![]() |
Terrarium'da orkide çalışması
2 Eklenti(ler)
Keikim gelişimini çok mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürmekte.;)
Yalnız havaların iyice soğuduğun şu son 15 gündür gelişimi durdu denilecek kadar yavaşladı. Şu an için iki adet kök çıkarttı ve kökler yaklaşık 1,5 cm civarında ve sağlıklı. Bu arada bir kaç gün önce orkidemin bir tanesinde yeni açmakta olan yaprağın üzerinde beyaz benekler olduğunu gördüm. Ve gün geçtikçe yaprak karardı ve tamamen yan düştü ve sonunda koptu. nedenini henüz tam anlayamadım. Bunun haricinde orkidem sağlıklı. Son misafirimiz olan Tillandsia gayet sağlılklı düzenli mor çiçeklerini açmaya devam ediyor. Son olarak son resimdede görüldüğü gibi Tillandsia'nın kopan yapraklarını minik bir ağaç kabuğuna ekleyerek onuda arka fona tutturdum. Bir şey farkettim Tillandsia'nın yaklaşık 10 gündür kopuk olan ufak bir yaprağı kök ve gövde olmamasına rağmen hala diri ve yeşil kalabilmiş. Bu fikirden yola çıkarak uygunana birşey bu. SAYGILARIMLA. |
Sn SAGEN ,
çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum çok hoş bir sistem yapmışsınız.Ellerinize sağlık. |
Alıntı:
Beğenmenize sevindim, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sisteme ekleyeceklerim daha bitmedi. Tamamladıkça ekliyorum. Önümüzdeki günlerde sis ve yağmurlama sistemlerinin çalışırken çekilmiş videosunu da ekleyeceğim. SAYGILARIMLA. |
2 Eklenti(ler)
Birinci resim otomatik yağmurlama sistemi çalışırken çekildi. Bununla ilgili videoda çektim ancak daha eklemeye vaktim olmadı. onuda ikleyeceğim inşallah.
İkinci resimde Aydınlatma kapandıktan sonra devreye soktuğum mavi led lamba. Çok hoş bir görsellik kattığını düşünüyorum. Ancak amacım görsellikten çok mavi ışığın (dalga boyunun önemi var tabikide) kök gelişimine katkısı olmasından dolayı. |
1 Eklenti(ler)
Bu akşam itibari ile (saat 19.10) terrarium'da inceleme yaparken gördüğüm oluşum nedir diye düşünmekteyim.
Sanırım ya yeni bir keiki ya da çiçek açmak için orkidem dal sürmeye başladı (gerçi resimde çok belli değil). Keyfim bir kat daha arttı. Her şeyin çok iyi gittiğini gösterir alametler bunlar...:p:p:p Bu arada teknik olarak; Terrarium içerisindeki sıcaklık gece 16 derce civarında, gündüz ise 25-26 derece civarında (sıcaklığı içeriye koyduğum 25 watt'lık E14 duya sahip ampul ile sağlıyorum). Nem düzeyimizi daha önceki değerlere oranla kış sebebi ile biraz geri çekerek % 80 seviyesinde tutmaktayım. Aydınlatma süresinde bir süredir değişiklik yaptım şöyleki, daha önce gece geç saatlere kadar açık olan aydınlatma şu anda normal gün döngüsüne göre çalışıyor. Sabah 07,00 akşam 17,00 olarak. Haftalık fertilizer uygulaması iki haftadabir olarak değiştirildi. Sulama sisteminin yerleri değiştirilerek uygun konumlar bulundu. Led aydınlatmaya ilave olarak mor, mavi ve kırmızı led ile gelişim için ilave aydınlatma oluşturuldu. Şimdilikbu kadar... |
2 Eklenti(ler)
Birinci resimde ısıtma amaçlı yeni eklediğim 25 Watt değerindeki lamba görünüyor. Malum orkidelerimizi çiçeklenmeye teşvik için gündüz gece sıcaklık farkının 8-10 derece gibi olması gerekiyor. Lamba yakıldığında içerideki havayı 4-5 derece kadar arttırmakta.
İkinci resimde içerideki durgun havayı zaman zaman çalışarak hareketlendiren fan sistemi, otomatik sulamayı sağlayan nozullardan bir kısmı ve kök gelişimi ve büyüme için gerekli olan mavi led aydınlatmadan birer kesit görünmekte. Ancak bu mavi led ler şu an için deneme amaçlı olup uygun olanlarıyla en kısa sürede değiştirilecekler. (Bu arada mavi, kırmızı ve kızılötesi ledler konusunda Sayın BOUNTR arkadaşımızın çalışmalarından ve bilgilerinden de çok faydalandığımı belirtmek isterim) |
4 Eklenti(ler)
Farklı resimler...
İlk resimde keikim gördüğünüz gibi oldukça büyüdü ve halinden memnun. Yakında kök gelişmi uygun büyüklüğe geldiğinde kendisini ayırıp terrarium'un arka zeminine tutturacağım. İkinci resimdeki Bromeliad familyasının üyesi olan Tillandsiam'ın pembe çiçek kısmında aşağıdan yukarıya doğru nedenini tam anlayamadığım renkte solma var (pembelik aşağıdan yukarıya açık yeşile dönmeye başaldı. Nedeni ışık ve sulama kaynaklı olabilir mi diye düşünmeye başladım). Ama onun haricinde Tillandsia üç adet yavru veriyor. İkisi oldukça büyüdü biri daha bebek denecek kadar küçük. Onlarıda zamanı gelince anne bitkiden ayırıp terrarium içerisinde uygun yerlere koyacağım. Üçüncü resimde Terrarium iç, dış sıcaklık ile nem düzeyini görebiliyoruz (Bu arada nem düzeyi normalde %80 düzeyinde, resim çekildiği esnada fan çalıştığı için nemde düşme oluyor. Fan durduğunda nem tekrar dengeleniyor). Özellikle son resimde çiçeklenme için dal oluşumu başladı ama henüz tam belli değil. Umarım çiçeklerde beklediğim gibi sağlıklı ve güzel olurlar. |
1 Eklenti(ler)
Ve son olarak terrariumdan genel bir görüntü. Her şey oldukça stabil ve yolunda gidiyor.
Bu arada eklemek istediğim sistemler üzerinde hala çaışmalarım sürüyor. |
5 Eklenti(ler)
Sisleme sistemi devrede iken çekilmiş bir kaç fotoğraf. Ortamın nemini eşit olarak dağıtmakta çok etkili oluyor.
|
1 Eklenti(ler)
Bu akşam itibari ile nem ve sıcaklık durumu resimde görüldüğü gibi. Resimin soluk olmasının nedeni içerideki sisin yoğun olmasındandır.:D
|
Sulama sisteme ile ilgili biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Özellikle yağmurlama sistemi, aslında dükkan vitrinleri tarzı birşey hayal :) ediyorum. Cam veya pleksiglas olabilir, tamamen şeffaf elbette. Üstten floresan aydınlatma ve böyle devam ediyor hayalim.
|
Alıntı:
Silemede 4 adet nozulum var, 1 pompa, su tankı, hortum ve gerekli parçalardan oluşuyor. Zamanlama olarak zaman saati ve röle kullanılmakta. Sisleme memeleri kendim yaptım. Malum yurt dışından getirtmek çok faiş fiyatlara mal oluyor. "dükkan vitrinleri tarzı birşey hayal :) ediyorum." derken tam olarak anlayamadım ne demek istediğinizi. Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım. Ben pleksiglas (akrilik) kullandım terrarium tank malzemesi olarak. SAYGILARIMLA. |
Sayın Sagen,
Cevabınız için teşekkür ederim, aslında böyle bir sulama sisteminin evde nasıl yapılacağını bilemediğim için acaba bu tür bir iş için uygun hazır bir ekipman mı aldığınızı merak etmiştim. Vitrin olayını biraz açmak gerekirsei, aslında düşündüğüm şey meşhur mobilya ve ev malzemeleri marketinda mobilyalarının testini yaptıkları camekan bölmeler var, işte benim yapmak istedğim şey tam anlamıyla o, aslında bunun birçok örneği internette de var ve özel bir sulama sistemi olmadan %70-80 nem sağlayabildiklerini söylüyorlar. Ayrıca hafif olacağı içinde akrilik düşünüyorum. Üstten aydınlatma ve asılı ve yerde çiçekler, ****** iç fan vs... ****** oradaki kadar dev birşey değil. Ama ne zaman gerçekleştirebilirim ya da gerçekleştirebilirmiyim bilmiyorum :) |
Alıntı:
Kızacaksınız belki ama şu vitrin mevzusu, "mobilyaların test yapıldığı camekan bölme" bu konuyu anlayamadım bir link, resim veya video gibi bir şey mevcutsa görmek isterim. İnternette var dediğiniz örneklerden bildirirseniz bakarm. Akabinde yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada işin içerisinde su ve sulama olmadan %70-80 nem oranının nasıl sağlandığını merak ettiğim gibi, böyle birşeyin olamayacağınıda düşünüyorum. Zira ben sistemimde hem sulama (nozullar yardımı ile su pulverize ediliyor) hem de nem makinesi ile sisleme yapmaktayım. SAYGILARIMLA. |
Afe Dekor - Cam Vitrin, Caml Banko, Caml Kule, Caml Stand, Raf Sistemleri, Cam Raf Sistemleri, Caml Vitrin, Cam Banko, Cam Kule, Cam Stand, Raf Sistemleri Ankara, Caml Vitrin Ankara, Ahap Raf Sistemleri, Maaza ve Market Raf Sistemleri, Ahap Stand, Ah sitesinde (ki bunların kesinlikle temsilcisi değilim, satmaya çalışmıyorum sadece google da cam vitrin yazınca karşıma ilk çıkan internet sitesidir) benim beklentilerime uyacak birkaç büyük vitrin var ayrıca birkaç farklı yerle görüşülüp istenilen boyuta göre birşeyler yaptırılabilir veya bu gibi firmalar sadece iskelet olarak ta gönderebiliyor ve montajını siz yapıyorsunuz. Üste güzel bir aydınlatma sistemi ve alt kısımlara nemlendirme için birkaç içi su dolu tepsi koyulabilir. Günlük olarak manuel spreyleme ile tahminim nem oranı yakalanabilir. Orchid Karma :: An orchid blog sitesine de göz atabilirseniz hayalim bunun gibi birşey.
|
Terrarium'da orkide çalışması video
Yakın zamanda terrarium içerisindeki sisleme sisteminin resimlerini eklemiştim ve videosunuda yakında ekleyeceğimi belirtmiştim.
Terrarium içerisindeki sileme sistemimden kısa bir video. TERRARİUM SİSLEME VİDEOSU - YouTube |
Alıntı:
Verdiğiniz örnekleri inceledim ve ne demek istediğinizi neyi anlatmaya çalıştığınızı şimdi tam olarak anladım. Şahsi fikrim hazır olarak bu vitrinlerin kendinize göre çok güzel uyarlanabileceği hususunda. Elinizden geliyorsa ve en önemlisi teknik ve orkideler hakkında bilgiye sahipseniz uygun aydınlatma ve gerekli ekipmanların uygulanması ile çokta güzel olur kanısındayım. Mesela almak istediğiniz hangisi, ölçüleri nedir ve fiyat olarak ne fiyat verdikleri konusunda bilgi verirseniz çokmu azmı konuşabiliriz. Ancak tecrübelerime dayanarak eklemek isterim (yine tercih sizin denemekte özgürsünüz) tabana koyacağınız tepsi ile yeterli nemlendirme sağlanamıyor ben denedim yeterli olamdığını gördüm. Kaldıki Yapacağınız cam haznenein boyutlarına bağlı olarakta (yani hacim büyüdükçe) nem oranı dahada düşecek ve yeterli ortamı sağlayamayacaktır. Ben bir senelik deneme yanılmalarım sonucunda bu sistemi kurmaya karar verdim ve halada sorunlarım var. Otomatik sulama sistemi kullanmanızı öneririm. Zira ben kendim yaptım gerekebilecek ekipmanları araştırdım, avrupada bu sistemleri satan siteleri aylarca inceledim, yurt dışı bağlantıları ile yazıştım ve yine yurt dışı tanıdıklarımdan yardım alarak bazı parçaları deneme yanılma yaparak sonunda avrupada terrerium için malzeme satan dükkanların sisleme ya da yağmurlama sistemi adı altında sattığı sistemi ben kendim yaptım (bize bu sistemi getirtmek 600-700 TL gibi rakamlara mal oluyor varın siz düşünün). Sorun sadace yağmurlama ile bitmiyor tabi. Uygun aydınlatmanın kullanımı, ortamın sağlanması, fertilizer, pulvarizasyon, sisleme liste böylece kabarık. Hepsi birbiriyle kombine anlayacağınız. AMA OLMAZ YOK, HEPSİ OLABİLECEK ŞEYLER. SAYGILARIMLA. |
Terrarium'da orkide çalışması video
Terrarium içerisinde bitkileri sulamak amaçlı kurmuş olduğum sistem. Nozullar 0.20 mikron ölçüsünde suyu pulvarize etmekte.
TERRARİUM YAĞMURLAMA SİSTEMİ - YouTube |
Şu an için herhangi bir fiyat araştırmasına girmedim. Aslında ne maddi açıdan ne de bu araştırmayı yapabileceğim uygun zamanım var. Ama firmaya bir mail atabileceğimi düşünüyorum. Gelecek maili sizinle de elbette paylaşırım. Nem olayını biraz deneme yanılma ile halledebileceğimi düşünüyorum.
Ama terrariumunuz çok güzel olmuş, tahminim bir süre sonra farklı türler için biraz daha geniş bir terraium a geçersiniz. |
Alıntı:
Mailinizi bekleyeceğim üzerine daha detaylı konuşuruz. Evet daha büyük ölçülere geçmeye hazırlanıyorum, şu an daha proje aşamasında. Ama bu seferki Paludaryum olacak inşallah. Ölçüleride şu an için 160*70*100H ölçülerinde olmasını planlıyorum. Bu arada beğenmenizede sevindim. Teşekkür ederim. SAYGILARIMLA. |
4 Eklenti(ler)
Tekrar hekese merhaba. Haftasonu biraz değişikliğe gittim ve zeminde biraz düzenleme yaptım.
Birinci ve ikinci resimlerde terrarium'un farklı açılardan düzenlemeden sonra çekilmiş resimleri mevcut (zemindeki değişiklik ayrı bir hava kattı). Üçüncü resimde terrariuma hareket kazandırması amacı ile kendim yaptığım küçük bir gölet'ide ekledim. Gölet kenarına arka zemine doğru gölete akan bir şelale hazırlığı yapmaktayım, yakın zamanda ekleyeceğim (zeminde Sinop tatilimde deniz kıyısından topladığımtaşları kullandım). Göletin arka kısmında boş duran (mavi zemin) alan için ne yapmam gerektiği hususunda karar veremedim. Torf kaplayıp terrarium içerisine uygun bitkilerden oluşmuş küçük bir bahçe yapabilirim. Ya da daha ilginç bir şey, tam karar veremedim. Son resimde gölet'in sağ tarafı ile Tillandsia'nın ön tarafına doğru olşan alanda yine deniz kenarından topladığım taşlarla ve kurumuş yosundan oluşan malzeme ile küçük bir kaya bahçesi düzenlemesi yapmaya çalıştım. Görsellik açısından bana göre oldukça hoş oldu. Yine aynı alanda görsellik oluşturması amacı ile mısır bitkisinin (bildiğimiz mısır koçanı) toprak altında kalan kök kısmını kurutarak kökler yukarı bakacak şekilde ters olarak bir taş kombinesinin üzerine silikon ile yapıştırıldı. Önümüzdeki zamanda üzüm asmasının kurutulmuş dallarından oluşturulan farklı görsellikler ekleyeceğim. |
2 Eklenti(ler)
Hafta sonu terrarium içerisinde biraz değişiklik yaptım. Ve çektiğim iki resmi paylaşmak isterim.
Birinci resimde orkidem iki ayrı çiçek dalı sürmekte. Sağdaki çiçek dalı bir tık daha uzun soldakine göre. Ama gelişmeleri şu an için çok iyi durumda. Umarım orkidem birbirinden güzel çiçekler verir bana yeni yılda. İkinci resimde de daha önce bahsettiğim Keiki'min biraz altında aynı dal üzerinde yeni bir oluşum, büyük ihtimalle bir Keiki'm daha oluyor. Ancak şöyle bir sorun var Keiki veren çiçek dalım yukarıdan aşağıya doğru kurumaya başladı (oldukça yorgun ve yaşlı bir daldı, sanırım Keiki ve üzerindeki bu yeni oluşum onu oldukça yoruyor). Keiki'min iki kökü var 2-2,5 cm kadar. Biraz erken ama dal kuruması aşağıya doğru devam ederse sanırım ayırmak zorunda kalacağım. Endişem ikinci resimdeki yeni oluşumun gelişmeden ölmesi. Umarım korktuğum lmaz ve onuda büyütürüm. |
Birazda teknik bilgi verelim.
Terrarium içerisindeki sıcaklık gündüz 26 C°' de sabit olarak tutuluyor. Gece ise sıcaklık 13 C° ile 15 C° derece arasında kalmakta. Nem düzeyimiz şu an için havaların soğumasıyla biraz daha düşürülerek % 60 ile % 75 seviyelerinde (gündüz nispeten daha yüksek gece havanın soğumasıyla nem düzeyi düşürülüyor). Aydınlatmamız daha önce belirttiğim gibi günün aydınlanmasına uymaya çalışılarak sabah 07,00 de açılmakta ve akşam havanın kararmaya başlamasıyla saat 17,00 de kapanmakta. Fertilizer uygulamamız oldukça seyreltilmiş olarak 2 haftada bir uygulanmakta. Sulamamız otomatik olarak kış sebebi ile haftada bir gün (Cumartesi sabah 10,00'da) pulvarize olarak yapılmakta. Mor, mavi ve kırmızı led uygulamamız devam etmekte. Terrarium üzerine gelecek olan kapak hala gelmedi arkadaşımın getirmesini bklemekteyim. Aydınlatmada kuytu köşelerin görünmesini sağlamak amacı ile hafta sonu eklediğim silikon kaplı su geçirmeyen beyaz ledler her detayın ve köşenin tam görünmesini sağladı. Sisleme sistemi her üç dört günde bir beş dakika süre ile çalışmakta. Fan sistemim düzenli oarak içerinin havalandırılmasını sağlamakta. şu ana kadar mantar ve küf türevi kötü bir oluşuma rastlanılmadı. Şimdilik bu kadar. SAYGILARIMLA. |
Sayın Sagen,
Linki paylaştığım firmaya e mail gönderdim, cevaplarında maliyetin tahmini olarak 1.200 ile 1.500 TL olacağını söylediler. Doğrusu biraz moralim bozuldu. Ancak istediğim ölçüler yüksekliği 160 cm, uzunluğu 175 cm ve derinliği 65 cm olarak belirttim. Yani oldukça iri bir vitrin istedim. Bakalım neyse bakarız uygun bir zaman olur umarım. Herkese iyi seneler. |
Alıntı:
Öncelikle size verilen fiyatı çok abartılı bulduğumu belirtmek isterim (sadece cama cam olarak ise, başka ilave şeyler varsa bilemiyorum). Aynı istediğiniz ölçüleri ben yarı yarıya mal ederim, kabataslak hesapla. Firma İstanbulda mı? Yoksa Ankarada mı? Bu arada belirttiğiniz ölçülerdeki yüksekliğiniz çok abartılı geldi bana. Yüksekliğiniz görsellik açısından hoş durmaz. Ben yeni projemde 160*70*100H ölçüleri kullanacağım. Bu size fikir verir sanırım. SAYGILARIMLA. |
Sayın Sagen,
Firma Ankara'da, açıkçası bana da biraz abartı geldi. Şimdilik aslında sadece araştırma modundayım. Amaçlarımdan bir tanesi vanda olduğu için biraz yüksek birşeyler arıyorum aslında. :) Güzel bir vandayı çok acı bir şekilde kaybettiğim için de hala üzülüyorum. ID kartı da vardı. Aslında pleksiglas malzeme de ilgimi çekiyor. |
Alıntı:
Tercih sizin tabikide zevkler ve düşüncelere göre değişir yapmak istediğiniz ölçüler. Pleksi cama göre çok avantajlı bir malzeme olup; işlenmesi ve şekil verilmesi kolaydır elinizde gerekli ekipman olması durumunda. Cama göre daha parlaktır, çizikleri giderilebilir, daha dayanıklıdır. Bence en önemlisi kırılarak canlılara zarar verme olasılığı yok... Aslında pleksi'den düşünün derim. SAYGILARIMLA. |
Sn Sagen,
Pleksi'nin fiyatı nasıldır.Kesme biçme işlerini nasıl yapıyorsunuz.? |
Alıntı:
Pleksi fiyatları cama göre daha pahalıdır. Örnek olarak cama cam x birim ölçülerdeki bir akvaryumu 100,00 TL sayarsak, aynı ölçülerdeki pleksiden yapılmış akvaryumun fiyatına 500,00 TL diyebiliriz. Kesme işlemi için dekupaj testere zaman zaman da falçata kullanmaktayım (falçata ile kesmek çok dikkat istiyor farklı yönlere kayıp pleksiye zarar verme olasılığı çok yüksek). Zaman zaman da evimin yakınındaki marangozhaneye gidip orada istediğim ölçülerde kestiriyorum. SAYGILARIMLA. |
Sayın Sagen,
Yani fiyat konusunda mantıklı rakamlara ulaşmak, benim beklentilerimle pek mümkün görünmüyor. Şu anda nemli bir bölge de oturuyor olmayı o kadar çok isterdim ki :) Galiba farklı bir alternatif üzerinde durmam lazım. Ama elbet bir gün, bir fırsat çıkar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025