![]() |
Ben bu mum çiçeğinin dilini çözemedim. 5 yıl evvel bir saksı carnosayı kaybettim aşırı ilgiden dolayı. Gübre verilir mi verilmez mi ya da ne sıklıkla verilir tam kestiremedim. Gözlemime dayanarak ablamın çelik dağıtımı dolayısı ile budanan anaç carnosasının toprağını saksısını değiştirdik hiç bir ek gübreleme olmaksızın bitki coştu. Açıkçası; artık rastgele bir bakım yapıyorum .
|
Artık benimde mum çiçeğim var, arkadaşım köklendirdiği çelikleri geçen hafta getirdi. 6 gün öce toprakla buluşturdum çelikleri. Her ne kadar çok ilgilenmiyormuş gibi davranarak şımartmamaya çalışsamda, hergün acaba yaprak çıkartmış mı diye saksının etrafında bir tur atıyorum, her zaman ki gibi yine çok sabırsızım :)
|
Demek ki bende yalnız değilmişim.Sevgili Züleyha aynısını bende yapıyorum.her sabah kalkar kalkmaz önce mum çiçeğime daha sonra ise menekşeleri kontrol ediyorum;) Ama hiçte belli etmiyor gibi dursamda uzaktan öylece onu seyrediyorum;)
|
Gerekli olan bütün koşulları sağladım. Gözüm gibi bakıyorum. Ve evet senin elin değdi... Yani umutluyum. Mum çiçeğim büyüyecek :).
|
Yumurta suyundan başka besin vereniniz var mı:confused:
Hangi besini önerirsiniz:confused: |
mum çiçeğime yardım
Arkadaşlar merhaba,
orta boy bir saksı içerisinde yaklaşık dört yıldır devasa denecek bir şekilde büyüyüp pencereye dolanmış olan mum çiçeğimin tam olgunlaştığı ve çiçek açacağı zamanının geldiğini düşünüyordum. ama içten içe bir sıkıntısı olduğunu sezinleyip köküne baktım. tesbih böcekleri yemeye başlamış!!! o haliyle kalan tüm kökünü saçak şeklinde bıraktım.eski toprağı çöpe attım. böcek kaynıyordu. kökleri bahçe kırmızı toprağı ve marketten aldığım torfu birleştirdiğim bir karışıma geri gödüm. o heybetli çiçek kendini bu durumdan kurtarır mı? ne az ne de çok sulamaya çalışıyorum. yapraklarına kireçsiz içme suyu spreyliyorum. ilk gün toprağın üzerinde gübre serpip öyle suladım. yaklaşık yirmi gün oldu. ne ileri ne de geriye gider gibi bir hali var. acaba yaprak gübresi alıp spreylesem mi bilemiyorum. kendini kurtarırsa tesbih böcekleri yeniden gelebilir diye kök ilaçlaması düşünüyorum. öncelikle onu kurtarmaya yönelik tavsiyelerini benimle paylaşan olursa çok sevinirim. |
Benim mum çiçeği çeliklerimden tek yaprak bırakarak diktiğim yeni yaprak verdi ve bu yaprak hızla büyüyor. Diğer çelik ise iki yapraklıydı ve henüz hiç hareket yok.
|
Bence hiçbirşey olmaz, böcekten arındığından emin olun, ne yaparsanız yapın aşırıya kaçmayın. Toprağı hafif nemli olsun. ( Yani bol sulamayın, haftada bir su verin toprağa ) Yapraklarına da arada fıs fıs'la sprey yapın. Umarım kendisini çabuk toparlar. ;)
|
ilkin cevabınız için teşekkürler.
ben de hiç bir uygulamada aşırıya kaçmamaya çalışıyorum. Ama o kadar büyük ve güzel ki kuruyacak diye çok endişe ediyorum ne yapayım:-) üç dört hafta içerisinde düzelme belirtileri gösterirse toprağın içerisinde kalmış olan böcekleri nasıl ilaçlayacağım şu an bilemiyorum ama öğrenip uygulamayı planlıyorum. |
Sayın vertigo asla beni yanlış anlamayın ama isterseniz bir kaç çelik alıp onlarıda yetiştirin.Allah korusun bir şey olursa elinizde hazır bulunmuş olur.birde resim eklerseniz bu muhteşem çiçeği görmüş oluruz;)
|
1 Eklenti(ler)
pencereye dolanmış olan güzellikten bahsediyorum.
elimde çoğaltmak için çelik var. büyümekte olan küçük bir saksım da var ama kaç yıldır büyüttüğüm bu çiçeğimin kurtulmasını umut ediyorum. ona bakmaya doyamıyordum. ben hala toparlayacağını umut ediyorum. sihirli formülleri olan tecrübeli arkadaşların önerilerine hala açığım:) |
benim miniklerin yaprak saplarının birleştiği yerin üst tarafında ve altında çıkıntılar oluştu bu neyin habercisidir sormak istedim;)
|
Sanırım daha iyi tutunmalarını sağlayan çıkıntılar bunlar bende de bol miktarda mevcut.
|
Sn. Vertigo, mum çiçeğiniz çok güzel, umarım böceklerden temizlenip sağlığına kavuşur da, siz de çiçeklerini görürüsünüz.
Sevgili Eylems, seninkiler de çok iyi görünüyor. Bu mum çiçeğini ben de anlayamadım . İlgi alakayı sevmeyen bir çiçek sanırım. Yumurta suyuna başladım ben de. Geçen sene topu topu 3-4 yaprak atmıştı. Bu sene bakalım ne yapacak. Henüz bir hareket yok. |
Hakikaten mum çiçeğiyle fazla ilgilenince az yapraklanıyor çok nadiren ilgilendiğin de ise coşuyor. Galiba habire ilgilenmekle bitkilere zarar veriyoruz galiba.
|
5 Eklenti(ler)
Mum çiçeği gerçekten çok sağlam yapıda yaratılmış bir çiçek. O kadar (beceriksizliğim yüzünden) hırpalanmasına rağmen hâlâ şükür ki hayatta. Fazla sulamamdan ötürü kaç kere ölümden döndü. Geçen ay yine aynı hatayı yaptım. Yine iyileştirildi. İnşaallah bir daha tekrarlanmaz. sonbaharda ve şimdiki halinin resimlerini koyuyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Resimler sığmadı burdan devam ediyorum. Sanırım bu çiçek 5-6 yıldır bizde. Ve bir kere ve sadece bir tane çiçek açtırıldı. Ve çok küçük bir salkımdı. Az demiyorum. Çünkü gerçekten hırpalandı elimde (istemeden). Onun resimlerinide koyuyorum.
|
Mum çiçeğinizi sardığınız tel çok ilginç ve güzel. İlk defa bu şekilde sarılıcı bir tel görüyorum...
|
Şemsiye iskeleti gibi, yanılıyormuyum.
|
: ) Yanılmıyorsunuz. Şemsiye iskeleti. Ama göründüğü gibi değil. Yani çok sallanıyor. Sabit durabilmesinde yardımcı olması için mobilyaya bağladık.
|
arkadaşlar benimkiler minik minik uzantılar vermeye başladı **** çalışıyor.Ne gibi bir tasarım ypsam sardırmak için diye düşünürken size sorayım dedim.siz neler önerirdiniz.
birde böyle çeşitli sardıran arkadaşlardan fotoğraflarını eklemelerini istiyorum:p |
Ben kendi haline bırakmayı seviyorum en fazla bir ip askıya sardırıp gidebildiği yere kadar özgürce bırakmak.Bu şekli izmit derincede ikamet eden dayımın hanımı yapmıştı çok hoş olmuştu çiçeğin boyu nerden
baksanız dört metre vardı üstünde en az on salkım çiçek vardı. Birde çiçeğin rengi krem beyazdı benim mum çiçeğim pembe.. |
Bu forumlardan birinde mum çiçeğinin aslında bir kaktüs cinsi olduğunu okumuştum şimdi orayı bulamıyorum.Belkide doğrudur suyu fazla sevmediğine göre mum çiçeklerinede kaktüs gibi davransak belki bize cevap verecektir biz kökünü sulamaya uğraşırken o yaprakları sayesinde hayatını sürdürüyor aynı kaktüsler gibi.
|
Bana da nedense mum çiçeği yaprakları dolayısıyla yıllardır bir sukkulent türü gibi gelmiştir...
|
Her kaktüs bir sukkulenttir zaten ama her sukkulent, kaktüs değildir. Ayrıca hoya türleri de sukkulent ailesine girmektedir...
|
2 Eklenti(ler)
bu bitki hoya carnosa mıdır, ancak çiçeği koyu kırmızı bordo gibi, minik huniye benzer şekilde...benim ki artık çiçek açmıyor sadece yaprak kaldı. ve yeni filiz de çıkarmıyor. saksısını değiştirdim topragını yeniledim nafile...ne yapmam lazım sizce?
|
Çiçeğiniz hoya carnosa değil dilekağaci. Carnosa ile en çok karıştırılan bitki bu.
Aeschynanthus radicans |
merhaba,
bugün bir yerde gördüğüm hoyanın bir yaprağını kopardım. toprağa dikip köklenmesini bekliyorum. acaba yanlış mı yaptım? yapraktan olmaz mı? :-( |
Neden olmasın benimde 3 adet dal olarak 2 adet te yaprak olarak var yaprakları köklendirdim ancak yapraklar çok geç filizleniyor **** hiç çıkmıyor olduğunu akudum gibi
|
ooo süper.
peki sizin yapraklar ne kadar zamanda köklendi? az önce toprağa diktim ben yaprakları. sapı ve yaprağın 1/3ünü toprağın içine dikine koydum yani. çok çok az da su püskürttüm üstüne. çok güneş alması gerekiyor mu? tahminen ne kadar sürer filizlenme işi? |
Arkadaşlar mum çiçeğimin ana gövde ile yaprağı arasında bordo gibi koyu renk bir yuvarlak var, daha önce gövdede çıkan ve geliştiğini gösteren beyaz çıkıntılardan farklı bir oluşum... Bu bordo yuvarlak çiçek midir yaprak mı?
|
Nejla K bence o oluşum çiçekmiş gibi geliyor bana. Resimleri olsa daha iyi bakardık. Arkadaşlar maalesef mum çiçeği yapraktan üretilen bir familya değil. Yaprak köklenir ama kök olduğu gibi kalır.
|
Alıntı:
Sanırım o bordo yuvarlaklardan yaprak verecek, benim mum çeliğimde yapraklarını aynı şekilde verdi. |
benmde köklenen çelikte geçen yılki çiçek açtığı yerden çok farklı birşey çıkıyor.bakalım ne çıkacak çok merak ediyorum.eğer çiçekse çok şaşırırım çünki ne yaprak verdi ne filiz verdi hepsinden önce çiçek açarsa o demek ki benim ne istediğimi anlamış.
|
Yahu arkadaşlar birkaç gündür tiyatro çalışmalarımızı Bayburt kült. merkezinde yapıyoruz. Üçüncü kattan aşağıya doğru sarkan 10-15 saksı hoya var ve tamamına yakını pamuklanmış(tabii etraflarındaki diğer çiçeklerde aynı) acıdım doğrusu. Birkaç tane çelik alıp hastalıktan kurtarmayı deneyeceğim. Bakalım izin vercekler mi. Olmazsa aşırmayı deneyeceğim. Hiç olmazsa olmayan arkadaşlarımızı hoya sahibi yaparım. :)
|
Çok teşekkür ederim sayın fatihbrk ben de hemen başlıyorum haşlanmış yumurta suyu ile sulamaya.
merhaba arkadaşlar, mum çiçeğinin en sevdiği besin sulandırılmış süt bilginiz olsun |
Sulandırılmış süt mü :)) Yakında insan gibi beslemeye başlayacağız bu çiçeği, anlaşıldı sayın selim :D
|
Uzun zamandır yazamıyorum buraya mum çiçeğimle de ilgilenmiyorum ya gerçi :( neyse bunlara rağmen güzel haberlerim var. ayırdığım ve bir türlü caner arkadaşıma yollayamadığım çelik yeni yaprak verdi iki tane. Büyük mum çiçeğim de devamlı yeni yapraklar veriyor. Bahar yakınımızda artık buralardayım yine çoğaltma işlemlerine devam edeceğim.
|
Sayın Selim 50, su ve süt oranları nasıl yarı yarıya mı?
|
Süt verilir mi arkadaşlar? Kokuşma yapmaz mı bir süre sonra?
Süt, pekmez, sirke. Uzun vadede çiçeğe zarar verecek olan maddeler bunlar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025