agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni501Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-02-2012, 20:25   #121
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 21-04-2008
Selam arkadaşlar
Ticari amaçlı mantar yetiştiriciliğin kompost aldığınız firma ile anlaşma yapın. Kompost sarmama durumunda para iade veya kompost verme anlaşması olması gerekiyor .
Üretimde randıman yüzde 25 dir bu rakam dünya genelinde mantarcıların verdiği rakamdır. Kompostun kalitesi ve üretim esnasında yapılan işlemler üretimi çok etkiler.
Kompost yapımında pastorize çok önemli.
Küçük çaplı kompost yapımında 200 litrelik varillerde kaynatma uygundur.

Eklenen Resimler

Ayazkızı beğendi.
adem_09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 20:32   #122
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-09-2010
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.

my1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 08:53   #123
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Giriş Tarihi: 01-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baobab Mesajı Göster
Merhabalar,

Dün Agromantar firmasından sipariş ettiğim mantar kiti, yanında bir de açıklama yazısı ile birlikte elime ulaştı.

Mantar kiti, 6 kiloluk bir plastik torba içerisine yerleştirilmiş talaş kompostu içerisinde mayalanmış mantar sporlarından oluşmakta (bir kısmı daha şimdiden başlarını torbadan uzatmış bile!)

Paketle birlikte gelen açıklama yazısında,

1- Suni gübre içermeyip %100 doğal olduğu
2- Direkt ışık almayan, ancak bir miktar ışık gören bir yere ihtiyaç duyduğu
3- Kompostu içeren torba açılmadan, ancak günde bir kaç kez sprey ile ıslatılarak nemlendirilmesi gerektiği (torba üzerinde küçük delikler varmış, oradan nemi çekebilecekmiş)
4- Eğer isteniyorsa, küçük bir naylon sera hazırlanıp onun altında yetiştirilmesinin daha iyi sonuç vereceği, bildirilmekte.

2-3 hafta içerisinde ilk hasat yapılabilecekmiş.

Mantarlar büyüdükçe, gelişmeleri fotoğraflayıp gönderiririm foruma.
Kargo ücreti ne kadar tuttu acaba?

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 21:20   #124
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi my1981 Mesajı Göster
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar.
Bir paket samanın içine talaş , kepek , alçı koyacaksınız . Bu karışımı 80 derece sıcaklıkta suyun içinde yaklaşık 60 dakika bekleyecek . Suyunu süzdereceksiniz nem oranı yüzde 70 civarında olması gerekiyor anlmanız için samanı elinizin arasını aldığınızda parmaklarınızın arasından su damlamayacak ve sıcaklığı 20 derece düştüğünde ekimi yapabilirsiniz. Tohumu 100 kilo kompost tun içine en az 2 kilo tohum atmanız yeterli olur.
oranları:
yüzde 45 saman
yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız
yüzde 5 ile 8 arası kepek
yüzde 2 alçı

Eski 17-02-2012, 10:00   #125
Ağaçsever

Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.

Eski 17-02-2012, 17:54   #126
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar.
Sizin yaptığınuz gibi ilk önce ıslayıp bekleterek yapanlarda var. Ben suda bekletme yapmıyorum.
Verdiğiniz kompost karışımı uygun gözüküyor. Talaşınız kaba talaş değil ise 20 kğ çok olur . Kompost tu torbalarken ince talaş çok olduğunda kompostunuz çok sıkı olur .

Eski 20-02-2012, 08:05   #127
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?

Eski 20-02-2012, 10:35   #128
Ağaçsever

Baypolen's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2009
sayın yesill, misel ücreti ne kadar tutuyor.en az ne kadar alabiliyoruz

Baypolen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 14:32   #129
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Sayın Baypolen ben 1kg aldım.1 kg:10 tl. En az bu kadar alınabiliyor. Benim kargom bugün geldi hatta kitin üstünde küçük mantarlar bile var...

Eski 20-02-2012, 14:33   #130
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...

Eski 20-02-2012, 15:22   #131
Ağaçsever

Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.

Eski 20-02-2012, 15:27   #132
Ağaçsever

Birde farklı bir yontem var onda da steril edilmiş kompostu temiz bir yere yayıyorsunuz soğuduktan sonra nekadar misel eklenecekse onu kompostun üstüne serpiştiriyorsunuz sonra bunu poşete dolduruyorsunuz. Onunda video sunu ekliyorum Oyster mushroom 0 - YouTube
inşallah bunlar ilgilenen arkadaşlara fikir verir ve yardımcı olur herkese saygılar.

Mehmet Kemer beğendi.
Eski 20-02-2012, 15:29   #133
Ağaçsever

Bir de arkadaşlar en çok dikkat edilmesi gereken ekim sırasındaki temizlik. Örneğin kirli elle tohumu poşete ekmeyin **** kirli zemine kompostu yaymayın. Son olarak sıcak komposta miseli dokmeyin. 20-25 dereceye kadar soğumasını bekleyin tabi bunu ne kadar çabuk yaparsdanız o kadar iyi olur.

Eski 21-02-2012, 07:57   #134
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesill Mesajı Göster
Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba?
Sayın yesil
Hazırladığınız komposttun içine kepek katın . Kepek mantarınızın vitamini olur kepekten de beslenir . Alçı katmanızda fayda komposttu yaparken ph oranı var düşük ise kireç katmanız gerekiyor ph yüksek ise alçı katmanız gerekir siz alçı katın ph yüksek olursa komposttunuz sarmaz ve mantar alamazsınız.

Eski 21-02-2012, 08:00   #135
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesill Mesajı Göster
Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum...
Sayın yesil
Kompost hazırlarken 100 kğ yaş komposttun içine en az 2 kğ tohum atmanız gerekir. Sizin 1 kğ tohum 50 kğ yaş komposttunuzu yeter.

Eski 21-02-2012, 09:05   #136
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.Karlar erirse inşallah 1-2 hafta içinde köye gidip kompost hazırlamayı düşünüyorum. Anneme süpriz olsun.Kadıncağız ağaç köklerinde mantar arayıp duruyor.1-2 kök bulunca da petrol bulmuş gibi heyecan yapıyor

Eski 21-02-2012, 09:09   #137
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Alıntı:
Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım.
Sayın my1981 ilginiz için teşekkür ederim.Şuanda kullandığım pc ile ne yazıkki video izleyemiyorum ama ilk fırsatta videoyu izleyeceğim.Anladığım kadarı ile söylediğiniz yöntem ile elimdeki misalen 1 kg miseli 2-3 kg oranında arttırabilirim.Peki elimde bulunan miseli ne kadar sürede ekim yapmalıyım.Belli bir bekleme süresi var mı?Siparişimle gelen misel kapalı poşet içinde ve kurutulmuş bir görüntüsü var. Ne kadar süre bu halde kalabilir? Son olarak misel üretimini kendimiz ürettiğimiz mantarlar üzerinden yapabilirmiyiz acaba?

Eski 21-02-2012, 13:58   #138
Ağaçsever

Sn. yeşil
Muhtemelen size gelen miselde buğday üzerine sardırılmış şekilde gelmiştir. Kuru olduğunu zannetmiyorum. Buzdolabında saklayarak miselin çoğalmasını yavaşlatabilirsiniz yani buğdayı kullanıp üremeye devam edecek ve besin bitince misellerde ölecek. Bence 1 hafta 10 günü geçirmeyin **** madem bekleteceksiniz dediğim yontemle çoğaltmayı deneyin. Son olarak konuya hakim arkadaşlar daha iyi bilir ama bildiğim kadarıyla misel üretimi başlı başlına bir bilim. Galiba miseller mikrobiyolojik besin petrilerinin üzerine steril ortamlarda ekilip çoğaltılıyor. Yani hassas bir iş.

Eski 23-02-2012, 05:41   #139
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Urban Survival Gardening Diary # 6 Making The Most Of Your Mycelium. - YouTube
Bu videoda misel üretimini anlatıyor galiba arkadaşlar.Yanılıyor muyum yoksa.

Eski 23-02-2012, 05:42   #140
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Oyster Mushroom Update - YouTube
Birde bu var.

Eski 23-02-2012, 11:03   #141
Ağaçsever

Sn. yesill gönderdiğiniz videolardaki vatandaş başlangıç olarak yine hazır misel kullanıp çoğaltmaya çalışıyor. Yanlız buradaki çoğalan miseli buyuk miktarlara ekim yapmak sorun olacaktır. Sonuçta kağıdı nasıl parçalayıp samana ekim yapacaksın. Ama bu şekilde çoğaltılmış miseli buğdaya sardırıp ekim yapılabilir. Yanlız sayenizde bir video buldum onuda paylaşıyorum bu videodaki vatandaş direk mantarın dibinden parçalar kesip kağıdın arasına yerleştiriyor.
Starting Mycelium at home - YouTube

Eski 23-02-2012, 11:04   #142
Ağaçsever

Birde benim bahsettiğim yontemin yapılışını anlatan bir video paylaşıyorum. Burada bir miktar miseli tam 6 kat çoğaltıyor.
Grain to Grain Transfer. - YouTube

Eski 24-02-2012, 11:38   #143
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Mantarlar çıkmaya başladı.

Eklenen Resimler

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2012, 12:16   #144
Ağaç Dostu.

Hayırlı olsun diyelim.
Resimde gördüğüm kadarıyla deliğin alt kısmında naylon altında mantarda var. Deliği çok az büyütmenizde fayda var . Genişletirken dikkat edin mantar zarar görmesin.

Eski 25-02-2012, 21:29   #145
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Benim kitte henüz bir hareket yok bekliyorum bakalım. Almış olduğum miseli inceledim dediğiniz gibi buğdaya sardırılarak üretilmiş.Kompost yapıp ekmeyi düşünüyordum ama köyde hala kar var. Önümüzdeki hafta sonuna bıraksam bu kezde misel ölmeye başlar diye düşünüyorum.Yarın bahçede bulunan yakacak kayın odunlarını kısa kütükler halinde kesip ağaç kabuklarının arasına misel yerleştirmeyi ya da kütükleri kısa kısa kesip aralara misel yerleştirip kütükleri birbirine çakmayı düşünüyorum.Youtube da öyle bir video görmüştüm.Kütükleri o şekilde yapıp karanlık oda sıcaklığında ve nemli bir ortama koymayı düşünüyorum.Ama naylon vb. sarmayı düşünmüyorum. Yukarıdaki videoda görülen karton üzerinde misel alma yönteminde olduğu gibi bende yapabilirmiyim acaba.Markette satılan kültür mantarlarından alsam ve videoda yapıldığı gibi karton üzerine küçük küçük parçalasam misel alabilirmiyim acaba?Son bir şey buğday yerine mısır kullansam yine olur mu ki?

Eski 28-02-2012, 10:45   #146
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Mantarların bugünkü durumu.
İki delikten daha mantar çıkmaya başladı.

Eklenen Resimler

dalya35 beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 12:35   #147
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-07-2010
Arkadaşlar miseli nereden aldınız ,bende satın alayım..

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2012, 19:07   #148
Ağaç Dostu

yesill's Avatar

Agromantar dan aldım

Eski 28-02-2012, 20:10   #149
Ağaç Dostu

sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim?

Eski 28-02-2012, 20:15   #150
Ağaç Dostu

sayın sakagun mantarları görünce bende heveslendim ,bende alıp yetiştireceğim inşallah.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025