![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-04-2008
|
Selam arkadaşlar Ticari amaçlı mantar yetiştiriciliğin kompost aldığınız firma ile anlaşma yapın. Kompost sarmama durumunda para iade veya kompost verme anlaşması olması gerekiyor . Üretimde randıman yüzde 25 dir bu rakam dünya genelinde mantarcıların verdiği rakamdır. Kompostun kalitesi ve üretim esnasında yapılan işlemler üretimi çok etkiler. Kompost yapımında pastorize çok önemli. Küçük çaplı kompost yapımında 200 litrelik varillerde kaynatma uygundur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-09-2010
|
Sn adem 09 bir ricam olacak sana zahmet şöyle 1 balya samandan nasıl kompost yapılır bir yazsan da bir sevaba gir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
oranları: yüzde 45 saman yüzde 45 talaş kalın talaş olursa ince talaş olursa fazla koymayınız yüzde 5 ile 8 arası kepek yüzde 2 alçı |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaçsever
|
Sn. adem 09 cevabın için çok teşekkürler. Koskoca başlıkta bu işin nasıl yapıldığını kabaca ilk olarak yazan sensin. Bir sorum olacak benim yaptığım denemelerde saman, talaş , kepek kaışımını 3 gün suda beklettikten sonra pastörize ediyordum sizin tarifinizde direk suda bekletilmeden söylediğiniz sıcaklık ve sürelerde pastörizasyon işlemi var galiba doğrumu anlamışım. Son bir soru olarak örneğin 25kg saman, 20kg talaş, 5kg kepek ve alçı karışımı kompost olarak kaç kg kabul ediliyor. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Verdiğiniz kompost karışımı uygun gözüküyor. Talaşınız kaba talaş değil ise 20 kğ çok olur . Kompost tu torbalarken ince talaş çok olduğunda kompostunuz çok sıkı olur . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
Hobi kitinin siparişini verdim bende.Henüz ulaşmadı.Bakalım gelsinde bende deneyeyim.Ayrıca misel de aldım.Havalar müsait olunca kompost hazırlarım. Sayın adem 09 ben kompostu saman ve fındık kabuğu karışımıyla hazırlamayı düşünüyordum.Şimdi saman,fındık kabuğu ve kalın talaş karışımından yapmayı düşünüyorum.Alçı kepek şart mı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-10-2009
|
sayın yesill, misel ücreti ne kadar tutuyor.en az ne kadar alabiliyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Baypolen ben 1kg aldım.1 kg:10 tl. En az bu kadar alınabiliyor. Benim kargom bugün geldi hatta kitin üstünde küçük mantarlar bile var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
|
Bende bilen arkadaşlara sormak istiyorum. Kayın mantarı miseli elime geçti.1 kg kadar.Bu miktarda misel için ne kadar kompost gereklidir acaba? Misellerin kompost içine ekimi nasıl yapılır? Bilen arkadaşların bilgilerini rica ediyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaçsever
|
Sn. yeşil normalinde komposta kullanılacak misel miktarı %2 kadardır. YAni sizin miselle ancak 40-50kg kompost ekilir. Ama şöyle nacizane bir tavsiyem olacak (kendim şahsen hiç denemedim) buğday alıyorsunuz bunu iyice parçalanmadan 5-10dk haşlıyorsunuz sonra bunu steril kavanozlara koyuyorsunuz (kaynar suda bir süre bekletilmiş kavanozlar olabilir) sonra bu kavanozlara birer tutam misellerden atıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde bekletip misel miktarınızı arttırabilirsiniz. Ekimin nasıl yapıldığına gelince youtube ta oyster mushroom diye aratırsanız fikir vere bilecek bir sürü video var şu videoyu Mushroom Production Technology - 1st- part - YouTube seyrederseniz 3.dk da hintli ablamızın ekim yontemini bende uygulamıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaçsever
|
Birde farklı bir yontem var onda da steril edilmiş kompostu temiz bir yere yayıyorsunuz soğuduktan sonra nekadar misel eklenecekse onu kompostun üstüne serpiştiriyorsunuz sonra bunu poşete dolduruyorsunuz. Onunda video sunu ekliyorum Oyster mushroom 0 - YouTube inşallah bunlar ilgilenen arkadaşlara fikir verir ve yardımcı olur herkese saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Ağaçsever
|
Bir de arkadaşlar en çok dikkat edilmesi gereken ekim sırasındaki temizlik. Örneğin kirli elle tohumu poşete ekmeyin **** kirli zemine kompostu yaymayın. Son olarak sıcak komposta miseli dokmeyin. 20-25 dereceye kadar soğumasını bekleyin tabi bunu ne kadar çabuk yaparsdanız o kadar iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Hazırladığınız komposttun içine kepek katın . Kepek mantarınızın vitamini olur kepekten de beslenir . Alçı katmanızda fayda komposttu yaparken ph oranı var düşük ise kireç katmanız gerekiyor ph yüksek ise alçı katmanız gerekir siz alçı katın ph yüksek olursa komposttunuz sarmaz ve mantar alamazsınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Kompost hazırlarken 100 kğ yaş komposttun içine en az 2 kğ tohum atmanız gerekir. Sizin 1 kğ tohum 50 kğ yaş komposttunuzu yeter. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar.Karlar erirse inşallah 1-2 hafta içinde köye gidip kompost hazırlamayı düşünüyorum. Anneme süpriz olsun.Kadıncağız ağaç köklerinde mantar arayıp duruyor.1-2 kök bulunca da petrol bulmuş gibi heyecan yapıyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Ağaçsever
|
Sn. yeşil Muhtemelen size gelen miselde buğday üzerine sardırılmış şekilde gelmiştir. Kuru olduğunu zannetmiyorum. Buzdolabında saklayarak miselin çoğalmasını yavaşlatabilirsiniz yani buğdayı kullanıp üremeye devam edecek ve besin bitince misellerde ölecek. Bence 1 hafta 10 günü geçirmeyin **** madem bekleteceksiniz dediğim yontemle çoğaltmayı deneyin. Son olarak konuya hakim arkadaşlar daha iyi bilir ama bildiğim kadarıyla misel üretimi başlı başlına bir bilim. Galiba miseller mikrobiyolojik besin petrilerinin üzerine steril ortamlarda ekilip çoğaltılıyor. Yani hassas bir iş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Ağaç Dostu
|
Urban Survival Gardening Diary # 6 Making The Most Of Your Mycelium. - YouTube Bu videoda misel üretimini anlatıyor galiba arkadaşlar.Yanılıyor muyum yoksa. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Oyster Mushroom Update - YouTube Birde bu var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaçsever
|
Sn. yesill gönderdiğiniz videolardaki vatandaş başlangıç olarak yine hazır misel kullanıp çoğaltmaya çalışıyor. Yanlız buradaki çoğalan miseli buyuk miktarlara ekim yapmak sorun olacaktır. Sonuçta kağıdı nasıl parçalayıp samana ekim yapacaksın. Ama bu şekilde çoğaltılmış miseli buğdaya sardırıp ekim yapılabilir. Yanlız sayenizde bir video buldum onuda paylaşıyorum bu videodaki vatandaş direk mantarın dibinden parçalar kesip kağıdın arasına yerleştiriyor. Starting Mycelium at home - YouTube |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaçsever
|
Birde benim bahsettiğim yontemin yapılışını anlatan bir video paylaşıyorum. Burada bir miktar miseli tam 6 kat çoğaltıyor. Grain to Grain Transfer. - YouTube |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu.
|
Hayırlı olsun diyelim. Resimde gördüğüm kadarıyla deliğin alt kısmında naylon altında mantarda var. Deliği çok az büyütmenizde fayda var . Genişletirken dikkat edin mantar zarar görmesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Benim kitte henüz bir hareket yok bekliyorum bakalım. Almış olduğum miseli inceledim dediğiniz gibi buğdaya sardırılarak üretilmiş.Kompost yapıp ekmeyi düşünüyordum ama köyde hala kar var. Önümüzdeki hafta sonuna bıraksam bu kezde misel ölmeye başlar diye düşünüyorum.Yarın bahçede bulunan yakacak kayın odunlarını kısa kütükler halinde kesip ağaç kabuklarının arasına misel yerleştirmeyi ya da kütükleri kısa kısa kesip aralara misel yerleştirip kütükleri birbirine çakmayı düşünüyorum.Youtube da öyle bir video görmüştüm.Kütükleri o şekilde yapıp karanlık oda sıcaklığında ve nemli bir ortama koymayı düşünüyorum.Ama naylon vb. sarmayı düşünmüyorum. Yukarıdaki videoda görülen karton üzerinde misel alma yönteminde olduğu gibi bende yapabilirmiyim acaba.Markette satılan kültür mantarlarından alsam ve videoda yapıldığı gibi karton üzerine küçük küçük parçalasam misel alabilirmiyim acaba?Son bir şey buğday yerine mısır kullansam yine olur mu ki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
|
Arkadaşlar miseli nereden aldınız ,bende satın alayım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
Agromantar dan aldım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
sayın yesill evde 2poşet kadar yetiştirmek için poşetle her şeyi hazır olarakmı veriyorlar?ve fiyatı öğrenebilirmiyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
|
sayın sakagun mantarları görünce bende heveslendim ,bende alıp yetiştireceğim inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|