agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Organik Tarım
(https)

Beğeni Düzeni77Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-06-2009, 23:29   #1
Ağaç Dostu

akcan67's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2009
osmanli çileği

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranbolu78 Mesajı Göster
Benim organik çilekler olmaya başladı. Türü konusunda fotoğraflara bakarak anlayan var mı? Sanırım osmanlı çileği değil.
Gerçek osmanlı çileğini avatarımdaki resme bakarak anlayabilirsiniz

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 00:18   #2
Ağaç Dostu

gurbik67's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
safranbolu 78 çilek işi ile uğraşmayan bir kimsenin fotoğraf ile hangi bir çilek türüdür diye karar vermesi olanaksızdır. osmanlı çileğini çok iyi tanıyan belki bu osmanlıdır diyebilir oda onun açık pembemsi oluşundandır.
çilek türleri bildiğim kadarıyle 20 ye yakındır
bunun türü konusunda yukarıda belirttiğim gibi hemen bakarak karar verilemez
birincisi kokusu,sert **** yumuşak olması,tadı,biçimi,hangi ayda olması,saptan kopuş şekli,çürüme aralığı,mantara dayanıklığı,bitki hastalığına duyarlılığı o çileğin hangi türe ait olduğuna öylece anlaşılabilir
yoksa adını ancak doğru ise çileği aldığınız yerden öğrenebilirsiniz.
ben dahi çok uzun yıldan beri çilek yetiştirdiğim halde 3 çeşidini ancak biliyorum bizim gibi amatör yetiştiricilerin bakarak 20 çeşidi tahlil etmesi çok çok zor.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 12:27   #3
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
Aslında ben acemi olsamda yaklaşık 10 yıldır yetiştiriyorum. Hem çevremde tanıdıklara satışta yapıyorum. Hem reçel hemde çilek olarak. Benim çilekler 10 gündür hasat ediliyor. Fotoğraflardan anlayacağınız gibi görünümleri hoş ve güzel. Kokuları da çok güzel mis kokulu. Ben geçen yıl bir manava verdim satsın diye bana o söyledi bu osmanlı çileği diye. Ama ben bilmiyorum. Tadı güneş gören ve seyrek dikili olanların tatlı. Ama gölge de ise biraz mayhoş. Son hasatta çok daha tatlı oluyorlar. Çok yumuşak değil biraz. Topladıktan sonra 1-2 gün dayanıyor hiç bozulmadan. 2. günün sonunda bozulmaya başlıyor. Ben çilekte olan hastalıkları pek bilmiyorum. Zaten çilek çok dayanıklı bir gıda değil çok hassas o yüzden topladıktan sonra hemen taze tüketilmeli. Renk olarak osmanlı çileği gibi değil kırmızı. Benim bahçemin 50 metrekarelik alanın da çilek var. Belki daha da fazla tam ölçmediğim için tahmini olarak söylüyorum. Çilek kumlu toprağı çok seviyor bizim bahçede sürekli çoğalıyor.

Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2009, 23:39   #4
Ağaç Dostu

gurbik67's Avatar

safranbolu 78
fotoğraftan anladığım kadarıyle çileklerin ya bakımsız **** kalitesiz küçükler eğer ben çilek yetiştirip satacağım diyorsan ben sana ekim ayında
pajare ve selva cinsi 5-10 kök göndereyim kaliteye bak . eğer bakımını yaparsan suyunu verirsen toplama ile baş edemessin.
kumlu toprağı sever,su isteği biraz fazladır kesinlikle güneşi sever gölgede ürün alamassın.
hasat iklime göre değişkenlik gösterir B.karadenizde hasat mayıs ve haziran ortası.
bir tür daha var o türün ismini bende bilmiyorum hasat dönemi temmuz.

Eski 05-06-2009, 00:26   #5
Ağaç Dostu

akcan67's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2009
çilek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gurbik67 Mesajı Göster
safranbolu 78
fotoğraftan anladığım kadarıyle çileklerin ya bakımsız **** kalitesiz küçükler eğer ben çilek yetiştirip satacağım diyorsan ben sana ekim ayında
pajare ve selva cinsi 5-10 kök göndereyim kaliteye bak . eğer bakımını yaparsan suyunu verirsen toplama ile baş edemessin.
kumlu toprağı sever,su isteği biraz fazladır kesinlikle güneşi sever gölgede ürün alamassın.
hasat iklime göre değişkenlik gösterir B.karadenizde hasat mayıs ve haziran ortası.
bir tür daha var o türün ismini bende bilmiyorum hasat dönemi temmuz.
Sevgili hemşehrim
Çilek yetiştirme konusunda şunu merak ediyorum.Bir çilek fidesinden gramaj olarak ne kadar çilek almamız mümkündür.Üretip satma konusunda buradan belki bir fikir edinebiliriz.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2009, 15:25   #6
Ağaç Dostu

Goncagül's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
Fide gönderim teklifinize teşekkür ederim. Bizim çilekler havanın birden ısınması dolayısıyla birden kızardı. O yüzden küçük kaldı. Bir de çok sık dikili. Bir yandan her yıl çoğalıyor. Çok şükür hem bana, hem çevremde almak isteyene yetiyor. Zaten toplamaya yetişemiyorum. Bir de çileklerin içinde çok fazla ot ve diken bitiyor. Ben ne kadar temizlersem temizleyim 15 gün sonra hiç temizlenmemiş gibi oluyor. Aslında bizi en çok zorlayan otların temizlenmesi. Çay kenarı olduğu için çok ot bitiyor. Bir kaç gündür çok yağmur yağdı baya irileşmişler. Bu gün baktık çok güzel olmuşlar. Bir de ben bu yıl hiç gübre vermedim. Yani tamamen organik çilek oldular.

Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2009, 00:36   #7
Ağaç Dostu

gurbik67's Avatar

Akçan 67 bir çilek fidesinden kaç gram çilek hasat edilir bilmiyorum ama bu birazda çileğin cinsi artı bakımı ilede ilgili yukarıda yazdığım gibi bende üç çeşidi var bir cinsi varki iki defa hasat ediyorsun çileği kalmıyor bir türü var dört defa hasat ediyorsun her hasat etmede bir fideden altı adet çilek hasat ediyorsun gramajıda bakımla alakalı.

Eski 09-11-2009, 10:06   #8
Cilekci
Guest

Adnan Menderes Üinversitesi
Yrd.Doç.Dr.
Şebnem Nalan AKAROĞLU (A-0394)
Sultanhisar Meslek Yüksekokulu
Hocamızın hazırladığı en çok ürün veren çilek ile ilgili yayın mevcut internettende bulabilirsiniz.

Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025