agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Meyve Ağaçlarında Budama (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/1053.htm)

HAKKI CAGLAR 09-03-2013 04:43

Armut ve inci budaması

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Çok acemi birisi olarak, bu işin uzmanından fotoğraflarını eklediğimi 2 adet Armut ve 1 adet incirin nasıl budanacağını bana tarif etmesini rica ediyorum. Armutları Kore'den getirdim, aşılılardı. İlk yıl kendi hallerine bıraktım, bu ikinci yılları olacak. Herhalde budamak lazım da nasıl olacak onu bilmem.
İki ayrı armut ağacının fotoğrafını ekliyorum. 1., 1-2 ve 2, 2.1 olarak.

Eklenti 376451

Eklenti 376456

Eklenti 376457

Eklenti 376458

HAKKI CAGLAR 09-03-2013 05:11

ıncır budama

2 Eklenti(ler)
Bu da İncir.
2 farklı açıdan çekilmiş fotoğraflar.
Inciri ekeli bu 3. yıl olacak.
İlk yıl öldü öldü dirildi zavallı, tam bir komaydı. Öldü derken dirildi.
2. yılda topraktan ve yanlardan fışkırmaya başladı. Bir iki budayayım dedim ama kurudular hemen. Bir daha budarsam tekrar komaya sokarım diye artık dokunmadım. 2.yıl sonunda incirini yemek nasip oldu, birkaç tane. Ama o kadar çok uzadı ki, 4 metreyi geçti !
Bu 3. yılı olacak ve sanırım budamak için fazla geç kalmamam lazım.
Şimdiden öneriler için çok teşekkür ediyorum.

Eklenti 376459

Eklenti 376460

Erdem 23-03-2013 14:22

4 Eklenti(ler)
Hakkı bey,

Armutlar için şu şekilde bir budama yapabilirsiniz.

Eklenti 380962

Eklenti 380963

Eklenti 380964

Eklenti 380965

Burada dikkat etmeniz gereken tepe kesimlerini her zaman bir gözün hemen üzerinden yapmanız. Tepe kesimlerini her zaman bir yıllık dallar üzerinden yapıyoruz.

Alt kısımlarda bulunan yere paralel kesimlerde de makası yere paralel tutarak yaptığımız masa tipi kesimler.

Daha sonra ilkbaharda gözler patlayacak. Tomurcuklar 1-2 cm olunca en üstteki tomurcuğu bırakıyorum. Onun altında avucumun içine gelen tomurcukları kopartıyorum.

antihistaminik 02-04-2013 17:40

saksidaki elmamin son durumu..
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0664-small.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0668-small.jpg

AHMET DANIŞ 02-04-2013 18:24

Merhaba erdem26,
Yukarıdaki fotoğraflarla alakalı yazıyorum. Tepe kesimleri bana biraz yukarda kalmış gibi geldi. 15-20 cm , belkide 25-30 cm daha alttan kesilmesi daha uygun olmaz mıydı ?

HAKKI CAGLAR 06-04-2013 04:00

Çok teşekkür ederim. Budamaları yaptım. Artık hayırlısı diyelim. Bahçe duvarı olduğundan biraz yukarıda olmasının bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Bu yılki duruma göre bakalım, sanırım bir iki yıl sonra oturmuş bir şekil oluşturmak mümkün olacak.

muzouz 26-07-2013 03:57

ağaç budaması yardım

3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Benim 30 a yakın meyve ağacım var. dikeli 3 yıl oldu. şekillendirme budaması yapmadım. çatallama olmuş. bir kaç foto çektim. budama konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

mehmet8aydin 06-09-2013 08:29

http://img545.imageshack.us/img545/6190/re3y.jpg

kısın armut agacını dıktım ası yerının altından cıkan dalları kesmelı mıyım ve zamanı ne zamandır..tesekkur ederım..

syuksek 30-09-2013 10:54

2 Eklenti(ler)
Resimde ki elma ve erik ağaçlarının budaması nasıl yapılmalıdır ?
Şimdiden teşekkürler...

onur3455 05-01-2014 10:45

1 Eklenti(ler)
resimdeki vişne ağacının budanmaya ihtiyacı var mıdır. nasıl yapılır yardımcı olur musunuz.

salihcan 09-02-2014 18:36

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen yıl bu kayısı fidanını ekmiştim fazla gelişmedi nasıl budayım

Tugbaaa- 08-08-2014 21:22

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu budanmış ağaç yaşıyor mu?eğer sorun var ise kurtarmak için neler yapılabilir?ağaçta küçük küçük yeşermeler var

Tugbaaa- 08-08-2014 21:24

1 Eklenti(ler)
Bu da başka bi açıdan

Tugbaaa- 08-08-2014 21:25

1 Eklenti(ler)
Ağacın kökü asfaltın altında..başka yere taşıma da olmaz sanırım

vedat-guler 12-09-2014 15:02

2 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar, 2014 nisan ayında tüpte birkaç meyve fidanı dikmiştim. Ağaçlar 2-3 yaşlarındaydı aldığımda. Özellikle erik ve elma ağacı beklediğimin üstünde bir gelişme göstererek biraz hızlı geliştiler ;) Sanırım budanmaları gerekiyor lakin bu konuda maalesef bilgi sahibi değilim. Ekte elma ve erik ağacının resimlerine bakarak ne zaman ve nerelerden budayabileceğimi resimde gösterebilirseniz çok memnun olurum.
Eklenti 517169

Eklenti 517170

jack1020 12-09-2014 15:03

Merhaba arkadaşlar,
Bu yaz tesadüfen terastaki bir saksıda üzüm büyüdü.Çamaşır ipi kalınlığında tek dal yaklaşık 4-5 mt uzunluğunda bir üzüm fidanı haline geldi.Ben bunu seneye mart ayında bahçeye almak ve parmaklıklı duvar korkuluğuna sardırmak istiyorum...budamasını kaç metreden yapmam lazım...Önerilerinizi bekliyorum..teşekkürler...

Doğakolikk 03-11-2014 22:35

Bilgiler icin tskler.

çıtır 11-01-2015 06:20

Bahçemizde 3 tane meyve ağacımız var. Ve başlarını alıp gökyüzüne doğru yola çıkmışlar. Dün gece oturup budama videolarını izledik ama bizimki gibi ağaçların budamasını yukarı giden bütün ince dalları budayın diyorlar hatta çiçek açmış dahi olsa.ama çok meyve verdi o dallar nasıl kıyarım ya küser vermezse diye endişelerim var. Biri bizi aydınlatabilirse çok mutlu olucam.

kocasinan 27-01-2015 10:53

Bahçeye 2014 baharında 1 adet sweetheart kiraz diktim, satan adam ilk budamasını yapıp verdi, yazın ağaç kuvvetli gelişti iki anadal Y şeklinde ve yanlarında 3 er dal çıkmıştı, yani 8 kuvvetli gelişmiş dal ben ikisini temmuz ayında kestim ve 3-3 toplam 6 adet kuvvetli dal var, dallar 1 metre uzunluğundadır. Bu kiraz fidanını 2-2 toplam 4 dal ana dal goble terbiye sistemi budamayı düşünmüştüm. İnternette kiraz için doruk dallı budama ve değişik doruk dallı budamadan bahsediliyor;
Benim sizlere danışmak istediğim 1. kiraz goble (vazo) terbiye yöntemi ile budanır mı ?
mahsurları var mıdır. 2.Eğer mutlaka doruk dallı budama yapmam gerekecekse 2015 baharında 1 metre uzunluğunda büyümüş 6 dalın 5'ini kesip 1 tane lider mi bırakacağım ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

a b d u l l a h 02-02-2015 11:10

çok teşekkürler çok güzel izah edilmiş canlı uygulama konsa diye düşünüyorum

Tevfikp 11-02-2015 15:25

erik agaci budamasi

merhaba,
2 sene önce diktigim bir erik fidanim var, kalinligi 3 cm boyu ise 2.25 cm oldu. ust kismindan asagiya dogru 50 cm indiginizde 4 parça lale seklinde dalları var. ama asagiya köküne kadar da ufak ufak dallar ince cansiz duruyor. 1 metre hizzadan kafasini budasam alttan yeni ve meyve verebilecek dallari cikar mi?

yoksa daha genc ellemeyeyim mi?

tesekkurler

tarku 11-02-2015 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tevfikp (Mesaj 1355335)
merhaba,
2 sene önce diktigim bir erik fidanim var, kalinligi 3 cm boyu ise 2.25 cm oldu. ust kismindan asagiya dogru 50 cm indiginizde 4 parça lale seklinde dalları var. ama asagiya köküne kadar da ufak ufak dallar ince cansiz duruyor. 1 metre hizzadan kafasini budasam alttan yeni ve meyve verebilecek dallari cikar mi?

yoksa daha genc ellemeyeyim mi?

tesekkurler

Fidan gençken şekil vermelisiniz. Yaşlandıkça şekil vermeniz güçleşir ve keseceğiniz dallar kalınlaşır. Ne kadar kalın dal keserseniz ağaç o kadar büyük stres yaşar. Erikte değişik şekil verme sistemleri var. Eriğin cinsine ve iklime göre verilecek şekil değişir.

Bunlar amatör görüşleridir. Meyve ağaçlarından, erik bölümüne bakarsanız detaylı anlatımlar bulabilirsiniz.

alien 16-02-2015 12:09

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlkar,
3 adet 3. senesine giden meyve agacım. Budama konusunda yardımcı olabilirmisiniz. Şu an zamanı mı ? yardeımcı olabilirseniz sevinirm.

1 Armut: ilk sene 2 tane armut vardı hepsi düştü yiyemedim. ikinci sene 8 adet armut vardı yarısı düştü. 4 tanesini yedik azcık sertti ama çok lezzetliydi
Eklenti 537236

2 elma: daha hic meyvesini gormedim. govdesinde bir yara var yavas yavas iyilesiyor umarım
Eklenti 537237

3 kayısı : ilk sene 5, ikinci sene 9 tane kayısı verdi. super lezzetli. Ozellikle bu agac gecis yolunda oldugu için boyuna uzamasını isterim. Eklenti 537238

Tevfikp 25-02-2015 10:36

erik fidana budaması

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yaklasak 3 senelik bir erik fidanim var. kalinligi 3 cm boyu 2.5 metredir. ustten 50 cm altta artı seklinde dallanma var. bu dallar kalem kalinligindadir. gövde asağıya kadar kuçuk kuçuk dallarla doludur. benim bu fidani nasil budamam gerekiyor.

ekte resmini de cizdim. bana isaretleyebilirseniz sevinirim..

tarku 25-02-2015 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tevfikp (Mesaj 1359208)
Merhaba,

Yaklasak 3 senelik bir erik fidanim var. kalinligi 3 cm boyu 2.5 metredir. ustten 50 cm altta artı seklinde dallanma var. bu dallar kalem kalinligindadir. gövde asağıya kadar kuçuk kuçuk dallarla doludur. benim bu fidani nasil budamam gerekiyor.

ekte resmini de cizdim. bana isaretleyebilirseniz sevinirim..

Dikim yaparken tepe kesimi yapmadınız herhalde. Dallanma çok yukarıdan olmuş ve fidanın gövdesi çok ince kalmış. Şekil budaması yapmak için hangi terbiye sistemini uygulayacağınıza karar vermelisiniz. Modifiye lider **** goble arasında karar vermelisiniz. Her iki şekil içinde fidanınızın dallanma yüksekliği fazla.

TCM 25-02-2015 14:01

Meyve Ağaçlarında Budama (1/2) - Dailymotion video

Ağaç budama hakkında bir şey bilmediğim için nette araştırdığımda üstteki iki bölümden oluşan videoyu gördüm. Diğer izlediklerimin yanında beni tatmin etti ama işi bilenler ne der bilemem.
Buna göre @ Tevfikp , alttaki saçakları kesmek dışında yapmanız gereken birşey yok gibi duruyor. Ayrılmış dört dal sanki ideal durumda.

Tevfikp 26-02-2015 10:39

selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..

tarku 26-02-2015 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tevfikp (Mesaj 1359475)
selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..

Zarar vermezsiniz. Fidan güçlenir ve böyle olması sağlıklı olur. Kamçı fidan değildi demişsiniz. Dallı fidanı siz mi kamçı haline getirdiniz? Goble şeklinde terbiye edecekseniz; Tepe kesiminden sonra farklı yönlere giden 4 dalı bırakıp, lideri kesmeniz gerekir. Bıraktığınız dalları açarak iple yere çakacağınız kazıklara bağlayabilirsiniz. Modifiye lider terbiye sistemi seçerseniz; Farklı yönlere giden dalları aynı şekilde açar, lidere rakip olacak sürgünleri çıkartırsınız.

Tevfikp 26-02-2015 12:01

tesekkurler. Yok hayir agac nasil aldiysam o sekilde kaldi. 1 sene evvel diktim.
O zaman erik agacimi 85 cm den kesiyorum bu aksam. degil mi?

Tevfikp 26-02-2015 12:10

diger agaclarimin budamasi hakkinda

5 Eklenti(ler)
vrdiginiz yanitlara tesekkur ederim. ekteki agaclara nasil bir budama yapmaliyim..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025