![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
teşekkürler agozce ![]() teşekkürler ahmeter ![]() Basit bir yöntemle daha devam edelim istedim. Gelen olarak 'keiki paste' kullanımını sanırım artık herkes bilmekte fakat temininin güçlüğü ve raf ömrü bakımından kullanım süresinin kısalılığı açısından BAp (Benzilaminopürin) ve bir miktar cilt kremi kullanarak buna altarnatif olarak kullanabiliriz. Sitokinin olan BAp ın yurt içi temini konusunda pek fikrim yok ben laboratuvarda bu karışımı SİGMA firmasının ürünü ile lanolin bazlı daha kompleks karışımlar hazırlayarak test etmekteyim. 6-Benzylaminopurine plant cell culture tested | Sigma-Aldrich Fakat genel açıdan ev ortamında bu uygulamada son derece umut verici ![]() Pratik olarak, hassas terazisi olan bir yerde kuyumcu, eczane vs. 1mg BAp tartılıldıktan sonra bir miktar alkolde eritilir ve 1ml ye tamamlanır. Bu işlem için pratik olması açısından bir şırınga kullanılabilir. Bir miktar cilt kremi, vazelin veya ezcacıdan temin edebileceğiniz bir miktar lanolin den bir çay kaşığı kadarına, hazırladığınız BAp solüsyonun dan bir damla damlatıp karışımı hazır hale getiriniz. Çoğunlukla bu yöntem Phalaenopsis lerde kullanılsada bildiğim kadarıyla nephentesler de ve afrika menekşelerinde de diğerlerine nazaran çok daha başarılı. Bu uygulama için çiçeği geçmiş bir Phalaenopsis den genelde daha iyi sonuçlar alınsada çiçekli bir bitkide tercih edilebilir. Çiçek sapı üzerindeki gözü örten parça dikkatli bir şekilde bitkiden uzaklaştırılır. ![]() Parçanın altında bulunan gözün, nodun üzerine bu karışımdan bir miktar sürülür, ve bitki 24°C, %70 nemde ve aydınlık bir yerde inkube edilir, gelişmeye bırakılır. ![]() Uygulamadan 2 hafta sonra. ![]() Uygulamadan yaklaşık 4 hafta sonra. ![]() İlk uyguladan sonra 1 ila 3 haftada bir bitki ya da bitkicikler belirene kadar tekrarlanmalı. Bu uygulama sonunda elde edilen keiki ler ile tekradan doku kultü ile bol miktarda bitki elde edeceğiz ![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Resimlerdeki uygulamalar sizin bizzat yaptığınız uygulamalar mıdır? Başarı oranınız nedir? |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2014
|
Merhaba,
Alıntı:
Benim size bir sorum olacak. BAp yi sigmaaldrich haricinde hiç bir yerde bulamadım. sigmaaldrich de sirket adına verebiliriz kişiye özel vermiyoruz dedi. oradan temin edebileceğim yönlendirebileceğiniz biri varmı acaba |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2015
|
Alıntı:
İllaki Ethanol mü kullanmalıyım? Başka bir yolu mu var? ***. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Kinerase hazır göz altı bakım kremi kullanın. İçeriğinde % 0,125 Kinetin var. Kinetin, benziladenin gibi sitokinin etkisine sahip bir kimyasal maddedir, hatta ilk sentez edilen sitokinindir. Fiyatını bilmiyorum, etkinliği konusunda da bir şey söyleyemem, denemedim, ama eczaneden satın alabileceğiniz kullanıma hazır bir malzeme. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Siz alkolle mi çözmüştünüz Bap'ı? Vaselin alkolle birleşmiş miydi?Kinarese krem çok pahalı. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
BAP, kimyasal bakımdan "amfoter madde" sınıfında yer alır. Yani, hem bazlarla (NaOH, KOH), hem de asitlerle (HCl, H2SO4) tepkime verir ve çözülür. Nitrik asit (HNO3) oksitleyici bir asit olduğu için kullanılmamalıdır. BAP çözeltisi hazırladıktan sonra, pH değeri, pH metre yardımıyla 5-5,8 arasına getirilir. Çözeltiye nişasta ilave edilir ve muhallebi pişirir gibi nişasta ile ocak üzerinde karıştırarak ısıtılır ve kıvamlı hale gelmesi sağlanır. Bu işi yaparken sıcağa dayanıklı borcam kap kullanmanız önerilir. Kıvamlı hale geldiğinde ocak üzerinden alınır ve soğutulup kullanılır. Düzenleyen Doku_Kültürcü : 17-04-2016 saat 17:04 Neden: değiştirme... |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Yalnız anlayamadığım konu şu; Bende vaselin ve NaOH var.Bap'ı NaOH ile çözdükten sonra bu çözülen Bap'ı vaselin+nişasta ile mi ısıtıp karışım hazırlayacağım.. Ben bir karışım hazırladım NaOH ile 1mg Bap çözdüm 1ml tamamladım.Bu sıvıyı Vaselinle özdeşleştiremedim.Vaseline karışmadı. Isıtarak mı bu özdeşleştirme sağlanıyor? Saygılarımla.. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sulu çözelti vazelinle karışmaz. Yukarıda da belirttiğim gibi pH çook önemli. BAP'ı çözmek için ister NaOH kullanın, ister HCl kullanın, uyguladığınızda bitki hücrelerine zarar vermemek için pH değerini 5-5,8 aralığına getirmeniz gerekiyor. pH ayarlandıktan sonra, bu çözelti içerisine nişasta ilave edip ısıtıyorsunuz, nişasta su alıp şişiyor ve muhallebi kıvamına geliyor. Vazelini işe karıştırmıyorsunuz. |
|
|
|
![]() |
|
|