![]() |
Alıntı:
a) Pek çok misel, bir engelle karşılaşmadığı sürece genişleyen bir daire şeklinde yayılma eğilimindedir. b) Çapı yüzlerce kilometreyi geçen misel daireleri uydudan gözlemlenmiştir. (Moğolistan) |
Alıntı:
Suda yaşayan bilinen mantarların tamamı, ya tek hücreli ya da mikroskopik mantarlar. Sorunuz çok ilginç olmakla beraber makromikolojinin ilgi alanına girmediğinden size detaylı bilgi veremiyorum. |
Alıntı:
Normal olarak her soruda sadece 1 mantar türünün fotoğraflarını göndermenizi rica ediyorum, fakat 2. fotoğrafınız çok ilginç (kav mantarı değil). Yüksek çözünülürlükte bir fotoğrafınız var ise,mantarın bulunduğu yeri ve üzerinde çıktığı ağacın türünü hatırlıyorsanız bana bildirin lütfen. |
Sn.Barutçiyan
http://www.blackmoor.co.uk/product_i...kmjvedkhk228a2 linkteki truf mantarını satın alsak, bahçemizde kolaylıkla yetiştirebilir miyiz? |
Sn.Barutçiyan
http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html linkinde hazır mantar kitleri var. Pleurotus ostreatus (kütük) Pleurotus sajo-caju (kütük) Shiitake (kütük ) Özellikle kütüklere aşılanmış türleri ; bahçemizin ışık-nem olarak uygun olan köşelerine koysak, miseller ölmediğine göre uygun toplama şartlarında her yıl mantar almamız mümkün olur mu yoksa bir süre sonra mantarlar son mu bulur? |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yüksek çöznürlükde fotorafım var mail olarak atacaktım ama mail seçeneğiniz kapalı olduğundan gönderemedim. Hangi ağaç olduğuna gelince Fagaceae familyasından olduğuna eminim ama ayrıntılı bakmadım diğer özelliklerine. Hangi bölgede olduğuna gelince gümüş dere bahceköy orman yolu üzerinde geniş bir piknik alanı var. Orada çekmiştim. Altda harita üzerinde ağcın tam kendisini de işaretledim. Umarım kolay bulursunuz. Eğer bulamaz iseniz ben sizi oraya götürürüm. Buradan sizde yakından takip edebilirsiniz yol güzelgahını. |
Sayın Barutçiyan,
Ev civarında kuzu göbeği mantarı bir defa çıktı yarım kilo kadar, bir daha görmedim. Bu türün çıkması için hangi ağacın çürüntüsü olması gerekiyor. Miselleri neden yok olabilir? Mantarın miselleri dökülmüş olması gerekmiyormu? |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Lepista nuda. İlk gördüğümde rengi şaşırtmıştı beni mosmor. Sonra pazarda satılırken gördüğümde ürkmüştüm, hiç de yemeyi teşvik eden bir renk değil.
|
Bende de bir mantar hevesi başladı,
Kim bilir belki de yeni bir tür bulabiliriz |
Alıntı:
Kültür mantarlarıyla beraber alkol kullanımında sakınca yoktur. |
Alıntı:
Bu mantarlar, beraberinde satın aldığınız kütük parçasından besleniyorlar. Kütükte buldukları besin maddeleri tükendiğinde (bu arada kütük iyice çözümlenecektir), bir daha ürün alamazsınız. |
Alıntı:
Bu aile mantarları "çürükçül" değil mikorizyen. Misellerin dökülmüşlüğü ifadesiyle ne anlatmak istediğinizi çözemedim, doğal çevre bozulmadığı sürece bu mantarları tekrar görme ihtimaliniz var. |
Alıntı:
Trüf mantarını kontrollü bir şekilde yetiştirmeyi başarırsanız, çok ama çook zengin olursunuz. |
Alıntı:
Fotoğraftaki mantarınızı Collybia fusipes olarak teşhis etmiştim. Fotoğraftan teşhis ile hiç bir mantarı yemeyiniz (uyarılar bölümünü tekrar okuyun). C.fusipes mantarının şapkası yenebilir, sindirimi zor ve lezzetsiz bir mantardır, bacak kısımları ise son derece lifli (yenemez) bir yapıdadır. |
Yeşilaycı mantar hakkında
Alıntı:
Eşanlamlı kullanım da olabilir tabii, ne de olsa mikoloji de bir bilim ve bilim adamları hemfikir olmamayı en çok seven insanlar olarak nitelenebilir. :) Ayrım, pratikte önemli olmayabilirse de belirtmek istedim. gece mürekkebi yemektense mürekkep yalamayı tercih eden forum kişisi! |
Spor baskısı almak!
Çocukken patates baskısı yapıp ortalığı berbat eden biri olarak mantarlarda tür tespiti ve doğru isimlendirmede Spor baskısı (spore print) almanın gereği ve doğru yöntemini öğrenebilir miyiz?
Bu konuda; 'üstüne biraz su damlatılarak, yarısı siyah, yarısı beyaz kağıda, cam fanus altında bekleterek baskıyı almak' gibi şeyler duyuyoruz ve ilginç geliyor. Hele damlatılan su, mantara yağmur efekti vermek midir? Nedir? gece meraklı forum kişisi! |
Sayın J. Barutçiyan,
Güzel bir konu, Çok güzel bilgiler. Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Herkes sizin gibi bir konuda uzmanlaşabilse ne kadar güzel olur. Saygılarla. |
Sayın J.Barutçiyan, mantarla ilgili açıklamalarınıza, bilgilerinize çok teşekkür ederim, birde mantar isimlerini verirken fotoğraflayabilseymissiniz çok güzel olurdu.
Aklıma takılan ve sizin yazınızdan aldığım bir bölüm. Alıntı:
Bizler poşetlerde olduğundan dolayı yaşım elli, daha bölgemizde mantardan zehirlenen olmadı. Bir güzel de yağnisini, pilavlısını halen yapar hatta yanına da bir iki duple rakı offf deymeyin o tada ve keyfime.. |
Alıntı:
Etimolojik olarak Coprinus: eski yunanca kopros= gübre + inus=değgin, üzerinde çıkan kelimelerinden üretilmiştir. Atromentarius ise Latince atromentum= sıvı mürekkep + arius=benzeyen kelimelerinden gelir Bu isim Jean Baptiste Bulliard (Fransa 1752-1793) ve Elias Magnus Fries (İsveç 1794-1878) tarafından tescil edilmiştir. Mantarların en çok kullanılan, aktüel bilimsel isimlerini sizlerle paylaşıyorum, yukarıda gördüğünüz üzere etimölojik tartışmalar oldukça karmaşık ve pek çok zamanımı alıyor. Araştırmacı ruhunuzu ve değerli vaktinizi daha yaratıcı alanlarda kullanmanızı saygılarımla öneririm. Coprinopsis atremantaria'nın açılımını isterseniz özelden mesaj atın, bu tür yazışmalar maalesef grubumuzdaki pek çok kişi için önem arz etmiyor. Etimolojik (kısır) tartışmalar konusunda bir bilmece sunmak isterim: Arapça'da Koyun,a MALUF denir. SORU: Peki kuzuya ne denir ? CEVAP:Belli bir süre hiç bir şey denmez, sonrasında yine MALUF denir. |
Alıntı:
"-Annem kanserden öldü. Sanki sigara mı içiyordu? Veya baban da hiç sigara içmezdi ama kalpten öldü" gibi bir laf aklıma geldi. Neyi tartışmamız gerekiyor burda yani mantarı nylon torba ile toplamamızda bir sakınca yok mu? Eh o zaman sigara içmeye devam :D |
Alıntı:
|
Alıntı:
Mantarın sporophore adını verdiğimiz bölümünü (genelde bu şapka bölümüdür), bir gece boyunca bir kağıt düzey üzerinde bekletmek yeterlidir. Siyah kağıt ise, beyaz renkli sporların belirgin görünmesini sağlar. Sporların rengi mantarın tanımlanmasında yardımcı bir öge olabilir. Yazımını bitirmek üzere olduğum Türkiye'nin başlıca mantarlarını içeren kitapta her mantarın spor rengini veriyoruz. Şahsen spor baskısı almayı tanımlama aracı olarak kullanmıyorum. Damlatılan su olayını ise anlayamadım. Mantarların spor iz düşümlerini hava geçirmez bir ortamda saklayarak daha ileride mikroskopik incelemelerde kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
Çevrenizde hiç bir zehirlenme olayı olmaması çok hoş. Ben size uygun koşullarda saklanmamış mantarlardan oluşan yüzlerce zehirlenme olayını bizzat zehirlenen kişilerin ağzından dinletebilirim. Fotoğraflar yakında.:) |
Alıntı:
İllaki bu doğrudur, o yanlıştır gibi bir naylon torba tartışması yaratmak asla ve asla olamaz öyle bile anlaşıldıysa ben özür dilerim. Ben naylon torba da toplamaktan bahsetmiştim, saklamaktan değil. Saklama koşullarında tabi ki sayın J.Barutçiyan'ın söylediklerine katılmamak mümkünmü. |
2 Eklenti(ler)
Bu gün biraz dolaştım ormanda bir kaç mantar fotorafladım. Fotoğraflar la adlandırısak sanırım bizde unutmayız adlarını.
|
2 Eklenti(ler)
Sayın J.Barutçiyan her mesaja bir tür mantar dediği için tek tek yüklüyorum.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Bu baya büyümüş yukardakilerden biri olabilir mi anlayamadım.
|
Basından bir haber.:)
http://www.hurriyet.com.tr/pazar/13179269.asp?gid=59 Eminim, o zevkli av partisinden sonra, hemen orada pişirip yenmesi daha da keyifli olmuştur.:) |
3 Eklenti(ler)
Bu mantarlar zehirli midir acaba? Kurtçuk istilasına uğramış vaziyetteydi.
|
5 Eklenti(ler)
SEvgili J.Barutçiyan,
2006'nın sonbaharında çok yağmur yağmıştı. O zaman mantar toplamaya gitmiştik. Hiç görmediğim kadar çok mantar türü görmüştüm. Bu kadar mantar türünden sadece kızılmantar ve şemsiye mantarı olarak fotoğrafladığım türü biliyor ve yiyoruz. Diğerleriyle ilgili bilgi verebilirmisiniz? |
5 Eklenti(ler)
Fotoğrafların devamı,
|
3 Eklenti(ler)
Fotoların devamı,
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Merhaba,
5 Eklenti(ler)
Size bahçemde kendiliğinden, veya benim biraz geçkin istiridye mantarlarını üzerine attığım kırmızı biber ağaçlarının kütüklerinde üreyen mantar hakkında bilgi almak isterim.
Mantarların resimlerini ekliyorum. Bu mantarlar zehirsizmi?, yenilebilinirmi?,yardımcı olursanız çok sevinirim. Sanki bana farklı mantarlar varmış gibi geldi. Umarım doğru başlıkta yazmışımdır. Hala sitemize tam alıştığım söylenemez:rolleyes: Ama o kadar başarılı ki, vesile olanlarada çok teşekkür ederim. |
5 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı..
|
Sevgili arkadaşlar,
Önümüzdeki Cumartesi günü Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde iki ayrı konuda konferansımız var, katılım ücretsizdir. 16 Ocak / saat 13:00-14:30 / Mantar Zehirlenmeleri 16 Ocak / saat 15:00-17:00 / Yer altı mantarları: trüfler |
Alıntı:
Mesajlardaki mantarlar büyük ihtimalle Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı). Yenebilir fakat teşhisi kesinleştirmek gerek. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025