agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

Baobab 26-11-2008 13:55

sera hazırlama vs biraz zor geliyor ama, akşam büyük bir şeffaf torbaya koyup, tepsi üstüne yerleştirmeyi planlıyorum.

Dün torba üstüne çıkmış bir kaç parça mantarı önce iş yerindekilere yedirdim, şimdiye kadar herhangi bir zehirlenme belirtisi tespit edebilmiş değilim...Sanırım gayet sağlıklı bir kit!! :))

Baobab 26-11-2008 13:58

Bir de, agro mantarın sitesinde yer alan çubuklu vs resim, diğer mantar türünü yetiştirmek içinmiş...Kütük üzerinde büyüyenler için sanırım.

Sera mevzuu tabi çok faydalı her ikisi için de.

nevsune 26-11-2008 14:38

Bunu evin neresine konuşlandıracağınızı! merak ediyorum aslında.

Bir dönem bir arkadaşım işyerinin bodrumunda Köy Hizmetlerinden edindiği bir mantar türünü yetiştirmişti. Gidip baktığımda nemli, karanlık bir ortam istediklerini görmüştüm. Nemden dolayı fena halde bir küf kokusu sarmıştı ortalığı.

Bir ara ben de annem için shiitake veya maitake mantarı yetiştirmeyi düşünmüştüm ama evde nereye koyacağımı bir türlü belirleyememiştim. Hele o koku aklıma geldikten sonra tamamen vazgeçmiştim.

Neyse moral bozmak gibi olmasın. Güle güle büyütün mantarlarınızı:) Fotoğrafları merakla bekliyor olacağım.

denizakvaryumu 26-11-2008 14:46

Nevsune Hn.
istiridye mantarları az da olsa ışık istediklerinden balkonda bile yetiştirilebilir.

Tabi yazın sıcaklıklar artınca.

Bu nedenle ben de yazın bu mantarları yetiştirmeyi şimdiden planlıyorum ancak torboda olanı değil de kütükde olanı.

Yani sera vs. işine girmeden doğal ortamındaki gibi deneyeceğim.

denizakvaryumu 26-11-2008 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 322453)
Bir de, agro mantarın sitesinde yer alan çubuklu vs resim, diğer mantar türünü yetiştirmek içinmiş...Kütük üzerinde büyüyenler için sanırım.

.

Resim shiitake için ama kışın oda içinde yetiştirilecek tüm mantarlar için bu uygulama yapılmalı derim.

Bir de havalandırma konusu önemli, devamlı aşırı nem mantarda mantarlaşmaya neden olabilir ;)

Sizin tecrübelerinizle ben de balkonda kütükte deneyeceğim.

Gelsin 2.evler :)

nevsune 26-11-2008 14:50

Peki bunlar mevsimlik falan mı?
Yani kışın ne olacaklar o zaman?

denizakvaryumu 26-11-2008 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 322480)
Bir ara ben de annem için shiitake veya maitake mantarı yetiştirmeyi düşünmüştüm ama evde nereye koyacağımı bir türlü belirleyememiştim. Hele o koku aklıma geldikten sonra tamamen vazgeçmiştim.

Shiitake için vazgeçmeyin derim, maitake ev ortamında zor.

denizakvaryumu 26-11-2008 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 322491)
Peki bunlar mevsimlik falan mı?
Yani kışın ne olacaklar o zaman?

12.mesaja bakın, Baobab ın aldığı mantar da bu tür.

Yani nem-ısı-ışık koşulunu sağlarsa yıl boyu oda içinde ürün alabilir.

Dışarda duranlar yılda 2 kere ...

Mantar misellerinden tekrar çıkmakta hatta toplanmayan mantar yeniden spor dökerek misel oluşturmakta.

Miseller organik madde-selüloz bitmedikçe yeni mantar oluşturur .

nevsune 26-11-2008 15:01

Baobab bir başlasın bakalım. Ondan olumlu haber alırsam yeniden şu shiitake işini düşünebilirim.

Çok az güneş alan balkonda yetiştirebileceksem neden olmasın (evin içinde pek düşünemiyorum doğrusu). Baharda bir deneme yaparım ben de.

tropikana 26-11-2008 15:04

Merhaba,
İş yerimin önünde kesilen kavak ağacının kenarlarında mantarlar çıkmaya başladı, yaklaşık20-30 kadarlar, bunlar beyaz yaprak mantarı. Biz bunları koparmaya cesaret edemiyoruz. Daha önce böyle bir yanılgıdan dolayı kötü bir tecrübemiz oldu. Allahtan ucuz kurtulduk. Nasıl anlıcaz zehirli **** zehirsiz olduklarını?

denizakvaryumu 26-11-2008 15:37

Resmini buraya ekleyin, tecrübeli arkadaşlar yorumlarını yazabilir.

Baobab 26-11-2008 16:09

Selam,

Agro mantardan mehmet beyin anlattığına ve sitedeki açıklamalara göre, almış olduğum mantar kiti;
1- 20-25 derece sıcaklık isteyen,
2- Normal oda neminin yeterli olduğu (torbayı ıslatmak kaydıyla tabii),
3- Karanlık ya da çok loş ışık değil, tam tersine bir miktar ışık isteyen bir mantar türüymüş (kuzeye bakan odada pencereye yakın bir yere koysam olur mu dedim, son derece uygun cevabını aldım).

Yani öyle aşırı nemli, karanlık ya da soğuk bir yer istememekte. Dolayısıyla benim için herhangi bir sorun yaratmadı.
Denizakvaryumunun da dediği gibi, eğer odada dursun istenmezse, kapalı bir balkonda da yetişebilir.

Bir de, internette yaptığım araştırmadan anladığım kadarıyla, dünya çapında, evde mantar yetiştirmekle ilgili asıl merak sote edecek mantarı evde üretmekten ziyade, tıbbi mantar da denilen shiitake ya da reishi mantarlarıyla ilgili.

Türlü hastalıklara iyi geleceği iddiasıyla, yurt dışında onlarca değişik çeşit mantar kiti pazarlaması yapılmakta.

Biraz once eve geldim ve kuru temizleyicilerde kulanılan büyük naylon torbalardan birini, mantar torbasının üzerine geçirdim. Bir tür sera işlevi göreceğini ümit etmekteyim.

Selamlar, sevgiler.

Baobab 26-11-2008 16:43

2 Eklenti(ler)
Bir de, mantar kiti neye benziyor ve ne kadar yer kaplıyor diye merak edeceklere bir fikir vermesi açısından, aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.

"İşallah" yakında mantarlar çıkar, onların da fotolarını yollarım...(ya da daha iyisi, kardeş bahçede, kardeş kardeş yiriz mis gibi! :rolleyes:

Eklenti 53963

Eklenti 53964

jaguar live 26-11-2008 17:41

Selam arkadaşlar-ben ormandan soba yakıtı için 1 kamyon odun sipariş verdim ve gelen odunlar genellikle kayın ağacın şak parçalanmışı.12-13 tane şak kesilmiş kütüğün üzerinde bizim burda kütük mantarı dedikleri mantarlar vardı.kütükleri aldım ve bahçemde nemli bi ortama koydum.bunlardan acaba nasıl misel(tohum) alabilirim.balkonumda kütüklerden mantar elde edebilirmiyim acaba.hem soğuktanmı anlayamadım kütüklerdeki mantarların gelişimi geriledi ve kurumaya başladılar!?

denizakvaryumu 26-11-2008 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 322590)
Bir de, mantar kiti neye benziyor ve ne kadar yer kaplıyor diye merak edeceklere bir fikir vermesi açısından, aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.

"İşallah" yakında mantarlar çıkar, onların da fotolarını yollarım...(ya da daha iyisi, kardeş bahçede, kardeş kardeş yiriz mis gibi! :rolleyes:

Umduğumdan büyük bir torba, bu torbadan herkese yetecek istiridye mantarı çıkar :)

Torbayı tepsiye yatırmışsınız ama bu torbanın önü arkası varmıydı yani sadece bir tarafından mı mantar çıkıyor.

Ya da torba yatırılarak değil de tepside dik dursa tüm yönlerden mantar çıkmazmıydı?

Baobab 26-11-2008 22:11

doğru valla...hemmen gidip torbayı dik tutuyorum tepside!...

ee...boşuna dememişler...(ne demişlerse artık...ben gidip düzelteyim şunu...:D

odemis35 26-11-2008 23:37

sayın boabob,
mantar kitinizle ilgili gelişmeleri ilgiyle izlemekteyiz. Heralde misel elde edip paylaşım yapma aşamasına gelirsiniz:)
selamlar..

Baobab 27-11-2008 07:34

valla ben bu amatörlükle, yiyecek biriki tane bile yetiştirebilsem çok mutlu olacağım.

Misel üretebilirsem tabi ki seve seve veriririm :)

denizakvaryumu 27-11-2008 07:41

Baobab'ın işi zor :)

Önce kardeş bitkiler bahçesi için herkese yetecek kadar istiridye mantarı üretilecek sonra hasat edilmeyen 4-5 mantardan spor ve misel üretimine geçilecek...

Önceliği Ankara'daki üyeler olmak üzere misel dağıtımı yapılacak...

Sonrasında Baobab'ın mantar yemekleri adı altında bir başlık açılıp, pratik mantar yemekleri anlatılacak.

Tüm bunlar kolay değil :)

Biraz sabır, nisan-mayıs gibi yeni kitlerle size yardım ederim ;)

nevsune 27-11-2008 18:32

Bu kit bana uygun büyüklükte geldi. Her yere sığdırılabilir.

Şimdi gelişmeleri izlemeye başlayalım.

Baobab 27-11-2008 19:20

Talep bu kadar yüksek olunca, ben de, en iyisi şu sıkıcı memuriyeti bırakıp evin bir odasını mantar yetişirtireyim diye düşünmeye başladım!...

Mantar şirketleri kollasınlar kendilerini..."Baobab Mantar Holding" geldi geliyor!!

denizakvaryumu 27-11-2008 19:39

Ceyhan'da "shitake yetiştirme" kitabı almış...

İstiridye mantarı bir yandan, shitake mantarı bir yandan...Bu kadar mantarı satsak bitiremeyiz, bir yandan da mantar kurutma işlemini öğrensek diyorum :)

Baobab 28-11-2008 16:31

taabi canım...kurutmayı öğrenmek lazım...

o kadar mantar boşa gitmesin, günah...

Amazonn 28-11-2008 18:07

mantarların zehirsiz oldğunu nasıl anlayacağız..evin yakınlarında kesilmiş kavak kütüğünde davamlı mantar çıkmakta ama zehirlidir die koparıp atıyorum..
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Baobab 28-11-2008 19:39

Bana kalırsa bu konuda hiç riske girmemek en iyisi.

Güvenilir bir şirketten kültür mantarı kiti alıp üretmek ya da mantar kültüründen

geliştirmek olabilir tabi, ama

her sene bir sürü insanın mantar zehirlenmesine uğradığı düşünülürse,

internetten okuyup ya da tarife göre gidip mantar toplayıp yemek son derece

sakıncalı olabilir diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 28-11-2008 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amazonn (Mesaj 323919)
mantarların zehirsiz oldğunu nasıl anlayacağız..evin yakınlarında kesilmiş kavak kütüğünde davamlı mantar çıkmakta ama zehirlidir die koparıp atıyorum..
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

Resimlerini buraya ekleyin, deneyimli arkadaşlar yorumda bulunsunlar.

Baobab 03-12-2008 07:23

2 Eklenti(ler)
Merhabalar!

8 gün kadar önce gelen mantar kitinin son durumu aşağıdaki gibidir.

Daha şimdiden torbanın iç kısmındanve hatta dışarı çıkıp, sağından solundan mantar öbekleri fışkırmaya başlamışlar.

Evde yetiştirmeye çalıştığım ve de gayet nazlı gelişen diğer saksı bitkileriyle karşılaştırınca, şimdiye kadar evde yetiştirdiğim en canlı ve neşeli bitki olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Eklenti 54682

Eklenti 54683

denizakvaryumu 03-12-2008 08:18

Çok iyi, sadece bir yönden mi çıkıyor mantarlar ?

Nem konusuna dikkat edin, fazla nem ve hava akımının olmaması mantarda mantara yol açabilir :)

Baobab 03-12-2008 09:20

Aslında tam olarak tek yönden çıkmıyor mantar. Torbanın öteki tarafında da mantarlar çıkıntı yapmış durumda.(ama ön tarafta daha çoklar)

Neme gelince, ilk günlerde, üzerine ikinci şeffaf torbayı geçirip öyle tutuyordum, ama sonra fazla nemden çürür diye ona da küçük delikler açtım.

Akşamları geldiğimde fısfısla nemlendiriyorum her gün, altındaki tepside de bir miktar su tutmaktayım.

Zannedersem biriki hafta içinde hasatı yapıp satışa geçer, eko köydeki 8-10 dönümlük hisseyi de finanse ederim... :D

denizakvaryumu 03-12-2008 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 325980)
...
Zannedersem biriki hafta içinde hasatı yapıp satışa geçer, eko köydeki 8-10 dönümlük hisseyi de finanse ederim... :D

Yaşasın istirdye mantarları, yaşasın Baobab :D

denizakvaryumu 05-12-2008 22:20

http://www.pilzebaum.de/html/fotostory.html

Baobab 06-12-2008 07:29

Arkadaşlar,

Ben dün dayanamayıp mantar kitinden dşarı sarkan ilk mahsülden topladım ve şu an ilk mantar soteyi yapmış durumdayım!

Nevsun'dan özenerek temin ettiğim ekmek yapma makinasından çıkan ekmekle yendiğinde, gayet lezzetli, taze ve de organik olan tadını daha da iyi anlamak mümkün!... ;)

Benim mantar kitinden hasat yaptıkça, diğer mantarların akibetini de ayrıca düşünürüz.

Artık misel mi yaparız, arkadaşlara misal olsun diye dağıtır mıyız, kardeş bitkiler bahçesine mi dikeriz, yoksa oturup hepsini afiyetle yer miyim bilemem...

Ruh halime, iştah durumuma göre!!...:D

tolgahann 06-12-2008 17:27

3 Eklenti(ler)
Bende bu gün marketten bir miktar istiridye mantarı aldım sote yapmayı düşünüyorum.Almak isteyenler için carrefour da var.Yarın buraya yazı yazabilirsem bol bol istiridye mantarı tüketebiliriz.:D:D

odemis35 06-12-2008 18:48

Sayın forum üyesi arkadaşlar,
Hepinizi çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum.Bende red robin dometes yetiştirmeye çalışıyorum.Birde büyük bal kabağı yetiştirmeye çalışıyorum. Diğer gruplardaki tohum ve çelk paylaşımını burada misel paylaşımı yaparak geliştirebilecğimize inanıyorum. Bu bakımdan mantar üzerine uzmanlaşmış arkadaşlardan bu konuda acil yardım beklemekteyim.Bu vesile ile tüm arkadaşların bayramını kutlarım.Selamlar...

tolgahann 06-12-2008 23:45

Ben hepsini yedim ama bu yediğim mantarlardan misel elde edebilirmiydim?

Baobab 07-12-2008 09:05

Aslında emin olun, benim de bu konuda herhangi bir uzmanlığım yok, ama yaparak, izleyerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Eğer şu mantar kitinden iyi ürün alabilirsem, misel elde etmeyi, diğer mantar türlerini denemeyi ya da bahçede yetiştirmeyi daha sonra düşüneceğim.

bonsade 07-12-2008 12:49

Bu mantarları doğada gördüğümüzde toplayıp yemeğe korkarız . Bu konoda Sayın Pakkaner' in bir uyarısıda var. Nasıl korkmadan yiyebiliyorsunuz. Ben de korkmadan yetiştirip yemeyi çok isterdim.

Baobab 07-12-2008 17:08

Agro mantar'ın sanayi üretimi için yetiştirdiği mantarlardan olusan mantar kitinden siparis verdim.
Yani kendim bir yerden mantar toplayıp yetiştirmiyorum.

fahrikucuktas 12-12-2008 16:55

sayın baobab doğadan her zaman topladığım bir mantarı kışında yemek için bana bir fikir verdiniz.ilgi ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

odemis35 12-12-2008 17:29

Sayın Serdar1 kardeşimiz,
Acaba misel üretimindeki son durum hakkında bilgi verebilirmisin?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025