agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meşe (https://www.agaclar.net/forum/mese/)
-   -   Meşe üretimi (https://www.agaclar.net/forum/mese/770.htm)

mehmet0791 03-05-2018 07:40

bufalu 20-06-2019 08:33

Merhabalar arkadaşlar, bahçemizdeki büyük bir meşenin altından alıp bir başka köşeye ektiğim meşe yerini sevmiş gayet yüksek hızla büyümeye başlamıştı fakat geçen baktığımda birisi tarafından (kim olduğunu tahmin edebiliyorum) tepe sürgününün kesildiğini gördüm, şu an tepede şamdanlaşma benzeri bir görüntü var, fidanın şu anki boyu yaklaşık 2,5 metre. Meşede işler nasıl yürür acaba, yan dallardan biri tepe sürgünü haline gelir mi yoksa bu meşenin dümdüz bir ağaç olma ihtimali sonsuza dek yitmiş durumda mı?

Peşinen teşekkürler.

acemi25 08-11-2019 14:43

Bahçeme ekmek istiyorum ama fidanını nereden bulurum diye araştırırken buraya denk geldim. Tohumdan yetiştirmek de güzel fikirmiş ama biraz uzun bir sürek sanırım.

doğaseverhüthüt 02-04-2020 22:38

palamuttan meşe yetiştirken yaşanan sorunlar

merhaba,
meşe ağaçlarından palamutları toplayıp saksılara ektikten sonra 15-30 cm arası yetişmelerini gözlemledim ancak bi süre sonra yaprakları yanmış gibi kararıp kurudu çıtır çıtır döküldü hepsinin.
Her sene aynı poblem nerede hata yapıyor olabilirim sitede araştırdım ancak cevap bulamadım.
bu ve benzer sorunların çözüme kavuşturulduğu konu başlığı olsun, verilen cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

Ayelax 04-04-2020 18:25

Merhaba, ekim ayında toplayıp bardaklara ektiğim palamutların yaklaşık 20 tanesi ilkbaharla birlikte yaprak vermeye başladı. Şimdi tüplere aldım ama balkonumda uzun süre misafir edecek yerim yok. Fidanları bahçeye dikmek için en uygun zaman hangisidir? Sonbaharda diksem kışı atlatırlar mı sizce?

Doku_Kültürcü 05-04-2020 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayelax (Mesaj 1584887)
Merhaba, ekim ayında toplayıp bardaklara ektiğim palamutların yaklaşık 20 tanesi ilkbaharla birlikte yaprak vermeye başladı. Şimdi tüplere aldım ama balkonumda uzun süre misafir edecek yerim yok. Fidanları bahçeye dikmek için en uygun zaman hangisidir? Sonbaharda diksem kışı atlatırlar mı sizce?

Şimdi dikin. Havalar ısınıyor. Daha hızlı şekilde toprağa kök salarlar.. Sonbaharda yapraklar döküldüğünde de fideleri, talaş vs. ile örtüp üzerine plastik örtü çekin. İkinci yıl için bunu yapmanıza gerek yok, 2. sene bitki yeterli karbonhidrat içeriğine sahip olacağı için donmayacaktır.

Ayelax 06-04-2020 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1584932)
Şimdi dikin. Havalar ısınıyor. Daha hızlı şekilde toprağa kök salarlar.. Sonbaharda yapraklar döküldüğünde de fideleri, talaş vs. ile örtüp üzerine plastik örtü çekin. İkinci yıl için bunu yapmanıza gerek yok, 2. sene bitki yeterli karbonhidrat içeriğine sahip olacağı için donmayacaktır.

Çok teşekkür ederim

Forestman 02-06-2020 11:55

Meşe palamudu toplayıp açık araziye dikmeyi düşünenler için detaylı bilgi içeren bir blog, Araziye Meşe Palamudu Ekimi Çok sayıda gönüllü ile yapılacak palamut ekiminin fark yaratacağını düşünüyorum. Olumlu sonuçlar alındıkça gönüllü sayısının daha da artacağını umuyorum. Herkese kolaylıklar dilerim..

gkapuska 21-10-2020 09:21

Bende var

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezinci (Mesaj 14679)
Arkadaşlar zordur ama meşe palamudunu orman fidanlıklarından bulabilirsiniz.

Benim bahçemde asırlık palamut var yerlerde dolup taşıyorlar.

bc_the_path 17-11-2020 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğaseverhüthüt (Mesaj 1584784)
merhaba,
meşe ağaçlarından palamutları toplayıp saksılara ektikten sonra 15-30 cm arası yetişmelerini gözlemledim ancak bi süre sonra yaprakları yanmış gibi kararıp kurudu çıtır çıtır döküldü hepsinin.
Her sene aynı poblem nerede hata yapıyor olabilirim sitede araştırdım ancak cevap bulamadım.
bu ve benzer sorunların çözüme kavuşturulduğu konu başlığı olsun, verilen cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

Önceki mesajlardan birinde meşe filizleri 10 cm kadar olduğunda köklerin 30 cm kadar olduğu yazıyordu. (Biraz geriye gidip o mesajı bulmanızı öneririm). Bu durumda, bulundukları kap küçük olduğu için ölüyor olmalılar.

pinariplik 18-03-2021 14:58

Meşe fidanı hk.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn (Mesaj 47505)
meşemin son durumu..
sanırım saksısını da değiştirmem gerekiyor.. bu saksı ona küçük geliyor.. saksının altından dışarı kök salmış..

ne kadar sürede bu boya geldi acaba?
ben ekim sonunda çimlendirdim bugün 18/03 ancak 6-7 cm oldular normal mi sizce?

Rotana 15-12-2021 20:06

Merhaba, bulunduğumuz bölgede iklim sebebiyle çok sayıda meşe ağacı mevcut fakat neredeyse tamamı şekil olarak biçimsiz ve çok fazla dallanmış oluyor. Tek gövde üzerine kısa da olsa gövde yapmış olan ağaç az sayıda. Ben ise peyzaj anlamında bahçemde meşe olsun istiyorum. (Aşağıdaki gibi bir örnek)

https://i.hizliresim.com/hek81hl.jpg

1- Bölgenin yerli ağaçlarından küçük olan bir tanesini söküp arazime taşıyabilir miyim?
2- Budama ile düz bir forma kavuşturmak mümkün mü?
3- Meşe ağacı için dal üzerinde köklendirme yapılıp daha sonra kesilebilir mi?

https://i.hizliresim.com/hnse6j1.png

Arazide yer alan bazı meşe ağaçları.

Çok teşekkür ederim.

kızıl-çam 01-01-2022 14:25

Merhaba,
İç Anadolu'nun doğru ve bilinçli bir şekilde ağaçlandırılması için bölgenin yerli türü olan biyo çeşitlilik dostu tüylü meşeyi üretmekteyim. Deneyimlerimden edindiğim bilgileri diğer meşe severlerle de paylaşmak isterim :)

1- Meşe ağacı ile ağaçlandırma yapmak istiyorsanız kesinlikle bölgenin doğal meşe türünü kullanın. Palamutları parktan/yoldan toplamanızı önermem. Mümkünse yakındaki bir ormandan toplayın. Peyzajda kullanılan ağaçların türü farklı olabilir ve orijinleri belli değil. Mesela Ankara Yöresi için parklardan toplana saplı meşe fidanları kururken tüylü meşeler hiç sulama olmadan bile çok iyi hayatta kalma oranına sahip oldular.

2- Fidan dikmek daha garantili bir yöntem. Direkt pelit/palamut ekildiğinde yaban hayvanları sebebiyle çimlenme oranı düşük oluyor. Mazotun etkisini çok da gördüğümü söyleyemem. Yalnız fidanları birinci yılında dikmenizi tavsiye ederim.

3- Mümkünse fidanınızın toprağına az bir miktar meşe ormanı toprağı ekleyin. Mikoriza aşılanması sayesinde fidan daha sağlıklı ve hızlı gelişiyor.

Herkese iyi yıllar dilerim,
Saygılar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025