agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   En az üç yaşında ve en az iki dönüm kapama bahçesi olanlar (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/22428.htm)

çaça 25-05-2011 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 809771)
Sayın çaça, sadece takip etmeyin yazında, bilgi paylaşıldıkça da öğreniliyor, sizin bildiğinizden başkası, başkasınınkinden de siz.

Anladığım kadayla beş yıllık bir bahçe ve daha yeni verim alacağınız yıllar başlamış bundan sonra kar edeceğiniz yıllar diyebiliriz.

Bahçeniz 4,5 dönümmü? dörtbuçuk dönümse masraflarınız çok yüksek geldi bana.

Türk tarımındaki belirsizlikler zaten bir muhamma bunu kestirmek çok güç, bundan sonra kar edeceğiniz yıllar olması sevindirici zor ve kazançsız olan yılları atlatmışsınız kolaylıklar bol kazançlar dilerim.

Sn. Lilium,
haklısınız masraflarım biraz çok gibi. bunun içinde bahçeye aldığım bazı makineler var. Mesela geçen yıl bir ot biçme makinesi aldım. Ot ilacını daha az atmak veya hiç atmak zorunda kalmamak için. Şu anda bir demirciye ilaç hotumunu sarma aleti siparişi verdim. sağlam ve tekerlekli olacak. 75 m. hortumu sarabilecek. Çünkü ilaçlama yaparken 100 litrelik holderi bahçenin ortasına getirip,ilaç tabancası ile tüm bahçe ilaçlanıyor. Ama hortumu açmak ve toplamak biraz zahmetli oluyordu. yBudama için yüksek dal kesme makinası almayı düşünüyorum. fiyatları 110 TL civarında. bunlardan kullanan var mı? Randımanlı mı? tecrübesi olan arkadaşlardan yorum bekliyorum.

ensar 25-05-2011 08:19

Sevgili Lilium ve diğer arkadaşlar,

Gönderilerinize bahçelerinizin fotoğraflarınıda yüklerseniz çok daha detaylı bilgi paylaşımına imkan verilir gibi.

Sevgiyle kalın

çaça 25-05-2011 12:29

Bahçem
 
Arkadaşlar resim yüklemeye çalıştım ama olmadı. Sorunun nerde olduğunu anlayamadım.Erikler şimdi ceviz büyüklüğüne geldi.Haziran ayının 5-10 arasında erkenci çeşitlerden olgunlaşmaya başlayacak sanırım. Aslında benim bahçenin resimleri diğer forumlarda var. ( Erik, Japon Eriği ) Sizinle paylaşmak istediğim şey; japon Eriklerinden Black Beauty çeşidinin meyve tutuş şeklinin diğerlerinden değişik olması. dolayısıyla budama çok önemli oluyor. İlk yıllarda standart olarak budamada sürgün uçlarını aldık. Buçeşitte neredeyse hiç alamadık. Ancak arada kalan bazı sürgün uçlarında meyve vermişti. Çeşidi yakından tanımadığım için sürgün uçlarında meyve verdiği diğer kısımlarda meyve tutmadığı kanaati oluştu.Ertesi yıl yanıldığımı anladım. Çünkü kalın gövde kısımlarındaki çiçek gözleri, sürgün uçlarından 7-15 gün önce açıyor ve meyveside bir hafta önce olgunlaşıyordu. ve erken çıkanlar daha yüksek fiyatla satılıyrdu. Aynı zamanda sürgünuçları alındığı zaman ağaç çağla zamanı esen rüzgarlardan fazla etkilenmiyordu. Bizim burada 20nisan-20 Mayıs arasında heryıl kuvvetli bir rüzgar eser. tabii bunları yaşayarak öğreniyoruz.

ensar 25-05-2011 13:22

Bu başlık altında bu güne kadar yazı yazan tüm arkadaşlar,

İster özelden isterseniz yine buradan adreslerinizi iletirseniz bahçelerinizdeki ağaçların sıklık ve büyüklüklerine bağlı olarak yaklaşık 3 dönümlük bir kısımda uygulayabilecek kadar SunShader göndermek istiyorum.

Sevgiyle kalın

Lilium 25-05-2011 22:45

Sevgili ensar, başını ağırtacaktım zaten, bu düşünceniz güzel bir paylaşım çok teşekkür ederim. Adres bilgilerimi özelden gönderiyorum.

çaça 26-05-2011 07:44

Sn. Ensar, Sunshader uygulamasından sonra meyvenin üzerinde oluşan beyaz lekeler pazar değerini nasıl etkiliyor. veya nasıl temizlenmeli.

çaça 26-05-2011 09:12

Bahçem
 
5 Eklenti(ler)
Sn.Ensar Baçeden son resimler.

çaça 26-05-2011 09:15

bahçem
 
4 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı.

ensar 26-05-2011 20:51

Sevgili çaça,

SunShader veya herhangi başka bir inert mineral mix uygulaması yapılmış bir ürün benim gözümde en azından bazı sorunların organik ya da doğal tarım uygulamaları ile aşılmaya çalışıldığı bir ürün diye görürüm.

Bardaga nasıl bakıldığı ile ilgili. İnsanlar bu tür ürünleri bilmedikleri için önce tepki vereceklerdir ama ben ürün üzerindeki kaolin kalıntısını gördüğümde bu ürünün doğal şartlar altında yetiştirilmege çalı8şılan bir ürün diye değerlendiririm.

İşimiz zor ama ben ümitliyim.

Sevgiyle kalın

Lilium 27-05-2011 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ensar (Mesaj 811097)
İşimiz zor ama ben ümitliyim.

Zor değil bir gün herkes anlayacak, anlamak zorundayız, ya da zorla anlatacağız. :)

Cumhur Tonba 27-05-2011 00:19

Evet Lilium. Yılmak yok.

çaça 27-05-2011 07:22

Arkadaşlar, ben de sizler gibi düşünüyorum. Şimdiye kadar, ürünleri elimden geldiği kadar organik olarak üretmeye çalıştım. Eğer bahçeyi kimyasal gübrelere, hormonlara, ilaçlara boğsaydım belki daha fazla ürün alabilirdim. Ancak bu benim içime hiç sinmezdi ve ben dahi severek yiyemezdim.çevreden çok duyuyorum "niye çiçek ilacı atmıyorsun, daha çok mahsul alırsın." diye. Genelde organik malzeme kullanmaya çalışıyorum. Sn. Ensar, sizin sunshader den birmiktar denemek isterim. herkese selamlar.

enbad 29-05-2011 20:40

Herkese selamlar,
Denizli Serinhisar da yaklaşık 1000 m. rakımda yarı bodur elma 40 dekar bahçemiz var ayrıca 7-8 dekar kadar yarı bodur naşi armudu ve 5 dekar kadar tam bodur santia maria armud bahçemiz var.
Ağaçlar 2008 yılı nisan ayında dikildi
Sadece naşiler 209 yılı nisan ayında dikildi....
Paylaşımlarınızı bekliyorum.

Lilium 29-05-2011 23:23

Sayın enbad, hoş geldiniz, Bahçenizin bakımlarını ürününüzü nasıl değerlendiriyorsunuz gibi konulardan da bahsedermisiniz.
Bodur elmacılığa meraklı arkadaşlarımıza tavsiyerleriniz neler olur. Naşilerin geleceği ne olur.

Çamtepe 02-06-2011 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 809782)
Sayın Çamtepe, oldukça büyük bir bahçe uzaktan nasıl baş edebiliyorsun gerçekten merek ediyorum işiniz hiç kolay değil gibime geliyor.

Böyle büyük arazilerde traktör gibi takım edevatının olması gerektirir kiralık traktör ya zamanında denk getiremezsin ya acemi birine denk gelir ağaçları telef ederler (vs) ya da bahalıya mal edersin. Giderleri düşürmek için bahçenize uygun olan zirai eletleri temin etmeni tavsiye ederim, tabi ki,biraz da kendin takip etmen gerekir edemezsen de iyi bir takipçin olması gerektirir.

Teşekkürler Sayın Lilium. Evet, kolay değil "uzaktan sevmek", ancak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Tarım aletleri konusundaki kiralama yorumunuzda haklısınız, tüm dediklerinizi aslında bir bir yaşadık. Ancak şu bir kaç sene içinde henüz öğrenme döneminde kabul ediyoruz kendimizi, kiralayarak kullandığımızda hem kullanımını görüyoruz, hem bakımı ile uğraşmıyoruz, hem de ileride almamız gereken ekipman parkı konusunda bir fikir edinmiş oluyoruz. Örneğin işin başında almayı gözüme kestirdiğim ilk makina Kubota'nın 16 BG'lik şirin traktörüydü, ama ancak bir kaç kere sürdürme işini yaptırdıktan sonra 70 dönüm bahçenin içinde bu şirin cücenin nasıl kaybolacağını anlayınca vazgeçtik tabi hemen :)

Misal, bu sene yağmurlar sürekli yağınca toprak tavına bir türlü gelmek bilmedi, sürekli bir kulağımız meteorolojide diğer kulağımızda köyden gelecek haberdeydi, Ancak şehir hayatındaki iş yoğunluğumuza gelen iki-üç haftalık bir sürede havalar ısınıp, yağmurlar kesiliverince bir de baktık ki taş kesmeye yüz tutmuş bir toprak. Şimdi bizim muhtar 1 haftadır süremiyor. Tarımda zamanlamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.

Eh, bu vesileyle toprağa gönül vermiş herkese burdan selam sevgi gönderip can-ı gönülden "kolay gelsin" demek düşer bana :)

Çamtepe 02-06-2011 00:33

5 Eklenti(ler)
Ensar Bey bahçe fotoğrafları rica etmiş. Ricasını kırmıyorum..

2 hafta önce çektiğim genel bir görünüm. Pek meyve ağacı göremiyorsunuz ama bu resim çekildikten sonraki ertesi gün oralar toz duman oldu, kepçeyle fidan çukurlarını açtırıp tam 120 ceviz daha ekledik ekilmemiş alanlara. Yabani armudumuz pek güzel, herkes meyve bahçesinde bunun işi yok, kestir bunu diyor ama benim gönlüm elvermiyor. Şimdilik tarla farelerine gölge görevi görüyor, onlarla da henüz mücadele yapmadık, barış içinde yaşıyoruz.
Eklenti 219528

6 yaşındaki bir cevizimiz. Bakımsızlıktan dolayı biraz zayıf. Mart ayında attığımız hayvan gübresi işe yaramış, dibinden fışkıran otların haddi hesabı yok. Ancak merak etmeyin, -kosacıların eline sağlık- şu anda o otlar yeşil gübre statüsüne dönüştü.
Eklenti 219529

Uyanmış bir ceviz, keyifli görülüyor.
Eklenti 219530

Bu fotoğraf da geçen seneden. Bayramiç'in endemik türü Beyaz Tüysüz Şeftali'lerimiz asker gibi dizilmiş. Geçen sene de bahar ayında sürüm zamanını kaçırmak suretiyle permakültür'e girişimizi yapmıştık biraz da zoraki olarak.
Eklenti 219532

"Peki ceviz alabiliyor musunuz?" sorusu da gelecektir, delil amaçlı sunuyorum. Yapraklardaki antraknoza dikkat :)
Eklenti 219531

takorof 08-06-2011 12:21

Herkeze selam; Ben bu sitenin yeni müdavimlerindenim ve okuduğum kadarı ile bir çok dostumuz gibi, bu işi uzaktan kumanda, amatörce yapmaya çalışıyorum. yalova altınova da 3 dönüm arazideki, meyve ağaçlarım, özellikle de elmalarım, maalesef üzerleri tırtıl dolu, köydeki arkadaşlar, ilaçlama yapalım dediler ama ,ben kimyasalları bahçeme sokmak istemediğim için ilaçlatmadım ama tırtıl sayısı her geçen gün artıyor. Fidelerdeki tırtılları ellerimizle temizledik ama büyük ağaçlardakiler duruyor. Kaolin kilini alıp denemek istiyorum, altınova'da bulamadım. Yalova'da bulabilirmiyim, bir de tarih olarak geç mi kaldım acaba yardımcı olursanız sevinirim.

MeyveliTepe 08-06-2011 13:28

Tırtıl varsa işiniz çok kolay. Hemen Altınovada Akpa'ya gidin. Bir kutu Delfin WG alın. İçinde tırtılların hastalanıp ölmesini sağlayan, başka herhangi bir böcek ya da canlıya etkisi olmayan, organik sertifikalı bir bakteri var. Aynı gün üzerindeki tarife göre uygulayın tırtıl filan kalmaz.

Tırtıl işi acil. Kaolin atarsanız ayrıca iyi, ama tırtıla faydası olmaz. Onu daha sonra atsanız da olur.

aydoner 08-06-2011 13:43

Bu tarz gelir düşünen arkadaşlar verimsiz ormanlık alanlardan ya da hazine arazilerinden 5-3000 dekar arazi kiralayıp bu alanlara özel ağaçlandırma yönetmeliği kapsamında defne, harnup, ceviz, badem gibi türlerle ağaçlandırma yapabilirler.
Ben 156 dekar alan kiralayıp zeytin diktim. 4.yılın sonunda bu arazi organize sanayi için lazım diyerek kiralamamı feshettiler. Ama 111 dekarlık alanda bademlerim duruyor. 2. yaşında, 3500-4000 civarında ferraduel-ferragnes türleriyle kapama bahçe şeklinde.
Gelecek yıl önemsizde olsa meyve olur.

aydoner 08-06-2011 13:47

Benim tavsiyem daha başta ana ve arayolların tanzimi, işleri kolaylaştıracak tedbirleri alın. İlerde başınız ağrımasın.

takorof 08-06-2011 16:32

Sn. Meyvelitepe;
çok teşekkür ederim, kolay gelsin, mevsim ve hava sıcaklığı olarak geç kalmadım değil mi?

MeyveliTepe 08-06-2011 19:31

Tırtılı gördüğünüz anda Delfin ile saldırabilirsiniz. Kaolin için soruyorsanız, ağaçlarınız çiçek taç yapraklarını döktüğü andan itibaren uygulanabilir. Hayır geç kalmadınız. Her durumda bir çok yararı olur.

chooyu 14-06-2011 22:01

Herkese merhaba;
Siteye henüz yeni üye oldum konu ile ilgili bahce tesisi yaptığım için çalışma izlenimlerimi aktarmak istiyorum.2010 şubat ayında ,
Babadan kalma 5 dönümlük bir üzüm bağı vardı,henüz emekli olmadığımdan üzümün işi için yeterli zamanı ayıramayacağımı düşündüğümden bahçe tesis etmeye karar verdim.üzüm asmalarını kökledikten sonra zaman bulamadığım için toprak analizi yaptıramadım ama bizim oraların toprağı 1.ci sınıf tarım bölgesi olarak tanımlandığı için İzmir zeytincilik araştırma enstitüsünden 120 adet ayvalık cinsi 1 yaşında fidan aldım.aralara dikmek üzere 80 adet aşısız kiraz , 20 adette değişik tür meyve ağaçları diktim.Kirazların dikim zamanını biraz geciktirdiğimden olsa gerek 30 tanesi kurudu.kalan 50 tanesını de bu sene aşıladım aşılarda kaybım olmadı zeytın ve meyve ağaçlarında kayıpta olmadı.Kuruyan 30 adet kırazın yerıne bu sene nektarin ve seftali diktim fıdanları sertıfıkalı aldım ve onlardada kayıp olmadı.Gecen yıl dıkmıs olduğum zeytınler dıktıgım ılk yılda 5 kg cıvarında zeytın verdı.Bu yıl uzerınde gecen yıldakıne göre 3 kat kadar fazla çiçeklenme gözlemledim.
Bu işte acemi olduğumdan bazı aksaklıklarda olmuyor degıl tabi.Özellikle ilaçlama ve gübreleme konusunda zaman sıkıntımdan dolayı eksıklıkler oluyor.İlerleyen zamanlarda bahcenın gelısımı ıle ılgılı bilgileri ve resimleride aktaracağım.Takıldığımız konulardada siz değerli forum üyelerinden zaman zaman bilgi talebinde bulunmak isterim.Konu ile ilgili cevap verebileceğim sorular olursada memnuniyet ile cevaplarım.

Lilium 15-06-2011 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chooyu (Mesaj 822648)
Gecen yıl dıkmıs olduğum zeytınler dıktıgım ılk yılda 5 kg cıvarında zeytın verdı.

Ağaç başına mı 5 kg ?

Sayın chooyu, sitemize hoş geldiniz, sitemiz bilgi paylaşımı olarak çok güzel bir site, bilgileneceğiniz ve bilgi paylaşımında da bulanabileceğiniz bir site, umarım okumanız gereken başlıkları okumuşsunuzdur.

Başlığımız "En az üç yaşında ve en az iki dönüm kapama bahçesi olanlar"
Durumunuz başlığa uygunsa tabi ki yazabilirsiniz, Diğer sorularınızı uygun başlıklar da sorarsanız bilgisi olan arkadaşlarımız cevap vereceklerdir.

chooyu 15-06-2011 08:27

Sayın Lilium;
Öncelikle uyarınız için teşekkür ederim.2 yaşında bir bahçeye sahibim.Kusura bakmayın başlığa çok dikkat etmediğimi şimdi farkettim.

120 adet zeytin toplamında 5 kg zeytin aldım.Ağaçlar 1 yaşında idi.

mitat10 28-12-2011 20:48

sevgili lilium abim bu başlık konu içeriğini pek anlatmıyor gibi geldi bana.Özürdileyerek daha dikkat çekiçi bir başlık ola bilirmiydi acaba.

mitat10 28-12-2011 21:04

Benim 9 yaşında 260adetten oluşan şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti çeviz bahçem var.baçenin %70 şebin çeşidi.Ben bu bahçeyi yaşlı ve çok muhterem bir amcadan 10 yıllığına kiraladım.Bu sene ikinçi yılım hasat Allaha çok şükür iyi geçti.Yalnız şebin çeşidinde karaleke hastalığına yakalandık.bileçik ve yalova çeşidinde hastalık pek okadar yoktu.şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık.bileçik ve yalovadan 500kg ürün aldık.şebinin hastalıktan dolayı içleri tam dolu çıkmadı.Onları toptancıya hepsini kg 6 tl verdik.Geri kalan 500kg'da kilosunu 12 tl den parakende sattık.Yani toplamda 15000 tl gelir elde ettik.Allaha çok şükür.Sabit yaptığımız maliyette(ilaçlar,elektirik,yakıt,vs.) 2000 tl civarı.

mitat10 28-12-2011 21:18

Sayın ensar merhaba öncelikle isminiz çok güzelmiş.Ömrünüz uzun olsun İnşallah.Ben sunshader hakkında bilgi soraçaktım.Bu sene cevizlere atmayı düşünüyorumda.nereden ve kaç paraya temin edebilirim acaba.Teşekkürler.

Lilium 29-12-2011 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892807)
sevgili lilium abim bu başlık konu içeriğini pek anlatmıyor gibi geldi bana.Özürdileyerek daha dikkat çekiçi bir başlık ola bilirmiydi acaba.

Sevgili mitat, bu başlıkta daha tecrübeli üreticilerin kendi aralarındaki konuşmaları fikir alış verişleri ürün değerlendirme ya da ekmiş yetiştirmiş ürün alma düzeyine gelmiş tecrübelerini paylaşmak, yeni başlayanların sorularıyla bölünmesin ve yeni başlayanlara da fikir verme açısından ha böyle yapmış başarılı olmuş, böyle yapmış başarısız olmuş, ya da, ha bak şu kadar ağaç yetiştirmiş şu kadar gelir elde etmiş gibi fikirler oluşsun diye en az üç yaşında kapama bahçesi olanlar dedim, aslında düşüncem beş yıldı, beş yıl daha iyi olurdu, beş yıldan önce verim pek olmaz, hem de beş yıllık bir tecrübe okuyuculara üyelere de çok fikir verir, fakat bodur elma (vs) üçüncü yılda da verime başlıyor o nedenle üç yılı uygun gördüm.

Tabi ki, daha iyi fikirleriniz olabilir varsa yazınız, fikirden fikir doğar, o daha uygun bulunur öyle yaparız, sonuçta sitemiz bilgi paylaşım sitesidir, olumlu fikirlere bilgilere her zaman açığız.

Lilium 29-12-2011 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 892812)
Benim 9 yaşında 260adetten oluşan şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti çeviz bahçem var.baçenin %70 şebin çeşidi.Ben bu bahçeyi yaşlı ve çok muhterem bir amcadan 10 yıllığına kiraladım.Bu sene ikinçi yılım hasat Allaha çok şükür iyi geçti.Yalnız şebin çeşidinde karaleke hastalığına yakalandık.bileçik ve yalova çeşidinde hastalık pek okadar yoktu.şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık.bileçik ve yalovadan 500kg ürün aldık.şebinin hastalıktan dolayı içleri tam dolu çıkmadı.Onları toptancıya hepsini kg 6 tl verdik.Geri kalan 500kg'da kilosunu 12 tl den parakende sattık.Yani toplamda 15000 tl gelir elde ettik.Allaha çok şükür.Sabit yaptığımız maliyette(ilaçlar,elektirik,yakıt,vs.) 2000 tl civarı.

Bakınız şu mesajınız yeni başlayanlar için çok güzel bir mesaj, okuyacaklar ve bilgilenecekler.

Bu verimde olan bir bahçe 260 adet ağaç olan bir bahçe, kişi ya da yeni başlayanlar, ha bak her şey söylenildiği gibi değil, 9 yaşında bir bahçe ve şu kadar verim almış fikri oluşacak.

Birde çeşit sayılarını yazsaymışsın çok güzel olacakmış. örneğin: "100 şebin çeşidinden 1500kg ürün aldık gibi."

Cinsi, ırkı, bakımı, budaması, gibi durumlar da gözden kaçırılmaması gereken görüşlerdir orası ayrıdır, Cinsi, ırkı, bakımı, budaması, cinsine göre verim onlar ayrı konulardır ayrıca konuşulur okuyanlar da ona göre değerlendirir ona göre fikir sahibi olur.

Tüm bütün ırkları aynı kefeye koyarak konuşmak yanlış olur.
Bakın.
"şebin,bileçik,yalova 4 ve kaplan çeşiti" demişsiniz, çeşitleri yazmışsınız yetiştiricilere bu güzel bir örnek.

Bir başkası da aynı çeşitlerle ben 1000 kilo aldım der, ve yetiştiriciler arada neden böyle fark olmuş iklimemi uymadı bölgeyemi uymadı bakımdamı bir yanlışlıklar yapıldı gibi fikirlere sahip olurlar.

Tüm amacımız iyi bir şeyler verebilmek doğruyu paylaşmak doğruda buluşmak yapıcı olmak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025