agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

Jezebel 05-12-2011 12:21

1 Eklenti(ler)
Sevgili missmenas Hoya callystophilla İzmirde olacak galiba.
Onu çok arzu etmiştim, teşekkürler;)

Eklenti 258302

.

missmenas 06-12-2011 06:36

Sevgili Jezebel,
Hoya callistophylla, Antalya'da olduğuna göre İzmir'de de sorunsuz olur. Tabiikine birde usta ellerde olması böyle güzel sürgün ve yaprak çıkartmasın dan belli etti;)
Sağlıcakla büyüsün ve çiçeklensin.

pembegül 06-12-2011 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susamuru (Mesaj 885092)
merhaba benim mum çiçeğimle ilgili sorularım var yanıtlarsanız sevinirim... yaz başında ağaçlar.netten bir üyenin gönderdiği 3 çeliğin 2sini bir ,1ini bir saksıya diktik annemle.bütün yaz geçti 2saksı da sürgünlerini verdi.Yaz sonu ben tekli olanı aldım ve bi kutunun içinde İstanbul'a getirdim yine pencerenın yanına yandan guneş alacak şekilde koydum haftada 1bardak suyunu ihmal etmedim altında su bırakmadım ama benimki uzamayı bıraktı artık ...:( ne yapmalı? bir de kış da geldi yanında kalorifer yanıyor.Kapalı balkonum var oraya mı çıkarsam ? hm bu arada anneminki sular seller gibi uzamaya devam ediyor:) fikri olan var mı?

Merhaba susamuru biraz bekleyin yerine alışsın baktınız yine gelişmiyor merak etmeyin dinleniyordur bahara kadar uyur baharla birlikte uyanır gelişmeye başlar canınızı sıkmayın birde missmenasın yazılarını okuyun uygulayın derim.;)

SerDag 07-12-2011 19:17

Sevgili missmenas, resimler çok faydalı oldu, çok teşekkürler. Sizin Asiye maşallah ne kadar güzel olmuş. Böyle bir şey yaptırmam zor olmaz, ancak bitkiyi sararken birkaç sürgün daha kurutur muyum acaba? Değmemeye çalışıyorum, değmedim sanıryorum ama bitki öyle düşünmüyor.:) Önce yukarı sarıp sonra aşağı indirip tekrar mı sarmalıyız aşağıdan yukarıya? Ne çok soru sordum, nolur kusura bakmayın.

missmenas 08-12-2011 23:55

Sevgili SerDag,
Rica ederim, faydalı olabildiyse resimler ne Mutlu bana. Arada bir ufak kazalar oluyor ama bu üzmesin sizi. Kaza gören dallardan çifter sürgün çıkıyor. Sarılmasını istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz merdivende. Merdivenin duvara yaslanacağı yerine birde T şeklinde çita çaktırırsanız arkasında desteğe gerek kalmıyacak. Bu şekilde olursa uzayan Dallarını arkasınada sarkıttırabilirsiniz.
Kolay gelsin dileklerimle...

SerDag 11-12-2011 19:07

Sayın susamuru benim de hoyam ilk geldiği zaman tüm kış uyumuştu. Bir farkla, bilmeden uçtaki sürgününe değmişim. Baharda balkona ve sabah güneşine çıkarttım. Biraz da Vilmorin verdim. Sonra coştu gitti, hatta şimdi nerelere sarsam nasıl etsem diye düşünüyorum; sevgili missmenas sayesinde doğru dürüst bir desteği olacak. Resimleri marangozumuza gösterdim ölçüleri de verdim. İnşallah mutlu olacak hoyam... Çok teşekkür ederim.

karalale 21-12-2011 13:39

Meraklanma sevgili k elif, sadece kök oluşumları. Hoyan çok sağlıklı gözüküyor... :-)

münevver 22-12-2011 16:40

Arkadaşlar H. Carnosa yapraktan üretilebiliyor mu? Ben iki tane diktim de foruma bir göz gezdirince tüm umutlarım tüm sevincim kayboldu gitti.

elek 22-12-2011 18:21

Münevver Hanım, benim bildiğim bir sevgili Jezebel'in kerrii'si bir de bu foruma da üye olan bir başka arkadaşımız (adını hatırlayamıyorum, hangi hoya türü olduğunu da hatırlayamıyorum maalesef, blogunda okumuştum) yapraktan üretmeyi başardı. Çelik aldığımızda hepimiz yaprakları atmaya kıyamayıp koyuyoruz saksının bir yerlerine de şu ana kadar başarılı olduğunu gördüğüm bu 2 örnek var... Yani Milli Piyango'dan ikramiye çıkma olasılığı daha fazladır herhalde :p Bende de 20 den fazla yaprak vardır, ya çıkarsa diye duruyorlar öylece :D

Çelik alma zamanı gelince hepimiz paylaşımda bulunuyoruz, biraz sabredip forumu takip ederseniz size de gelir...

ziringaglia 23-12-2011 17:34

Çok hoş çok şık çok endamlı bir bitki kokusuna dicek söz yok bende 4 saksı bulunmakta çelikten diktiğim..aylar önce diktim tuttu galiba ölmedi yeni yapraklar verdi ve biraz uzadı

SerDag 23-12-2011 22:02

sevgili nurmina elimde 5 adet hoya carnosa çeliği var. ikisi köklendi bile, isteyenlere gidecek. kalan üçünden size de isterseniz gönderebilirim. onları henüz yeni alabildim daha köklenmediler bekliyorum. özelime adresinizi yazabilirsiniz.

denizs 03-01-2012 21:57

mum çiçeği yetiiştirmek bana nasip olmadı bir türlü..fotoğraflara imrenerek bakıyorum bir türlü köklendiremedim bu gün biryerden mum çiçeği buldum bakımsız görünüyor fotoğraflarını eklicem..kum gibi bir toprağa ekilmişti yerinden çıkartıp suya koydum torflu toprağa ekmeyi düşünüyordum ama siteden okuduğuklarıma göre bu toprakta kalmasımı gerekiyor karar veremedim.bunuda kaybedersem mum çiçeklerinin sadece fotoğraflarına bakmakla yetincem artık.bana ne yapmam konusunda yardımcı olabilirmisiniz 50-60 cm boyunda ama toprağından çıkardığımda kök göremedim toprağa ekmelimiyim yoksa biraz daha suda bekletmelimiyim eski toprağınımı kullansam bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz

sevda98 08-01-2012 20:41

1 Eklenti(ler)
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.

sevda98 08-01-2012 20:46

1 Eklenti(ler)
bir resim daha.

sevda98 08-01-2012 21:03

2 Eklenti(ler)
henüz koza hepsi açtıkları zaman muhteşem oluyor yılda 3yada 4kez açıyor.

karalale 08-01-2012 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevda98 (Mesaj 897120)
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.

Sevgili sevda98; çiçeğinizin ismi ''Aeschynanthus radicans'', ruj çiçeği. Hoya yani mum çiçeği ailesinden değil. Bu türün de çiçek ve yaprak yapısı farklı çeşitleri var. Sizin çiçeğiniz de muhteşem gözüküyor. Selamlar...

alacakaranlik 10-01-2012 19:40

cevap için biraz geç ama ufak bir bilgilendirme yapayım. Mum bitkisi yapraktan ve çelikten çoğaltabilirsiniz. Su içinde **** torf içinde köklendirebiliyorsunuz. Aralarındaki tek fark yapraktan köklendirmesi ve yeni filizin çıkması çok uzun sürüyor. Ama çelikten üretimde aynı sezon içinde 50 cm e kadar sürgün elde edebiliyorsunuz. Mum çiçeğinde yarı profesyonel yetiştirici olarak sunları gözlemledim.
7x7 lik kare saksılar içinde köklendirirseniz ( mayıs haziran ayında ) sene sonunda 50 cm lik kaliteli bir sürgünlü bitki elde edersiniz. Saksı dışında, yerinin sabit olması ve güzel bir ışık . ışık konusunda doğu cephesinde çok kaliteli gelişim gösterebiliyor.
Son olarak yaprak üzerindeki beyaz lekeler, ışık azlıgında artmaktadır.

Saygılar...

münevver 11-01-2012 08:04

Mum çiçeğinin tuttuğunu anlamak için ne kadar zaman gerekli acaba? Kaç ayda belli olur?

alacakaranlik 11-01-2012 08:15

2 hafta içinde kökleniyor ( zor köklenenler hariç ) 1ay içindede fiziksel olarak görebiliyorsunuz

ntetik73 11-01-2012 14:43

Kayınvalidemde balkonda öylesine duran bakımsız bir hoya vardı. 3-4 hafta kadar önce bilmeden orasından burasından çelikler alıp eve getirdim.Pet şişede suyun içine koydum.Dün baktım ki kök vermeye başlamış.Ben bunu nezaman toprağa almalıyım.Toprak nasıl olmalı.yardım edermisiniz ? :rolleyes:

münevver 12-01-2012 08:02

Sayın alacakaranlık,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Peki bu süre toprakta mı yoksa suda köklendirme için mi?

yeşillim 12-01-2012 14:16

Sayın ntetik73
hemen dikmenizi öneriyorum.
Bella başlığında kullandığım toprak karışımı vardı oraya bir bakarsanız iyi olur.
Bir de küçük saksı daha iyi olur.

SerDag 12-01-2012 22:59

sayın alacakaranlik çok haklı. ben çelikten köklendirdim. o sırada uygun saksı ve toprağım olmadığından suda köklendirdim. şimdi geçici olarak minik bardaklara ektim. aslında direkt toprağa sokmak mümkün, sayın yeşillim'in de yazdığı gibi.

isteyenler oldu onlara da göndereceğim. sizler de isterseniz çoğaltabilirim.

sevgili sevda98, ruj çiçeği çok görmüştüm ama bunu mum türüne çok benzettim. şuradakileri görmüştüm sizinki inanılmaz güzel. maşallah. sabırsızlıkla bekleyeceğim.

münevver 13-01-2012 09:05

Sn Sevda hanım,
Çiçeğinizin kokusu var mı?

SerDag 18-01-2012 17:54

Sevgili manolya, vallahi rengini hiç bilmiyorum desem:) Çünkü asıl hoyam henüz 2 yaşında. Daha hiç açmadı. Bu yıl heyecanla bekliyoruz. İlk yaşında benim bilgisizliğimden ötürü daha loş bir odada durdu. Ve saksısı büyük, sıradan bir torfa dikiliydi. Bu yıl daha bilinçliyim, minik bir saksı ve sukulent toprağında. Saksıda sıkışmasını bekliyorum..

Yine de sanırım klasik bir Carnosa, yani beyaz olmalı. Burada bir üyemiz Mumçiçeği Kardeşliğine katılıp istememle göndermişti.

Şu -11 C'ler geçse, fideleri kargoya vereceğim efendim, yolda donmasınlar diye beklemedeyim mecburen... Ankara gündüz -11 C inanabiliyor musunuz??

aburcuburs 23-01-2012 09:34

filizlene hoyalarım :))

3 Eklenti(ler)
Sevgili Missmenas, göndermiş olduğunuz hoya kerrii ve carnosa çeliği ilk filizlerini göstermeye başladı ;)

Eklenti 265422

ve hoya carnosa :)) Eklenti 265423

işte hoya bölümün :))) Eklenti 265424

missmenas 24-01-2012 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aburcuburs (Mesaj 902662)
Sevgili Missmenas, göndermiş olduğunuz hoya kerrii ve carnosa çeliği ilk filizlerini göstermeye başladı ;)

Eklenti 265422

ve hoya carnosa :)) Eklenti 265423

işte hoya bölümün :))) Eklenti 265424

Sevgili aburcuburs,
Hoyalarınızın hayata bağlandığını görmek, benide çok Mutlu etti.
Kutlarım Sizi, özellikle çelikten köklenip gelişim gösterdiğini görmek harika bir duygu. Hoya kerri nin kalbide atmaya başlamış:p Heyecanınızı paylaşmak çok güzel, Teşekkür ederim...
Sağlıcakla büyüyüp çiçeklensinler...

mehmetckc 01-02-2012 16:57

Kayınvalidemin Hoya Carnosa'sı

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, kayınvalidemin bahçesindeki hoya'yı almak üzere söz aldım. Yalnız önce havaların ısınması gerek, çünkü evin içine alabilmem için saksısını değiştirmem gerekir. Kıymetli sarmaşığımı dışarıda bırakmak istemiyorum. Hasretimin resimleri de aşağıdadır.

Saygılar,

kartal124 02-02-2012 20:06

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba,
Geçen gün bir yerde sergilenen mum çiçeklerinin dibinde kopmuş bir yaprak buldum.Yaprağı torf-perlit karışımına aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi diktim.Bakalım bir sonuç alabilecekmiyim.
Yandaki menekşemse aynı ortamda bulunuyor ve halinden memnun.
Tecrübeli hoya yetiştiricisi arkadaşlar ne dersiniz yapraktan üretilebilirmi acaba hoya?
Birde bu hoyanın cinsi nedir?
Teşekkürlerimle..

maki01 02-02-2012 23:23

Sevgili kartal124,

Hoya Carnosa'nın yaprağı gibi duruyor. Hoyayı yapraktan yetiştirmek çok zor, menekşeye hiç benzemiyor :)

Çoğumuz Hoyalarla ilgili en büyük desteği ve bilgiyi Mucip Gürbüz Bey'den öğrendik .Onun yapraktan hoya yetiştirmeyi " Balığın kavağa çıkmasına" benzetmesi geliyor aklıma. Yaşasaydı ve kavağa çıkan hoyaları görseydi, eminim çok mutlu olurdu.

Işıklar içinde yatsın...

kartal124 02-02-2012 23:38

Sayın maki01,
Yaprak ziyan olmasın, en azından şansımı bir deneyim dedim.Bakalım ne olacak?
Selamlarımla.

münevver 03-02-2012 09:03

Sn Kartal124
Ben de yapraktan dikmiştim. Tutuyormuş ama filiz vermesi yani gelişmesi bir yılı buluyormuş.
Ben sabrediyorum. İmkansız değil sonuçta.

mmanager 06-02-2012 17:30

Değerli Maki geçen gün praktikerde yaprağı mum çiçeğine benzeyen bir çiçek gördüm kalp şeklindeydi ve yaprağı toprağın içine biraz gömülüydü .Görevli kaktüs cinsi bu dedi ama bilmiyordu sanırım acaba bu hoya cinsi olabilir mi sizce teşekkür ederim.

maki01 06-02-2012 23:47

Büyük olasılıkla Hoya Kerrii'dir sayın mmanager. Sevgililer Günü nedeniyle genellikle bu dönemde satışa sunuluyor.

Hoya Kerrii başlığında ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/mum-cic...htm#post907340

Kıbrıs_Doga 07-02-2012 20:43

merhaba ben Kıbrıstan yazıyorum. Burda mum çiçeklerinde çok fazla çeşitlilik yok sadece, pembe,beyaz,kırmızı-bordo renkleri var. Birde son günlerde keşfettiğim mavimsi bir renk. belki biraz parlak bir mavi cam göbeği gibi. Fotoğrafını çekmeyi planlıyordum fakat malesef çiçekler ben onları fotoğraflayamadan solmuşlar :(

Perihan Bayram 22-02-2012 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kıbrıs_Doga (Mesaj 908910)
merhaba ben Kıbrıstan yazıyorum. Burda mum çiçeklerinde çok fazla çeşitlilik yok sadece, pembe,beyaz,kırmızı-bordo renkleri var. Birde son günlerde keşfettiğim mavimsi bir renk. belki biraz parlak bir mavi cam göbeği gibi. Fotoğrafını çekmeyi planlıyordum fakat malesef çiçekler ben onları fotoğraflayamadan solmuşlar :(

Mavi rengini de ilk defa duyuyorum,ne güzeldir kim bilir,bu güne kadar hiç bir üreticide rastlanmadı,çok ilginç ve nasıl elde edebiliriz ?Fotoğrafını koyarsanız çok iyi olur.Selamlar.

merih 29-02-2012 18:02

Yedi yıldır açmayan bir mum çiçeğim var,yaprağın diplerinde beyaz pamuksu oluşumlar var.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.

memet 29-02-2012 18:49

Pamuklu bit sanırım. Forumda ev yapımı ilaç tarifi var.

SerDag 15-03-2012 22:41

sayın merih unlu bit olabilir derhal mücadeleye başlayın. Ben unlu bitle 2 bitki kaybedince artık ellerime eldiveni geçirip direkt börtü böceğin üzerine saldırıyorum. Hoyamda ilk başta 2 tane yakalamıştım. sonrası gelmedi sanırım üreyememişlerdi. dikkatli müsadele etmek lazım, ilk başta ölen böcüklerle iş bitmiyor sonraki nesil ayyuka çıkıyor.

SerDag 15-03-2012 22:44

Hoya'da bahar alametleri

4 Eklenti(ler)
Suda köklendirip sukulent toprağına ektiğim 3 Hoya çeliğinde kış mevsimine denk geldiklerinden olacak 1-2 ayda yavru yapraklar ve sürgünler başladı. Çelikleri baharda alıp eksem sanırım daha hızlı olurdu. Olsun, hepsi sağ.:) Haydi hayırlı olsun! Havalar ılıyınca hediye gönderilecekler. Çelik almamla Hoya daha da gürleşti. :D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025