![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Alıntı:
mahlebe aşılı vişne ağaçlarım var. Aşı noktaları toprak altında bırakılmış ve vişneler kök atmış. Aşı noktalarını açıp, kök salan vişnelerin köklerini kesersem, anaç görev yapar mı? yoksa hiç böyle bir yola gitmemeli miyim? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tabi ki siz vişnelerin anaçlarından uzayan kökleri keserseniz anaç idrislerden besin almaya devam edecek. Burada bir kişinin tanıdığı veya babası sizdeki gibi idris anaçlarının üzerine toprak ile yükseltilmesi sonucu vişnelerden çıkan köklenenlerini sonbahar veya ilkbaharda alttan kesip fidan olarak dikiyormuş. Karşılaşabilirsem o kişiye nasıl olduğunu sorarım. Bende da aynı sorun var. Aşılamış olduğumuz ahlatlardan bir kısmının üzerine toprak ile doldurduk. Şimdi aşı yeri alt kısımda. Bakalım ağaç bu duruma nasıl tepki verecek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Alıntı:
Ahlatta çok dip sürgünü veriyor. Uzmanların dediklerinde mutlaka bir bilimsel gerçek vardır. 2 sene önce işçi tutup, 100 tane armut fidanı diktirdim. Adamlara ne dediysem anlatamadım aşı yerlerini gömmüşler. Kendi başıma uğraşıp, aşı noktalarını açtım. İnsanlarda eskiden kalma bilgiler var ve yeni bilgiye kapalılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
|
Aşı
AŞI Aşı ne için yapılır? İstenilen kalitede ürün almak için. Ürün veren fideyi ömürlü kılmak. Bu iki şık üzerinden hareket ederek yapıldığını biliyorum ve inanıyorum. Ürün veren fideyi ömürlü kılmak istiyorsak yapılan aşı toprak üstü kalmalı. Neden? Toprak altı kalan kök fidenin özelliği çabuk kök salması ve toprak altı haşeratlara dayanıklı olmasından. Aşının toprak altında kalması demek, aşı yapılan gözden çıkacak fışkınlar toprakla buluştuğu an toprak altı haşeratların hucmuna maruz kalacak demektir. Bu haşeratlar yapılan anaca yani gövdeye de zarar vereceği varsayımı düşünülmektedir. Dikim yaptığımız aşıların yönünü hep batıya çevirirdim. Sabah güneşinin doğa üzerinde çok etkili olduğunu, aşı mumlarının eriyip göze zarar verdiğini gördüğüm için böyle bir uygulama yapardım. Ben, sadece 40 yıllık deneyimimi paylaştım. Not: ilaçlama işi hastalık başlamadan yapılmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-05-2015
|
Alıntı:
Aşı olayının asıl çıkış noktası yani birinci amacı toprak nedenli üretim alanı darlığını ortadan kaldırmaktır. Kabaca M9 anacı sayesinde tabansuyu yüksek alanlarda elma üretebilirsiniz. Kirazdan örnek vermek gerekirse Maxma14 anacı ile gisela anaçlarının yetişmediği yerlerde rahatlıkla toprak seçmeden üretim yapabilirsiniz. Keza OHF ve BA29 anacının kullanılmadı Taban arazilerde QUİNCE anacı ile Armut üretimi yapabilirsiniz. İkinci büyük amacı ise bodurlaştırmaktır. Bu denli geniş anaç gamı sayesinde artık Morroco, Uzbekistan, Kazakistan, Güney ispanya gibi pek çok çeşit toprak şartında ve iklim şartında üretim yapabiliyoruz. Bana sorarsanız anaç ve aşı kavramı meyveciliğin için ilk devrimdir. Sonraki devrim ise anaçların invitro yapılan üretim ile hastalıklardan ari olarak üretilmeye başlanmasıdır ki Türkiye olarak üzülerek söylüyorum daha o aşamalara geçemedik. örnek veriyorum Türkiye yurt dışına 2 dolara elma fidanı satarken, italya invitro olduğu için 6-8 Eurolara fidan satıyor. Neden ? Çünkü kaliteli... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-05-2015
|
Bu işlemi mutlaka ve mutlaka son baharda yapınız, kökler aktifken ve iklim şartları toprak kökenli mantarların ve bakterilerin çalışmasına müsaitken, ağaç üzerinde kökten veya her hangi bir bölgeden açacağınız yaralardan zararlılar hücum edecektir. ( örnek vereyim, bilinenin aksine Erwinia armutta sadece çiçekten girmez. Erwinianın inakfit olduğu özelllikle 32 dereceler sonrası arazide yapılan ot çapasında çoğu kez ağaçlara anaç kısmından istemeyerek de olsa yara açılır ve buralardan giren erwinia bakterisi ağaç gövdesinden akıntı yapar. Bunu çoğu mühendis kaçırır. Biz bunu yaptığımız analiz ve uzun süreli gözlemler sonucu yakaladık. Keza Fusarium. ) Bu tür problemler genellikle uzun süreli patates, pamuk, ayçiçeği, tarla domatesi gibi aynı bitkilerin tarımı yapılan yerlere yapılan bahçelerde görülür. Kısaca Vejetasyon dönemi içerisinde ağaç gövdesine veya köklerine açacağınız yara dokuları için 2 kere düşünün.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2016
|
*** 3 sene önce ettiğimiz ağaç fidanların ası yerlerini artık toprak ile kapatabilirsiniz, yoksa hep toprak üzerinde ki kalacak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2016
|
merhabalar, adi yerinin toprak ustun kalmasi bir sorun olusturur mu bakteri ya da curume gibi? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|