![]() |
sera hazırlama vs biraz zor geliyor ama, akşam büyük bir şeffaf torbaya koyup, tepsi üstüne yerleştirmeyi planlıyorum.
Dün torba üstüne çıkmış bir kaç parça mantarı önce iş yerindekilere yedirdim, şimdiye kadar herhangi bir zehirlenme belirtisi tespit edebilmiş değilim...Sanırım gayet sağlıklı bir kit!! :)) |
Bir de, agro mantarın sitesinde yer alan çubuklu vs resim, diğer mantar türünü yetiştirmek içinmiş...Kütük üzerinde büyüyenler için sanırım.
Sera mevzuu tabi çok faydalı her ikisi için de. |
Bunu evin neresine konuşlandıracağınızı! merak ediyorum aslında.
Bir dönem bir arkadaşım işyerinin bodrumunda Köy Hizmetlerinden edindiği bir mantar türünü yetiştirmişti. Gidip baktığımda nemli, karanlık bir ortam istediklerini görmüştüm. Nemden dolayı fena halde bir küf kokusu sarmıştı ortalığı. Bir ara ben de annem için shiitake veya maitake mantarı yetiştirmeyi düşünmüştüm ama evde nereye koyacağımı bir türlü belirleyememiştim. Hele o koku aklıma geldikten sonra tamamen vazgeçmiştim. Neyse moral bozmak gibi olmasın. Güle güle büyütün mantarlarınızı:) Fotoğrafları merakla bekliyor olacağım. |
Nevsune Hn.
istiridye mantarları az da olsa ışık istediklerinden balkonda bile yetiştirilebilir. Tabi yazın sıcaklıklar artınca. Bu nedenle ben de yazın bu mantarları yetiştirmeyi şimdiden planlıyorum ancak torboda olanı değil de kütükde olanı. Yani sera vs. işine girmeden doğal ortamındaki gibi deneyeceğim. |
Alıntı:
Bir de havalandırma konusu önemli, devamlı aşırı nem mantarda mantarlaşmaya neden olabilir ;) Sizin tecrübelerinizle ben de balkonda kütükte deneyeceğim. Gelsin 2.evler :) |
Peki bunlar mevsimlik falan mı?
Yani kışın ne olacaklar o zaman? |
Alıntı:
Shiitake için vazgeçmeyin derim, maitake ev ortamında zor. |
Alıntı:
Yani nem-ısı-ışık koşulunu sağlarsa yıl boyu oda içinde ürün alabilir. Dışarda duranlar yılda 2 kere ... Mantar misellerinden tekrar çıkmakta hatta toplanmayan mantar yeniden spor dökerek misel oluşturmakta. Miseller organik madde-selüloz bitmedikçe yeni mantar oluşturur . |
Baobab bir başlasın bakalım. Ondan olumlu haber alırsam yeniden şu shiitake işini düşünebilirim.
Çok az güneş alan balkonda yetiştirebileceksem neden olmasın (evin içinde pek düşünemiyorum doğrusu). Baharda bir deneme yaparım ben de. |
Merhaba,
İş yerimin önünde kesilen kavak ağacının kenarlarında mantarlar çıkmaya başladı, yaklaşık20-30 kadarlar, bunlar beyaz yaprak mantarı. Biz bunları koparmaya cesaret edemiyoruz. Daha önce böyle bir yanılgıdan dolayı kötü bir tecrübemiz oldu. Allahtan ucuz kurtulduk. Nasıl anlıcaz zehirli **** zehirsiz olduklarını? |
Resmini buraya ekleyin, tecrübeli arkadaşlar yorumlarını yazabilir.
|
Selam,
Agro mantardan mehmet beyin anlattığına ve sitedeki açıklamalara göre, almış olduğum mantar kiti; 1- 20-25 derece sıcaklık isteyen, 2- Normal oda neminin yeterli olduğu (torbayı ıslatmak kaydıyla tabii), 3- Karanlık ya da çok loş ışık değil, tam tersine bir miktar ışık isteyen bir mantar türüymüş (kuzeye bakan odada pencereye yakın bir yere koysam olur mu dedim, son derece uygun cevabını aldım). Yani öyle aşırı nemli, karanlık ya da soğuk bir yer istememekte. Dolayısıyla benim için herhangi bir sorun yaratmadı. Denizakvaryumunun da dediği gibi, eğer odada dursun istenmezse, kapalı bir balkonda da yetişebilir. Bir de, internette yaptığım araştırmadan anladığım kadarıyla, dünya çapında, evde mantar yetiştirmekle ilgili asıl merak sote edecek mantarı evde üretmekten ziyade, tıbbi mantar da denilen shiitake ya da reishi mantarlarıyla ilgili. Türlü hastalıklara iyi geleceği iddiasıyla, yurt dışında onlarca değişik çeşit mantar kiti pazarlaması yapılmakta. Biraz once eve geldim ve kuru temizleyicilerde kulanılan büyük naylon torbalardan birini, mantar torbasının üzerine geçirdim. Bir tür sera işlevi göreceğini ümit etmekteyim. Selamlar, sevgiler. |
2 Eklenti(ler)
Bir de, mantar kiti neye benziyor ve ne kadar yer kaplıyor diye merak edeceklere bir fikir vermesi açısından, aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.
"İşallah" yakında mantarlar çıkar, onların da fotolarını yollarım...(ya da daha iyisi, kardeş bahçede, kardeş kardeş yiriz mis gibi! :rolleyes: Eklenti 53963 Eklenti 53964 |
Selam arkadaşlar-ben ormandan soba yakıtı için 1 kamyon odun sipariş verdim ve gelen odunlar genellikle kayın ağacın şak parçalanmışı.12-13 tane şak kesilmiş kütüğün üzerinde bizim burda kütük mantarı dedikleri mantarlar vardı.kütükleri aldım ve bahçemde nemli bi ortama koydum.bunlardan acaba nasıl misel(tohum) alabilirim.balkonumda kütüklerden mantar elde edebilirmiyim acaba.hem soğuktanmı anlayamadım kütüklerdeki mantarların gelişimi geriledi ve kurumaya başladılar!?
|
Alıntı:
Torbayı tepsiye yatırmışsınız ama bu torbanın önü arkası varmıydı yani sadece bir tarafından mı mantar çıkıyor. Ya da torba yatırılarak değil de tepside dik dursa tüm yönlerden mantar çıkmazmıydı? |
doğru valla...hemmen gidip torbayı dik tutuyorum tepside!...
ee...boşuna dememişler...(ne demişlerse artık...ben gidip düzelteyim şunu...:D |
sayın boabob,
mantar kitinizle ilgili gelişmeleri ilgiyle izlemekteyiz. Heralde misel elde edip paylaşım yapma aşamasına gelirsiniz:) selamlar.. |
valla ben bu amatörlükle, yiyecek biriki tane bile yetiştirebilsem çok mutlu olacağım.
Misel üretebilirsem tabi ki seve seve veriririm :) |
Baobab'ın işi zor :)
Önce kardeş bitkiler bahçesi için herkese yetecek kadar istiridye mantarı üretilecek sonra hasat edilmeyen 4-5 mantardan spor ve misel üretimine geçilecek... Önceliği Ankara'daki üyeler olmak üzere misel dağıtımı yapılacak... Sonrasında Baobab'ın mantar yemekleri adı altında bir başlık açılıp, pratik mantar yemekleri anlatılacak. Tüm bunlar kolay değil :) Biraz sabır, nisan-mayıs gibi yeni kitlerle size yardım ederim ;) |
Bu kit bana uygun büyüklükte geldi. Her yere sığdırılabilir.
Şimdi gelişmeleri izlemeye başlayalım. |
Talep bu kadar yüksek olunca, ben de, en iyisi şu sıkıcı memuriyeti bırakıp evin bir odasını mantar yetişirtireyim diye düşünmeye başladım!...
Mantar şirketleri kollasınlar kendilerini..."Baobab Mantar Holding" geldi geliyor!! |
Ceyhan'da "shitake yetiştirme" kitabı almış...
İstiridye mantarı bir yandan, shitake mantarı bir yandan...Bu kadar mantarı satsak bitiremeyiz, bir yandan da mantar kurutma işlemini öğrensek diyorum :) |
taabi canım...kurutmayı öğrenmek lazım...
o kadar mantar boşa gitmesin, günah... |
mantarların zehirsiz oldğunu nasıl anlayacağız..evin yakınlarında kesilmiş kavak kütüğünde davamlı mantar çıkmakta ama zehirlidir die koparıp atıyorum..
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.. |
Bana kalırsa bu konuda hiç riske girmemek en iyisi.
Güvenilir bir şirketten kültür mantarı kiti alıp üretmek ya da mantar kültüründen geliştirmek olabilir tabi, ama her sene bir sürü insanın mantar zehirlenmesine uğradığı düşünülürse, internetten okuyup ya da tarife göre gidip mantar toplayıp yemek son derece sakıncalı olabilir diye düşünüyorum. |
Alıntı:
Resimlerini buraya ekleyin, deneyimli arkadaşlar yorumda bulunsunlar. |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar!
8 gün kadar önce gelen mantar kitinin son durumu aşağıdaki gibidir. Daha şimdiden torbanın iç kısmındanve hatta dışarı çıkıp, sağından solundan mantar öbekleri fışkırmaya başlamışlar. Evde yetiştirmeye çalıştığım ve de gayet nazlı gelişen diğer saksı bitkileriyle karşılaştırınca, şimdiye kadar evde yetiştirdiğim en canlı ve neşeli bitki olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eklenti 54682 Eklenti 54683 |
Çok iyi, sadece bir yönden mi çıkıyor mantarlar ?
Nem konusuna dikkat edin, fazla nem ve hava akımının olmaması mantarda mantara yol açabilir :) |
Aslında tam olarak tek yönden çıkmıyor mantar. Torbanın öteki tarafında da mantarlar çıkıntı yapmış durumda.(ama ön tarafta daha çoklar)
Neme gelince, ilk günlerde, üzerine ikinci şeffaf torbayı geçirip öyle tutuyordum, ama sonra fazla nemden çürür diye ona da küçük delikler açtım. Akşamları geldiğimde fısfısla nemlendiriyorum her gün, altındaki tepside de bir miktar su tutmaktayım. Zannedersem biriki hafta içinde hasatı yapıp satışa geçer, eko köydeki 8-10 dönümlük hisseyi de finanse ederim... :D |
Alıntı:
|
|
Arkadaşlar,
Ben dün dayanamayıp mantar kitinden dşarı sarkan ilk mahsülden topladım ve şu an ilk mantar soteyi yapmış durumdayım! Nevsun'dan özenerek temin ettiğim ekmek yapma makinasından çıkan ekmekle yendiğinde, gayet lezzetli, taze ve de organik olan tadını daha da iyi anlamak mümkün!... ;) Benim mantar kitinden hasat yaptıkça, diğer mantarların akibetini de ayrıca düşünürüz. Artık misel mi yaparız, arkadaşlara misal olsun diye dağıtır mıyız, kardeş bitkiler bahçesine mi dikeriz, yoksa oturup hepsini afiyetle yer miyim bilemem... Ruh halime, iştah durumuma göre!!...:D |
3 Eklenti(ler)
Bende bu gün marketten bir miktar istiridye mantarı aldım sote yapmayı düşünüyorum.Almak isteyenler için carrefour da var.Yarın buraya yazı yazabilirsem bol bol istiridye mantarı tüketebiliriz.:D:D
|
Sayın forum üyesi arkadaşlar,
Hepinizi çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum.Bende red robin dometes yetiştirmeye çalışıyorum.Birde büyük bal kabağı yetiştirmeye çalışıyorum. Diğer gruplardaki tohum ve çelk paylaşımını burada misel paylaşımı yaparak geliştirebilecğimize inanıyorum. Bu bakımdan mantar üzerine uzmanlaşmış arkadaşlardan bu konuda acil yardım beklemekteyim.Bu vesile ile tüm arkadaşların bayramını kutlarım.Selamlar... |
Ben hepsini yedim ama bu yediğim mantarlardan misel elde edebilirmiydim?
|
Aslında emin olun, benim de bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok, ama yaparak, izleyerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
Eğer şu mantar kitinden iyi ürün alabilirsem, misel elde etmeyi, diğer mantar türlerini denemeyi ya da bahçede yetiştirmeyi daha sonra düşüneceğim. |
Bu mantarları doğada gördüğümüzde toplayıp yemeğe korkarız . Bu konoda Sayın Pakkaner' in bir uyarısıda var. Nasıl korkmadan yiyebiliyorsunuz. Ben de korkmadan yetiştirip yemeyi çok isterdim.
|
Agro mantar'ın sanayi üretimi için yetiştirdiği mantarlardan olusan mantar kitinden siparis verdim.
Yani kendim bir yerden mantar toplayıp yetiştirmiyorum. |
sayın baobab doğadan her zaman topladığım bir mantarı kışında yemek için bana bir fikir verdiniz.ilgi ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
|
Sayın Serdar1 kardeşimiz,
Acaba misel üretimindeki son durum hakkında bilgi verebilirmisin? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025