![]() |
|
![]() |
#121 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2010
|
Önce aranızda olmaktan mutlu olduğumu paylaşmak isterim .Hep doğadaki bitkilerden yavrusu için şifa arayan bir anne olduğumu anlatırım....Bu sene çok ilginç bir olay yaşadım...Mersinde yaşıyorum herkes bilir ki Mersinde yazın sıcaktan nefes alınmaz yaşam haram olur , bu sebeble kızımın otizmden yana bir derdi olması ve oksijeni temiz havayı doyasıya yaşaması için yayla evi arayışına girdik...Kısmet bu ya bahçesinde 50 yıllık bir ağaç olan bir ev nasip oldu ve tüm bahçeyi kaplıyor gelen giden kes bu ağacı diye söylenirken bende bu ağacın bana nasip olmasında bir hikmet aradım ,ararken Meşe palamutu olduğunu öğrendim ve bu ağacın çevredeki atık madddeleri ve doğayı adeta içine emerek temizlediğini öğrendim kızım ın ağır metalleri bedeninde biriktirmesinden dolayı müthişti.....Ayrıca şeker hastalığına da iyi geldiğini öğrendim zira kızım şekerle tahlillerde bir sorunu gözükmesede kanın düzgün beyninde dağılamadığını öğrendim ve oksijenin kanda sağlıklı gezinmesinin şekerle bağlantılı olduğunu öğrendim şimdi bu ağacın meyvelerindende un ve ondanda ekmek yapıldıuğını 40 lı yıllarda buğday bulunamadığında palamut unu kullanıldığınıda öğrendim.....Sizlerle dahada bilgilenerek gerektiğinde bu ağaç hakkında tüm detayları paylaşmak ve faydalarını paylaşarak gerekirse yaprağını ve meyvesinide paylaşmak istiyorum...... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-05-2007
|
sayın sahpsough. söktüğünüz çıplak köklü meşeler tekrar tutarsa haber verin, zira tecrübem olmadı merak ediyorum. Ben 1 yaşında pırnalları toprağıyla beraber daha derin saksılara aktardım ve uzun süre durgunlaştılar. Kazık kök yapan meşe yeni topraktan çımış bu hassas dönemde tutarsa benim için de çok önemli tecrübe olacak. teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim..Mutlaka hatırlatacağım.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-04-2009
|
4-5 aylık meşelerim ; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-09-2007
|
Palamut toplama zamanı geldi, ilgilenenlere duyurulur. Çevrenizdeki meşeleri yakın takibe alın. Ağaç dibine düşmüş palamutları görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-01-2010
|
evet arkadaşlar palamut zamanı geldi tek bir palamutu boşa harcamayalım ve değerlendirelim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
haklıdır bunu yazan kişi en orta okulda diktigim meşeler 40 cm yi hala geçemedi. ki ozamanlar orman mühendisligi olmadıgımdan bilmiyordum her halde demek ki uygun ekolojik şartlara adaptasyon saglayan agaçlar dikilmeli. çünkü iklim ve toprak çok önemli bulundugu yaka ve güneşlenme süresi de önemli meşelerin büyümesi uzun yıllar alır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2011
|
Arkadaşlar yere, toprağa, suya göre her ağaç büyümede farklılık gösteriyor. Ben geçen yıl diktiğim meşe palamutlarından şu anda 67 cm boya ulaşanda var 15-20 cm de kalanda var. Yerine sevme derler ya, galiba yerini sevmesi gerekli. Resim yüklemeye çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2011
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Yeni Üye
|
bence meşelerin ne zaman büyüyeceğini düşünmektense onlara hayat vermeyi denemeliyiz, sizcede önemli olan bu değilmi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
|
Bildiğim kadarıyla İç Anadolu meşe-ardıç bölgesi ve ben de ilk mesajların birinde belirtildiği gibi bu adeta kurak bölgeye neden ısrarla çam dikilmeye çalışılır anlamıyorum. Üstelik doğal olarak meşe yetişiyor sadece alanını genişletmemiz gerekiyor. Bu yıl ben de meşe palamudu toplamaya çıkacağım ve inşallah ekeceğim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
İç anadoluda karaçam doğal bulunur karaçamda kurak iklim ağacıdır. Bazı ardıç türleriyle meşe türleride iç anadoluda var bunların herhangi birinin dikilmesi sorun olmaz zaten illere göre hangi ağaçların yetişeceği belirlenmiş. Meşede dikiliyordur ama çamlar kadar çok değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Yeni Üye
|
sivas bölgesinde doğal yetişen tüm meşe türlerini bilen varmı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
agaclar.net
|
Saplı Meşe (Quercus robur) Pırnal Meşe (Quercus ilex) Tüylü meşe (Quercus pubescens) Sapsız Meşe (Quercus petraea) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaç Dostu
|
Meşelerin Bitki Sistematiğindeki Yeri: Angiospermae; Kapalı tohumlular 1. Sınıf Dicotyledoneae 1. Alt Sınıf Choripetalae A Monochlamydeae 2. Takım Fagales 2. Familya Fagaceae Cins Quercus Meşeler; odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır. 1. Akmeşeler 2. Kırmızı Meşeler 3. Herdem Yeşil Meşeler Bu gruplara dahil olup, Türkiye'de doğal olarak yetişen türler aşağıda sıralanmıştır; Akmeşeler Quercus robur (Saplı Meşe) Quercus petraea (Sapsız Meşe) Quercus hartwissiana (Istranca Meşesi) Quercus frainetto (Macar Meşesi) Quercus vulcanica (Kasnak Meşesi) Quercus pontica (Doğu Karadeniz Meşesi) Quercus infectoria (Mazı Meşesi) Quercus pubescens (Tüylü Meşe) Quercus macranthera (İspir Meşesi) Quercus virgiliana (Yalancı Tüylü Meşe) Kırmızı Meşeler Quercus libani (Lübnan Meşesi) Quercus trojana (Makedonya Meşesi) Quercus cerris (Saçlı Meşe) Quercus brantii (İran Palamut Meşesi) Quercus ithaburensis (Anadolu Palamut Meşesi) Herdem Yeşil Meşeler Quercus coccifera (Kermes Meşesi) Quercus ilex (Pırnal Meşesi) Quercus aucheri (Boz Pırnal Meşesi) Kaynak : Trkiye'de Yetien Meeler / Turkey Oaks, Quercus ssp. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
|
Burasıda var özellikle zor bulunan türlerin yaprak örnekleri mevcut. Amanos Species List: Geraniaceae |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2011
|
Merhaba arkadaşlar, Benim forumda ilk mesajım olacak, bu yüzden bir hata yaparsam kusura bakmayın. Ben tabiri caizse tam bir meşe fanatiğiyim. Uzunca bir süre yaşadığım Marmara Bölgesi'nin çeşitli vilayetlerinde bu muazzam ağacın kendiliğinden küçük ormancıklar kurabildiğine tanık olmuştum. Şu anda Eskişehir'de yaşıyorum ve oldukça çorak bir bölgeyi meşeyle tanıştırmak istiyorum. Bu bağlamda Eskişehir gibi sert iklimi olan bir yöre için en uygun ve tabiri caizse "en arsız" meşe türü hangisidir? Pırnal meşeyle (Quercus ilex) ilgili olarak gerek siteden gerekse internetten çok araştırma yaptım ancak okuduklarım beni çelişkiye düşürdü. Tüylü meşe (Quercus pubescens) veya saçlı meşe (Quercus cerris) gibi türler Eskişehir'de pırnaldan daha başarılı olabilir mi? Hangi tür daha hızlı büyür? Yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılar sunarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2012
|
hocam hızlı buyumesini istiyor isen saçlı meşede uygun hem dayanıklıda bir tür ayrıca toprak secimide yapmıyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-03-2012
|
benim ektiğim meşe balkon sadece bir taraftan güneş gördüğü için güneşe doğru uzanıyor bu da eğilmesine sebep oluyor bir tarafa doğru eğilince ablamda onu diğer tarafına çeviriyor.bense uzun bir müddet orada duracağı için çevirmekten yana değilim sizce çevirmek mi doğru doğru olan çevirmeden hangi yöne eğiliyorsa orada kalması mı yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
meşe çimleneli nekadar oldu hocam? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Yeni Üye
|
bir ay oldu boyu 15 cm yaklaşık güneşe doğru yöneliyor bir destekle bunu engellemem gerekir mi ya da eğim tam zıttına doğru çevirmem mi gerekir her gün bilemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
hocam sen naparsan yap meşe ışık ağacı oldugu için güneşe yönlencektir..tek secenegin güneşi tam alabilecegi bir ortama alman o halde bile egilmeler olabilir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Yeni Üye
|
teşekkürler cevap için ama şimdilik güneşi tam alabileceği yer bulma imkanım yok acaba bu konuda biraz evdekilerle tartışması konusu yaptık da çevirmek bana iyi bir fikir gibi gelmiyor sanki büyümesini engel oluyoruz gibi geliyor çünkü ışığa doğru ayıracağı enerjiyi büyümesine harcayabilir ama hep bir tarafa eğik olması da oraya doğru eğik olmasına sebep olabilir ne yapmalı çevirmeli mi çevirmemeli mi farkındayım büyük bir paradoks haline getirmiş gibiyim ama lojmana ekmeyi düşünüyorum eğik büyümesinden korkuyorum eğik ve sağlıksız olursa kesebilirler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
|
meşede duzgun govde nadir gorulen bir durumdur zaten ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|