![]() |
Sayın Hydrosuccess düşünceli yazınız için çok teşekkür ederim. Eve gelip de birkaç tür Hoyanın kötü durumda olması benim için içler acısı bir durum. O kadar emek verdiğiniz büyüttüğünüz bitkiler bir anda telef olabiliyor. Yaprak döken bitkilerin dalları yeşil, en alttan uca kadar gelen yaprakların çoğu döküldü ama en azından dallar sağlam diyorum, bakalım en kısa zamanda toplarlar kendilerini umarım. Şuanda tüm hoyaları pencereden 3-4 metre uzaklaştırdım. Bilmiyorum bu kadar uzun mesafede çiçek açma şansları ne olacak. Oda, batı hatta güney batı cepheye bakıyor, ışık var ama yeter mi yetmez mi zaman gösterecek. Bir de sizin yönteminiz olan beyaz renkli hydrolardan bulup birkaç büyüyen hoyamdan çelik alıp deneme yapmak istiyorum uygun bir zamanda. Belki bu koşullarda büyüyen hoyalar Adana koşullarında daha dayanıklı olur.
|
2 Eklenti(ler)
Hoyalar metabolizmaları düşük hızlı bitkiler.Yaprak dal gelişimleri (yaşadıkları tropikal bölgenin koşulları gözönüne alınırsa) çoğu tropikal bitkiden daha yavaş.Bunun en önemli nedeni epifit olmaları.Yani ağaç kovuklarında zayıf kök yapıları ve kısıtlı besin ile gelişim olanakları sınırlı.Bu duruma adaptasyon(uyum) gösteren Hoyalar yavaş büyüyor ve zor çiçek açıyor.Yeni gelişen dal ve yapraklar fotosentez yaparak bitkiye katkıda bulunuyor.Çiçek ise bu yönde katkıda bulunmadığı gibi bitkinin sınırlı enerji kaynağını harcıyor.Habitat fotoğraflarında hoyalar ya bir iki çiçek açmış görünüyor ya da çoğunlukla çiçeksiz.Kültivasyonda ise bitkinin ihtiyaçları fazlası ile karşılandığında (Kullandığım yöntemin avantajları da söz konusu olabilir.)hem vejetatif gelişim nispeten hızlanıyor hem de daha sık ve bol çiçeklenme mümkün oluyor.Sonuç olarak doğasına göre uygun koşullar sağlandığında ülkemiz ve ev koşullarında bile daha fazla şansımız var.Yine de bitkinin genetik kodlarında yer alan, sahip olduğu sınırlı enerjiyi ekonomik kullanma çabasını görmeye devam ediyoruz. Çoğu Hoya türü aynı saptan tekrar çiçek açmayı yeni sap oluşumuna tercih ediyor.37 numaralı mesajımda gösterdiğim eski çiçek sapında çiçek oluşumu son aşamada.Yeni çiçek sapı ve çiçek öbeği oluşumu ise daha yavaş.Bitkinin doğasını yeterince analiz edebilirsek gelişim basamaklarını anlayıp optimum koşulları sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
|
Çok hassas bir konuya değinmişsiniz aynen Size katılıyorum.
Hoyaların yaşam alanlarını çok iyi değerlendirmektir bu konu. Hoya yetiştiren ve bu işe gönül vermiş olan arkadaşlarda aynını düşüyorlardır eminim. Biz evlerimizde, hoyaların doğal ortamlarını tam anlamıylen sağlamamız mümkün değildir. Benim gibi ılıman ve nemli iklimde yaşayan arkadaşlar kendimizi bu konuda şanslı sayabiliriz. Şahsen ben toprak karışımını hazırlarken hep bunu düşünmüşümdür. yetiştirdiğim hoyaların yeni çelik alımı olunca Sizin yönteminizi mutlaka deniyecem ama bu aşamada henüz değil. belki gelecek yıl yeni edineceğim hoyalarıma o şansı tanıyacağım, fakat bu konuda Sizin edinmiş olduğunuz değerli bilgi paylaşımı ile ancak bunu yapabiliriz. Farkındaysanız Siz agaçlar.net' te bu tür alışılmamış bir yöntemle konuya yaklaşınca. Bizlerin bir durup düşünmesi gerekir hoyaların doğal yaşam ortamlarını nasıldır diye. Teşekkürler güzel çiçeklerin paylaşımı gerçekten bilgi ile birleşince dahada güzelleşiyor.;) |
2 Eklenti(ler)
Bilobata eski çiçek sapından yeni çiçeklerini açtı.Bu türde çiçek büyüklüğüne göre nektar oluşumu belirgin.
|
Mükemmel, çekim de , çiçekler de. Yüreğinize sağlık.
|
Maşallah tekrardan pıtlamışlar;)
Bol çiçekli olsunlar. |
Herkese teşekkürler yaz sonu iyi gidiyor.
|
Çok güzel darısı bizlere.
|
;)Çok tatlı bir hoya türü elinize,emeğinize sağlık.
|
Bu ne güzellik böyle, hayran hayran bakmamak elde değil.
Emeğin ve Sevginin birleşimi, tek kelimeylen MÜKEMMEL. Teşekkürler paylaşım için, bu arada sırada hangisi açacak diye meraklanmıyorum değil doğrusu:p devamını bekliyoruz Yüreğinize ve emeğinize sağlık. |
Çok teşekkürler sayın missmenas,sevim4,Emre İlhan,Fatih,maki01 Gelişmeler oldukça paylaşmaya çalışıyorum.Daha önce açan türler zaman zaman çiçekleniyor ama bilgilendirici bir yön olmadıkça tekrar paylaşmak anlamlı olmaz diye düşünüyorum.Bu çiçek öbeği daha önce açan saptan çiçeklendiği için tekrarında aynı güçte çiçeklenmeyi ve nektar oluşumunu göstermek istedim.Bu bitkide ve daha küçük olan diğer bir bilobatada da açması muhtemel tomurcuklar var.Açıkçası bu sene edindiğim türler için (bir sürpriz olmaz ise) baharı beklemek gerekecek gibi görünüyor.
|
5 Eklenti(ler)
Daha önceki mesajımda belirttiğim gibi her iki H. bilobata da düşen sıcaklıklar ve sürekli yağmurlu/kapalı havaya rağmen yoğun şekilde tomurcuk verip çiçek açmaya devam ediyor.Büyüklükleri farklı her iki bitkinin de eş zamanlı olarak çiçeklenmesi ya ortak mekan ve bakım koşullarına ya da genetik kodlarında yer alan mevsimselliğe bağlı olmalı.Hoya çiçekleri genellikle sarkıcı tarzda.Gelişim gösteren çiçek sapını yere paralel hale getirmeme rağmen tomurcuklar yine aşağı yöneldi.(Pozitif gravitropizm)
|
çok güzel.bakmaya doyamıyor insan.
|
4 Eklenti(ler)
H. bilobata corollasını oluşturan 5 petalın (taç yaprak) sadece uçları serbest ve arkaya dönük diğer bölümleri yapışık.Bu nedenle corolla (taç) yarımküre formunda.Corollanın üzeri ince beyaz tüyler ile kaplı.
Corolla ve üzerindeki tüylerin ultra makro görselini ve H. bilobatanın iç içe saksı yönteminde sürekli besin eriyiği ile temas eden sağlıklı köklerine ait görselleri paylaşıyorum. |
Gerçekten çok güzel paylaşımlar!
Siz bunun hakkını veriyorsunuz kesinlikle.Açtıramayacağımı ve ç.ürüteceğimi bile bile siparişte almak istediğim türlerden biri h. bilobata. Artık sitede tanıdıklarım arasında alay konusu olmuştum.Birtek h. carnosa"tricolor" ve sp. bogor çürütmedim.Onlarda gelişme gayet normal.bazen böcek gördüm toprakta boşalttım sakıyı bazende yanlış toprak seçimi sonucu kökleri fena bir şekilde bozulmuştu çiçeklerimin.Şu anda telafi ederscesine gelişmeler başladılar.Bakalım inşallah canlanıp çiçeklenirler önümüzde ki bahar. |
Teşekkürler sayın Fatih.Bu türün sukulent yaprak yapısı nedeniyle özellikle susuzluğa dayanıklı olacağını belirteyim.Karanlık yağışlı havalarda foruma biraz renk ve ışık getirmeye çalıştım.Ayrıca hoyaseverlerin pek yakından tanımadığı (benim için alışılmış bir görüntü) sağlıklı ve gelişmiş kök yapısını göstermek istedim.Son fotoğrafta da görüldüğü gibi bu köklerden sular akıyor yani çürüme oluyorsa bu suya bağlı değil.Topraksız yetiştirme yöntemleri ile ilgili paylaşım ilerlerse durgun su kültürü uygulamalarından bahsedeceğim. Bitkilerin kökleri tamamen besin eriyiğinde olduğu halde sağlıklı (çürüme olmadan) yaşadığını görmek mümkün olacak.Bu şekilde yetiştirdiğim (Hoyalar da dahil ) bitkiler var.
|
1 Eklenti(ler)
Hoya bilobata'da çiçek büyüklüğüne göre oldukça fazla nektar oluşumu görülüyor.Bu makro görselde corona lobları tamamen nektara gömülmüş durumda.
|
Mükemmel çekimler, iç çektiren türden. Paylaşım için teşekkürler sayın HYDROSUCCESS.
2 gündür bu fotoğraflara bakıp duruyorum. Saksı dışına çıkmış azcık kök, bu muhteşem hoyayı nasıl bu kadar sağlıklı besler diye... Kavrayabilmek için , bir çelik ve eldeki malzemelerle denemeye başlamanın zamanı geldi sanırım. Bir kez daha kutluyorum sayın HYDROSUCCESS, hem çekimler hem de bu güzel, sağlıklı hoyalar için... |
Teşekkürler sayın maki01.İç kabın alt bölümünde göremediğimiz kökler de var ama besin ve suya ulaşan bu kökler daha önemli.Doğrudan suya temas ettikleri için bitkinin gereksinimlerini kolaylıkla sağlayabiliyorlar ve daha fazla büyümelerine gerek kalmıyor.Hem bitki hem de benim için yerden tasarruf sağlayan bir durum.Saksı değiştirme gerekmiyor ama bitki daha fazla büyüyebiliyor.Tek değişen daha fazla su ve besin ihtiyacı.Gördüğünüz kökler nerdeyse 1 yıldır aynı görünümde.
İlgili konu başlığında yöntemi uygulamaya başlamak için gerekli bilgi paylaşımı sağlandı.Pratikte yaşayacağınız problemleri o başlıkta çözmeye çalışırız. |
1 Eklenti(ler)
Az çiçekli bir öbeği çiçekleri açmaya yakın dik pozisyona getirdim.Her bir çiçek kendi sapından yanlara eğilip yere yönelmeye çalıştı.(pozitif gravitropizm) Sonuçta doğal olmayan ama hoş bir görüntü oluştu.
|
Helal olsun size, Sayın hydrosuccess carnosamda tek 1 tane çiçek öbeği büyüdü. Elimi sürmek değil fazla yaklaşamıyorum bile, bişey olacak diye büyüteçle bakarken bile nefesimden etkilenmesin diye nefesimi tutup bakıyorum:D ben o tek çiçek öbeğini azad ettim ne yöne açarsa açsın yeterki açsın:D
|
Teşekkürler sayın Missmenas, çiçeklenme devam ettiği için küçük deneyler ile bitkinin tepkilerini gözlemlemeye çalışıyorum.Sonbahar bu türde beklentimin ötesinde çiçeklenme ile devam ediyor.Sizin carnosa çiçeğinizin de tamama ermesini içtenlikle diliyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Yurtdışından gelen çeliğin küçük bir parçasını daha küçük bir sistem kurarak büyütmeye başlamıştım.Bu bitki halen 10X10 cm boyutlarında iç kapta ve üzerinde 6 adet çiçek öbeği mevcut.Hoyalar için çok büyük kaplara ihtiyacımız yok.Bu bitkinin kökleri kişisel ihmalim nedeniyle kurumuş görülüyor,kap içinde hiç su yok ancak besin eriyiği verilince problem çözümlenecek ve bitki kaldığı yerden devam edecek.Yaprak,filiz ucu,çiçek kaybı beklemiyorum.(Daha önce de yaptığım ve sonuçları olumsuz olmayan hata.)
|
1 Eklenti(ler)
H. bilobatada yeni yaprak ve çiçek gelişimi hız kesmeden devam ediyor.Yaz sonu duraksayan gelişim mevsimin kışa dönmesi ile yavaşlayacağına artış gösterdi.Bitkinin yerinde değişiklik yapılmadı sadece kullanılan sıvı gübre değiştirildi.(İçerik değil sadece marka değişimi) Her hoya türünü gelişim özellikleri ve parametre değişimlerine tepkileri açısından ayrı ayrı irdelemek gerekli.
|
bu mum çiçegini nerden bulabiliriz
|
Sayın Hydrosuccess evimin salonunun duvarına dekoratif bitişik çift gözlü saksı yapıyorum bu saksıya bir tane yukarı doğru saran (Hoya carnosa sayın Yeşillim sayesinde var)birtane de aşağı doğru sarkan fakat fazla uzamayan Hoya istiyorum acaba hangi Hoya cinsini tavsiye edersiniz.
|
Sayın ykolko, ilginç bir tasarım başarılı olmasını dilerim.Yeterli ve doğrudan güneş ışığı sağlayamaz iseniz sadece sınırlı yaprak gelişimi elde edersiniz.Duvara doğrudan temas eden saksılar nemlenme ve kabarmaya neden olabilir.Bulunabilirlik ve kolaylığı gözönüne alındığında bilobata, obscura, lacunosa, bella, nummularioides, 'Minibelle', kanyakumariana, davidcummingii, curtisii düşünülebilir.
|
Sayın Hydrosuccess öncelikle ilginizden ve hızlı cevap vermenizden dolayı çok teşekkür ederim.Salonumun iç köşe duvarları sabah ve ikindi güneşini tüle rağmen iyi almakta hem dekor olarak hende Hoyaların mutlu olabileceğini düşündüğüm bir konum yukarı doğru sardıracağım Hoya'da sorun yok ama aşağı doğru sarkacak Hoya ancak 75-80 cm gibi bir uzunlukta olmalı ki düşündüğüm dekorasyonu görsel olarak sağlasın.Duvarların kabarma konusunda problem yok,duvarların o kısmı kireç ihtiva etmeyen doğal taş olacak.
|
Sayın ykolko, belirttiğim türler nadiren 1 mt boya ulaşırlar.Uzayan bölümleri de keser, köklendirir ve yeni bitkiler elde edersiniz.
|
Sayın Hydrosuccess verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, çok işime yarayacak sağolun.
Şimdi iş en kısa zamanda belirttiğiniz Hoyaları bulmaya kaldı :) |
1 Eklenti(ler)
H. Bilobata için hayallerim var. Gerçekleşir ve kısmet olursa burada şenlik havası esecek.
|
Maşallah.
|
2 Eklenti(ler)
Yapraklar beğendiğim renk değişikliğini almaya başladı. Yaprak arkalarının bazısının mor ve tonlarını alması beklentim var!
|
Sevgili Yeşillim,
benimde çok hoşuma giden bir tür Hoya bilobata. Yeterince güneş aldığı zaman bitki Strese girip buna benzer renk değişimi yapıyor, arada bir bende güneş alabilmesi için direk pencere önüne yerleştiriyorum, böyle renk değişimine maruz kalsın diye. Çok yavaş gelişen bir tür nazlıda değil kolay kolay bakım hatalarından etkilenmiyor. Yüreğinize Sağlık, Teşekkürler paylaşım için... |
Teşekkür ediyorum.Ben de bilobata'nın yapraklarını beğeniyorum. Belli bir gelişime ulaştığında ortamın da etkisiyle yaprak renginin değişikliği görüldüğü düşüncesindeyim. Çelikten bu yana, farklı bir konum almadı diyebilirim. Genelde, hoyalarıma olabildiğince ışık, cam arkası güneş aldırmaktayım. Çoğu mesajımda vurguladığım gibi yaprakları olumsuz etkilenmedikçe!! Renk değişimi almasının da, tür ile ilgili olduğunu biliyorum. Ayrıca benim yetiştirme kültüründe ekstradan birşey yapmadığımı da vurgulamalıyım.
|
1 Eklenti(ler)
Günaydın :)
|
1 Eklenti(ler)
Bu gün farkettim ki, H. bilobata çiçek sapı vermiş, umutluyum tomurcuk öbeğini geliştirip çiçek açacak diye beklentiye girdim!!
Konum olarak sabah güneşi alıyor, bol ışık ve yaprakları yanmayacak hale gelinceye kadar cam arkası güneş alıyor. Bizim evde perde vazifesi aldı hoyalarım:) |
1 Eklenti(ler)
Kütahya'dan karlı bir hava ve sevgilerimizi gönderiyoruz...
|
Çiçek demeti büyümeye devam ediyor, kutlarım.
Yakın çekim fotoğraf ekleyebilir misin :) |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Maki, hava karlı ve olabildiğince ışık yakalamaya çalışacağım.
Bundan önce bir tane daha çiçek öbeği vardı fotoğraf çekme sırasında pozisyonu yakalayacağım diye tomurcuk öbeğine zarar verdim. Şimdilik bir kare daha hazırlanmış oldu. İyi seyirler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025