agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (https://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Baharat karışımları (https://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/2327.htm)

malina 05-03-2009 21:38

Küçük hindistan cevizi, Muskat, Ceviz-i Bevva, Narcil (Myristica frangrans )

Alıntı:


Karanfil gibi acı ve uyuşturucu etkisi olan bir reçinesi vardır. Bir parçası ağızda çiğnenirse dil ve dudaklarda hissizlik yapar. Süt veya portakal suyuna 1-2 tanesi rendelenerek içildiğinde halusilasyon benzeri etkiler görülebilir.

Gaz söktürücü, iştah açıcı, bulantı giderici ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ülkemizde karın ağrılarına karşı kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda vücudu kuvvetlendirici etkileri vardır.

Eski çağlarda Hind Veda literatüründe nefes kokması, baş ağrısı ve yüksek ateş için; Arap literatüründe ise afrodizyak ve mide ilacı olarak önerilir.

Not: Yüksek dozlarda tehlikelidir. Zehirlenme belirtileri; baş ağrısı, susuzluk ve uyuşukluktur.
Ona bakarsanız, suyu da günde bir miktardan fazla içerseniz zararı var... Listeden çıkarmak yerine dozunu aşmamak önemli. Bilen biri, sorunsuz dozun ne olduğu yazabilir...

sin 07-03-2009 09:58

Bilgiler için çok teşekkür ederim şu an baharatçıdan alıyorum bakalım nasıl olacak gerçi muskat ve kakule çekilmiş yoktu ama artık onlarıda bi şekilde ezegegim tekrar teşekkürler

TaFLaN 14-05-2009 11:50

Ben salatalara, her türlü baharatı harmanlıyorum. Özellikle salatalara bilmediğimiz, duymadığımız veya hadi canım bu da salataya atılırmı:) denilecek ama salatada harika damak tadı bırakabilecek sizin bildiğiniz baharatlar varsa, sabırsızlıkla paylaşmanızı bekliyorum efendim:)

TaFLaN 20-05-2009 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaFLaN (Mesaj 421465)
Ben salatalara, her türlü baharatı harmanlıyorum. Özellikle salatalara bilmediğimiz, duymadığımız veya hadi canım bu da salataya atılırmı:) denilecek ama salatada harika damak tadı bırakabilecek sizin bildiğiniz baharatlar varsa, sabırsızlıkla paylaşmanızı bekliyorum efendim:)

Bir kişi bile çıkmadığına göre biz eski usul devam edelim bari:p

Balkes10 21-05-2009 13:40

Sn. Taflan taze adaçayını, taze tarhunu deneyebilirsiniz mesela salatalarınıza.Ayrıca bir şişede sirkenin içine taze kekik,biberiye kuru biber,sarmısak,tarhun, defne yaprağı gibi şeyleri beraberce koyabileceğiniz gibi ayrı ayrıda koyup bir hafta kadar beklettikten sonra salatalarınıza tat katabilirsiniz. Bunu ayrıca zeytinyağı içinede koyarak değişik tatlarda zeytinyağı elde edebilirsiniz. Ayrıca değişiklik ve güzel bir görünüm için gül yapraklarını veya menekşe yapraklarını kullanabilirsiniz.( aman ilaçlı olmamasına dikkat edin :) )Afiyet olsun

evrim 21-05-2009 14:24

Sn Balkes tavsiyeni bana çok mantıklı geldi. Özellikle zeytinyağı içine koyup denemeyi düşünüyorum.(rosmarin,kekik,defne yaprağı,sarmısak bunlar yeterli olur sanırım) Sonucu yazarım buradan . Lezzetli bişey olur umarım.Ben salatada baharat kullanmayı çok severim ama her defasında tek tek balkondan topla ayrı ayrı yıka doğra zor oluyordu. Bu karışım beni zahmetten kurtarabilir umarım.

ebabil 21-05-2012 19:04

Capusin de(tropaeolum majus) iyidir salatalarda baharatlı bir bitki hem süs bitkisi hem taze baharat...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025