![]() |
Alıntı:
|
@namli_03
Büyük ihtimalle bu denemen kontamine olacak ama sonrakiler için tecrübe olur. Yani sorun yok. Neden kontamine olacağını düşünüyorsun dersen? Cevap şu; Porselen kabı steril ettin sanırım? Sonra mantarın şapkasını kestin kaba koydun işte bu noktada kontamine oldu. Çünkü mantarı steril etme imkanın yok. Kaba koyduğunda üzerindeki bakteri, diğer mantar sporları vb.. hepsini birlikte koyuyorsun. Bu aşamadan sonra yapman gereken tohuma aşılamak değil sporlardan misel oluşturmak ve onları kaba bıraktığın diğer şeylerden arındırmak. Onu da şöyle yapacaksın. Detaylar eski yazılarımda var ama sporları on ayrı petride geliştireceksin. Bakteri ve diğer nesneler de birlikte gelişecek sen bunlardan en az bulaşık olandan en iyi gelişenlerden parçalar alıp yine aynı işlemi 10 ayrı petri kabına yapacaksın ta ki eline saf arınık misel geçene kadar. Sonra yukarıda yapmış olduğun işlemi yapabilirsin. Bunları yapmaya imkanın yoksa daha önce yazdığın özetteki klonlamayı yap. Mantarı bıçak değil elinle dikine ikiye bölersen iç kısmı sterildir ve oradan parçaları alman kontamine olma ihtimalini çok daha düşürür. |
Alıntı:
|
Bu bölümde yazılanları baştan sona okudum. Anladığım kadarıyla pazardan aldığımız ya da doğadan topladığımız bir mantarı alıp spordan ya da video da olduğu gibi mantardan bir parça alarak misel üretiyoruz ve bunu tahıllara sardırıyoruz. Peki bu ürettiğimiz misellerin profesyonel misel üreticilerinin ürettiklerinden bir farkı var mıdır? Yani; ben kendi mantarımı dışarıya bağımlı kalmadan kendim üretmek istersem bu yöntemle ürün alma durumum hazır misellere göre ne olur?
|
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin. Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur. |
Alıntı:
Bu patent olayı benim de merak ettiğim bir konuydu. Bu konuda bir iki şey daha sormak istiyorum size. Mantarda patent nasıl anlaşılıyor? Yani üretilen mantara ait "Bu bizim patentli mantarımız" diyen şirket, bunu neye dayanarak söylüyor? İkinci sorum da, beyaz şapkalı bildiğimiz kültür mantarını doğada bulabilme şansı var mı? Yani bu tür mantar ülkemiz coğrafyasında doğal olarak yetişiyor mu? |
Alıntı:
|
@fozada
Size ait olup olmadığının anlaşılması basittir DNAsına bakılır diğer lisanslı mantarların DNAsı ile karşılaştırılır. Ayrıca nasıl ıslah ettiğinizi ilk kopyayı nerden aldığınızı falan hepsini başvuruda detayları ile yazıyorsunuz. Bütün mantarlar aslen doğadan alınmadır. Hepsini doğada bulmak mümkün. Aslında kültür mantarı isimli bir mantar yoktur. Doğadan toplanmayan ve insan eli ile üretilen bütün mantar türleri kültür mantarıdır. Türkiyede kültür mantarı olarak bilinen türün gerçek adı agaricus bisporus. Halk arasında çayır mantarı olarak biliniyor. Sanırım siz de bu mantarı kastediyorsunuz. Doğada bulmak mümkün ama uzmanı olmadan sakın toplayıp yemeye kalkışmayın. @sinbelaplim Eski yazılarda bolca bilgi var onları inceleyin sorularınızın cevapları detayları ile var. |
Arkadaşlar az önce Mantar sporu hakkında forum bölümünde bir arkadaşın mantardan spor alamadığını okudum. arkadaş mantarın Hibrit olduğunu yazmış. Miseli hibrit hale nasıl getiriyorlar. Nasıl bir yöntemleri var. Bu durum mantarın tat, besin değeri ve verimlilik gibi özelliklerini etkilemiyor mu? Bu durumun sağlık açısından olumsuz bir etkisi olabilir mi?
|
mantar miseli
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum.Misel oluşumunda ortam maddesi olarak PDA denilen madde tam olarak nedir.O maddenin içine mantarların şapkasının ortasından aldığımız küçük parçaları mı koyacağız.Misel uygun sıcaklıkta ne kadar zamanda olur ve onu ıslatılmış,dezenfekte göce ile ne kadar zaman bulunduracağız.Konuyu basamak basamak ve basit bir dille anlatan arkadaş olaursa sevineceğiz.Bildiği kadarı ile..
|
Alıntı:
İçerisine küçük parça da koyabilirsiniz, spor da. |
PDA'ya Patates dekstrozlu agar demek daha doğru olur. Yapılışı çok basittir.
Patatesleri 1 saat kadar haşlayın sonra 5 - 10 dakika dinlendirin. Daha sonra bir tülbentten haşlama suyunu geçirin. Biriken tülbentten geçirdiğiniz su patates dekstrozudur. Tülbentte kalanları kullanmayacaksınız. Oluşturduğunuz dekstroza agar katıp besi ortamını oluşturabilirsiniz. |
çalışma sonucu
çalışma sonucunu paylaşırsanız seviniriz
|
Alıntı:
yani PDA hazırlarken ayrıca deksroz kullanmamıza gerek yok. yanlış anlamadım umarım hocam. |
@sinbelaplim
Doğru anlamışsınız. Patates ayrı dekstroz ayrı değil, patatesleri haşladığınız suyun patates tortularından arındırılmış hali patates dekstrozudur. Bu suya agar katıp soğutursanız jöle halinde PDA oluşturmuş olursunuz yani Patates Dekstrozlu Agar. |
Yalnız hocam, teknik tariflerde ilave dekstrozdan bahsedilir.
Dekstroz dediğimiz nedir? Glikozun diğer adıdır. Yani dekstroz demek glikoz demektir. Tam bir yapılış tarifi verecek olursak; 200-300 gr. patatesi soyup dilimleyerek 1 litre suyun içinde 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynattığımız suyu süzerek 20 gr. agar ve 2 gr. dekstroz ilave ediyoruz. Karışım soğuduktan sonra kullanıma hazır demektir. |
@fozada
Dekstroz senin de dediğin gibi glikoz türevi şeker. Yani patatesten yapıldığında patates şekerinin nişasta ve diğer maddelerden arındırılmış hali. Patatesleri kaynattığınızda bu şekeri zaten patates suyuna karıştırmış oluyorsunuz ayrıca bir şey eklemeye gerek kalmıyor. Elde ettiğiniz patates suyu patates dekstrozunun kendisidir. Bazıları hazırlarken bir miktar şeker (Bildiğimiz toz şeker ya da pudra şekeri) ilave ediyorlar ama ben sadece patatesten yapıyorum. Sonuç çok fazla değişmiyor. Fazla şeker bakterilerin de hızlı üremelerine neden oluyor. Teknik tarifler genelde haşlanmış patatesten değil infusion patatesten yapılan tarifleri verir. Laboratuar ortamında tencerede patates haşlamak pek hoş görünmüyor. :D Tozlaştırılmış patateste şeker fazla olmadığından ayrıca şeker katılıp ortamın besin değeri zenginleştiriliyor. |
@suplilumas
Valla ben de Prof. Erkel'in yalancısıyım. Yani yukarıda yazdığım tarif onun. Senin de belirttiğin gibi laboratuar ortamında hazırlanan besiyerinde infusion formunu kullanıyorlar. Zaten onda da yukarıdaki gibi 2 gr. değil 1 litre distile suya 20 gr. dekstroz ekliyorlar genellikle. |
selamlar,
bende uzaktan meraklı oldugum mantar klonlama işini, bir kavak kökünde buldugum mantar sayesinde uygulamaya döktüm. çevremdekilerin yıllardır yedigi lezzetli bir mantar. kesilip toprakta kalan kavakların gövdesindeki oyuklarda çıkıyor. internetten baktım tam türünü bulamadım ama zehirli bir soyun zehirsiz bir türü sanırım. şapkasının altı ve üstü sütlü kahve rengi. şapka altındaki örümcek ağı benzeri yerler kahve ve eflatun arasındaki bikaç ton renkten oluşuyor. sapının kökü kalın şapkaya dogru ince, sap ağaç oyugundan çıkacak kadar uzun (20cm den uzun)ve beyaz. son olarak çok güçlü bir aromaya sahip bu mantarı resimlemek aklıma gelseydi belki tanıyanınız çıkardı. neyse ilk olarak haşladığım bugdaylara misel sarılı ağaç parçalarını ekleyip poşetledim. ağaç parçaları steril olmadıgından hemen bozulacagını sanıyordum ama 3-4 günde miseller baya arttı. sadece ğaç parçalarının uçlarında hafif renk koyulaşmaları oldu, ilaveten hafif kokuda başlayınca bunları bahçemdeki diger kalıntıların arasına gömdüm.. 2. olarak daha steril bir ortamda mantarı yarıp şapkasına yakın yerden aldıgım parçaları karton parçalar arasına koyup bir plastik kapta beklemeye aldım. birkaç günde mantar parçaları erimeye başladı ama 1 hafta olmasına ragmen henüz misel oluşumu göremedim. halen karanlık ortamda bekletiyorum. 3. olarak ilk 2 işlemden kalan parçaları bahçeme hafifçe gömdüm, üstüne naylan örtüp nemi tutmasını sagladım ve naylonun üstüne de gölgeleme yaptım. bakalım ilk deneyimim nasıl olacak:) ilk mesajım vesilesiyle herkese kolaylıklar dilerim.. edit: misellere spel yazmışım hehe 10 günde geldigim nokta baya ileriymiş. bu arada o hafif kokudan attıgım örnekler bugdayın kendi kokusuymuş, neyse artık tecrübe:) |
Herkese merhaba benim merak ettiğim bir konu var cevaplarsaniz sevinirim baska bi yerden aldigimiz miseli petri kabinda cogaltma imkanimiz varmi cevaplarinizi sabirsizlikla bekliyorum
|
@rasheedsky
Her miseli çoğaltabilirsin. Nerden aldığın fark etmez ama eğer lisanslı misel ise çoğaltıp ürününü satamazsın. Türkiyede bunun bi kontrolü yok ama yurtdışında üreticiye her ürettiği ürünü nerden buldun diye sorar sonra alırlar. Türkiyede ise yapılmasını ben şahsen etik bulmuyorum. Üretici eğer saf ve kendine has bir ürünün miselini üretmiş ise yılların emeğini vermiştir. Kopyalayıp çoğaltırsa herkes üretici aç kalır daha iyi ürün üretemez batar ama eğer miseli rasgele bir mantardan yine rastgele üretmiş ise sizin yapacağınız ile onun yaptığı işlem ve emek arasında bir fark olmadığından dilediğinizi yapabilirsiniz. |
@necatK
Birinci miselinde bakteri ve küf oluşmuş. Gömdüğün ağaç parçalarını bunlar yiyip bitirecek bitiremediklerini de doğadaki diğer bakteriler böcekler ... bitirecek. Ne yazık ki sonuç alma şansınız çok düşük. İkinci işlemde başta doğru gitmişsiniz ama sonra miseli tutacağınız ortamı bozmuşmusunuz. Kartona misel ekmeden steril etmeniz gerekir. Ayrıca plastik kapları steril olarak almadıysanız steril edemezsiniz. İki ya da üç gün içinde misel görmediyseniz o misel ölmüş demektir boşuna uğraşmayıp yeniden denemeye başlamanız zaman kaybı açısından faydalı olur. Üçüncü işlemde birinci işlemden kalan mantar parçalarını sanırım gömdünüz. Bu da yine yanlış bir uygulama mantar toprağa spor bırakıp misel oluşturacaktır belki ama bu işlem oluşana kadar böcekler bakteriler diğer mantarlar parçalayıp bitirecektir. Yani üçüncü işlemde de sonuç alma şansınız çok düşük. Bahçenizde çıkmasını istediğiniz bir mantar var ise önce o mantarın ne olduğunu kesinlikle öğrenin. Bu gereksiminin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Her mantar belli koşullarda üretilir o koşullar yerine gelmezse sonuç almak imkansızdır. Bazıları ise henüz ne gereksiminin olduğu bilinmediği için üretilemeyen mantarlardır. Bu türlerden de yine sonuç almamazsınız. Bir diğer grup belirli şartlarda yarı kültürü yapılan mantarlar ve kültürü yapılabilen mantarlardır ki bunların koşullarını yerine getirirseniz bol bol mantar yersiniz. Başarılar. |
Cevabiniz icin tesekkurler bir seyi daha merak ettim steril hale getirilmis bugday tanelerini herhangi bir miselle karistirarak cogalmasini saglayabilirmiyiz yani urettigimiz miseli duduklude pisirdigimiz bugdayla karistirarak cogalmasini saglayabilirmiyiz birde eger oluyosa bunun bir olcusu varmi yani verim dusuklugu yasanirmi simdiden cevabiniz icin tesekkurler
|
@rasheedsky
Herhangi bir miseli buğdaya aşılayarak çoğaltabilirsiniz. Verimle misel üretiminin bir alakası yok miselin kalitesinin verimle alakası var. Miseli seçerek üretmeniz lazım onu nasıl yapacağınızı daha önceki yazılardan bulabilirsiniz. Buğdayı pişirmiyorsunuz nemlendirdiğiniz buğdayı kavanozlara koyup düdüklüde steril ediyorsunuz. Pişirme ayrı bir şey karıştırmayın sakın. |
Alıntı:
ayrıca bildiklerimin çoğunu sizin yazılarınızdan öğrendim. emeğiniz ve ilginiz için çok teşekkürler.. |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
@sinbelaplim
Bir sorun görünmüyor bazıları yüzeyi sarmaya başlamış bir süre sonra çıkması gerek. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Açıkçası derslerimin yoğunluğundan ve asıl ilgi alanım olan orkide ve et oburlardan pek zaman ayıramadım morchella lara, miseller dokudan alınmıştı ve daha sonra Sclerotia yı tamamlayanlar hala soğuk katlamada duruyor :)) |
Öncelikle merhaba arkadaşlar İsmim Burak,bu aralar maddi açılarını da göze alarak mantarlarla ilgilenmeye başladım.İnternet ortaminda tr olarak mantar yönünde bilgi çok fazla fakat bi o kadar da kirlilik bulunmakta.Yabanci forumlarda ve sitelerdeki bilgilere bakarak en temiz ve saf hali ağaçlar.net de gözüküyor.Sizlere bu bilgiler için teşekkürlerimi sunuyorum.Yakin zamanda bir çalışma yaparak burada yerimi almak istiyorum.Kolay gelsin iyi forumlar
Unutma; iyiler giderek daha iyilere yer açarlar |
arkadaşlar ben kültür mantarı yetiştireceğim bunu doku alma yöntemi ile yapacağım yalnız dokuyu aldıktan sonra bu oetri kabını bekleteceğimiz ortam karanlık mı yoksa aydınlık mı olmalı bide çok fazla yöntem var ondan kafam karıştı petri kabuna buğdaş tanesi konularak mı aşılama yapılıyor veya daha sonra mı yapılıyor **** misel oluştuktuktan sonra direk komposta mı yerleştiriliyor bide son olarak misel ekimi yapıldıktan sonra nasıl bir ortam saplanmalı
|
@fatih_ond
Karanlık serin bir ortam olursa iyi olur. Petri kabına mantardan kestiğin doku örneğini bırakıyorsun. Sonra gelişen miselden örnek alıp işlemi misel kalitesi yükselene kadar tekrar ediyorsun. Sonra bu miseli ister arşive alır saklar gerektiğinde kullanırsın ister direk buğdayın içine atıp buğdayları aşılarsın keyfine kalmış. Forumdaki eski mesajları okursan sorularının cevaplarını daha detaylı bulabilirsin. |
|
|
Fotoğrafı yükledim bilen arkadaşlar bir ilgilenirse çok sevinirim
|
@fatih_ond
Yüklediğiniz fotoğraftan bir şey anlaşılmıyor. Eğer petri kabında misel çekmişseniz daha uzak ve net çekmeyi deneyin. Ayrıca üstten değil alttan bakın daha net görünür. |
image.jpg - directupload.net Bu ikinci link bidaha bakar mısınız
|
Bilen birisi fatih_ond'un sorusunu yanıtlarsa, benim sorunumu da yanıtlamış olacak.Bekliyorum cevabı :)
|
Selamlar...
Agar nedir? nasıl hazırlanır? kısacası agar hakkında bilgi verirseniz sevinirim. |
arkadaşım ben yaptım sanırım oldu dorğru düzgün anlatmıyorlar ilk denildiği gibi petri kabına doku örneklerini alıyorsun aradan bir süre geçtikten sonra mantar parçalarının üzerinde pamuklanmalar olmaya başlıyor sonra bu parçaları alıp 10-15 dk kaynar suda bekletilmiş aşurelik buğday tanelerinin olduğu ortama koyuyorsun 1 haftaya kadar buğday tanelerinin üzerini sarıyor miseller en kolayı bu ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025