![]() |
Alıntı:
|
@murer
sclerotia morchella türü mantarların misellerinin kendini kışa karşı savunmak için oluşturduğu bir oluşum. Çok sert ve yumru gibi olur. Genelde çok küçüktürler ama çevresini de etkilediğinden doğadan topladığınız morchella mantarının dibindeki toprağı inceleyebilirsiniz. Çevresi çok yumuşak olsa dahi mantarın çıktığı toprak taş gibi sert oluyor. Meyveyi bu sclerotia verdiğinden kompostta oluşturlmak istenen şey o. O nedenle Morchella yetiştirmek isteyenler harıl harıl büyük sclerotia oluşturmaya çalışır. Yani kuzu göbeği üretmek için miselli komposta aşılamak geliştirmek ve sonra miselin sclerotia oluşturmasını sağlamak gerekiyor ki meyve alınabilinsin. Tabi alınırsa :D Bütün bunlar teorik bilgiler pratikte başarı yok. |
1 Eklenti(ler)
Sayın suplilumas,
Evet, morchella ve birkaç çeşit mantar daha sclerotia üretiyor ve yanlış anlamadıysam bu oluşum tekrar misel canlanmasına elverişli.Morel üretim tekniklerinin bir evresinde sclerotia parçalanıp kompost üzerine serpiliyor.Bu sclerotia doğadan toplanmış ise meyve vermek için gerekli donanıma sahip bir oluşum olabilir.Eğer durum böyle ise tam anlamıyla bir kültür üretimi söz konusu olmaz. |
Sayın murer
Öncelikle Mochellayı üreten iki kişinin varlığını biliyorum ama nasıl ürettiklerini kimse bilmiyor. Onları saymazsak morchellayı her hangi bir yolla doğal ya da kültürü yapılarak üretebilen kimse yok. Sclerotia'ya gelirsek daha önce de dediğim gibi miselin kendini korumaya almak için dönüşüme girmiş şekli. Aslında sclerotia da bir misel. Bunu gönderdiğiniz şekilde de rahat görebiliyorsunuz. Tartışma gruplarında olay şöyle açıklanıyordu eğer sclerotia üretmeyi becerirseniz o zaman bu mantardan meyve alabilirsiniz. Olay miseli sclerotia aşamasına geçerimekte bitiyor. Bir gruba göre birincil misel yani spor ve klon yapılmış misellerin tamamı sclerotia dönüşümüne hazır değil. Bir gruba göre ise her tür misel bu dönüşümü eğer uygun koşullar oluşursa yapar der. Sizin kültürü değil dediğiniz birinci grubun yöntemi. Bu tekniğe göre sclerotia mantardan spor ya da başka bir yolla elde edilmez doğadan meyve veren kaliteli sclerotia kullanılır. Eğer bu yöntem ile başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken sclerotiadan tekrar misel üretip sclerotia üretmek. Miselden misel üretmekle aynı mantık. Devamlı doğadan toplayıp üretmek zaten imkansız gibi bir şey. Mantarın kendisini toplamak daha kolay ve ucuza mal olur. Morchellada önemli olan birinci konu her hangi bir yöntemle bir kez dahi olsa meyve alabilmek. Sonra bu yapılan işlemi geliştirmek devamlılığını sağlamak. Ben yaptım çıktı diyeni daha da görmedim. Mantara hobi olarak merak saldığımda morchellanın şeklini dahi bilmiyordum. :D yani o kadar uzun zamandır kimseyi görmedim. Benim izlenimlerime göre bu mantarın ışık nem ve ısı ihtiyacı çok hassas o nedenle üretilemiyor. Burada mevsim uygun olduğundan mart ortalarında conica türünü toplamaya başlıyorum. nisan ortaları mayıs başlarına kadar da elatta ve diğer türler takip ediyor. Burada kimse yemedeğinden ve bilmediklerinden pek ilgilenmiyorlar. Evin çevresindeki parkları kuzu göbeği tarlam olarak kullanıyorum. O nedenle incelemem çok kolay oluyor. |
Alıntı:
|
Burada kuzugöbeğini bilmezler o yüzden uyandırsam bile kimse ilgilenmez. Sadece mantar toplayıcıları ilgilenir onların da tek tek bütün noktaları bilmesi gerekiyor ki evden 5 dakika kadar uzak hızıma ulaşamazlar :D Çıkan yerlerin tek tek haritlarını çıkardım her dönem biraz daha genişletiyorum alanı ayrıca tür ve tarih bilgilerini de not ediyorum. o nedenle aramama pek gerek kalmıyor gidip alıyorum sadece :D İki ay sonra sezon başlıyor geçen yıl topladıklarım daha bitmedi :D
|
2 Eklenti(ler)
soğuklar miselin kompostları sarmasını geciktiriyor. yine arada aceleci bebekler oluşmaya başladı.
Eklenti 361484 aceleci bebekler Eklenti 361485 |
hayırlısı olsun tufan abii
|
2 Eklenti(ler)
|
mantarla ilgili sizin gibi derin teorik bilgilerim yok ama bi kaç gündür bütün yazıları ilgi ile okuyorum :) zamanım olsa da kurduğunuz işletmeleri gezebilsem bilgilerinizden faydalanabilsem :)
|
Alıntı:
|
Sayın egetropical yaklaşık bir aydır konuda paylaşım yapmamışsınız, mantarlarınızda son durum nedir? Verim ve kazanç anlamında beklediğinizi bulabildiniz mi?
|
iyi günler arkadaşlar...
Pleurotus eryngii(kral mantarı) yöresel ağızlarda çakşır/kirkon olarak tanına mantar hakkında birkaç sorum olarak cevap verebilirseniz sevinirim.. Doğal olarak yetişen bu mantar türü yurt dışına ihraç ediliyormu ve yurt içinde satış ve pazarlama ağı geniş midir? Mevsimi geldiğinde yüklü miktarda temin edebilirim. TEŞEKKÜRLER |
P. Eryngii ile tanışmam Sn Pria sayesinde oldu. Tadı gerçekten kuzugöbeği ile dahi kıyaslanamayacak kadar güzel. Yeyip de tadına bayılınca başladım araştırmaya bu iş nasıl olur diye. En son kendimi petri kaplarından misel ayıklarken buldum :D
Agarda üretmekte çok büyük sıkıntı yaşamadım, ikinci denemede gayet güzel geliştiler. Şu anda agarda izole ettiğim miselleri buğday tohumuna aşılama aşamasındayım. Buğdaya sardırmayı da başarabilirsem bulduğum her toprak parçasına mantar yatakları yapacağım :) P. eryngii miselleri diğer türlere göre daha yavaş geliştiği için pastörize değil sterilize komposta ekilmeli deniyor. O yüzden ev ortamında iç mekanda bu şartları sağlamak zor. Geçen sene Erkel'den sipariş verdiğim eryngii kiti hiç sarmadı ve kontamine oldu. Bir daha sipariş verirsem sarmış kompost soracağım ya da özellikle sarım aşamasında sıcak ve çevreden izole bir şekilde sarımını tamamlamaya gayret edeceğim. P. Eryngii'nin ticari üretimi ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Videoda 3 önemli faktörden bahsediliyor: Birincisi yüksek teknolojili, suyu ve havası filtrelenen temiz odalarda üretim yapılması. Çünkü P. Eryngii hassas bir tür, en küçük bir kontaminasyon riskinin bulunmaması gerekiyor. İkincisi miselin sterilize edilmiş komposta sıvı formda enjekte edilmesi. Bu hem miselin kompost içinde daha hızlı yayılmasını sağlıyor hem de özel enjeksiyon portlarından aşılama yapıldığı için steril ortama misellerden başka hiçbir organizma giremiyor. Vİdeoda sıvı miselleri de kendileri ürettiklerini söylüyor, yani sağlam bir laboratuar yatırımı söz konusu. Üçüncüsü ise sarım tamamlandıktan sonra oda sıcaklığını diğer üreticiler 16-18 dereceye düşürürken onlar 13-14 dereceye düşürüyorlarmış. Mantarlar daha uzun sürede gelişiyor fakat tadı ve raf ömrü daha iyi oluyor. Mantarlar büyümeye başladığında budama yapılıyor, her şişede sadece en büyük ve en iyi özelliklere sahip bir ya da iki mantarın büyümesine izin veriliyor. https://www.youtube.com/watch?v=cX3R...&nohtml5=False |
Güzel iş çıkarmışsınız. Kolay gelsin. Tesisten en son fotoğraf ve bilgileri paylaşır mısınız?
|
@verdoque
Verdiğiniz bilgiler sadece P. Eryngii için değil hemen hemen bütün mantar türleri için geçerlidir. Nerden bilgi edindiniz bilmiyorum ama bu bilgiler sizin Eryngiinin diğer türlerden daha zor ve hassas olduğu kanısı edinmenize neden olmuş. Benim üretmeyi denediğim ilk mantardır P. Eryngii. Marketten aldım, paketten çıkardım, maket bıçağı ile mutfakta kesi alıp, sadece agar petriye attım, oluşan miseli banyo küvettinde sıcak su ve sabunla yıkayarak steril edip, poşete doldurduğum prinç sapı torbasına attım ve banyoya astım. Bir süre sonra meyveler çıkmaya başladı. Hazır kompost yerine madem petri sorununuz da yok klon yapın miseli oradan kullanın. Çok kolay. Miselin ikinci kez daha iyi sardığını yazmışsınız. Eğer devam edip en iyi kısımlarından tekrar tekrar agara alırsanız ve yaklaşık 10 kez devam ederseniz sonuca siz de şaşıracaksınız. İki üç günde tüm petriyi yıldız şeklinde aynı oranda saran misel elde edeceksiniz. Son olarak Erkelin sitesinden P. Eryngii resimlerine baktım gönderdikleri misel o resimlerdeki mantarların ise kaliteli değil meyveleri. Daha kaliteli mantar bulursanız örneklerinizi o mantardan alın. |
Hassas olduğunu şu anda hatırlayamadığım birkaç kaynakta okumuştum, misellerin diğer türlere göre daha yavaş gelişmesinden kaynaklanıyor olabilir. Hem doğadan toplanmış hem kültüre alınmış P.Eryngii mantarından örnek alma fırsatım oldu, petri kaplarında izole ettim şu anda buzdolabında saklıyorum. Doğadan topladığım daha hızlı ama daha seyrek gelişirken kültürden aldığım örnek çok yavaş ve çok yoğun büyüdü. Strainler arası farktan olabilir ya da kültürden çoğalttığım miseller yaşlılık (senescence) belirtileri gösteriyor olabilir bilemiyorum. Buğdaya aşılamaya bir türlü fırsatım olmadı. Umarım dediğiniz gibi sorunsuz üretebilirim.
Alıntı:
|
@verdoque
Yapmanız gereken doğadan aldığınızın en hızlı ve yoğun kısmından alabileceğiniz kadar küçük örnekler alarak petride terar tekrar geliştirmek. Sonuç olarak yoğun ve hızlı miseli elde edeceksiniz. Kültürden çoğaltığınız sanırım yanlış ıslah edilmiş devamlı en yoğun kısım alınıp diğer öğeler göz ardı edilirse sonuç yoğun yavaş misel olur ya da tersi. |
Ticari olarak üreten alıp satan var mı?
|
üretim
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025