agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)




Beğeni Düzeni312Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2010, 14:13   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın a1919, soru sormadan sorgulamadan yeni şeyler öğrenmek mümkün mü ? Sorularınız çok kapsamlı ve konuyu ilerletici detaylar içeriyor ancak hemen tümünü cevaplamam imkansız.Zaman içinde yeri geldikçe işlemeye çalışacağım.

Ancak öncelikle cocopeat ile ilgili konuyu derinleştirmeye çalışayım.Epifitik orkide ve Hoyalar aynı habitatta (tropikal yağmur ormanlarında ) hatta aynı ağaç üzerinde yan yana bile yaşamakla birlikte farklı bitki ailelerine bağlı olduklarından çok farklı kök yapılarına sahiptirler.

Hoyalar dikotilodon olup primer ve sekonder köklere sahiptir.(Yetiştirdiğimiz çoğu bitkide gördüğümüz kök yapısı)Monokotilodon olan epifitik orkidelerde ise sadece sekonder kökler olup daha az sayıda kalın ve tüysü yüzeyli kökler su ve besinleri açıkta iken absorbe eder.

Orkidenizi tamamen cocopeat içinde bile yetiştirseniz kökleri bu maddeden ayırmak pek zor olmaz.(Sizin de tecrübe ettiğinizi düşünüyorum) Ancak Hoyaları köklerine zarar vermeden cocopeatten ayırmak pek mümkün görülmüyor.

Organik ve inorganik materyallerin karışımından oluşan orkide harçlarının 1 en geç 2 yılda bir değiştirilmesi öneriliyor. Bunun nedeni karışımın besin içeriğinin azalması olamaz çünkü besinler zaten dışarıdan sağlanmaktadır.

Asıl neden organik içeriğin bozulması nedeniyle oluşacak kök çürümesi riskinin önlenmeye çalışılmasıdır.Uzun yıllar yaşayan ve büyüyüp gelişen Hoyalarda bu tarz materyal değişimi pratik ve sağlıklı olmaz.Bu nedenle Hoyaların katı ortam kültürlerinde yetiştirilmesinde inorganik materyallerin kullanılması daha uygundur.

Fatma Kochan ve nadis beğendi.

Düzenleyen Hydrosuccess : 28-09-2010 saat 15:50
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025