![]() |
@fatih_ond
Petri kabına agar bırakmamışsın gibi görünüyor. Agar hazırladın mı? Ayrıca örnek aldığınız parçalar çok büyük görünüyor. Buğday tanesi büyüklüğünde örenek alırsanız bir nebze kontaminenin önüne geçmiş olursunuz. Ne kadar büyük parça o kadar çok istenmeyen canlı demek. |
misel kompostun kaç.cm altına ekiliyor bilen varmı?
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben de bir süredir evde kendi çapımda mantarlarla uğraşıyorum. Mart başında doğadan toplanmış 3 adet Pleurotus Eryngii mantarı ile ilk agar denemelerimi yapmaya başladım. İlk denemem tabii ki başarısız oldu :rolleyes: Hatta ekte örnek olması açısından resimlerini ekliyorum. Agar hazırlamak, petri kabı almak vs daha önce hiç yapmadığım için gözümde büyümüştü. İnternette bayağı bir aradım, taradım en son Oksilab'dan 20li hazırlanmış PDA petri kabından sipariş verdim. Birkaç gün tedarik etmeleri gerektiğini söyleyerek beklettiler. Sonunda içinde 10'lu 2 jelatin paket olan bir kutu geldi. Jelatinin birinde tek bir petri kabında kontaminasyon vardı ama artık mantarlar bozulmasın diye geri gönderemedim, kullanmak durumunda kaldım. Kontamine olanı attım, diğer kaplarda gözle görünür bir kirlenme yoktu. 7 Mart tarihinde izopropil alkolle masa ve aletlerimi temizledim, bir de mum yaktım. Cımbız ve bıçağı ateşe tutup alkolde söndürdüm. Elimle ikiye böldüğüm mantarın orta kısmından küçük parçalar alıp petrilere koydum. 6 petri kabına 5er parça aktardım. Kenarlarını bantlayıp alkolle temizlediğim bir kabın içinde buzdolabına koydum. Birkaç gün bekledim baktım hiç gelişme yok, bir tanesini denemelik dışarı çıkarıp karanlık bir yere kaldırdım. 2-3 gün sonra miseller gelişmeye başlayınca diğerlerini de çıkardım. Ekte koyduğum resimdeki büyük yuvarlak kısımdaki miseller ilk günlerde çok temizdi sonra renk dalgalanmaları ve kirlenme görünür hale geldi. O ilk yayılma anında hemen yeni petri kabına parça aktarmam gerekiyormuş, onu kaçırdığım başarısız oldum. (Ekteki fotoğrafların tarihi 16 Mart.) Sonra sterilizasyonla ilgili başka ne yapabilirim diye araştırdım. www.shroomery.org'da aşağıdaki bağlantıyı gördüm: https://www.shroomery.org/8513/Agar-...-isolation-TEK Hidrojen peroksitin bakteriyel kontaminasyonu engelleyici şekilde kullanılabileceği, bakteri ve sporlara etkili olduğu misele zarar vermediği ile ilgili bilgiler de okuyunca yeni 3 petri kabına öncekilerden kurtarabildiğim temiz parçalardan ve kartona aşıladığım 3. mantarın büyümeye başlayan misellerinden aktarmaya karar verdim. Bu sefer önüme bir küçük kap izopropil alkol bir küçük kap %3lük hidrojen peroksit solüsyonu koydum. (Ancak şimdi fark ettim ki bağlantıdaki tarifte %0.3lük hidrojen peroksit demişler ben %3lüğü seyreltmeden kullandım:confused: ) Cımbızı önce ateşte ısıtıp alkolde söndürdüm, sonra mantar örneğini alıp hidrojen peroksite daldırıp çıkarıp petri kabına öyle koydum. Bu sandviç yöntemini de denemek için bir kısmını agarı steril bıçakla dikdörtgen kesip üzerine kapatarak yaptım. 3 X 5'er örnekten 15 parça var. Şu anda bazıları hafif pamuklaşmaya başladı. Merakla bekliyorum ;) Evde besiyeri hazırlamakla ilgili de şöyle bir şey geldi aklıma. PDA'yı hazırladıktan sonra petri kaplarına döküp mikrodalgada çevirsek dökerken yapacağımız kirliliği bertaraf etmiş olabiliriz. Petri kaplarını da cam alıp tekrar tekrar kullanmakta fayda var, kontamine olunca ne yapacağımı bilemedim çöpe attım şimdiye kadarkileri :( |
Bilgisleriniz için şimdiden teşekkürler.
Ben habi amaçlı 0 dan başlayıp herşeyiyle mantar üretmek istiyorum. Ancak sayenizde bilgileneceğim sıfır denecek kadar az bilgiye sahibim bu konuda bana yardımcı olabilecekbirisi olursa çok memnun olurum.
1- Misel Üretimi 2- Pamuk kompostu hazırlama 3- Üretim ile ilgili apartmanın zemin katı uygun mudur? ve bilmem gereken başka konularda varsa yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden çok teşekkürler. |
1 Eklenti(ler)
Hidrojen peroksit yöntemi tutmadı, biraz daha araştırma yaptım ve tekniğimi biraz daha geliştirdim. Aşağıdaki kanalın videoları çok faydalı oldu:
https://www.youtube.com/user/Livingw...?nohtml5=False Öncelikle çalışacağım odanın yerlerini ve tüm yüzeylerini çamaşır suyuyla temizledim. Alet edevatımı, petri kaplarımı masaya getirip onları da izopropil alkolle sildim. Hepa filtreli hava temizleyici cihazımı çalıştırıp odayı bir saat süreyle terk ettim. Daha sonra üzerime yeni yıkanmış kıyafetlerimi giydim, varsa saçlara bone geçirmekte fayda var. Odaya gelip ellerimi dezenfekte etmekle işe başladım. Bu aşamada hava temizleyiciyi kapatmak lazım, hava akımı yaratmamak için. İşi biraz daha ilerletenler bu iş için bir hepa filtreli "laminar flow hood" kurulumu yaparak veya direk filtre önünde transferleri gerçekleştiriyorlar. Bu sayede işlemleri yaparken sürekli temiz hava geliyor ve havadan kontaminasyon riski en aza indiriliyor. Daha sonra transferi yapacağım doku kültürünü içeren kabı (foto aşağıda, tarihi 2 Nisan) alıp yanına yeni PDA içeren bir petri kabı çıkardım. Transferi yapacağım kültürü arkalı önlü güzelce inceledim, ufak 1-2 yerde bakteriyel kontaminasyondan şüphelendiğim için onlardan mümkün olduğunca uzak noktalardan ve misellerin ışınsal şekilde hızlı büyüdüğü bölgelerden birkaç tanesini gözüme kestirdim. Alkolle temizlenmiş ince uçlu bıçağımı mum ateşinde uzunca tuttum, transferi yapacağım temiz petriyi çok kısa açıp bıçağın iki tarafını da agarın kenarında söndürdüm. Böylece hem bıçağın sıcaklığı düşüyor hem de temiz agarla bıçağın yüzeyini kaplamış oluyorsunuz, yapışma yüzeyi oluyor. Daha sonra hızlı bir şekilde dokuyu alacağım petride gözüme kestirdiğim noktaya gelip mümkün olduğunca az açarak küçük bir kare parça kesip bıçağın üzerine aldım. Hemen temiz petrinin göbeğine üst yüzeyi aşağı gelecek şekilde oturttum, petriyi kapatıp kenara kaldırdım. Bundan sonra işlem kendini tekrar ediyor. Önemli nokta her transfer sonrasında bıçağı alkolle silip üzerine yapışan agar ve miselleri temizlemek ve tekrar ateşte ısıtmak. Petrileri üst kapakta yoğuşabilecek sudan korumak için baş aşağı muhafaza etmek tavsiye ediliyor. Ancak yeni transfer yaptığınız petrileri ters çevirmeyin, parça tam yapışmadıysa çevirdiğinizde kapağa düşüyor :rolleyes: |
Alıntı:
|
agar alglerden üretilen üretim amaçlı hazırlanan besiyerleridir üretim yapmak istediğimiz organizmaya göre nütrient, potato, milk, endo, kanlı vb gibi birçok çeşitleri vardır
|
tebrikler
Alıntı:
|
merhaba arkadaslar iki sorum var amatorce biliyorum ama merak ediyorum
1. bu mantrlar doğada yetişirken bu kadar alkol vs steril bir ortamda mı oluyolar ki yetişiyorlar? yani bu sterilizasyonu yapma amacımız ne? 2. hangi agar türünü kullanıyoruz potato milk nutrient....? |
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.
2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi. Alıntı:
|
Alıntı:
Cok tesekkur ederim simdi anladim Sent from my iPhone using Tapatalk |
ben de böyle bişey buldum burdaki bayanın yöntemi nedir ? daha kolay gözüküyo
https://www.youtube.com/watch?v=OIiQ5iLXuzE https://www.youtube.com/watch?v=7gpv2XHAKrI https://www.youtube.com/watch?v=XbA3DDvCmcg |
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.
|
Alıntı:
|
bunu mu almam gerekiyor agar olarak arkadaslar? Potato Dextrose Agar 50g | eBay
bunu aldıktan sonra direk petri kabının icine koyup sonra mantar orneklerini icine mi koyuyoruz yani kabaca yoksa bu aldıgımız agarı baska islemlerden geciriyor muyuz? Sent from my iPhone using Tapatalk |
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Alıntı:
1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır. 2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür. 3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir. 4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır. 5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin... |
Petri kabında mantar miseli üretmek
Alıntı:
Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı 1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu? 2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı? 3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin? 4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi? 5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da Tekrar teşekkür ederim Sent from my iPhone using Tapatalk |
Alıntı:
%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı. HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-...mi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin... |
Petri kabında mantar miseli üretmek
Alıntı:
Teşekkürler bu arada ben de şöyle bir bilgi buldum meb kitaplarında belki işinize yarayabilir http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...ce51b91822.jpg bir de youtube videosu https://youtu.be/V6ddcTGdAJw Sent from my iPhone using Tapatalk |
Pda yapmak istiyorum. Ama dekstroz bulamadım .
dekstroz yerine normal şeker kullansam olmaz mı? |
normal sekerde buyuyen mantar misellerinin mutasyona ve yaslanmaya daha yatkin oldugunu belirtmis stamets in mantar yetistirme kitaplarindan birisi. dekstrozu buradan alabilirsiniz
Tito Dekstroz (Toz Glikoz) (AB Menşeili) - 1 kg sadece 17,99 TL! Kapıda ödeme ve stoktan teslim... ayrica malt extract agar da ayni sekilde kullanilabilir. sivi malt ozu de hammaddelerde mevcut. |
size esneklik,kesip biçme ve rahat görmek için agar agar lazım, bu besin değildir, yukarıdaki ürün toz şeker ,
misellerin agar içerisinde uzamaları için az miktarda bir besin lazım, bu az miktarda pekmez olur , patatesin kaynama suyu olur , malt extract olur besiyeri dediğiniz petri kabı heralde , bunu asla düdüklü tencereye koymayın erir, agar agar ve yukarıda anlatılan patates suyunu ağzı açık bir cam kavanozla düdüklü tencere içine koyun (karışım kavanoz içinde yarıyı geçmesin , kaynar ve taşar bazen , düdüklüdeki su seviyesi kavanozdaki su seviyesiyle aynı olsun.ağzını kapatmak gereksiz adım ,su oranının biraz artması çok sorun değil genelde ) 1 saat basınç altında durduktan sonra kendi kendine soğuyup kilidin açılmasını bekleyin(soğuk su duşuyla falan açarsanız ani basınç düşüşünde kaynar ve taşar). bundan sonra hala ılıkken varsa flow hood onun önünde yoksa temiz içinde yiyecek tutulmayan hava akımının olmadığı bir ortamda yerden 1-2 m yüksekte petri kaplarına dökün . bundan sonra petri kaplarını poşet içinde buzdolabına kaldırıp ihtiyacınız oldukça kültürü ekleyerek kullanma imkanınız var. ilk kullanımdan önce 1-2 gün beklerseniz kirlenme olup olmadığı gözle görünecek halde olur. bunlar amatör hobici için genel adımlar , üniversitede araştırmacısınızdır elinizde otoklav vardır yüzlerce bakteri kültürü üretmişliğiniz vardır izole odalarınız vardır ona karışmam. agar hazırlamada en kritik aşama sterilize edilmiş agarın petri kaplarına döküldüğü nokta , 20-25 petri hazırlasanız 2 gün sonra 1-2 tanesinde kontaminasyon görülse de çok sorun değil. besini az koyarsanız miseller yavaş gelişir , çok koyarsanız kültür dağılmaz bir noktada kalır , duruma göre sürecinizi ayrlayıp tekrar edersiniz. |
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
|
Alıntı:
|
Merhabalar foruma yeni üye oldum. Fakat konuyu takip ediyordum. Hiç bilgim olmamasına rağmen sayenizde doğada yetişen bizim buralarda malkadın bazı yörelerde etçik **** et mantarı denen mantardan doku alarak petri kabında 10 denemeden birinde başarılı oldum sanırım. Fakat bu petri kabındaki miselin gelişimi ne kadar olmalı hangi aşamada buğdaya aşılamalıyım. Bu konuyu da ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.
|
|
iyi günler. Konu aktif mi bilmiyorum ama benim sormak istediğim bir kaç şey var. Ben doku kültürü tekniği ile istiridye mantarı ve kültür mantarı miselleri üretip buğdaya sardırıyorum. Şu anda yaptığım miseller kullanım aşamasındalar. İl çevresindeki mantar üreticilerine bu ürünü denemeleri için önerdim bir deneyecekler. Benim sormak istediğim ürettiğim miseller kavanoz içerisindeler. bunları direkt kavanozdan çıkartıp komposta serpmeyi düşünüyorum ama dikkat etmem gereken birşey var mı? İnternet'te gördüğüm kadarı ile torbalarda satılıyor miseller bunlar torbaya aktarırken nasıl bir yol izlenebilir? otoklavlanabilir torbalar alıp buğdayı ya da sardıracağım diğer malzemeleri torbalarda steril etsem ağızlarını nasıl kapatabilirim? bu pek mantıklı gelmedi çünkü nemlenme yapabilir hava almadığı için. kavanozlarda açıklık bırakıyoruz malum. ya da kavanozlarda bekletip daha sonra torbalara alsam gene steril torba kullanmam gerekir mi? Ağızlarını bu sefer poşet ağzı kapatma makinesi ile kapatabilirim sanırım.
birde başka hangi türler kültüre alınabilir? sizce satışı yapılabilecek türler hangisi? Reishi, shiitake ve çaşır (P.eryngii) nin de kültüre alındığını biliyorum ama pazar açısından hangisi daha mantıklı sizce? |
Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4 |
En sağlıklı sıvı misel nasıl elde edbiliriz..Distile veya steril edilmiş saf suya mantar sporunu nasıl sağlıklı bir şekilde aktara biliriz ve nasıl kullanabiliriz ....bilgilerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var teşekkür edrm.
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025