYGILARIMLA.

teşekkür ederim Sayın Sagen.. bi bakayım..

Canan 11-01-2013 15:40

Sayın Sagen tecrübelerinizi hayranlıkla izledim, elinize sağlık. Bu nedenle sizden ve başlığınızdaki deneyimli arkadaşlardan yardım istemenin daha isabetli olacağını düşündüm.
Evim konum ve mevsim itibari ile çok az güneş ve hatta ışık almaya başladığından beri orkidelerimin ve bazı birkaç bitkimin sağlığı bozuldu, bahara çıkarabilmek için uğraşıyorum.
Evde atıl durumda bir akvaryumum var ama terrarium işine girişmek istemiyorum, onun ışıklandırmasını birkaç saat bitkilerimin durduğu yerde kullansam sizce ışık sorunumu çözer mi ? Ya da başka bir öneriniz olur mu?
Ampul ve üzerindeki devrenin detayı:
Sylvania Gro-Lux F15w/gro-t8

18wt electronic plc ballast
lamp: plc 18w 4p

Teşekkürler

SAGEN 12-01-2013 15:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Canan (Mesaj 1084233)
Sayın Sagen tecrübelerinizi hayranlıkla izledim, elinize sağlık. Bu nedenle sizden ve başlığınızdaki deneyimli arkadaşlardan yardım istemenin daha isabetli olacağını düşündüm.
Evim konum ve mevsim itibari ile çok az güneş ve hatta ışık almaya başladığından beri orkidelerimin ve bazı birkaç bitkimin sağlığı bozuldu, bahara çıkarabilmek için uğraşıyorum.
Evde atıl durumda bir akvaryumum var ama terrarium işine girişmek istemiyorum, onun ışıklandırmasını birkaç saat bitkilerimin durduğu yerde kullansam sizce ışık sorunumu çözer mi ? Ya da başka bir öneriniz olur mu?
Ampul ve üzerindeki devrenin detayı:
Sylvania Gro-Lux F15w/gro-t8

18wt electronic plc ballast
lamp: plc 18w 4p

Teşekkürler

Sayın CANAN;

Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Konu ile ilgili daha önce sayın fzthalil arkadaşımıza cevaben yazdığım 35numaralı mesajımı okumanızı rica edeceğim.

Ayrıca orkidenizin türünü yazmamışsınız. Ben phal olduğunu varsayarak en az 1.ooo footcandle (yani metrekare başına lümen) yani ortalama 10.000 lümen ışık gücüne ihtiyaç vardır. Varın hesabını siz yapın. Ama bu sizi korkutmasın 5.000 lümen paraklık sağlayan follardan iki adet kullanırsanız yeterli ışık gücünü sağlamış olursunuz.
En kötü olasılıkla orkidenizin üzerine bir florasan koyarak günde 12 saat ışık görmesini sağlayınız sayın Canan.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

SAYGILARIMLA.

Canan 12-01-2013 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1084729)
Sayın CANAN;

Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Konu ile ilgili daha önce sayın fzthalil arkadaşımıza cevaben yazdığım 35numaralı mesajımı okumanızı rica edeceğim.

Ayrıca orkidenizin türünü yazmamışsınız. Ben phal olduğunu varsayarak en az 1.ooo footcandle (yani metrekare başına lümen) yani ortalama 10.000 lümen ışık gücüne ihtiyaç vardır. Varın hesabını siz yapın. Ama bu sizi korkutmasın 5.000 lümen paraklık sağlayan follardan iki adet kullanırsanız yeterli ışık gücünü sağlamış olursunuz.
En kötü olasılıkla orkidenizin üzerine bir florasan koyarak günde 12 saat ışık görmesini sağlayınız sayın Canan.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
SAYGILARIMLA.

Sayın SAGEN
Zahmetinize çok teşekkürler, 35 nolu mesajdan ancak ışıklandırma kullanmam gerektiği sonucuna çıkabilmiştim :) Ne kullanmam gerektiğini bilmiyordum. Bu konu benim için hayli teknik ve üç beş sayfa okuyarak anlaşılacak gibi değildi. Elimde Phal. ve Vanda var. Dendrobium az ışıkla idare edebiliyor gibi görünüyor. Önerilerinizi uygulayacağım, tekrar teşekkürler...

Charlaux 14-01-2013 06:44

Merhaba sn.sagen, Oncelikle bilginizd ve calismalariniza hayran kaldigimi soylemek isterim;ayni sekilde hindistancevizim icin de ilham kaynagi oldunuz.Bildiginiz uzere hindistancevizi sicak ve nemli bir ortam seviyor.Evde otomatik olarak sicaklik ayarlaniyor genelde bu 20 derecenin asagisina dussmesine izin vermiyor ortam sicakligin.Mobilden yazdigim icin beni affedin galiba ismi hagel lambasiydi,dusundum ki bunu okuma lambasi gibi bir sekilde durmasini saglarsam bitkinin isinmasina yardimci olurum.Spaghnum moss'i kullanarak nemli kalmasini saglayabilirim diye dusunuyorum, bu kalin fakat odunsulasmamis bir dal icin yapilmasi zor mudur ? Bu arada fan calismak icin nereye bagli ? Bu aptalca kalan sorularim icin ozur dilerim ,tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek. Saygilar

SAGEN 14-01-2013 07:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1085408)
Merhaba sn.sagen, Oncelikle bilginizd ve calismalariniza hayran kaldigimi soylemek isterim;ayni sekilde hindistancevizim icin de ilham kaynagi oldunuz.Bildiginiz uzere hindistancevizi sicak ve nemli bir ortam seviyor.Evde otomatik olarak sicaklik ayarlaniyor genelde bu 20 derecenin asagisina dussmesine izin vermiyor ortam sicakligin.Mobilden yazdigim icin beni affedin galiba ismi hagel lambasiydi,dusundum ki bunu okuma lambasi gibi bir sekilde durmasini saglarsam bitkinin isinmasina yardimci olurum.Spaghnum moss'i kullanarak nemli kalmasini saglayabilirim diye dusunuyorum, bu kalin fakat odunsulasmamis bir dal icin yapilmasi zor mudur ? Bu arada fan calismak icin nereye bagli ? Bu aptalca kalan sorularim icin ozur dilerim ,tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek. Saygilar

Sayın CHARLAUX;

Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Hindistancevizinize ilham kaynağı olmamam da sevindim açıkçası ;).
Şunu belirtmeliyim ki bu nebat hakkında hiç bilgim yok. Dolayısı ile şartlarını bilemiyorum. Ama yazınızdan anlaşıldığı üzere fikriniz neden olmasın.
Terrarium larda ısıtılmak üzere genelde kızılötesi ambuller kullanılır. Size tavsiyem bu tarz ampullere para kaptırmamanızdır. Normal bir akkor flamanlı ampullede bu işi becerebileceğinizdir.
Nem konusunda bitkinizin altına küçük bir gölet tarzı herhangi bir şey yaparakta oradan suyun buharlaşması ile yeterli nemi sağlayabileceğinizi düşünüyorum.
Fan sistemi 12 volt bir adaptöre bağlı. Bildiğimiz bilgisayar fanı. Bu arada nemin getirisi olabilecek durgun havadan dolayı küf ve mantar oluşumu başgösterebilir dikkat etmeniz gerekmekte. Bunun için havalandırma mutlaka şart.
Bu arada sorularınızıda sıkılmadan sorabilirsiniz benim için keyifti.
Son olarak bu "tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek" derken tmci nedir?

SAYGILARIMLA.

Charlaux 14-01-2013 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1085410)
Sayın CHARLAUX;

Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Hindistancevizinize ilham kaynağı olmamam da sevindim açıkçası ;).
Şunu belirtmeliyim ki bu nebat hakkında hiç bilgim yok. Dolayısı ile şartlarını bilemiyorum. Ama yazınızdan anlaşıldığı üzere fikriniz neden olmasın.
Terrarium larda ısıtılmak üzere genelde kızılötesi ambuller kullanılır. Size tavsiyem bu tarz ampullere para kaptırmamanızdır. Normal bir akkor flamanlı ampullede bu işi becerebileceğinizdir.
Nem konusunda bitkinizin altına küçük bir gölet tarzı herhangi bir şey yaparakta oradan suyun buharlaşması ile yeterli nemi sağlayabileceğinizi düşünüyorum.
Fan sistemi 12 volt bir adaptöre bağlı. Bildiğimiz bilgisayar fanı. Bu arada nemin getirisi olabilecek durgun havadan dolayı küf ve mantar oluşumu başgösterebilir dikkat etmeniz gerekmekte. Bunun için havalandırma mutlaka şart.
Bu arada sorularınızıda sıkılmadan sorabilirsiniz benim için keyifti.
Son olarak bu "tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek" derken tmci nedir?

SAYGILARIMLA.

Merhaba,
Golet uygulamasini nasil yapabilirim,herhalde saksi altligini sulu birakmaktan bahsetmiyoruz degil mi valla konu hakkinda tam bilgisiz olunca durum boyle oluyor ;)

Simdi sizce spaghnum moss uygulamasini yapmali miyim dersiniz ? Hindistancevizi nemi cok seviyormus :rolleyes:

Fan sistemi olarak onerebileceginiz bir marka var midir ? Fani alirken herhalde buna uygun voltlu sistem istesem uygun olur galiba.

Bu arada elektrikciye gitsem belli bir ucret karsiliginda bana akkor flamanlı ampulden bir okuma lambasi turunden bir tane yapar,yoksa IKEA'nin hazir olanini alip ampulunu bu olarak koyabilir miyim ?

Son olarak kisacasi bitkinin isteklerini tanimlayacak olursak fazla gunes,fazla nem,hep 20-25 derece sicaklik istiyor.Onlara ayirdigim ozel bir oda var sahsen (tropik bitkilere)gliricidia sepium'u guzelce yetistirebiliyorum.Hindistancevizini tam ortaya aldim odanin 2 tarafi cam goruyor,1 cam tarafi odayi dikdortgen olarak dusunecek olursak en genis kenarda digeri de yaninda.Anladigim kadariyla baya iyi gunes aliyor cunku masallah odaya sabah baktigimda kapali kapidan isik sacan tek odamiz o.

Tmci derken lise ogrencisiyim ve alanim da turkce matematik,dolayisiyla fen-elektronik ozurlusu oldugum icin anlattigim dilin cok basit oldugundan bahsediyorum.Kusuruma bakmayin lutfen,tekrardan ilginiz icin tesekkurler.

SAGEN 15-01-2013 07:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1085828)
Merhaba,
Golet uygulamasini nasil yapabilirim,herhalde saksi altligini sulu birakmaktan bahsetmiyoruz degil mi valla konu hakkinda tam bilgisiz olunca durum boyle oluyor ;)

Simdi sizce spaghnum moss uygulamasini yapmali miyim dersiniz ? Hindistancevizi nemi cok seviyormus :rolleyes:

Fan sistemi olarak onerebileceginiz bir marka var midir ? Fani alirken herhalde buna uygun voltlu sistem istesem uygun olur galiba.

Bu arada elektrikciye gitsem belli bir ucret karsiliginda bana akkor flamanlı ampulden bir okuma lambasi turunden bir tane yapar,yoksa IKEA'nin hazir olanini alip ampulunu bu olarak koyabilir miyim ?

Son olarak kisacasi bitkinin isteklerini tanimlayacak olursak fazla gunes,fazla nem,hep 20-25 derece sicaklik istiyor.Onlara ayirdigim ozel bir oda var sahsen (tropik bitkilere)gliricidia sepium'u guzelce yetistirebiliyorum.Hindistancevizini tam ortaya aldim odanin 2 tarafi cam goruyor,1 cam tarafi odayi dikdortgen olarak dusunecek olursak en genis kenarda digeri de yaninda.Anladigim kadariyla baya iyi gunes aliyor cunku masallah odaya sabah baktigimda kapali kapidan isik sacan tek odamiz o.

Tmci derken lise ogrencisiyim ve alanim da turkce matematik,dolayisiyla fen-elektronik ozurlusu oldugum icin anlattigim dilin cok basit oldugundan bahsediyorum.Kusuruma bakmayin lutfen,tekrardan ilginiz icin tesekkurler.

Sayın CHARLAUX;

Öncelikle gölet konusunda daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse suyu içerisinde tutabileceğin herhangi bir kap olabilir (buna saksı altlığıda dahil). Büyükçe bir saksı altlığının içine uygun büyüklükte çakıl taşları koyup içerisine su koyabilir ve o taşların üzerinede saksılarını oturtabilirsin.
Moss konusuna gelince daha öncede belirttiğim gibi hindistan cevizi hakkında bilgim yok bu konu hakkındabilgisi olan kişlerden bilgilenmen daha iyi olur.
Fan hepimizin bildiği bilgisayar fanı 12 volt herhangi bir adaptör ile kullanabilirsin. Hatta istersen zaman ayarlı priz kullanarak istediğin zaman diliminde çalışıp durmasını sağlayabilirsin.
Lamba konusunda herhangi lamba olabilir. Ancak burada baktığın bitkinin ışık gereksinimi nedir? Günde kaç saat ışığa ihtiyacı var gibi konuları bilmen gerektiğini de unutmamalısın.
Son olarak dediğim gibi bu nebat hakkında bilgim yok. Sorularını forumda uygun başlıkta sorarsan eğer kesin ve doğru cevaplara ulaşırsın. Burası senin için doğru yer değil. ;)

SAYGILARIMLA.

SAGEN 23-01-2013 21:43

5 Eklenti(ler)
Terraiumun yeni misafirleri nihayet geldi ve yerlerini aldılar. Sayın GARUDA'ya buradan tekrar teşekkür ediyorum. Orkidelerimi sağ salim teslim aldım.
Şimdi resimler...

SAGEN 23-01-2013 21:47

5 Eklenti(ler)
Resimlere devam...

zencefil cicegi 23-01-2013 22:05

Sayin SAGEN
Maasallah diyorum
hayranlikla ve merakla takip ediyorum sizi cabaniz emeginiz gercekten hayranlik uyandiriyor.
Saglikli ve bol cicekli günler dilerim orkidelerinize.

Hayirli kandiller.

SAGEN 24-01-2013 07:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zencefil cicegi (Mesaj 1090432)
Sayin SAGEN
Maasallah diyorum
hayranlikla ve merakla takip ediyorum sizi cabaniz emeginiz gercekten hayranlik uyandiriyor.
Saglikli ve bol cicekli günler dilerim orkidelerinize.

Hayirli kandiller.

Sayın ZENCEFİL CİCEGİ;

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindiğimide belirtmek isterim.

SAYGILARIMLA.

bountr 12-02-2013 20:01

Sn Sagen, tebrik ederim çok güzel olmuş orkideleriniz. Eklediğiniz ledler hem görsel olarak, hem de bitki gelişimi açısından oldukça güzel. Sanırım ledlerin farkını siz de rahatça görebiliyorsunuz. Başarılar dilerim.

Denizardacan 12-02-2013 23:52

Sn Sagen merhaba,
110 nolu mesajınızda en alt karede orkidenizin yaprağını ben buradan suyu çekilmiş ve pörsümüş olarak görüyorum.
Farkında mısınız yani yanlış da görüyor olabilirim ama.:confused::(
Umarım bir sorun yoktur, kolay gelsin.

SAGEN 14-02-2013 12:33

Terrarium'da yaprak bozulması

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Denizardacan (Mesaj 1100674)
Sn Sagen merhaba,
110 nolu mesajınızda en alt karede orkidenizin yaprağını ben buradan suyu çekilmiş ve pörsümüş olarak görüyorum.
Farkında mısınız yani yanlış da görüyor olabilirim ama.:confused::(
Umarım bir sorun yoktur, kolay gelsin.

Sayın DENİZARDACAN;

Doğrudur yapraklarda buruşma ve bozulma var. Ancak bozulma olan yapraklar orkidelerimi terrarium içerisine koymadan önce geçirdikleri bir kaza sonucu kalan hasardır.

Yani sadece hasarlı yaprakları kıyamadığım için ayıklamadım kendi kendine düşmesini bekliyorum. Yani normal gelişimlerde bir sorun yok. Şu an bir orkidem de ilk keikimin yanı sıra ikinci keikim gelişmekte. İknci orkidem de çift çiçek dalı sürmekte (Buraya dikkat çift çiçek dalı). ve bir diğer orkidem de üçüncü yaprağını açmakta.

Tayylan dan gelen üç adet orkidem de yerlerinde mutlu oldukları gibi bunlardan bir tanesi bana geldikten sonra terrarium içerisinde yeni çiçek dalı sürmeye başladı ve şu anda gonca dolduruyor. Yakın zamanda resim paylaşacağım...

Artık siz karar verin sorun varmı terrrarium içerisinde.

Bu arada geçirdikleri kazada ben yazın seminer için şehir dışında iken saksıların üzerine merdiven devrilmesi sonucu hasarlanıp uzun süre suzuz kalmalarıdır. Ben son anda yetiştim ancak buna rağmen bir orkidemi kurtaramamıştım. Umarım kafanızki soru işaretlerine cevap olmuştur...

SAYGILARIMLA.

Denizardacan 14-02-2013 16:46

Evet soru işaretlerime güzel cevap oldu, iyi olduklarına da çok sevindim de umarım sizi kızdırmadım:D.
Benim de üç palimden birinin yaprakları böyle yavaş yavaş suyunu çekiyor, ben de izliyorum bakalım nolacak.
Başından beri terrarium çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum, şimdi yazdıklarımı tekrar okuyunca biraz heyecanlanmışım sanırım, terrariumu sahiplenmiş miyim ne:D
Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

SAGEN 15-02-2013 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Denizardacan (Mesaj 1101500)
Evet soru işaretlerime güzel cevap oldu, iyi olduklarına da çok sevindim de umarım sizi kızdırmadım:D.
Benim de üç palimden birinin yaprakları böyle yavaş yavaş suyunu çekiyor, ben de izliyorum bakalım nolacak.
Başından beri terrarium çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum, şimdi yazdıklarımı tekrar okuyunca biraz heyecanlanmışım sanırım, terrariumu sahiplenmiş miyim ne:D
Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

Sayın DENİZARDACAN;

Öncelikle beni tabikide kızdırmadınız, ortada kızacak bir şey yok. Bilakis keyif verdi yaklaşımınız, yapraklardaki durum dikkatinizi çekmiş...

Sizin pallarinizi nasıl baktığınızı bilemiyorum. Ama şuna dikkat edin özellikle kış aylarında sulamayı azaltmalıyız. Çünkü kökler haddinden fazla nemli kalması gerekirken ıslak kalıyor ve bu da çeşitli marazlar doğurabiliyor.

En önemlisi saksınız içerisindeki subratınızı kontrol edin. Tecrübe edilmiş olarak söylüyorum, özelliğini yitirmiş ve miadını doldurmuş olan subratlar aşırı derecede su tutup bünyesindeki suyu uzun süre drene etmemektedir.

Bu da biz subratı kuru sandığımız halde tekrar sulamamız neticesinde köklerin sürekli nemli değilde ıslak kalmasına sebep olabilmekte ve bu da sonuçları kötü etkilemektedir. Lütfen buna dikkat edin. Ve saksılarınızı ve pallerinizin köklerini kontrol edin.;)
Sahiplenmek ve heyecanlanmak güzel şeydir Sayın DENİZARDACAN bunda kötü bir şey yok.

SAYGILARIMLA...

Denizardacan 19-02-2013 13:04

Sn Sagen, bilgi ve ilgi dolu nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim sağlıklı 4 aydır benimle devam eden bir palim varken, yapımarketten bile bile sağlıksız iki pal daha aldım.
Çok üzülüyorum onların haline bakmıyorum artık orkide bölümüne.
Biri toparladı ama diğeri biraz sıkıntılıydı.
Pallerin üçünün de kök bakımlarını yapıp temiz yeni bir subsrata, hep birlikte geçirdim. Şu mutfakta kullandığımız her tarafı açık kaplardan, tabi ki sulamayla baş edemeyince kabın dışına aleminyum folyo çektim.
İkisinin durumu mükemmel, ama diğeri daha rahat ve havalanmış kök sistemine bile cevap vermeyince artık çiçeklerini kestim, köke yakın yumuşamış iki yaprağını da atmıştı o bölgeyi de temizleyip tarçın tatbik ettim.
Şaka gibi ama akşama kendisine geldi.
Şu an iki tane çok sağlıklı bir tane de sağlıklı orkidem var diyebilirim.
Sürekli takipteyim, üçünü aynı yere almam riskti biliyorum ama çok iyi gidiyorlar.
Benim diğer türlere geçmeme bir sene var daha ancak öğrenirim bakımlarını.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim tekrar, kolay gelsin.

SAGEN 20-02-2013 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Denizardacan (Mesaj 1104335)
Sn Sagen, bilgi ve ilgi dolu nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim sağlıklı 4 aydır benimle devam eden bir palim varken, yapımarketten bile bile sağlıksız iki pal daha aldım.
Çok üzülüyorum onların haline bakmıyorum artık orkide bölümüne.
Biri toparladı ama diğeri biraz sıkıntılıydı.
Pallerin üçünün de kök bakımlarını yapıp temiz yeni bir subsrata, hep birlikte geçirdim. Şu mutfakta kullandığımız her tarafı açık kaplardan, tabi ki sulamayla baş edemeyince kabın dışına aleminyum folyo çektim.
İkisinin durumu mükemmel, ama diğeri daha rahat ve havalanmış kök sistemine bile cevap vermeyince artık çiçeklerini kestim, köke yakın yumuşamış iki yaprağını da atmıştı o bölgeyi de temizleyip tarçın tatbik ettim.
Şaka gibi ama akşama kendisine geldi.
Şu an iki tane çok sağlıklı bir tane de sağlıklı orkidem var diyebilirim.
Sürekli takipteyim, üçünü aynı yere almam riskti biliyorum ama çok iyi gidiyorlar.
Benim diğer türlere geçmeme bir sene var daha ancak öğrenirim bakımlarını.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim tekrar, kolay gelsin.

Sayın DENİZARDACAN;

Öncelikle ben size teşekkür edrim, bu güzel sözleriniz için. Çiçek dalını kesmeniz iyi olmuş, bu durumda orkideniz çiçek dalı için harcadığı kuvvetini kök gelişimi için harcayacaktır.
Özellikle sulama durumunadikkat edin. Kış olması nedeni ile sulama da sorunlar yaşanabilmekte. Az sulamak çok sulamaktan her zaman daha iyidir bunu unutmayın lütfen. Üçünün aynı olması fungal veya bakteriyel bir hastalık durumunda hepsini birden risk altına alır dikkat edin lütfen.
Diğer türler konusunda da şunu söyleyebilirim size. Almak istediğiniz türe karar verdikten sonra o türün bakımıyla ilgili iyice bilgi edindikten sonra sahip olunuz . Aksi takdirde siz bilgi sahibi olana kadar aldığınız orkidenizi kaybetmeniz işten bile değildir.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025