agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)

Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 5 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen Halil Önen
  • 1 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-10-2009, 16:04   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-03-2008
Merhaba...
Ben geçen yıl erik ve elma ile ayva ağacımı sıkı bir şekilde budamıştım. Sürgünleri gelişip, neredeyse 3- 4 metrelik oldular. Bu kadar yüksek olmalarını istemiyorum. Sonbaharda 2 metre gibi kalacak şekilde uçlardan budasam olur mu? Ya da önümüzdeki yıl meyve vermelerini de engellemeyecek şekilde nasıl budayabilirim ?
Şimdiden önerileriniz için çok teşekkürler...

M. Giray Özçam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 19:25   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M. Giray Özçam Mesajı Göster
Merhaba...
Ben geçen yıl erik ve elma ile ayva ağacımı sıkı bir şekilde budamıştım. Sürgünleri gelişip, neredeyse 3- 4 metrelik oldular. Bu kadar yüksek olmalarını istemiyorum. Sonbaharda 2 metre gibi kalacak şekilde uçlardan budasam olur mu? Ya da önümüzdeki yıl meyve vermelerini de engellemeyecek şekilde nasıl budayabilirim ?
Şimdiden önerileriniz için çok teşekkürler...
Sn.M.Giray,
Yeni dikilen fidanlar 2 ya da 3 yıl budama yapılmaz. Sadece aşı altında çıkan sürgünler kesilir.

Burada ki amaç ne kadar yaprak o kadar kök anlamına gelir ki kökün iyi gelişimi içindir.

Ağaçlarınız 3-4 metre olduğuna göre ve sıkı budama yaptığınıza göre taç vermiş olmanız gerekiyor.

Erik ağacınızın orasında bulunan birbirine değen ya da yakın dalları dibinden çıkarınız ortasını biraz açınız.
Fidanı veya dalı sertce sallayınız birbirine çarpan dalları dibinden çıkarınız.
Dediğiniz gibi sonbaharda gözler uyanmadan 2 m. kalacak şekilde kesebilirsiz.
Bu verecek meyveyi etkilemez.

Elma ağacınıza taç vermişseniz yani 4-5 tane yanlara giden taşıyıcı dallarda uclarda budama yapınız yine iki metreden.

Burada dikkat edilmesi gereken orada bir tane lider dal bırakmanız gerekiyor onu da üzerinden vurunuz, ama dipten kesmeyiniz ağacın gelişimini durdurursunuz. Her yıl lideri koruyacak budamalar yapınız.

Elma ağacınızın da ortasında birbirine yakın rahatsız edici dallarını dipten çıkarınız.

Elma ağacını budama diğer ağaçlara göre biraz farklılık gösterir. Elma budaması yapan bir ustadan yardım alınız ve püs noktalarını öğreniniz.

Önemli not: Kesilen ya da budanan bütün dalların gözleri dışa yani yere bakacak şekilde, hemen gözün üstünden ve dibinden kesilmelidir.
Saygılar

falcon00 ve mrduran beğendi.

Düzenleyen Halil Önen : 13-10-2009 saat 20:57 Neden: ek
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025