![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Garuda, Hoya saksı harcı için genel olarak doğal ortamlarına yakın bir saksı harcı önerilir. Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olması olmalıdır. Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır. Toprak pH değeri, türlere göre değişiklik gösterebilse de genel olarak 6.1-6.5 aralığının hoyaların ihtiyaç duyduğu hafif asidik ortamı sağlamaya yeterli olacağını söyleyebiliriz. Türkiye'ye yurt dışından gelen çeliklerde, köklendirmede sphagnum yosunun da kullanıldığını göreniliyoruz. Hoyalarda denemedim ancak sphagnum yosununda yetiştiriğim Afrika Menekşelerinde test stripi ile yaptığım pH'ın 5'e kadar düştüğünü görüyorum. Hoyaları yosunda köklendirmeyi denemedim ancak internette bazı hoya türlerinin en güzel gelişmeyi pH'ın 5 civarında olduğu ortamda gerçekleştirdiklerini okumuştum. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|