![]() |
http://i.hizliresim.com/P5m4oO.jpg http://i.hizliresim.com/22Bm8E.jpg
Terasım şuan naylon ile kapalı ve oldukça dağınık olduğu için daha sonra düzenli ve aydınlık bir günde resim paylaşayım diye düşünmüştüm ama sizi kırmamak için az evvel çektim sayın edelvays58.Ortam biraz karanlık ve dağınık mazur görün |
Mum çiçeğinin üstüne her gün su püskürterek dallardaki kök gözlerini uyandırıp dallarda sarkan kök oluşturmamaya çalışın. Bitki gücünü kök oluşturmaya verir gelişmesi yavaşlar. Bitkinin etrafına havaya fısfıslayıp bulunduğu havanın nemlenmesini sağlayın. Saksının üstüne veya yanına kötü görünmeyecek su dolu bardak, plastik kap koyarak buharlaşma ile nemli hava sağlayabilirsiniz. Musluk suyu yapraklarda buharlaşınca kireç tabakası oluşturup yaprakları matlaştırır. Adana'da hava sıcak nemli olduğundan yaz kış balkonda kalıyor. Sadece yapraklar tozlanıp kirlenince su fısfıslıyorum. Saksı üstünde bitkiyi silindir şeklinde bir yapıda büyütmeyin. Gelen ışık öndeki yapraklara vurur arkadakiler ışığı alamaz. Saksının içine veya yanına uzun iki çubuk dikip aralarına ince tahta çıtalar çakıp, ipler çekin ızgara şeklinde yapı oluşturun. Bütün yapraklar ışığı verimli alır. Yeriniz uygunsa tellerle çardak yapısı oluşturabilirsiniz. Hava ısınınca mümkünse balkon, cam balkon varsa dışarıda güneş görmesini sağlayın.
|
1 Eklenti(ler)
Çiçeği duvara bu şekilde ızgara yapısında yerleştirdim. Sabah güneşi alıyor.
|
Sn cliper, beni kırmayıp fotoğraf eklediğiniz için teşekkür ederiz. Gerçekten çok mutlu görünüyor mum çiçekleriniz. Ellerinize sağlık.
|
Mum çiçeğinin en sevdiği şey sıcak yaz akşamlarında yapraklarına fısfıs yapılmasıdır bence.Kök tomurcuğu filizlerin duvara yakınlaşmasından oluşur kanımca
Özellikle yaprakların tozdan v.s den matlaşmasından yakınıyorsanız.Yaprakları bir ufak fırça kullanarak maden suyu ile silerseniz ne kadar parlaklaştığını göreceksiniz. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
arkadaşlar rica etsem mum çiçeği hakkında neden uğursuz olduğunu bilen varsa uğursuz olmasının nedenleri neledir acil cevap verrsenz çok teşekkür ederim :)
|
Sn edebiyatçı, siz böyle bir şeye inanıyor musunuz? Bir sürü insan evlerinde büyütüyor,çiçek açtırıyor ve bol bol o güzel kokusunu alıyor. Benim evimde çok sayıda var,hiç uğursuzluğunu görmedim,tam tersi beni çok mutlu ediyorlar.
Bu bir hurafedir bana göre. Siz de bir tane edinin ve görün bakalım uğursuz mu değil mii:-))) |
Mum çiçeğinin uğursuzluğuna inanmış olsam. Bu kadar önemsemezdim doğrusu Hoyaları.
Aksine terapi benim için. Başımıza olumlu ve olumsuzlular gelebilir. Aklıma bile getirmem doğrusu iyi ki varlar onlar. Ne bileyim, suçlu aramak gibi bir şey Mum çiçeklerinin ne kabahati var..! |
Sevgili Yeşillim,
sizinle tamamen aynı fikirdeyim. |
Alıntı:
Sulamaları muz enzimi ile yapıyorum demişsiniz.. Muz enzimi ile ne demek acaba açıklayabilir misiniz lütfen... |
Mum çiçeğine ne zaman ve hangi besini vermek gerekir?8 yıllık bir bitkim var, henüz açmadı.Artık o güzel çiçekleri ben de görmek istiyorum.Teşekkürler.
|
Sayın dudu2011 muz enzimim şu: 5 ltlik pet şişe içine 10 adet muz kabuğunu mümkünse ufak parçalara bölerek doldurun.2-3 dilim ekmek,1çay bardağı pekmez,1 çay kaşığı kuru maya ekleyin.Şişeyi su ile doldurun.Kapağını kapatıp 2-3 yerinden ince çivi ile delin.Suyu tepeleme doldurmayın zira ilk günlerde hızlı permantasyon ile gaz çıkışı fazla olacağı için suyu taşırır.Şişenin yukarıda incelmeye başladığı yere kadar yeterli.Gaz çıkışı azaldığı zaman tamamlayabilirsiniz.Bu enzime narenciye hariç havuç kabuğu v.s gibi artıklarda ekleyebilirsiniz.25 gün civarında üzeri hafif beyaz küflü turşu kıvamına gelecektir.Bu enzimden 5 lt lik suya 1 su bardağı kadar koyarak çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.Kesinlikle çiçek açan neyiniz varsa çoşturacaktır.Ben peşpeşe yenisini hazırlıyarak devamlı bununla sulama yapıyorum. Bol çiçekler.
|
benim de 13 yaşında falan mum çiçeğim var.yıllarca bıkıp usanmadan açtı.2yılönce eşim işyerine götürdü ve hiç açmıyor pamulçuk gibi bişeyler var heryerinde ne yapabilirim
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Mum çiçeği çabuk köklenir. Dalı kesip çelik köklendirdiğinizde köklenme oranı ortam sıcak nemli ise yükselir. %100 köklenme gövdeden kesmeden Dalında Köklendirme yöntemidir. Çok Basittir. Kök noktaları olan yaprak altı dala yoksa yaprağa yakın yere bir plastik bardağı bir tarafını altına kadar kesin. Dala yerleştir kutu bandıyla sabitle toprak koy sula. Bir daldaki her yaprağın altına çok sayıda yapabilirsiniz. Bu aylarda 1 ayda köklenir. Sonra altında kesin.
|
2 Eklenti(ler)
Köklenmiş durumları bu şekilde. Birden fazla yaprağın altında kök oluşturup çok sayıda köklü fideleriniz olur.
|
1 Eklenti(ler)
Sali gunu white garden diye bir cicekcide mum cicegi buldum dayanamadim aldim. Buyuk ihtimalle hoya carnosa cicekleri de beyazmis. Saticinin dedigine gore. Bahceye digerlerinin yanina aldim bugun.
|
3 Eklenti(ler)
Bu kış cam balkonda baktığım ve sayın esmaesma'nın mum çiçeği gibi yukarı uzatmak yerine halka şeklinde doladığım mum çiçeğim, Ankara'ya ilk kar yağdığı gün ben eve gelene kadar soğuktan dondu.Sağlam gördüğüm iki dalını beraberce bi saksıya köklendirme yapmadan diktim. Sağında solunda tek tük kalan dört yaprağı da aynı şekilde diktim. 1 ayı geçti. Büyük çeliklerden birinde yeni bir filiz oluşumu başladı fakat diğerlerinde henüz bir hareketlenme yok. Toprağı kurumadan sulamıyorum. Yine cam balkona aldım. Yazın öğleden sonra 2-3 gibi 2-2,5 saat güneş alıyor.Yapı marketten torf, perlit ve toprak diyerek üç paket verdiler karıştırıp çiçeklerinizi dikin dediler ben de öyle yaptım. Başka da bişey yapmıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
Eklenti 555195 Eklenti 555196 Eklenti 555197 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Güzel bir hoya topluluğu. Alıntıdır.
|
Teşekkür ederim sayın esmaesma.
|
Alıntı:
|
Sayın çiçeksever evet dördüde tek yaprak. Ben de tutacağını ümit etmedim, denemek maksadı ile diktim ancak çürümeyince beklemeye karar verdim. Kısmet bakalım. Eğer tutarsa buradan onları da paylaşırım. Teşekkür ederim.
|
Sn EAkpınar,yapı marketten aldığınız torf hoyalar için uygun bir malzeme değil. Çok fazla su tutuyor,kuruduğunda da sertleştiği için köklerin gelişmesini olumsuz etkiliyor. İlk hoyamın sorunu buydu ve gelişememişti. Bence daha hava alacağı bir toprak karışımına alırsanız büyümeleri hızlanacaktır. Orkide toprağı,çam kabukları,lav taşı ve perlit gayet uygun malzemeler.
|
Fide yeni sürgün yaprak vermiş tutmuş. Yaprak çelikleri sıcak nemli ortam sağlanırsa tutar. Kök gelişimi yaptıktan sonra sürgün vereceği gövde oluşturur. Bu süre en az 2 yıl. Toprağı dere kumu ile yumuşatabilirsin. Ayrıca evde maydanoz, ıspanak marul gibi yeşil sebzeleri saksıya koy üstüne toprak dök nemli tut. Doğrudan Çiçeğin saksı dibine 2-3 parmak kalınlığında koyabilirsin. 6 ay 1 yıl içinde pamuk gibi yumuşak toprağın olur. Toprağa bu sebzelerden azot demir gibi maddeler karışır. Azot fosfor potasyum kadar kalsiyum magnezyum, demir, bor gibi maddelerde önemli. Vereceğiniz sıvı gübrelerde böyle ek maddeler olmasına dikkat edin. Musluk suyunda kalsiyum olsa da kalsiyum karbonat kaynağı mermer parçası dolomit taşı parçasını köklerin alt toprağına koyarsanız kökler bu kalsiyumu mermer ve taşı eritip alacaktır. Suyunuz kireçsizse (kalsiyumsuz) Yumurta kabuğunda aynı madde var fakat denemedim dövüp tozunu çay kaşığı ucuyla koyun fazla değil. Çok az kulanın denemedim. Suladıktan sonra aşırı suyun akması çamur olmamasına özen gösterin. Kök çürüklüğü en çok etkilendikleri hastalık. Toprağı tahta çubuk gibi aletle üsten köklere zarar vermeyecek şekilde çapala havalansın alttaki nem üste çıksın.
|
Sayın edelvays58 dediğim gibi torfun içine bolca perlit te karıştırdım. Sayın Erdem01 in dediği gibi de bilmedende olsa arada bir toprağı karıştırıp havalandırıyordum da. Musluk suyunuda en azından birgün önceden dinlendiriyorum ki kloru uçsun. Fakat maydanoz, ıspanak, marul gibi sebzelerin de toprağa gömülebileceğini bilmiyordum. Toprağın üzerinden biraz alıp bi miktar maydanoz gömsem ve üzerine tekrar toprak kapatsam olur sanırım değil mi?
|
Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??
|
Alıntı:
Yağmur suyu bulamadığım zaman ,ben de şebeke suyunu dinlendirip kullanmak zorunda kalıyorum,ama yağmur suyu en ideali. Toprağı üstten havalandırmak mutlaka yararlıdır ama yüzeye çıkan ince köklere zarar verebilirsiniz. Onun yerine toprağa karıştıracağınız taşlar(ben lav taşı bulabiliyorum) da havalandırmayı sağlayacaktır. Ayrıca saksının dibine koyacağınız 1-2 avuç taş da alttan havalandırmayı sağlayacaktır. Yapımarket torfu konusunda iyimser değilim. Çok güvendiğiniz bir marka olabilir belki. |
[QUOTE=EAkpınar;1382508]Bu sitede değişik türlerde mum çiçekleri olduğunu ve herbirinin bakım isteğinin de farklı olduğunu gördüm. Tabi bu konuda ne kadar cahil olduğumu da bir kez daha görmüş oldum. Rica etsem benim mum çiçeğimin türü, adı nedir söyler misiniz??[/QUOTE
Tabii ki tahmin etmeye çalışırız ama kesin olmayabilir bazı türler için. Ancak çiçek açtıktan sonra kesinleşebilir. Siz yine de yakın çekim fotoğraf paylaşın,tahmin etmeye çalışalım. |
Bu çiçeği arıyorum ama bir türlü yaşadığım şehirde bulamadım sakaryada temin edebileceğim yeri bilen varmı?
|
Arifiye ve Sapancadaki çiçek seralarında bulabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
Mum çiçeğimi açık balkonda yetiştirmek istiyorum, sizce açık balkonda sorun yaşarmıyız?
|
''Balkona bağlı ''diyerek klasik bir cevap vereceğim :) Balkonun hangi saatlerde güneş aldığına vb bağlı...
Sabah veya akşam güneşini alması yeterli :) Öğlen güneşi yakabilir... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Perde arkasından alınan ışık en doğrusu :) |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu arada benim de bir sorum olcaktı :)
Ektiğim Hoya Pubicalyx Royal Hawaiin Purple ve Hoya cv Joy köklendiler onları işaretlediğim yerden keserek birer tane daha çelik alabilir miyim sizce ? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025