agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

hoyadag 30-07-2007 00:03

Galiba Şöyle Oluyor:)

Yaklaşık iki aydır içerisinde hoya geçen siteleri tarıyorum, fotoğrafları inceliyorum, ancak bahsettiğiniz gibi çok büyük carnosa hiç görmedim. Hepsi bu şekilde nispeten küçük saksılardaydı ve pek fazla büyük bitkiler değildi. Yalnızca bazı yaprakları çok büyük (yaklaşık 15cm) olan türleri istisna tutabiliriz. Ancak bu sitede gerçekten büyük saksılarda, mini bir ağaç kadar büyümüş hoyalar gördüm. Ama çiçeklenmelerine pek faydaları olmuyor bu büyüme anladığım kadarıyla. Sayın Cezzarın iki üç mesaj önce yazdığı gibi küçük saksılardaki hoyalar daha çabuk çiçekleniyor.

Benim anladığım (Biryerlerde okumuştum ama şimdi nerede olduğunu hatırlayamıyorum) hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.

Belki bu konudan anlayanlara komik gelebilir ama ben düz mantıkla olayı şöyle çözdüm: Sonuç olarak bu bir sarmaşık bitkisi ve sarmaşıklar temelde toprağı çok az olan, yerlerde ve ağaçlara sarılarak ve ondan beslenerek gelişirler. Yetişkin bir hoyanın gövdesi boyunca kökcüğe benzeyen uzamaya çalışan yapılar oluşuyor. Belkide sarılacak bir ağaç arıyordur.:rolleyes:

Bir de yarı gölgeli direk olmayan günışığını ele alalım. Doğal ortamında, tropikal bir bölgede sıcak bir ortamda bir ağaç altındaki hoyayı düşünelim. Ağacın sık yaprakları arasından alaca bir günışığı alacaktır. Nemli havadan dolayı yapraklar çoğu zaman ıslak kalacaktır, bu da sprey meselesini açıklar.

Yani, Sanırım:rolleyes:

Penelophe 30-07-2007 00:08

Mantıklı. Aslında sadece hoya için değil bütün sarılıcılar için geçerli.
Mesela bende patoslar var ve gövdelerinden küçük tırnaklar çıkıyor.
Sarılma **** o tırnakları bir yerlere gömme ihtiyacından sanırım.

lerdemir 30-07-2007 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 136014)
...o tırnakları bir yerlere gömme ihtiyacından sanırım.

Bu da ne vahşi bir ifade oldu böyle :D

nevsune 30-07-2007 09:46

Mum çiçeğinin küçük saksıda yetişmesi, tam düşündüğüm ve uygulamak istediğim bu projeye denk geldi. Aşağıdaki başlıkta, 69. mesaja yazmıştım.

Fotoğrafları küçültemediğim için yükleyemedim. O fotolardakini hoyalara uygularsak, Christina'nınkilerden daha güzel görüntüler çıkar gibime geliyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=4494&page=3

Oğuzhan 30-07-2007 10:50

Hoyadag ******* mantıklı....:)
Genelde internetteki resimlerde sakıslar hep küçük.Uygun ortamı hazırlamak gerekiyor.
Benim ki küçük saksıda ve güneş gören buzlu camlı camekanlı balkonda duruyor.Uzantıları uzamaya başladı.Yerini sevdi sanırım.Bakalım açtırabilcez mi?

lerdemir 30-07-2007 10:54

O projeyi uygularken, sarılıcıyı ışık kaynağına çok da yaklaştırıp zavallı mum çiçeği yapraklarını aşırı ısı kaynağına yakınlıktan dolayı yakmamaya dikkat etmeli...

nevsune 30-07-2007 11:03

Ben onu sadece bir süs eşyası olarak düşünmüştüm. Abajur, süs eşyasının bir materyali olacak. Makrome gibi düşünün ama çok daha güzeli.

Yoksa hiç bir bitkiye o eziyeti reva göremem.:(

İlkin 30-07-2007 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 135945)
Sayın Elfogi, hiç sulamadım ki, sadece toprağa diktiğimde cansuyu verdim o kadar. Bu tür sararmayı suda beklerken suyun altında kalan yapraklarda görmüştüm, onları da zaten dikimden önce kopardım.

Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor. ;)

Umarım Hoyanızı kurtarıp büyütebilirsiniz...

serder 30-07-2007 14:59

Aşırı yoğunluğumdan siteye gereken zamanı ayıramıyorum. İşim genelde masa başı olsada bu dönemde dışarıda daha çok işim oluyor.
Neyse ben kızdırma ve çatlatma operasyonu yapıp biraz anımsatmada bulunayım.

Sn. Penelophe kızmaz umarım :)

Bu mum çiçeği gerçektende yerini, saksısını seçen bir çiçek. Bende, annemde ve kayın validemde bu çiçek mevcut. İşin ilginç yanı çelik alınan çiçek kayın validemde ve bizim çiçeğin yarısı boyunda. Bizim mum çiçeğimizden 45/60 gün sonra çiçekleniyor (Ankara). (biz istanbuldayız) Bizim mum çiçeğimiz aynı anda 7-13 çiçek açmış durumda aylarca (kıskanabilirsiniz :)) duruyor. Kayınvalidemdeki ancak 2 ay kadar açıyor ve en yüksek sayı 5 çiçek oluyor. Annemdeki ise daha bu sene çiçeklendi. 3 senedir çiçek açmasını bekliyordu.
Mum çiçeği özelliği sanırım akşam (genelde 22:00 - 23:00) saatlerinde kokmaya başlıyor. İki **** üç gün evde olmadığımız dönemelerde mükemmel bir koku ile bizi karşılıyor. Sanırım mum çiçeğinide özel kılan Mükemmel görüntüsünün yanı sıra muhteşem kokusu.
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. (eşim küstüreceğimden korkuyor ben de eşimden :) )
uzun zamandır resimlerini çekip koymadım. önümüzdeki günlerde biraz resim eklerim.....

İlkin 30-07-2007 15:11

Bu yazıyı okuyan herkes tek tek birazdan çatlayacak... ;)

Maşallah. Umarım hepimizin türlü türlü Hoyalari da bu mutluluğu bize yaşatır.

hoyadag 30-07-2007 16:04

Evet evet, emin olun tüm forumu çatlatmayı başardınız. Tebrikler.;)

Penelophe 30-07-2007 16:51

:mad:

Ophrys 30-07-2007 16:57

Üst yaprak sınırından kesmeni ve oksijenli su ilave edilmiş suda tekrar köklendirme işlemine başlamanı öneririm. Topraktaki diğer parçayı topraktan çıkarıp yeni bir torf içinde gölgelik ve çok sıcak olmayan bir ortamda daha az sulayarak beklemeni tavsiye ederim.
Tabi bu bilgiler sadece okuduklarımdan,deneyimlerimden ve araştırdıklarımdan ibarettir. Saygılar

hoyadag 30-07-2007 17:41

Ada çok teşekkür ederim. Elimden geleni yapacağım.

serder 30-07-2007 21:16

Birde resim eklesem daha iyi olur gibi :)
hemen çekip ekleyeceğim. az bekleyin....

serder 30-07-2007 21:27

Bir resim...

Mum Çiçeği. Balları akıyor....
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumkucuk.jpg
Resim büyük olduğundan küçülterek yükledim. Detaylı ama büyük halde görmek isterseniz orjinal halini zipledim BURADAN indirebilirsiniz.

İyi akşamlar......

memet 30-07-2007 21:42

Zırh gibi giyinmiş olduğuna bakarsak, oğlan artık yürüyordur.

Oğuzhan 31-07-2007 09:00

Muhteşem maşallah..:)Bal toplamaya gelsek..:))
Anladım fazla üstüne düşmemek lazım.Benim ki daha çok ufak açmasına çok var.

lerdemir 31-07-2007 09:13

Maaşallah, çok beğendim.

Özellikle de tam boy dosyadaki damlacık detayları epeyi bir iştahlandırdı...

Büyük Usta'nın sözlerinden uyarlayarak; "Olmaz ki; böyle de çiçek açılmaz ki..."

hoyadag 31-07-2007 11:29

Sonuç

Sevgili Sereder'in fotoğrafından çıkan ilginç sonuç:

Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

:mad: Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

:mad: Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

:mad: Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

:mad: Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

:mad: Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

:mad: Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

:mad: Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

;) Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Ne dersiniz Acıların Çiçeği olmasın sakın bu:p

papatyam 31-07-2007 12:06

Elfogi, kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

hoyadag 31-07-2007 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papatyam (Mesaj 136488)
Elfogi, kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

İşte, teorimi doğrulayan bir örnek daha. Tebrikler papatyam, ilgisizliğe devam.;)

_

papatyam 31-07-2007 12:24

Evet Devam Hoyadag :)

caploonba 31-07-2007 17:52

5 Eklenti(ler)
Tatile gittiğim dedemlerin köyünden dedemin mum çiçeğinin fotoğraflarını getirdim.

Ama fotoğraf çekmeyi beceremedim gibi.

Sebahattin Sargın 31-07-2007 17:57

Sevgili caploonba gerçekten çok güzelmiş, maşşallah diyelim. İnsan bir iki tane çelik alırdı yahu ;)

caploonba 31-07-2007 18:06

Aldım ama ananeme verdim.

Penelophe 31-07-2007 20:58

:eek: :eek:
Caploonba, maşallah maşallah, ben 10 tane çiçek sayabildim.
Bir kez daha gördüğümüz üzere saksı küçük, sadece ışık alıyor yani güneş yok.
Caploonba bakım şartları konusunda bizi bilgilendirir misin?

serder 31-07-2007 21:05

:D
Ben epey güldüm. Allahda seni güldürsün :)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 136469)
Sevgili Sereder'in fotoğrafından çıkan ilginç sonuç:

Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

:mad: Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

:mad: Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

:mad: Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

:mad: Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

:mad: Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

:mad: Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

:mad: Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

;) Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Ne dersiniz Acıların Çiçeği olmasın sakın bu:p

serder 31-07-2007 21:07

Evet

Evet Memet 3 hafta önce yürümeye başladı. Yarın Bir yaşını dolduyor.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 136323)
Zırh gibi giyinmiş olduğuna bakarsak, oğlan artık yürüyordur.

Nede çobuk geçti zaman.......

serder 31-07-2007 21:28

Bu arada şunada değinmek istiyorum. Yine bu siteden edindiğim bilgilere dayanarak tabi. Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek.

Benim için ilğinç olduğu kadarda tabiatı anlamadığımın önemli bir kanıtı olmuştu. Ben tam tersi olduğunu düşünmüştüm hep.....

hoyadag 01-08-2007 01:16

Bir hoya doğal ortamında nasıl olurmuş görmek isteyenler.

Lütfen Buraya buyurun.

Yazıda adı geçen siteye de uğramanızı tavsiye ederim. Hoya bulamayacak olsanız da harika fotoğraflar var. Özellikle makro fotoğrafları kesinlikle görmelisiniz. Bayılacaksınız.

hoyadag 01-08-2007 01:31

Arkadaşlar, bu İngilizler hakikaten ilginç adamlar.

Newcastle'da eğer arka bahçenizde bir hoya carnosa büyütüyorsanız dikkatli olun, çünkü bu bitki yasaklı. Buranın doğal bitki örtüsüne zararlı imiş. İstila tehlikesinden bile sözediyor. Şimdi sıkı durun: Bu rezil istiladan korunma için şiddetle önerdikleri çözüm ya bitkinin evden uzaklaştırılması **** çiçekleri keserek olası tohum yayılmasının önüne geçilmesi. İnanmadınız değil mi? Öyleyse Buraya buyurun.

Allah akıl, fikir versin.

Penelophe 01-08-2007 01:35

Hoyadag, http://www.asianflora.com'da hoya resimlerini bulamadım?

hoyadag 01-08-2007 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 136722)
Hoya bulamayacak olsanız da harika fotoğraflar var. Özellikle makro fotoğrafları kesinlikle görmelisiniz. Bayılacaksınız.

Sevgili Penelophe, hoya fotoğrafı bulamayacağınızı belirtmiştim. Zaten bay Cedric'e hazırladığı site için teşekkür, hoya fotoğrafı olmadığı için de teessüf içeren bir mail de attım. Belki zaman içinde hoya fotoğrafları koyar.

Benim görmenizi istediğim fotoğraf, linke tıkladığınızda ilk açılan yazı sayfasına arka plan olarak konmuş. Pek net olmasa da harika görünüyor, ağacın üstünden salkım saçak hoya linearis sallanıyor ve yüzlerce çiçek.

İlkin 01-08-2007 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serder (Mesaj 136319)
Mum Çiçeği. Balları akıyor....
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/mumkucuk.jpg
Resim büyük olduğundan küçülterek yükledim. Detaylı ama büyük halde görmek isterseniz orjinal halini zipledim BURADAN indirebilirsiniz.

İyi akşamlar......

Vay canına harika bir resim. Maşallah...

Ben de okuduklarımdan anladığım kadarı ile günde 10 kere Hoyamın dibine gidip de yeni yaprak çıkartıyor mu? Acaba hava iyi mi onun için? Işık yeterli mi? Su versem mi acaba, çok mu susuz kaldı. Bu yaprak nasıl, durumu ne vaziyette demeyeceğim artık anlaşılan. Ama hiçbir kımıltı yok ki :(

Neyse sabretmek gerek sanırım...

cezzar 01-08-2007 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 136732)
Arkadaşlar, bu İngilizler hakikaten ilginç adamlar.

Newcastle'da eğer arka bahçenizde bir hoya carnosa büyütüyorsanız dikkatli olun, çünkü bu bitki yasaklı. Buranın doğal bitki örtüsüne zararlı imiş. İstila tehlikesinden bile sözediyor. Şimdi sıkı durun: Bu rezil istiladan korunma için şiddetle önerdikleri çözüm ya bitkinin evden uzaklaştırılması **** çiçekleri keserek olası tohum yayılmasının önüne geçilmesi. İnanmadınız değil mi? Öyleyse Buraya buyurun.

Allah akıl, fikir versin.

Sevgili hoyadag, küçük bir düzeltme; bu newcastle ingiltere'deki değil Avusturalya'daki. Gerçekten inanılmaz bir detay bulmuşun :D Eee, işte gelişmiş ülkelerde böyle tüm sorunları çözmüş oluyolar, canları sıkılıyor, ve napsak netsek diye düşünüp böyle şeyler buluyorlar sanırsam :D :D

Selamlar..

cezzar 01-08-2007 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hoyadag (Mesaj 136722)
Bir hoya doğal ortamında nasıl olurmuş görmek isteyenler.

Lütfen Buraya buyurun.

Hafize Hanım; sizindi di mi o sivri yapraklı hoya yanlış hatırlamıyorsam? Bu hoya linearis'in yaprakları ona ne kadar da benziyor. Beyaz çiçek açıyormuş, sizinki herhalde hoya linearis olmalı..

Selamlar..

hoyadag 01-08-2007 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 136813)
Vay canına harika bir resim. Maşallah...

Ben de okuduklarımdan anladığım kadarı ile günde 10 kere Hoyamın dibine gidip de yeni yaprak çıkartıyor mu? Acaba hava iyi mi onun için? Işık yeterli mi? Su versem mi acaba, çok mu susuz kaldı. Bu yaprak nasıl, durumu ne vaziyette demeyeceğim artık anlaşılan. Ama hiçbir kımıltı yok ki :(

Neyse sabretmek gerek sanırım...

Yok, yok İlkin Hanım, siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.;)

(Müracaat 1650 no'lu mesaj)

cezzar 01-08-2007 12:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papatyam (Mesaj 136488)
en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı :) ;)

Papatyam, sormadan duramıycam; benim verdiğim ne alemde? Artan bir çelik vardı, onu da kendime dikmiştim, üç yaprak verdi şimdilik..
Anneleri de iki çiçek açtıydı, şimdi iki tane daha açmış. Kaliteli çekmiyor fotoğraf makinem, resimlerini çekip gösteremiyorum :)
serder ve adabayrakoglu; sizin fotoğraf makinesi markaları ne? Bu hoya resimlerini gördükçe, makinemi yenilemeye iyice karar verdim..

Selamlar..

papatyam 01-08-2007 12:30

Cezzar :) unutmazsam yarın fotoğraf eklerim :)) şimdilik iyi , yeni sürgünleri var biraz da boyu uzadı ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025