![]() |
Fakat düdüklü tencere besin değerlerini epey yok ediyordur başka bir yöntem düşünülmeli sonuçta ondaki değerlerle beslenmiyecekmi?
Sütü kaynatmakla pastörize arasında besin değeri farkı olduğu gibi... |
Sterilizasyon için zaten 121 C dereceye çıkması gerekiyor. Farklı kimyasallarla sterilizasyon uygulamaları var ( etilen oksit gazı veya oksijenli su vb.) ama ben denemedim. Nasıl uygulanacağını da pek bilmiyorum.
|
Kuzu göbeği misellerinin klonlanması
5 Eklenti(ler)
Elimdeki misel miktarını çoğaltmak için gelişmekte olan sağlıklı miselleri çoğaltmak için ballı mısır gevreklerini blenderdan geçirdim ve yeteri kadar suyla muhallebi kıvamına getirdim. Gene düdüklü tencerede 1 saat 15 dakika sterilize ettikten sonra hazırladığım besi yeri ortamlarına aşıladım. Böylece 8 kavanoz daha misel üretebileceğim.
|
2 Eklenti(ler)
Malesef agar agar bulamadığım için böyle bir yol izledim.
|
3 Eklenti(ler)
Toprakta gelişmeye devam eden misellerin son görüntüleri. Steril suyla yüzeyi nemlendirdiğim için yüzeydeki miseller pek seçilmiyor ama şu an için bir sorun yok gibi. yaklaşık 4 hafta sonra buzdolabı koşullarına ( 4 C derece) alacağım.
|
Alıntı:
|
Bakteri ve mantarlar bende de çok sıkıntı oluyor. En büyük sıkıntı mantarlar ormandan toplandığı için sporların steril olmaması oldu. Çoğunda spor alırken spor yerine mantardan düşen kurçuklar vardı ki bi gece buzdolabında bekletmiştim. Bakteri veya küf yüzünden sorun yaşadığımda üzerine biraz sofra tuzu döküyorum bakteri ve küfün yayılmasını engelliyor. Yurt dışından sipariş verme imkanın varsa antibiyotikli agar bulunan hazır petri kapları var. Yanlış hatırlamıyorsam gentamisin kullanıyolar sıcaklıkla bozulmadığı için.
|
Aslında çok da fazla ümidim yok bazı yerlerde misel yorgunluğundan bahsediyorlar. Bunlar aynı spordan üçüncü misel aktarımı olacak. Ben de merakla bekliyorum.
|
2 Eklenti(ler)
3. gün..
|
3 Eklenti(ler)
Toprakta gelişmekte olan misellerin son durumu.
|
maşallah iyi gidiyo valla. internetteki bazı kuzugöbegi miselleri sarı neden acaba?
|
Sclerotia oluşumu başladığı zaman miseller sarı renk alıyor. Topraktakiler sarı renk aldığı zaman buzdolabı koşullarına (4 C derece) alacağım ben de. Yaklaşık 2-3 hafta buzdolabında bekleyecekler. Ondan sonra da 17 C derecede ascocarp oluşumu başlayacak bi terslik olmazsa.
|
Mantar kitaplarını kurcalıyorum yetişcem kısmet olmassa bir kaç güne bende denemek istiyorum Çimlendirme odam boş orada yapıcam yalıtımlı.
|
2 Eklenti(ler)
4. gün..
|
gerçekten ilginç bir görünüm kazanmışlar :)
|
Ben iyiden iyiye heveslendim bu çalışmaya. İnşallah sonuç harika olur.
|
Merhabalar. Acizane bir bilgi vermek isterim. Kuzu göbegi toplayan köylülerden duyduğum bir bilgi. Kuzu göbeği mantarlarının daha çok birkaç yıl önce yanmış bölgelerde daha çok çıktığını söylemişlerdi.
Aslında bu ortamda mikoriza mantarlarının da daha iyi ürediği Biochar diye adlandırılan bir nevi odun kömürü olan ürünün tanıtımında da okumuştum. Etkisi olabilir. |
2 Eklenti(ler)
Toprakta gelişmekte olan miseller. Misellerde hafif sarıya doğru renk değişimi var.
|
Alıntı:
|
Buradada tohum satılıyormuş sayfanın en altında not olarak düşmüşler.
http://www.agromantar.com/agromycel.html |
Külün toprak pH'sını yükselttiğini ve toprağın su tutma özelliklerini iyileştirdiğini de unutmamak lazım.
|
Kuzugöbeği mantarı özellikle bir önceki yaz yanmış ormanlarda çok fazla olmaktadır. Bazı orman yangınlarının sebebleri arasında da olduğu söylenir...
İnternetten satılan kuzugöbeği mantar kitlerinin bazılarında küle gömmeyi de tavsiye etmektedir. Youtube' da bir çok videosu vardır:) Yazdan çimento torbası veya bobin kavatası gömülerek, üzeri sürekli nemli tutulursa kuzugöbeği çıktığını duydum, emin olmamakla denemesi fazla maliyetli değil. |
Çok güzel bir video. 2. dakikadan itibaren üretimi gösteriyor.
http://vsx.onstreammedia.com/vsx/pbs...ned&entire=yes |
Mükemmel bir video denemek için can atıyorum ama gerekli şartları yakalamam, hazırlamam gerek.
|
Alıntı:
|
http://agaclar.net/forum/showthread....623#post830623
kuzu göbegi için yanmış ormanlık alanları belgeselde de söylüyor. güzel bir belgesel izlemelisiniz. |
Alıntı:
ben yardımcı olayım kankime :D :D ne de olsa eski kurtlardan delimus. adamın hevesini kaçırcaksınız. biride cıkıp yarım etmez. sen bana dua et :D herkes görsün diye foruma koydum. kankimede yollaya bilirdim sadece sizde delismusa dua edin:D hadi hayırlısı bakalım kim üretirse yımırtalı kuzu göbegi yemeye gelecem yanına:D |
Şim bu ne kadar zamanda hasat olgunluğuna geliyor birde kaç derece istiyor bunlar belli mi ...
Saol the mc sende olmasan zate.... :D |
1- ilk misel gelişmesi
Açıklanan tohumun bu karışıma aşılaması yapılarak 4-6 hafta 18.3-21.1 0c’de inkubasyonu sağlanır. (burda konuşmuştuk turuncu bir renk alacak sonra şoklanacak.) 2- şaşırtma yöntemi (şoklama) Misel gelişme sonrası ortam 3.3-4.4 0c’de iki hafta süreyle buzdolabında soğuk şokuna tabi tutulur. 3-ana üretim alanına alıması (üretim kısmı) İki hafta sonra üretim odasına alınarak (nem %85-95, sıcaklık 22.7-25 0c, günde 8 saat aydınlatma, CO2 miktarı 900 ppm’den az) üzerine örtü toprağı serilir ve mantar oluşumu sağlanır. valla ben hiç üreteni görmediğim için en son hasat süresi veya olgunluga kadar olan süre mecullarda :) bende başka bir siteden bulmuştum bunu geçen sene olması lazım o siteninde accont süresi bittiginden kapatılmış. |
SOn durum nedir ?
|
Misel gelişimini tamamlayanlar şu an buzdolabında yaklaşık 4 C derecede 3 haftadır bekliyorlar.
|
ingilizcem çok iyi değil ama güzel bir kaynak. https://rirdc.infoservices.com.au/downloads/04-024.pdf
|
4 Eklenti(ler)
Buzdolabında bir aydan fazla süre bekledikten sonra sonbahar yağmurlarıyla bahçeye çıkardım. Umarım olur.
|
Sn Liberty caps,
Son durum nedir. Mantarlarınız oldu mu ? |
Mantarlar benim daha çok ilgimi çekiyor sebze **** ağaçtan daha ayrı daha başka bi yerde benim için az olduğundan daha bi başka sanırım önemi. kuzu göbeği iç anadoluda ve mersinin yaylarında yetişen bi mantar bildiğim kadarıyla ve şuana kadar yediğim en lezzetli mantarlardan biri. bigün bunuda deniyeceğim umarım başarılı olurum bilgiler için teşekkürler
|
Geçenlerde Fethiyede yol kenarında satıyorlardı. kilosu 120 TL.
|
:) merak edip okudum ama şu son karışımdan cıkan mantar yenilirmi bilmiyorum kolay gelsin
|
Sayın Libert_caps ilgiyle okudum elinize sağlık ama uzun süredir güncel bir yazı gelmemiş son durum hakkında bilgi verseniz bizde meraktan kurtulsak.
|
5 Eklenti(ler)
Bu mantarlar aynı ağacın çevresine yayılmışlar.1.resimde mantarın; ağacın kökleri ile ilişki içinde olduğu söylenebilir.En iyisi özel bir yeşil alan seçip yetiştiriciliği oralarda yapmak..
|
Ağaçların çevresinde bulunuyorlar ama ağaçlarla olan ilişkilerinin ne olduğu henüz bilinmiyor. Ben hiç ağaç olmayan yerde de çıktığını gördüm. Ağaçla olan ilişkisi ağacın köküyle mi yaprağı ile mi ya da ağaçta yaşayan bir bakteri böcek ile mi ilgili bilinmiyor. Pirinçte ve agarda misel üretimi çok basit ve hızlı tek sorun meyve alamamak. Şu an için en mantıklı üretim yolu bölgenizde yetişiyorsa yetişen türü klonlayıp misel üretmek ve bu miselleri bahçenizde ya da bölgenizde yetiştiği ağaçların bulunduğu yerlere aşılamak. Garantisi olmamakla birlikte bu yöntem ile yılda bir kez ürün alma şansınız var.
Yanık ormanlarla ilişkisini de ben yanıp üzeri açılmış toprağın nemi daha kolay kaybetmesine bağlıyorum. Gözlemlediğim kadarı ile bitki yaprak gibi örtücü gölgeleyici şeylerin olmadığı yerlerde daha çok çıkıyorlar. Genelde çıktıkları yer bir şekilde kelleşmiş toprak parçaları oluyor. O nedenle üzerine yukardaki gibi yanık odun koymanın bir faydası olmayacaktır hatta çıkmasına engel olur. Kül toprağın sertliğini değiştiriyor ve belkide çıkışının bir diğer nedeni toprağın uygun ph değerini alması olabilir ama yanık odun yerine yine kül denemek daha mantıklı. Toprağı örtmemiş olursunuz. Ayrıca yukarıdaki karışım çok fazla sulanmış hatta çamur olmuş bu miselin hava almayarak boğulmasına neden olur. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025