![]() |
Sayın firatdagdeler,
Yakın bir tarihe kadar yurtdışına ortak sipariş açıp toplu olarak çelik ya da köklü hoya satın alabiliyorduk. Ancak uzun bir süredir kişisel açılan şiparişlere, diğer üyeleri de dahil ederek açılan siparişler malesef bu geleneği bozdu. Aynı türleri yurtdışından toplu olarak çok daha ucuza temin etmek için küçük de olsa girişimlerimiz devam ediyor. Sipariş açma aşamasına gelindiğinde Ortak Siparişler - agaclar.net başlığında duyurusu yapılacaktır. Ayrıca ortak siparişlerimizin büyük bir bölümünü oluşturan Paul'ün serasına bireysel sipariş açabilirsin. Bugüne kadar bir sorun yaşanmadığını düşünüyorum. Paul Shirley Succulents |
Merhaba arkadaslar benim de bir hoya kerrim var, kendisi oldukca buyuk.
Konuyu bastan sona sabirla okudum, hoya kerri satin alan arkadaslar, agacimsi , odunumsu birseye sarmislar ve bu madde uzerinde koklenmis nasil ayiracagim kokleri, nasil kurtaririm bu maddeden bu bitkiyi diye sorular sormus ! Oysa o madde coconut (hindistan cevizi ) kabuklaridir ! orkideler celik uretimi icin coconut liflerinde yetistirilir bildiginiz gibi. Hoyalarin koklenmesi icin bu kabuklari kullanmalarinin amaci nedir ? Toprak deseniz yasadigim heryerde var ama buna ragmen coconut lifleri kullaniliyor. Coconut icin kendi hacminden 10 kat fazla su tuttugu iddia edilir. bunun disinda suyun PH duzeyini dusurdugu kesin ! simdi benim sorum su ; hoyalar PH si dusuk sulardan mi hoslanir ? yoksa suyun sertligi yumusakligi baliklarda oldugu gibi bu ve benzeri bitkilerde onemli bir etkisi yokmudur ? Saygilar. |
Sayın Garuda,
Hoya saksı harcı için genel olarak doğal ortamlarına yakın bir saksı harcı önerilir. Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olması olmalıdır. Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır. Toprak pH değeri, türlere göre değişiklik gösterebilse de genel olarak 6.1-6.5 aralığının hoyaların ihtiyaç duyduğu hafif asidik ortamı sağlamaya yeterli olacağını söyleyebiliriz. Türkiye'ye yurt dışından gelen çeliklerde, köklendirmede sphagnum yosunun da kullanıldığını göreniliyoruz. Hoyalarda denemedim ancak sphagnum yosununda yetiştiriğim Afrika Menekşelerinde test stripi ile yaptığım pH'ın 5'e kadar düştüğünü görüyorum. Hoyaları yosunda köklendirmeyi denemedim ancak internette bazı hoya türlerinin en güzel gelişmeyi pH'ın 5 civarında olduğu ortamda gerçekleştirdiklerini okumuştum. |
Sayın Garuda, kökleri hindistan cevizi liflerinden ayıran arkadaşlar bunu muhtemelen H. kerrii'yi topraksız ortama geçirmek (topraksız ortamda organik maddeye izin yok) ya da özellikle sevgililer gününde satılan kerrii yapraklarından yetişkin bir bitki elde edebilmek amacıyla (tek yapraklar kalın bir cocopeate monte edilmiş oluyor, kökler bu kadar sıkışıkken sürgün vermesi pek mümkün değil) yapmışlardır. Yoksa saksı harçlarında cocopeat kullanıyoruz.
Ayrıca hoyaların anavatanında, hoyalarla ilgili bir yurttaşımızı bulmak güzel birşey :rolleyes: Aramıza hoşgeldiniz; en kısa zamanda H. kerrii'nizin resimlerini bekliyoruz efendim ;) |
Alıntı:
Saygilar |
Alıntı:
|
Calotropis gigantea hakkında bilgim yok . İnternette yazılan bilgilere göre hoyalarla aynı familyadan, ancak farklı bir tür . Çiçeği hoyayı andırıyor.
Calotropis gigantea - Wikipedia, the free encyclopedia |
Alıntı:
|
Sayin Garuda, Calotropis gigantea nin bazi yabanci siteler de mavi hoya olarak satildigini gördüm. Asclepias syriaca da buna benzer bir bitki. Gerek cicek yapisi, gerekse koku olarak mum cicegine cok benziyor. Ben ona bahce hoyasi diyorum. Ayni aileden geliyor olabilirler..
|
Alıntı:
Bitkiye " Bahce hoyasi " demeniz cuk oturmus, gercekten evimin hemen arkasindaki bos arazide gordugum bu bitki yaklasik 3-4 metrekare bir alani isgal etmis, kocaman yapraklari, odunsu dallariyla harika duruyor, uzerinde yuzlerce mavimsi cicekleri var :) Burada taylar bu cicekleri toplayip cicegin gobek kismini cikarirlar ve ipe dizerler ilaveten 2 veya fazla adet jasmine ve baska ciceklerle ve renkli kurdelalarla susleyip inanclari geregi evlerin girislerinde ki budha sunaklarina ve arabalarin aynalarina asarlar, goruntuleri cok hos acikcasi. Tayca ismi "DOK RAK"tir. Birkac fotograf paylasayim sizlerle http://3.bp.blogspot.com/-nNKHL5VPO9...ang-malai4.jpg http://4.bp.blogspot.com/-pkHkZ5Zldo...s1600/6337.jpg http://2.bp.blogspot.com/-YO8brZLQLu...0613180629.jpg Saygilar |
1 Eklenti(ler)
Kerrim çıkan her yeni yaprağını sarartıp döküyordu. Sanırım yeni yerini sevdi. Dev gibi bir yaprak büyüttü.
|
1 Eklenti(ler)
Nisanın dokuzu gibi diktiğim, hoya kerrii sürgün vermiş galiba.:confused: Bir türlü net fotoğrafını çekemedim.:)
Bu tuttuğuna mı işarettir? Bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Eklenti 301218 |
sayın SDurul ;
çıkan uzantı çiçek sapı olabilir mi? yanlış görmüyorsam yaprak koltuğundan çıkmış. |
Sevgili SDurul,
bende çiçek sapı bu diyorum:p Sürgün vermeden çiçeğe geçen ilk hoya kerrii olacak. Gözünüz aydın, çiçeğini açsın nasılsa sürgün uzatır. |
2 Eklenti(ler)
Teşekkürler arkadaşlar. Başka bir bitkinin yanına diktiğim hoya kerriiyi, küçük saksıya alırken köklenmeye başlamış olduğunu gördüm.:)
Eklenti 305449 Eklenti 305450 |
2 Eklenti(ler)
Hoya kerrii çiçeklerini yakından görebilmek için, koşarak gittim. Muhteşem bir görüntü, değdi doğrusu:p
|
Sevgili Missmenas sizin sayfanızdada kerrii mi paylaşmıştım bir türlü mutlu edemedim bende karar verdim toprağını değiştirmeye tavsiyede bulunabilirmisiniz nasıl bir toprak uygun olur?
|
1 Eklenti(ler)
15 ay önce Kerri'min bir yaprağını koparıp toprağa dikmiştim. Sürgün verdi.
|
Sevgili Nilgün hanım,
Hoyalarda toprak karışımı biliyorsunuz çok önemli özelliklede Hoya kerrii gibi sukulent yapıda olanlar nerdeyse kaktüs muamelesi istiyor. Toprak karışımı olarak birkaç defa karışım ölçülerimi vermiştim. Hoya carnosa sayfasında ve kendi sayfamda. Drenajı yüksek bir karışım yeterli olacaktır. Toprak değişimi yaptıktan sonra 3 gün gölgeli bir ortamda kalmasında fayda var, olaki kökleri zedelerseniz diye. Kendini toparladıktan sonra Bol güneşli ama perde arkasından süzülen ışık ve yaz aylarında kuzey cephe hariç diğer cephelerde pencere kenarında kalıcı bir yer edinmeli ve kesinlikle ilk düzgün sürgünleri çıkıncaya kadarda açı değişimi yapmamalısınız. Satış sayfasında Sayın doğalbahçe hoyalar için toprak karışımı uygun fiyata veriyor, tavsiye ederim. Kolay gelsin dileklerimle birlikte çiçeklerinide görmenizi dilerim... |
kerii mm..
2 Eklenti(ler)
hoya kerimm.. :D
çok yavaş büyüyen bir tür herhalde. henüz gelişme göstermedi. ama keyfi yerinde. :p |
Sevgili bozo.606,
sabır gerekiyor söz konusu Hoya ise. En önemliside kayıpsız hayata bağlanmış olmaları. Gelecek Baharda nasılda şaşırtacak bak göreceksiniz Çiçek tomurcuklarıyla gönlünüzde taht kuracak. Kutlarım başarınızı. Sevgiyle ve itinayla, her hoya çiçek açar. |
Alıntı:
Kerii çok çok istediğim bir türdü ve şu an sahibim. Bu çılgın birşey ve bu haliyle bile hiç yılmadan uzun zamanlar bakabileceğim bir tür. |
Alıntı:
Sevgili Sdurul Abla, kerriiniz çiçek açtı mı acaba? |
Sevgili sakdag açmadı, sürgün de vermedi, öylece duruyor.
|
minik zavallı hoyam
5 Eklenti(ler)
merhaba,
bende bu çiçeği ne olduğunu bilmeden praktikerden almıştım geçen sene sonbaharda yanılmıyorsam. sonra agaclar.net ile tanışınca öğrendim hoya olduğunu. aslında hayal meyal hatırlıyorum ben küçükken ciddi büyüklükte bir hoyamızın olduğunu annem onu tavanda bulunan kirişe tutturuyordu odada dolanıyordu hoyamız. benim bu minik hoyam hiç büyümedi filiz sürgün vs vermedi. okuduklarımdan geç büyüdüğünü anladım ama hiç büyümemesine anlam veremedim ve bugün karar verdim dibindeki o sımsıkı hindistancevizi liflerinden onu kurtarmaya. minik saksısından çıkarttım. o hindistancevizi şeylerini köklerine zarar vermeden sökmeye çalıştım. açıkcası köklendiğini görmek beni sevindirdi. ne ölüyor ne büyüyordu 1 senedir. forumda bugün o şeylerin sürgün vermelerine engel olduğunu okuyunca bu riski almak istedim. |
4 Eklenti(ler)
köklerin etrafından sıkıca sarılmış olan hindistancevizi şeyini temizledim ayrı bi yere biriktirdim. o su tutucu şeyleri ayrı yere biriktirdim toprağı ayrı yere biriktirdim.
hindistancevizi şeyleri ile su tutucu şeyi irice parçalara ayırdım çünkü kalıp şeklindelerdi. süzücü bir malzeme yapmak gerekiyordu okuduklarımdan anladığım bu suyu tutucak ama süzücekte. |
4 Eklenti(ler)
dün aldığımız topraktaki minik taşları ve perlitleri ayırmaya yukarıya çıktım. taşlarıayırdım.
birazda kiremit topladım dibine. annem zavallının o halini görünce "suya mı koysak" dedi ama ben dedim ki ona "anne hoya suyu sevmiyormuş olmaz". yoğun iş yüzünden okuduklarımıda tam hatırlamakta güçlük çekebiliyorum bi yerlerde oksijen suyu gibi bişiler bişiler okudum ama allah bilir nerde:) :D kiremitlerin üstüne azcık toprağından koydum hoyamı boş saksıya yerleştirdim ve üstünü tabağın altnda gördüğünüz taşlarla ve su tutucu malzeme ile doldurdum. ara ara azıcık toprak ve hindiztan cevizi parçası koydum. çay kaşığı ile yerleştirdim. aldığımda dik pozisyonda idi ben yatay yerleştirmeye özen gösterdim. kirmizi saksı ile siyah arasınada kiremit koydum ki havada kalsın die. yerleştirme bitince çaylı su ile suladım. hafif asidik seviyor diye okumuştum gene yanılmıyorsam. süzme işlemini annemle kontrol ettik güzelce süzüldü. gene burada okuduğum köklerle oynama işlemi sonrası 3 gün karanlık bi yerde dinlendirin demişti birisi. mutfaktaki çekmecelerden birine koydum. hadi bakalım hayırlısı diyorum. tavsiyesi olabilecek bilgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum. okadar sıkışıkmışki o saksı bi o saksıyı rahat dolduracak kadar toprak arttı bu arada. |
Sevgili hevesli meraklı,
bütün işlemi başarıyla sonuna kadar yapmışsınız. Benim gözlemim fazla su vermişsiniz. peçeteye öncelikle fazla suyu emdirmenizi tavsiye ederim. Diğer önemli unsur ise karanlık yere çekmeceye yerleştirmek tamamen hatalı davranış. Bol aydınlık ve esintiden gün ışığından uzak olması yeterli. Bu süreç 1 hafta kadar yeterli olacaktır. Daha sonra süzülen gün ışığı alabilecek bir yere yerleştirmeniz ve toprağı kuruyuncaya kadarda başka su vermeyin bu defada kök çürüğünden Hoya kerrii nizi kaybedersiniz yoksa... İç saksıyla dış saksı arasıda sanki hiç boşluk yok. Toprak kültüründe olumsuz netice verir bu durum, biraz daha açıklık olması gerekiyor 2 kap arasında... Gelişim aşamalarını arada bir paylaşırsanız yardımcı olabiliriz. |
1 Eklenti(ler)
missmenas teşekkür ederim. Birinden "başarılı işlem" gibi bişi duymak çok hoş çünkü bu çiçek hakkında tecrübem "0" annem de hiç hatırlamıyor.
Annemannemin sölediği ise "ohooooooooooo kızım bu çok zor büyür" gibi sabır kökenli bi cümle. Bende sabrettim 1 sene kadar ama... yok yani tek bir kıpırdanma. Dediğim gibi ne ölüyor ne büyüyor. Aşağıdaki fotoğraf benim hoyamın sanırım 2 hafta önce çekilmiş fotoğrafı. Sarı ile işaretlediğim yerden çıkan şeyin kök olduğuna karar vermemle hoyaya dalmam bir oldu. tabi dün iş yavaşlatma politikam yüzünden ağaçlar nete girip bu başlığı gözden geçirmeminde etkisi yok değil. Hele hele "tek yapraktan köklendirmek çok zor", "benimkiler tutmadı" ları okudukça iyice moralim bozuldu. Benimki gibi dekoratif kalp şekli için satılanlardan çoğu kişi ümidi kesmiş gibi geldi. Bende "madem böle büyümesi çok zor açıp bakalım içinde ne varmış" diye düşündüm. Ne de olsa kaybedicek bişeyim yoktu kendimce. Ama kökleri olduğunu görünce moralim düzeldi. Umarım hoya konusundaki cahilliğim veya işlem yaparkenki yetersiz bilgilerim yüzündne köklerine zarravermemişimdir. Özelliklede o lifli hi,ndistancevizi zımbırtısını sökerken... bugün vaktim olursa kızılaydaki çiçekçilere gidip orkide toprağı almayı planlıyorum. saksınızı büyütmeyeceğim çünkü okuduklarımda küçük saksı diyorlardı. hadi bakalım hayırlısı:D |
Alıntı:
Saksı ve/veya toprak değişimi yaparken köklere mümkün olduğunca zarar vermemek gerekiyor. Hindistan cevizi kabuklarını sökmeyebilirdiniz. Bu parçalar toprağın geçirgen ve havadar olmasını sağlayarak Hoyalara doğal ortamlarına yakın bir ortam sağlıyor. Satın almayı düşündüğünüz orkide harcında da bol bol o zımbırtılarla karşılaşacaksınız :) Hava alması için dış kabın altına kırıntılar koyduğunuz yazmışsınız ama yeterli olmayacak ve kontrolü zor olacaktır. Sulama yaptıktan sonra dış kaba süzülen suyu boşaltmanız gerekir, aksi halde kökler uzun süre su ile temas edeceği için çürümesi kaçınılmaz olur. Saksı altı ya da bir tabak koyarak süzülen suyu daha kolay kontrol edebilirsiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025