agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)

Beğeni Düzeni125Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2012, 23:52   #1
Ağaç Dostu

Ludisa Excellence's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Galeri: 19
teşekkürler agozce
teşekkürler ahmeter

Basit bir yöntemle daha devam edelim istedim. Gelen olarak 'keiki paste' kullanımını sanırım artık herkes bilmekte fakat temininin güçlüğü ve raf ömrü bakımından kullanım süresinin kısalılığı açısından BAp (Benzilaminopürin) ve bir miktar cilt kremi kullanarak buna altarnatif olarak kullanabiliriz.

Sitokinin olan BAp ın yurt içi temini konusunda pek fikrim yok ben laboratuvarda bu karışımı SİGMA firmasının ürünü ile lanolin bazlı daha kompleks karışımlar hazırlayarak test etmekteyim.
6-Benzylaminopurine plant cell culture tested | Sigma-Aldrich
Fakat genel açıdan ev ortamında bu uygulamada son derece umut verici

Pratik olarak, hassas terazisi olan bir yerde kuyumcu, eczane vs. 1mg BAp tartılıldıktan sonra bir miktar alkolde eritilir ve 1ml ye tamamlanır. Bu işlem için pratik olması açısından bir şırınga kullanılabilir. Bir miktar cilt kremi, vazelin veya ezcacıdan temin edebileceğiniz bir miktar lanolin den bir çay kaşığı kadarına, hazırladığınız BAp solüsyonun dan bir damla damlatıp karışımı hazır hale getiriniz.

Çoğunlukla bu yöntem Phalaenopsis lerde kullanılsada bildiğim kadarıyla nephentesler de ve afrika menekşelerinde de diğerlerine nazaran çok daha başarılı.

Bu uygulama için çiçeği geçmiş bir Phalaenopsis den genelde daha iyi sonuçlar alınsada çiçekli bir bitkide tercih edilebilir.

Çiçek sapı üzerindeki gözü örten parça dikkatli bir şekilde bitkiden uzaklaştırılır.
Name:  SIMG1081.jpg
Views: 16323
Size:  10.9 KB

Parçanın altında bulunan gözün, nodun üzerine bu karışımdan bir miktar sürülür, ve bitki 24°C, %70 nemde ve aydınlık bir yerde inkube edilir, gelişmeye bırakılır.
Name:  SIMG1101.jpg
Views: 18182
Size:  12.8 KB

Uygulamadan 2 hafta sonra.
Name:  SIMG0977.jpg
Views: 16382
Size:  18.3 KB

Uygulamadan yaklaşık 4 hafta sonra.
Name:  SIMG1030.jpg
Views: 18257
Size:  16.0 KB

İlk uyguladan sonra 1 ila 3 haftada bir bitki ya da bitkicikler belirene kadar tekrarlanmalı.

Bu uygulama sonunda elde edilen keiki ler ile tekradan doku kultü ile bol miktarda bitki elde edeceğiz

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2012, 09:12   #2
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2011
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence Mesajı Göster
teşekkürler agozce
teşekkürler ahmeter

Basit bir yöntemle daha devam edelim istedim. Gelen olarak 'keiki paste' kullanımını sanırım artık herkes bilmekte fakat temininin güçlüğü ve raf ömrü bakımından kullanım süresinin kısalılığı açısından BAp (Benzilaminopürin) ve bir miktar cilt kremi kullanarak buna altarnatif olarak kullanabiliriz.

Sitokinin olan BAp ın yurt içi temini konusunda pek fikrim yok ben laboratuvarda bu karışımı SİGMA firmasının ürünü ile lanolin bazlı daha kompleks karışımlar hazırlayarak test etmekteyim.

Pratik olarak, hassas terazisi olan bir yerde kuyumcu, eczane vs. 1mg BAp tartılıldıktan sonra bir miktar alkolde eritilir ve 1ml ye tamamlanır. Bu işlem için pratik olması açısından bir şırınga kullanılabilir. Bir miktar cilt kremi, vazelin veya ezcacıdan temin edebileceğiniz bir miktar lanolin den bir çay kaşığı kadarına, hazırladığınız BAp solüsyonun dan bir damla damlatıp karışımı hazır hale getiriniz.

Çoğunlukla bu yöntem Phalaenopsis lerde kullanılsada bildiğim kadarıyla nephentesler de ve afrika menekşelerinde de diğerlerine nazaran çok daha başarılı.

Bu uygulama için çiçeği geçmiş bir Phalaenopsis den genelde daha iyi sonuçlar alınsada çiçekli bir bitkide tercih edilebilir.

Çiçek sapı üzerindeki gözü örten parça dikkatli bir şekilde bitkiden uzaklaştırılır.
Eklenti 305047

Parçanın altında bulunan gözün, nodun üzerine bu karışımdan bir miktar sürülür, ve bitki 24°C, %70 nemde ve aydınlık bir yerde inkube edilir, gelişmeye bırakılır.
Eklenti 305048

Eklenti 305049

Eklenti 305050

İlk uyguladan sonra 1 ila 3 haftada bir bitki ya da bitkicikler belirene kadar tekrarlanmalı.

Bu uygulama sonunda elde edilen keiki ler ile tekradan doku kultü ile bol miktarda bitki elde edeceğiz
Sayın Ludisa Excellence;

Resimlerdeki uygulamalar sizin bizzat yaptığınız uygulamalar mıdır? Başarı oranınız nedir?

SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2014, 16:44   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-12-2014
Merhaba,

Alıntı:
teşekkürler agozce
teşekkürler ahmeter

Eklenti 305047

Eklenti 305048

Eklenti 305049

Eklenti 305050

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler ben amatör olarak orkide bakıyorum ve üretimine merak saldım.gerçekten orkide üretimiyle ilgili cok az bilgi var.Ve en açıklayıcı bilgiyi burada buldum.
Benim size bir sorum olacak. BAp yi sigmaaldrich haricinde hiç bir yerde bulamadım. sigmaaldrich de sirket adına verebiliriz kişiye özel vermiyoruz dedi. oradan temin edebileceğim yönlendirebileceğiniz biri varmı acaba

telato beğendi.
dt.duygu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 07:54   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-04-2015
Alıntı:
teşekkürler agozce
teşekkürler ahmeter

Eklenti 305047

Eklenti 305048

Eklenti 305049

Eklenti 305050

Üstadım bu Vaselini alkolle mi çözdünüz? Ben NaOH ile çözmeye çalıştım ama vaselin ile NaOH birleşmedi..
İllaki Ethanol mü kullanmalıyım? Başka bir yolu mu var?
***.

Sevdalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2016, 13:14   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevdalı Mesajı Göster
Üstadım bu Vaselini alkolle mi çözdünüz? Ben NaOH ile çözmeye çalıştım ama vaselin ile NaOH birleşmedi..
İllaki Ethanol mü kullanmalıyım? Başka bir yolu mu var?
***.
Kinerase hazır göz altı bakım kremi kullanın. İçeriğinde % 0,125 Kinetin var. Kinetin, benziladenin gibi sitokinin etkisine sahip bir kimyasal maddedir, hatta ilk sentez edilen sitokinindir. Fiyatını bilmiyorum, etkinliği konusunda da bir şey söyleyemem, denemedim, ama eczaneden satın alabileceğiniz kullanıma hazır bir malzeme.

culsuz gezgin beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 14:10   #6
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Kinerase hazır göz altı bakım kremi kullanın. İçeriğinde % 0,125 Kinetin var. Kinetin, benziladenin gibi sitokinin etkisine sahip bir kimyasal maddedir, hatta ilk sentez edilen sitokinindir. Fiyatını bilmiyorum, etkinliği konusunda da bir şey söyleyemem, denemedim, ama eczaneden satın alabileceğiniz kullanıma hazır bir malzeme.
Cevap için teşekkürler.Bu kreme Bap eklemeli miyim?
Siz alkolle mi çözmüştünüz Bap'ı?
Vaselin alkolle birleşmiş miydi?Kinarese krem çok pahalı.
Teşekkürler

Eski 17-04-2016, 17:02   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevdalı Mesajı Göster
Cevap için teşekkürler.Bu kreme Bap eklemeli miyim?
Siz alkolle mi çözmüştünüz Bap'ı?
Vaselin alkolle birleşmiş miydi?Kinarese krem çok pahalı.
Teşekkürler
Kinerase krem BAP gerektirmez.
BAP, kimyasal bakımdan "amfoter madde" sınıfında yer alır. Yani, hem bazlarla (NaOH, KOH), hem de asitlerle (HCl, H2SO4) tepkime verir ve çözülür. Nitrik asit (HNO3) oksitleyici bir asit olduğu için kullanılmamalıdır. BAP çözeltisi hazırladıktan sonra, pH değeri, pH metre yardımıyla 5-5,8 arasına getirilir. Çözeltiye nişasta ilave edilir ve muhallebi pişirir gibi nişasta ile ocak üzerinde karıştırarak ısıtılır ve kıvamlı hale gelmesi sağlanır. Bu işi yaparken sıcağa dayanıklı borcam kap kullanmanız önerilir. Kıvamlı hale geldiğinde ocak üzerinden alınır ve soğutulup kullanılır.

culsuz gezgin beğendi.

Düzenleyen Doku_Kültürcü : 17-04-2016 saat 17:04 Neden: değiştirme...
Eski 17-04-2016, 18:34   #8
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Kinerase krem BAP gerektirmez.
BAP, kimyasal bakımdan "amfoter madde" sınıfında yer alır. Yani, hem bazlarla (NaOH, KOH), hem de asitlerle (HCl, H2SO4) tepkime verir ve çözülür. Nitrik asit (HNO3) oksitleyici bir asit olduğu için kullanılmamalıdır. BAP çözeltisi hazırladıktan sonra, pH değeri, pH metre yardımıyla 5-5,8 arasına getirilir. Çözeltiye nişasta ilave edilir ve muhallebi pişirir gibi nişasta ile ocak üzerinde karıştırarak ısıtılır ve kıvamlı hale gelmesi sağlanır. Bu işi yaparken sıcağa dayanıklı borcam kap kullanmanız önerilir. Kıvamlı hale geldiğinde ocak üzerinden alınır ve soğutulup kullanılır.
Sayın doku kültürcü yardımlar için çok teşekkürler.
Yalnız anlayamadığım konu şu;
Bende vaselin ve NaOH var.Bap'ı NaOH ile çözdükten sonra bu çözülen Bap'ı vaselin+nişasta ile mi ısıtıp karışım hazırlayacağım..
Ben bir karışım hazırladım NaOH ile 1mg Bap çözdüm 1ml tamamladım.Bu sıvıyı Vaselinle özdeşleştiremedim.Vaseline karışmadı.
Isıtarak mı bu özdeşleştirme sağlanıyor?
Saygılarımla..

Eski 17-04-2016, 22:06   #9
Ağaç Dostu

Sulu çözelti vazelinle karışmaz. Yukarıda da belirttiğim gibi pH çook önemli. BAP'ı çözmek için ister NaOH kullanın, ister HCl kullanın, uyguladığınızda bitki hücrelerine zarar vermemek için pH değerini 5-5,8 aralığına getirmeniz gerekiyor. pH ayarlandıktan sonra, bu çözelti içerisine nişasta ilave edip ısıtıyorsunuz, nişasta su alıp şişiyor ve muhallebi kıvamına geliyor. Vazelini işe karıştırmıyorsunuz.

culsuz gezgin beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025