![]() |
1 Eklenti(ler)
Biraz fazla su istiyorlar sanki. İki yıl önceden çektiğim resim. Temin edebilirsem yetiştirmeye çalışacağım. At kuyruğu ve saz da otlar içinde varmış.
Eklenti 536335 |
*** oldum yeni üye Ludisa Excellence buldum bu ürünü ebay dan BM-2 Terrestrial Orchid Medium with Agar and PGR 6-Benzylaminopurine 1 L yazıyor içerikleri böyle birde ben bunu tartiramam gr olarak bana yardimci olurmusunuz.
Typical dosage : 27.22 g / L Tested in plant tissue culture. Storage Temperature: 2-8 ° C Composition (German translation): Borsäure 10 mg/L Cobalt-Chlorid-Hexahydrat 0,025 mg/L Kupfersulfat-Pentahydrat 0,025 mg/L Na2EDTA-Dihydrat 37,25 mg/L Eisensulfat-Heptahydrat 27,85 mg/L Magnesiumsulfat (wasserfrei) 100 mg/L Mangansulfat-Monohydrat 25 mg/L Molybdänsäure(Na-Salz)-Dihydrat 0,25 mg/L Kaliumdihydrogenphosphat 300 mg/L Zinksulfat-Heptahydrat 10 mg/L Casein (Hydrolysat) 500 mg/L D-Biotin 0,05 mg/L Folsäure 0,5 mg/L Glycin (freie Base) 2 mg/L myo-Inositol L-Glutamin 100 mg/L 100 mg/L Nicotinsäure (freie Säure) 5 mg/L Pyridoxin•HCl 0,5 mg/L Thiamin•HCl 0,5 mg/L Sucrose Agar 6-Benzylaminopurin 20 g/L 6 g/L |
Alıntı:
|
neden çamaşır suyunda bekletiyoruz ?
|
Sayın Ludisa Excellence,
çalışmanızın sonucu ne oldu? sizi tatmin eden bir sonuca ulaştınız mı? merak ettiğim birkaç konu var uygun bir zamanınızda cevaplarsanız memnun olurum. Orchis tohumlarını temin edebileceğimiz bir kurum var mı ? yoksa uygun zamanda doğaya geziye mi çıkalım :) (bu sıralar orkideler hakkında genel bilgiler edinme aşamasındayım henüz tohum temin etme aşamasına gelemedim bu yüzden tohum nerede bulunur bilmiyorum) tohumdan ürettiğiniz orchis ler yumru verdi mi, çiçek açtı mı? eğer çiçeklenme ve yumru olduysa tohumdan itibaren ne kadar bir süre geçti? elimdeki bir kaynakta ( Prof. Dr. Ekrem SEZİK - Orkidelerimiz ) Orchis lerin ilk yapraklarının en erken 4 yılda çıkacağını yazıyor. yumruların ise en erken 2 - 4 yıl da çıkabileceği yazıyor. tabiiki doğa şartlarıyla kültür ortamı farklı olabilir. bilmiyorum. çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ederim. inşallah daha güzel çalışmalarınıza şahit oluruz. |
enya; sizi anlamadım malesef, 1L yazıyorsa karışımı 1L olacak şekilde hazırlayabilirsiniz.
sedefnur; forumda sizin gibi meraklı arkadaşların çalışmaları mevcut bu açıdan yararlanacağınızı düşünmekteyim. Kafanıza takılan yerleri sormaktan çekinmeyin. hkeskinbas; İlginiz için teşekkür ederim. Çalışmalarım sonucu fazlasıyla tatmin edici :) Biliyorsuz ki, doğadan bu bitkilerin toplanması yasak, özek temin etmek için aklıma şu an gelen kurum Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile iletişe geçebirsiniz. Tohumdan ve meristemden klonlananlar yumru verdi ve çiçek açtılar. Orchis sınıfı terestiriklerde laboratuvar aşaması yaklaşık bir yıl kadar sürüyor, takip eden sürede dışarı aktarım yapıldığı sene çiçekleniyorlar. Süre başlangıçtan itibaren 2 sezon diyebilirim. Bu arada, bir kaç Orchis türünün tohumlarından doğal ortamlarında yeni bireyler oluşup çiçek açabilmesi için araştırmacıların yayınlarında 10 yıldan daha uzun bir süre gerekli olduğu bildirimi de mevcut :) Saygılarımla. |
Alıntı:
Doktoramı, orkide üretimi üzerine yaptım. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü mezunuyum. Hatta, bölüm gezisi sırasında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Orchis italica tohumları almıştım. Tohumları, Miyoshi ve Mii (1988) Ultrasonic treatment for enhancing seed germination of terrestrial orchid, Calanthe discolor, in asymbiotic culture açıkladığı gibi dezenfekte ettikten sonra, tüp içerisinde (cihazın gücü 30 watt) ultrasonnik temizleme tankı içerisindeki su içerisine yerleştirip 3-4 dakika tohumları ultrasonladığınızda çimlenmeleri çok hızlı gerçekleşiyor. Kontrole göre (çimlenme süresi 3,5ay), 4dakikalık uygulama sonrası çimlenme süresi 15 gün olmuştu. Ultrason deneyin. |
selam elinize sağlık ,salep orkidesini temin ediceğmiz adres mesaj vs bilgisi olan varmı teşekkür ederim
|
salep orkidesi
3 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar foruma üyeliğim çok eski ama girmeyeli epey olmuştu, benim merakım salep orkidesi, tarlalarımızda yabani olarak yetişien bir kaç orkide resmi yüklemeye çalıştım. bunlardan hangisi salep, veya hangisi daha iyi salep. :) ben bunları çoğaltmayı düşünüyorum. çiçekleri olduğuna göre tohumları da oluyor mu. yani yumruları dışında tohumla da üretebilirmiyiz. bilgi verirseniz sevinirim
|
Merhaba,
Çiçekleri var ancak tohumla üretme işi birazdan fazla karışık. Zamanında şuradaki gibi çalışmalar yapılmış, devamı gelmiş mi bilmiyorum. Hangi türden daha iyi salep olduğu konusunda yapılmış bir araştırma ben de bilmiyorum, bilen varsa cevabını ben de bekliyorum. Öte yandan bu konuda bir araştırma yapıldığını da sanmıyorum zira ticari satılan (örn:süpermarket, zincir pastane) saleplerin çoğu nişasta gibi başka maddelerle ağdalı sıvı haline getirilmiş şeyler, salepsiz salep üretme teknolojisi almış başını gitmiş :D Alıntı:
|
Aslında hangi salep orkidesinin yumrusunda daha fazla kıvam artırıcı madde olduğuna ilişkin Prof.Dr. Ekrem Sezik'in çalışmaları var diye biliyorum. Ekrem Hoca, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden emekliye ayrılmıştır. Ayrıca bu sayfanın başında Fatih Bey'in yazısında bu konuya değinilmiş, hangi bölgede yetişen salepte ne kadar kıvam artırıcı bulunuyor belirtilmiş.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
İllaki Ethanol mü kullanmalıyım? Başka bir yolu mu var? ***. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Siz alkolle mi çözmüştünüz Bap'ı? Vaselin alkolle birleşmiş miydi?Kinarese krem çok pahalı. Teşekkürler |
Alıntı:
BAP, kimyasal bakımdan "amfoter madde" sınıfında yer alır. Yani, hem bazlarla (NaOH, KOH), hem de asitlerle (HCl, H2SO4) tepkime verir ve çözülür. Nitrik asit (HNO3) oksitleyici bir asit olduğu için kullanılmamalıdır. BAP çözeltisi hazırladıktan sonra, pH değeri, pH metre yardımıyla 5-5,8 arasına getirilir. Çözeltiye nişasta ilave edilir ve muhallebi pişirir gibi nişasta ile ocak üzerinde karıştırarak ısıtılır ve kıvamlı hale gelmesi sağlanır. Bu işi yaparken sıcağa dayanıklı borcam kap kullanmanız önerilir. Kıvamlı hale geldiğinde ocak üzerinden alınır ve soğutulup kullanılır. |
Alıntı:
Yalnız anlayamadığım konu şu; Bende vaselin ve NaOH var.Bap'ı NaOH ile çözdükten sonra bu çözülen Bap'ı vaselin+nişasta ile mi ısıtıp karışım hazırlayacağım.. Ben bir karışım hazırladım NaOH ile 1mg Bap çözdüm 1ml tamamladım.Bu sıvıyı Vaselinle özdeşleştiremedim.Vaseline karışmadı. Isıtarak mı bu özdeşleştirme sağlanıyor? Saygılarımla.. |
Sulu çözelti vazelinle karışmaz. Yukarıda da belirttiğim gibi pH çook önemli. BAP'ı çözmek için ister NaOH kullanın, ister HCl kullanın, uyguladığınızda bitki hücrelerine zarar vermemek için pH değerini 5-5,8 aralığına getirmeniz gerekiyor. pH ayarlandıktan sonra, bu çözelti içerisine nişasta ilave edip ısıtıyorsunuz, nişasta su alıp şişiyor ve muhallebi kıvamına geliyor. Vazelini işe karıştırmıyorsunuz.
|
Alıntı:
Bu hazırlanan Bap nişasta çözeltisinde uyguladığınız ml/mg oran var mı? Örneğin 10ml Bap çözeltiye 100gr nişasta karıştırılıp ısıtılarak pH 5-5.8 yapılması gibi... Şükranlarımı sunuyorum.. |
Alıntı:
Dediğiniz işlemleri yaptım.Bap çözdüm beherde nişastayla karışım hazırlayıp kaynattım. Yalnız Karışımı kavanozdan kürdan vasıtasıyla çıkarıyorum ve sürdüğüm orkidede hemen kuru bir hal alıyor bu normal mi? Saygılar |
Muhallebi kıvamına geliyor ama çiçeğe uygulandığı anda bu karışım kuruyor..Anormal geldi bana üstad..Hoşuma gitmedi..Siz bu işlemi uyguladınız mı? Yoksa tahmini yorum mu yaptıklarınız??
Bir miktar cilt kremiyle bu karışımı nemlendirip tekrar uyguladım. Hayırlısı |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Oluşan karışımın kıvamı alçı ayarında.Fotoda görülüyor. Çiçekli phale uyguladım.2 bölgeye. |
Alıntı:
|
merhabalar küçük bir bahçem var hem bahçemizin güzel görünmesi hem de salep üretimi için gerekli araştırmaları yapıyorum kar mı ederim zarar mı bilmiyorum bu konulara epey uzağım tek bildiğim 2 sene önce evimize aldığımız orkide yi büyüttük besledik her gören hayran kalıyor burada geçen seneki hali var
http://i.hizliresim.com/Pk8415.jpg |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yaklaşık 5 haftalık süre geçti.Ortam oda sıcaklığında pencere kenarıdır. Üzerine periyodik olarak su püskürtüldü. Bu gelişim beni sevindirdi. Sn.Doku kültürcü şükranlarımı sunuyorum. :) |
SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Bu aralar bilgisayar üzerinden araştırma yapmadığım için yabancı siteleri otomatik çeviriyle ne olduğunu anlayacak kadar okuma fırsatım olmamış oluyor. Bu yüzden sadece türkçe sayfalarda bulduğum yazılardan faydalanabiliyorum onların çoğu da kopyala yapıştır olmakla birlikte içlerinden okuduklarım arasında üretimle ilgili en detaylı ve basit anlatımda bu sitede . Bu kadar yetiştirmesi zor olan bir bitki olsaydı şimdiye kadar çoktan tükenirdi diye düşünüyorum. Yetiştirmesi zor , zahmetli vs. anlarım ama çok keskin ifadeler kullanılmış bu sitede ise tam tersi çevirene haberi olmayacak olsa da buradan teşekkür etmeli. |
Ceviz
Bu da başka bir çalışma Bolu için düşünülmüş 2014 yılı haberi. Cevizden sonra salep seferberliği diye geçtiği için ceviz yazısına tıklamak gerekecek. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bunun dışında, salepgiller oldukça küçük tohum oluştururlar. Türden türe farklılık göstermesine karşın bir tohum kapsülü içerisinde 100-4000000 (yüz ile dört milyon arası) tohum üretirler. Ülkemizde bulunan yumru üreten orkideler 100-2000 civarında tohum üretirler. Bu tohumların doğal koşullarda çimlenebilmesi için uygun bir mikoriz mantar türüyle ortaklık kurması sonucunda olur. Çünkü, salep tohumları çimlenebilmeleri için gerekli besin maddesini içermezler (fasulyede iki adet büyük besin deposu vardır çok hızlı bir şekilde büyür). Bu kadar çok tohum üretilmesine karşın bunların ancak çok az bir miktarı çimlenip bitki oluşturabilir. Tohumları doku kültüründe çimlendirdiğinizde ise oldukça büyük bir yüzdesi çimlenir ama çimlenenlerin bir bölümü gelişemez ve ölür. Salep türü Anacamptis sancta'ya ait steril doku kültüründe, tohumdan geliştirilen bitkilerin olduğu bir fotograf yükledim. Bu bitkilerin tohumları 9mayıs 2016'da ekildi. Ekim yapılanbesin ortamının toplam (makro ve mikro besin elementleri N, P, K, Mg, Mn, Mo, Cu, Co, B) toplam tuz konsantrasyonu 400-450miligram/litredir, başka bir deyişle 1/10 Murashige-Skoog ortamı. Ayrıca, 15gram/l aktif kömür, 500mg/l kazein hidrolizat, 20gram/litre şeker, 10mg/l thiamin.HCl, 1mg/l nikotinik asit, 1mg/l piridoksin.HCl., 100mg/litre myo-inositol ve besin ortamını katılaştırmak için 6,5gram/litre agar ilave edilmiştir. Besin ortamının pH değeri 5,6'dır. Modifiye edilmiş bir düdüklü tencerede 20 dakika sterilize edildi. Çimlene tohumlar, 1 Haziran 2016'da daha yoğun besin maddesi içeren başka bir besin ortamına aktarıldılar. Bu ortamın toplam tuz içeriği 2000 miligram dır (~1/2 Murashige - Skoog ortamı). Vitamin, kazein ve aktif karbon miktarları ilk ortamla aynıdır. Daha ayrıntılı bilgi için Svante Malmgren'in internet sayfasında yer alan bilgilere bakabilirsiniz: About Orchids |
Salep yetiştiriciliği başlığıyla paylaştığım yazıdaki resim altta ve resmi yakınlaştırdığınızda her soğanlı bitki gibi kolayca filizlenmiş şekilde gözüküyor.
Tohumdan çimlendirme dediğiniz gibi olabilir ama yumrularla kolayca üreyecek bir bitki olduğu anlaşılıyor ki http://safransalep.com/wp-content/up...46478535_n.jpg İkinci paylaştığım ceviz başlıklı Bolu da salep seferberliği yazısında ise 750 kilo toplanan yumruların 500 kg salep satışına 250 kg ise tohumluğa ayrılıyor denmiş. Ama paylaştığım resimde kolayca filizlendiği gözüküyor bunun yanında toplama esnasında iki yumru olduğu biri ana kök biri yavru kökü olacak şekilde toplanırken birinin alınmayıp tekrar toprağa bitkinin gömülmesiyle de devamlılığın sağlandığı belirtilmiş belli kaynaklarda. Paylaşmamın sebebi ise merak eden biri varsa benim gibi haberleri olsun diye sormamın sebebi ise bu şekilde deneyip sonuç alanlar var mı? |
Salep yetiştiriciliği başlığıyla paylaştığım yazıdaki resim altta ve resmi yakınlaştırdığınızda her soğanlı bitki gibi kolayca filizlenmiş şekilde gözüküyor.
Tohumdan çimlendirme dediğiniz gibi olabilir ama yumrularla kolayca üreyecek bir bitki olduğu anlaşılıyor ki http://safransalep.com/wp-content/up...46478535_n.jpg İkinci paylaştığım ceviz başlıklı Bolu da salep seferberliği yazısında ise 750 kilo toplanan yumruların 500 kg salep satışına 250 kg ise tohumluğa ayrılıyor denmiş. Ama paylaştığım resimde kolayca filizlendiği gözüküyor bunun yanında toplama esnasında iki yumru olduğu biri ana kök biri yavru kökü olacak şekilde toplanırken birinin alınmayıp tekrar toprağa bitkinin gömülmesiyle de devamlılığın sağlandığı belirtilmiş belli kaynaklarda. Paylaşmamın sebebi ise merak eden biri varsa benim gibi haberleri olsun diye sormamın sebebi ise bu şekilde deneyip sonuç alanlar var mı? |
Salep üretilen OPHRYS FERRUM-EQUİNUM cinsini saksıda büyütüp yıllar sonra çiçeğini gören biri yabancı kaynaklı
http://www.alpinegardensociety.net/i...uinum20384.JPG Bu da sayfanın tamami 12 April 2012 - Northumberland Alpine Gardener's Diary - Gardeners' Diaries - Alpine Garden Society |
Birkaç türü aynı site
Class 30 - Alpine Garden Society Online Show, 2012 - Alpine Garden Society |
Ben de salep yetiştirmek istiyorum.Ekim ayını sabırsızlıkla bekliyorum.Soğan nerden bulabilirim?
|
Selam ben alibotanik. Com dan aldım salep yumrularını nasıl yetiştirileceği istediği toprak cinsi hakkındada bilgi brosürü veriyolar. 50adet aldım toprak malzemelerini zar zor temin ettim. Şimdi dikim vakti. :) ilk fırsatta brosurleri online yazıya cevirip buradan paylasıcam. Resim de yüklerim.:)
|
Sayın dt.duygu,
deneyimlerinizi ve broşür paylaşımınızı merakla bekliyoruz. Umarım çalısmalarınızda başarılı olursunuz. |
Bende bu sene yeni kiraladıgım tarlamın 1 dönüm kadarını salep için ayırdım ekim ayından beri araştırıyorum nette doğru düzgün bilgi yok. Ben Aliağa yaşıyorum Fatih Çiçek beyfendi nin çalıştığı kurum ege tarımsal araştırma bize çok yakın olmasına rağmen bölgede ne deneyen var ne ticareti konusunda bir çalışma. Bu arada ****** mevsim geçti yumru değil fide olarak dikmek zorunda kaldık. Antalyadan bir arkadaştan 500 adet fide aldık bu sefer dikecek insan yok. neyseki dikimi, hazırlıgımız iyi olduğundan tamininden kısa sürdü 2 kişi 2saat içinde 500 fideyi dikdik. Üstünede yağmur yagınca can suyu taşıma derdimizde kalmadı.İnsallah iyi sonuç alırsak Aliağa civarında bu işi büyütmek isterim. Hertürlü bilgi ve belge paylaşımına hazırım.
Bu arada Ali Botanik beyle bende görüştüm ve dikimle ilgili paylaştığı döküman bana ütopya gibi geldi. Saksıda 1-2 kök için uygulanabilir ama benim gibi 6-7 dönüm (1 milyon kök) hedefindeki biri için uygulanabilir değil maaalesef |
Özelden gelen sorulara cevap olması açısından, tarlada salep üretimi diye bir zırva bilmiyorum. Bir önceki sayfada ki Fatih Çiçek'in Paylaştığı metinin ve paylaştığı İnternet sitesinin bilimsel bir geçerliliği yok. En azından konu ile hobi olarak ilgilenen biri olarak uluslararası literatürde, (bilimsel dergilerde) böyle bir şeye denk gelmedim, gelen olursa paylaşsın.
Bunu en kestirmeden herkesin anlayacağı şekilde nasıl anlatabilirim diye düşünürken, konu ile uzaktan hobi düzeyinde uğraşan biri olarak(mütevazılık olsun diye söylemiyorum, gerçekten öyle çünkü) benim aklıma kusuruma bakmayın ama çiftlik bank geldi. Not : İzninizle tekrar edeyim; Yukarıda ne yapılması gerektiğini yazdım, uluslar arası hakemli bir bilimsel dergide yayımlanmış makaleleri paylaşın. Zırva değil. Not 2 : Pek forumda gezecek zaman bulamıyorum bununla birlikte ormandan salep söküp, pazardan salep alıp tarlasına dikip çoğaltacağını zırvalayanlar ile tartışma niyetinde değilim. Saygılarımla. |
Alıntı:
Önce deneme yapacağım 50 salep tohumuyla yetiştirmeye çalışacağım sonrasında başarılı olursam 1 dönümlük tarlaya ekmeyi planlıyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim, forumdaki konuları okuyorum ama çok fazla teknik kelime var, birde daha çok steril ortamda yetiştirmeyi anlatmışlar halbuki ben tarlada yetiştireceğim, en fazla bir kaç tanesini deneme amaçlı yine saksıda yetiştirebilirim. |
Alıntı:
Salep doku kültürü ile akademik olarak ilgilenmekteyim. Tecrübelerinizi paylaştığınız, besi ortamı, teknik bilgileri içeren bir makaleniz, yazınız mevcut mudur? Eğer mevcut ise yol gösterici olması açısından incelemek isterim. Eğer izniniz olursa özel mesajdan sizinle daha detaylıca görüşmek isterim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025