agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)

Beğeni Düzeni62Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-01-2013, 15:19   #1
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Bu aradan, arkadaşların açıklamasından çıkardığım , ama pek üstünde durulmamış olduğunu zanettiğim bir husus var.

Niye 200 metre kare ,
Kompost nakliyesi için bir kamyon yüküne denk gelmesi nakliye açısından da gerekli gibi görünüyor.

Ayrıca ticari olarak düşünülecek ise , her gün veya hafta ürün hasat etmek ve satmak gerekecek . O yüzden üretim için 20 ton kompost hepsi birden üretime alınırsa bir seferde 6-8 ton ürün alınacak, sonra tekrar üretim için 60 günden fazla beklenecek. Periyodik ürün alımı için her ( diyelim ki haftada bir satış olacak) her hafta 20 ton kompostu üretime almalıyız.

Mantarlık içini belkide haftalık üretim için bölümlere ayırıp , ( seperasyonlarla) münavebeli olarak üretime almalıyız.

20 ton kompostu 4 e bölerek üretime almaya kalksak, yukarıda örneğini gördüğümüz gibi bizi beklemeden mantarlar oluşmaya başlıyabilir. 5 er ton kompost alsak nakliye bedeli birim başına yüksek çıkacak

Konu hakkında deneyimli arkadaşlar , bu konu hakkında da bilgi verirlerse memnun oluruz.
Sağlıcakla kalın.

Düzenleyen İsmail Karagülle : 26-01-2013 saat 15:25 Neden: imla hatası
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2013, 20:12   #2
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 21-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Bu aradan, arkadaşların açıklamasından çıkardığım , ama pek üstünde durulmamış olduğunu zanettiğim bir husus var.

Niye 200 metre kare ,
Kompost nakliyesi için bir kamyon yüküne denk gelmesi nakliye açısından da gerekli gibi görünüyor.

Ayrıca ticari olarak düşünülecek ise , her gün veya hafta ürün hasat etmek ve satmak gerekecek . O yüzden üretim için 20 ton kompost hepsi birden üretime alınırsa bir seferde 6-8 ton ürün alınacak, sonra tekrar üretim için 60 günden fazla beklenecek. Periyodik ürün alımı için her ( diyelim ki haftada bir satış olacak) her hafta 20 ton kompostu üretime almalıyız.

Mantarlık içini belkide haftalık üretim için bölümlere ayırıp , ( seperasyonlarla) münavebeli olarak üretime almalıyız.

20 ton kompostu 4 e bölerek üretime almaya kalksak, yukarıda örneğini gördüğümüz gibi bizi beklemeden mantarlar oluşmaya başlıyabilir. 5 er ton kompost alsak nakliye bedeli birim başına yüksek çıkacak

Konu hakkında deneyimli arkadaşlar , bu konu hakkında da bilgi verirlerse memnun oluruz.
Sağlıcakla kalın.
İsmail bey 5 er ton koymak mantıklı ama hazır kompost almak yerine kendi komposttunuzu yapmanızı tavsiye ederim.

adem_09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2013, 20:52   #3
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adem_09 Mesajı Göster
İsmail bey 5 er ton koymak mantıklı ama hazır kompost almak yerine kendi komposttunuzu yapmanızı tavsiye ederim.
Çok güzel bir öneri , istiridye mantarı için bir kompost için neleri karıştırmamız lazım. Biliyorsanız açık ve anlaşılır bir şekilde tarif eder misiniz?

Kompost konusu çok önemli. Aynı bitkilerdeki besin eriyiği vazifesini görecek. Mantar oradan beslenecek.

Doğru bir kompost hazırlama Başarının ilk adımı . Sonra ısı - nem- ışık .

Maliyet bakımından da kompost önemli bir yer tutuyor. Onun için bunun hazırlanması biraz es geçiliyor gibi geldi bana.

Eski 26-01-2013, 21:31   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Konuyu ilgi ile okudum. Gerçekten çok önemli noktalara değinilmiş. Ben 2012 yılının mart ayında bu işi sırf meraktan denemek istedim ve yaptım. Bu konudanda yine deneyimlerimin üstüne bilgi ekledim. Zaten görenler olmuştur http://www.agaclar.net/forum/mantar/26919.htm linkindeki konumu.

Bende istiridye mantarı için marmara mantar ile görüştüm fakat bana söylenen, mantarların günlük, taze ve ezilmemiş kırılmamış oalrak kendilerine teslim edilmesi gerektiği, gönderilecek ürünlerin kargo maliyetinin bana ait olacağı idi.

Günlük hasat yapıp hergün kargo gönderemeyeceğimi, göndermiş olsam bile taşıma esnasında zarar göreceğini, hava durumundan etkileneceğini düşündüğümde yerel pazara yönelmem gerektiğini gördüm. Bu nedenle de
kompostu kendim hazırlayım dedim işe koyuldum. otomasyon olmadan o kadar zahmetli bir iş ki anlatamam. 200 lt lik varil aldım su doldurup kaynamasını bekledim saatlerce. Sonra ekim aşamasında tek tek poşetlere doldurdum. Yaklaşık 7-8 saat sürede 14-15 poşet kompost hazırlayabildim. Tabi acemilikti. Daha sonra ekip kurdum Hazırlama aşamasındaki yorgunluk ise mantarların çıktığını gördüğüm anda kayboldu.

Mehmet Kemer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2013, 21:16   #5
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
Alıntı:

Sağlıcakla kalın.
sn karagülle burada konuşulanlar genel üretim bilğileri. aslında çok fazla detay var. Ticari olarak düşündüğünüzde mutlaka uzmandan eğitim alınmalıdır.
mutlaka iş planları yapılmalıdır. tüm detaylar. üretim aşamaları, gerekli kanuni izinler ve gereken öz sermaye ve kısa ve uzun süreli kaynaklar.
12 veya 24 aylık iş planı hazırlarsanız oluşabilecek sıkıntıları önceden tedbir alma imkanınız olur.

kompost hazırlama en önemli iştir. 5 tonluk bölümler halinde işletme kurarsanız ortalama 5 tonluk saman+kepek+alçı(veya kireç) karışımı pastörüze etmeniz gerekecek. buda kolay bir iş değildir. pastörize için 120 derecelik ısı gerekir. pastörize de yapılacak bir hata tüm verimi etkiler.

100-200 kg lık evde hobi amaçlı kompost yapılacaksa 200 litrelik varilde kaynatarak yapılabilir.

anlaşılabilir şekilde anlatılmış mantar üretimi başlama hakkında güzel bir kaynak: http://megep.meb.gov.tr/mte_program_.../621BHY162.pdf
not: bu modül beyaz şapkalı mantar için hazırlanmış. istiridye mantar yetiştirecekseniz buradaki bilgilere bağlı kalmayın.

evandevan5 beğendi.

Düzenleyen egetropical : 26-01-2013 saat 21:22 Neden: not
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2013, 21:36   #6
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ropicegetal Mesajı Göster
sn karagülle burada konuşulanlar genel üretim bilğileri. aslında çok fazla detay var. Ticari olarak düşündüğünüzde mutlaka uzmandan eğitim alınmalıdır.
mutlaka iş planları yapılmalıdır. tüm detaylar. üretim aşamaları, gerekli kanuni izinler ve gereken öz sermaye ve kısa ve uzun süreli kaynaklar.
12 veya 24 aylık iş planı hazırlarsanız oluşabilecek sıkıntıları önceden tedbir alma imkanınız olur.

kompost hazırlama en önemli iştir. 5 tonluk bölümler halinde işletme kurarsanız ortalama 5 tonluk saman+kepek+alçı(veya kireç) karışımı pastörüze etmeniz gerekecek. buda kolay bir iş değildir. pastörize için 120 derecelik ısı gerekir. pastörize de yapılacak bir hata tüm verimi etkiler.

100-200 kg lık evde hobi amaçlı kompost yapılacaksa 200 litrelik varilde kaynatarak yapılabilir.

anlaşılabilir şekilde anlatılmış mantar üretimi başlama hakkında güzel bir kaynak: http://megep.meb.gov.tr/mte_program_.../621BHY162.pdf
not: bu modül beyaz şapkalı mantar için hazırlanmış. istiridye mantar yetiştirecekseniz buradaki bilgilere bağlı kalmayın.
sn egetropical
Kompost yapmak hazır almaktan mantıklı ve 120 derecelik ısı fazla 80 derecede 1 saat beklemesi yeterli gelir. 5 ton kompost yapmak için 1250 kğ kuru madde gerekiyor 200 litrelik varillerde yapılırsa 4 günde yapılır. Baktınız mantardan başarılı oldunuz kazanı büyütülebilir. Buhar ile pastorize etmekte münkün bunun içinde buhar kazanı ve kompost pastorize odası gerekiyor.
Kompost yapmak için saman , talaş ( kayın - kavak talaşı ) , kepek ve alçı ( kireç ) gerekiyor .
Benim yaptığım kompost karışımı
300 kğ saman paket saman kullanmanızı tavsiye ederim.
30 kğ talaş
30 kğ kepek
3-5 kğ alçı

Eski 26-01-2013, 23:57   #7
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adem_09 Mesajı Göster
sn egetropical
Kompost yapmak hazır almaktan mantıklı ve 120 derecelik ısı fazla 80 derecede 1 saat beklemesi yeterli gelir. 5 ton kompost yapmak için 1250 kğ kuru madde gerekiyor 200 litrelik varillerde yapılırsa 4 günde yapılır. Baktınız mantardan başarılı oldunuz kazanı büyütülebilir. Buhar ile pastorize etmekte münkün bunun içinde buhar kazanı ve kompost pastorize odası gerekiyor.
Kompost yapmak için saman , talaş ( kayın - kavak talaşı ) , kepek ve alçı ( kireç ) gerekiyor .
Benim yaptığım kompost karışımı
300 kğ saman paket saman kullanmanızı tavsiye ederim.
30 kğ talaş
30 kğ kepek
3-5 kğ alçı
Kombost için verdiğiniz karışım örneği için çok teşekkürler.

Yukarıdaki 5 ton kompost için 1250 kg kuru madde lazım demişsiniz geri kalan 3750 kg su mu ?

Bir sorum da 4 günlük çalışmayı biraz daha detaylı anlatabilir misiniz?

Lazuti ve Selanikli17 beğendi.
Eski 03-02-2013, 12:29   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-01-2013
Alıntı:

Yukarıdaki 5 ton kompost için 1250 kg kuru madde lazım demişsiniz geri kalan 3750 kg su mu ?

aynı şekilde bende bunları merak ediyorum bir diğeride alçida kaynatılıyormu peki yani kompost yaparken kepek,saman,alçi hepsi birlikte kariştirilarakmı pasterizasyonu gerçekleştiriyoruz ?

fthkb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2013, 22:30   #9
Ağaç Dostu.

Alıntı:

İsmail bey
Kompost yaparken 4 günde aynı işlemi yaptığınızdan farklı bir iş yapmıyorsunuz. 200 kğ varillerde kaynatıyorsunuz ve alçı , kepek , saman kepek hepsini beraber kaynatıyoruz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025