agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (https://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Elle yemekten vazgeçmediğiniz yemekler (https://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/10695.htm)

tropikana 27-11-2008 09:40

Izgara bu hele kanat olursa değmeğin keyfime:D

Manolya Çiçeği 27-11-2008 09:52

Bende yumurtanın her türlüsünü elle yemekten hoşlanıyorum.

Minem 27-11-2008 10:29

Kanat, balık, et her türlüsünü elle yemeye bayılıyorum ama tek vazgeçemediğim zeytini elimle yemek :)

habibe 27-11-2008 12:52

Mangalda ise, pirzola ve kanat.
Hamsi, istavrit lüfer, mezgit, palamut balıklarını
Sahanda yumurta çeşitleri
Çiğ köfteyi
Haşlama patates+zeytin+haşlama yumurta+taze soğan dörtlüsü
Sulu yemeklerde salatalarda ekmek banma.
Haşlama kemikli eti ,
el ile yemekten vazgeçemem.

Müjgan 27-11-2008 13:24

Çocukken annem bahçemizde odun ateşinde, saç üzerinde yufka pişirirdi. Bunlar istif edilir, kışın börekte falan kullanılırdı.
Benim en çok sevdiğim de, bulgur pilavı pişer, demlenme işi kat kat serilmiş bu yufkaların içinde yapılırdı. Yerken kaşık değil ama, yufkanın kenarından koparılan parçalar kaşık görevi yapardı. Sonuçta pilav neredeyse elle bile değil, avuçlanarak yenilirdi.
Oturmaya başladıktan sonra, bebek halimizle çatal kaşığa alıştırılan bizler, elle yemeğe bayılırdık. Bakın bir konu ile nerelere gittim, sağol malina:)

petulya 27-11-2008 14:18

Bu ne güzel başlık böyle Malina...
Resteronlarda yerken kimse bakmasa ayıplamasa da şu balığı elimle yesem dediğim çok olmuştur.. Evde ağırladığım konuklarıma zaten sorma bile sormuyorum dalıyorum ellerimle balığa, hatta herkesi elleriyle yemeğe davet ediyorum.
Ama hani şu balığın yanındaki mevsim salatasının tabak altı sosunu elle ekmek bandırarak yemenin tadıda bir başka oluyor yani... Evde bunun için kavga ederiz.

Penelophe 27-11-2008 18:12

Müjgan, bu dediğin yemekten benim de yemişliğim var, o ne mükemmel tad öyle..) Etli bulgur pilavı, kat kat sulanmamış köy yufkası üzerine dökülür sıcakken, pilavın sıcaklığı ve nemiyle yufka hafiften yumuşar ve yufkanın kenarından koparılan parçalar pilava bandırılarak yalan yalana yenir. Ymmmm.:)

muammer74 19-02-2009 14:47

üc parmakla yenmeli

mmenekşe 06-04-2010 10:54

Avcılarda bir kuyu kebabı yapan yer var .Adı Elle'ye.Pardon beşyolda.Adı garip geldi.Gerçekten elle ye demekmiş..

mmenekşe 06-04-2010 10:55

http://www.elleye.com/hakkimizda.htm

sevim.K 06-04-2010 11:14

Hamsi, istavrit, çinekop, barbun.. gibi küçük balıkları ızgara veya tava elle yerim lokantada dahi. Zaten bizim balıkçımız şöyle iştahlı iştahlı elle yemedikmi balık yemeyi bilmiyorsunuz diye kızıyor:D

Pizzayı elle yerim. Pizza dilimlerini tekrar bıçak çatal yardımıyla yemeğe çalışmak çok komik geliyor bana.

Pirzolayı elle yerim.

Tavuk ızgara. Elle tutulabilecek kemikli parçaları elle yerim.

Ezme fasülyeyi elle yerim. Hele yanında mamusa varsa. Ondan parçalar kopartıp kaşık gibi içini oyarak elimle almak

fskandemir 06-04-2010 11:33

Denizli Kebabı (tandır kebabı) da elle yenir.

Klasikleşmiş kebabcılarda kebab; domates, soğan ve kebabın sıcacık yağına bandırılmış tırnak pidesi ile ikram edilir.

Aman dikkat, eller yenmez sadece; Denizli Kebabı, domates, soğan ve pidesi elle yenir

Kadim 07-04-2010 15:58

Belki ilginç gelecek ama elle, ekmeği bana bana yemekten en zevk aldığım yemek yoğurtlu ıspanak yemeği (bizim buralarda -Zonguldak- bu tür tüm yemeklere mancar yemekleri denir, ıspanak mancarı, pırasa mancara, kara mancar-kara lahana-) dir. Dayanılmaz güzel :)

Hhatice 07-04-2010 16:22

Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık o da bazı evlerde demek ki araplar bu işi daha iyi biliyor :)
Benim babamda derdi tavuk balık kelle bunlar yenir elle ,ama hiç eli ile yerken de görmedim .Biz de çiğ böreği peçeteye sarar yeriz .Ben un kurabiyesini kesinlikle elimle yiyiyorum çünkü dağılıyor.Görüntü hoş olmasa da pek çok kişi elle yemek yemeği seviyor.

aygün 07-04-2010 17:43

Bir kere balık. Bayılırım; küçük, bir lokmalık ekmeklerin arasında ve tabii yeşil soğanla, tuzlanmış ve limon sıkılmış.
E çiğköfte zaten allahın emri. Mercimekli de öyle....Sarma ve içli köfte,
kanat ve kemikli pirzola.....

Ah, nasıl unuttum bunu...! Tabi ki, "büryan kebabı" ( valla ölmeden yeneceklerin en azından listesinde)tavsiye ederim, gerçekten....

gurbik67 07-04-2010 20:16

sayın Malinanın başlığı tersi olsaydı kaç kişi itiraf ederdi elle yerim diye sizi gidi siziii .??
lokantaya gidiyorsun tavuk istiyorsun ve el ile yemeye başlıyorsun, dudaklar yağdan parlıyor etrafı çocuk edası ile umursamıyorsun sadece yemeyi düşünüyorsun.

rahmetli Erol taş gibi , yeme faslı bitince elinin tersiyle ağzını silersin.
seyahatlerimizde uğradığımız lokantalarda hanım ikaz eder evde değilizzz.

hanımın yüzünden bende yüzüme gözüme bulaştıramıyorummm. valla yediğin bile yavan oluyor. tek kelime çatal kaşık yokmuş gibi davranacaksın.

nariçi 07-04-2010 20:55

Kültürümüz coğrafyamızdan etkilenmekte, bir tarafımız arabesk diğer tarafımız batı; oryantalist bir kültür. Küçükten neye aşina olduysak o biz sıcak gelir. Kültürümüzün diğer sosyo-ekonomik ve ahlaki özellikleri de bu oluşumun içindedir.

emonz 26-05-2010 18:36

Pizzayı elle yerim sadece..

hira 23-04-2013 11:36

biraz değişik gelebilir ama ben tabağa diimlenmiş karpuzu elimle yerim (evdeyken tabi:D) o zaman daha bir lezzetli oluyor

Sevgi Durul 15-05-2013 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1143316)
biraz değişik gelebilir ama ben tabağa diimlenmiş karpuzu elimle yerim (evdeyken tabi:D) o zaman daha bir lezzetli oluyor

Ben de karpuzu elle yemeyi severim, hem de nerede olursa olsun.:rolleyes:

Yumurta çeşitleri, patlıcanla yapılmış yemekler de tarafımdan elle yenir.

Yemek seçen bir çocuk olarak, çok küçükken büyükbabamın yedirdiği karnıyarık ki şöyle patlıcanı ekmeğin etrafına dolar, bizi beslerdi. Tadını hâlâ unutmam. Nur içinde yatsın.

cörekotu 16-05-2013 08:49

Sevgili SDurul istahimi kabarttiniz, yarin pazardan patlican alayim baari :))

cörekotu 16-05-2013 08:51

Bu arada bende encok balik yemeyi severim elle, hic üsenmeden kilciklarini tek tek ayiklayarak :)

Angels Sour 16-05-2013 10:20

Ne tesadüf? Tam bir elimde kıymalı pide ; keyifle siteyi gezerken bu başlıkla karşılaşıyorum.
"Samsun pidesi" açık ya da kapalı pide, nerede olursam olayım; elimle yerim. Çatal-bıçak lezzetini kaçırır.
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Birde baklava, tabağa koymadan tepsiden aşırıp yedin mi ; daha bir güzel.

h_dogan 16-05-2013 16:10

Kolayı var çok lüks yere gitmeyeceksiniz elle yiyeceksiniz et yemeklerini. Ne o çatal bıçak hiç sevmem. Bizde bir laf var et, balık, kelle bunlar yenir elle diye. Tabi ben çoğu meyvede de elimle yerim çatalın ağzınıza batma riski yok. :D Bence elle yemek daha güzel.

Derya Hanim 16-05-2013 16:20

En guzeli bulgur pilavi ve coce ekmek, bandura bandura yiyceksinki nom nom nom :)

oz26 16-05-2013 16:34

Sac kavurma, yufka ile harikadır.

OSMAN45 16-05-2013 20:05

Yillar önce Ízmir de ablam etli yaprakları ile zeytin yağlı enginar pişirirdi. Ortasına yakın etli yapraklarını elimize alıp sıyırarak etli bölümünü yerdik. O lezzeti şimdi sadece etli bölümünü yediğimiz enginarlarda bulamıyorum. Eniştem o tip enginarları özellikle küçük olanlarını seçerek alırdı.

Şimdilerde İzmir de aynısı varmı ve yapılıyormu merak ediyorum?

Lilium 16-05-2013 23:44

Elle yemek deyince nerelere götürdünüz beni, yetmiş beşli yıllarlar da istanbuldaydım, ustam işyerimiz de bazen güveç yapardı o tadı hala unutamam, manava gider istediği sebzelerden bir miktar alır hemen karşıda komşumuz kasaptan güveç için en uygun yerden kemikli etini alır gelip dükkanda bir sıra sebze bir sıra kemikli et sıralar gerekli malzemelerini de koyduktan sonra jelatin kağıdıyla ağzını bağlar ve fırına götürürdük, yarım saat bir saat kadar pişmesi sürerdi.
fırından da iki somun ekmek, inanırmısınız güvecin başına bir üşüşürdük ekmekle bana bana yerdik, o ne tat o ne lezzetti.

gece 17-05-2013 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 612390)
Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık, o da bazı evlerde, demek ki Araplar bu işi daha iyi biliyor :)
...

Katılıyorum. Pilavı dahi elle yemeleri meşhurdur.

Hatta 'elle yemek yemek anlamındaki' banarak yemek, banmak sözcüğü, Arapça parmak anlamından dilimize geçmiş bile olabilir.

Zira, ingilizcedeki muz (banana) sözcüğünün, Arapçadan ingilizceye geçtiğini, Arapların muz meyvesinin şeklen (el) parmaklarına benzerliğinden dolayı böyle adlandırdıklarını duymuştum. Doğruluğunu araştırmak gerek, bana olabilir gibi geliyor.

El ile yemede avucun içi, aktif olarak, hemen hiç kullanılmaz, parmaklar çalışır. Bu nedenle (eğer öyleyse) banmak, elin ayası ile tarak kemiklerini anlama katmayarak, olayı daha net ifade ediyor demektir.
Bir çeşit, parmak işler, el öğünür! 8>)


Banarak yemesini sevdiğim yiyecekler olarak; bayat ekmeklerin çırpılmış yumurtaya banılıp, hafif yağda kızartıldığı yumurtalı ekmeği elimle yemeyi ve yine acıkılmış ve yemeğin hemen hazır olmadığı ya da akla gelip, canın çektiği zamanlarda, (evde mayalanmış) yoğurda ekmek doğrayarak, pekmez, (taze ya da kuru) soğan ve zeytini (yazsa domates de şart!) elle yemeyi sevdiğimi söyleyebilirim.

Kahvaltıda zeytini elle yemesem de yukarıdaki pratik öğündeki zeytini illâ elle yerim.

Fırından yeni çıkmış (köy) ekmeğin(in) elle koparılıp, (yayık) tereyağını ekmeğin sıcaklığı ile erittirdikten sonra içselleştirildiği (!?) bir diğer pratik ötesi doyma biçiminin doyuruculuğunu tarif etmemde sözcüklerin yetersiz kaldığını, ne desem de söylesem bilemedim.

Bu arada ekmeğin doğranması ile soğanın bıçakla dilimlenmek yerine yumrukla kırılarak, kuru fasulye-pilav, doğranmış tarhana yanına katık edilmesi durumlarında da elin katkısı vazgeçilmez olduğundan, bu durumları da başlıkla ilgili gördüğümü ve vazgeçemeyeceğimi belirtmeliyim.

Baklava (yerli susam ilaveli, cevizli) ve karpuz da elle bir başka oluyor, tadına doyulmuyor.


gece
muhallebinin piştiği kabın dibi ile bir çok yaş pasta ile birlikte, hanım parmağı ve vezir parmağı ile diğer bir çok tatlıyı da unutmamak gerekir diyen forum kişisi

bnzbk 25-10-2023 00:26

Menemen, kemikli etler, balık, pizza. Olmazsa olmaz sarma :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025