![]() |
Sn Nese, yağ koymayı bilmiyordum,öğrendim teşekkür ederim. Sizin gibi duyarlı insanların daha da çok olmalarını diliyorum.
|
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1179734047
Bu resim çok ilgimi çekti. Serçeye küllük. :eek: Doğada yaşayan canlıları desteklemek pek doğru görülmüyor. Şehirlerde yaşayanlara yardım etmek nasıl karşılanıyor bilmiyorum ama ben çatıda martı besliyorum. Balkon kenarında kumrulara aşurelik buğday ve bulgur ziyafeti çekiyorum. Aslında biz onlara yardım etmesek de onlar bizimle beraber yaşamanın yolunu bulmuşlar. Bu nedenle bizimle birlikteler. Hayvanlar ve bitkiler olarak yaban yaşam şehirlerde, çöplüklerde, yani bizimle iç içe. Bize en iyi uyum sağlayan zavallı farelere ise 200 yıldır düşman olduk. |
Rica ederim COYOTE.Bende başkalarından öğrenmiştim.:)
Meymun doğada yaşayan canlıları desteklemek neden doğru görülmüyor? Onlar bizimle yaşamanın yolunu bulmadı aslında.Çünkü betonlar onların doğasında yok.Aç kaldıklarında avlanacakları ortam yok. Onların doğal ortamlarını bizler yok ettik.Yakın zamanda kuşların konacakları dal bile olmayacak şehirlerde. Bu yüzden yok ettiğimiz doğal ortamlarına karşılık hayvanlara su ve mama vermeliyiz. |
Alıntı:
Fakat yumurtadan çıkmış caretta yavruları denize koşarlarken onları yutmaya gelen kuşları kovalamak yasak. Hem de carettalar tehlikede olduğu halde. Sırtlanların avladığı impala için üzülen insan, doğada buna şahit olursa buna karışmamalı. Bize sevimli geleni, sevmediğimiz düşmanına karşı korumak bizim işimiz değil. Zaten altüst ettiğimiz doğa bizim ayrıntılarını düşünemediğimiz müdahalelerimizle daha kötü duruma gelebilir. Önce taraftarlık yasak. Milyonlarca senede oluşmuş ilişkilere karıştığımızda bozacağımız dengeyi o an göremeyebiliriz. Sadece iki ayrı canlı arasındaki beslenme davranışlarında birinin tarafını tutmak değil, susuzluktan ölmek üzere olan bir canlıyı korumak, yiyecek vermek de doğru değil. Doğaya karışmak birçok soruna neden olabilir. Herkes böyle yaparsa bazı türlerin aşırı çoğalmasına neden olabiliriz. Onların aşırı çoğalması başka türlere zarar verebilir. İnsana alışmaları da ayrı sorun. Onları avlayan insanlar da var. O insanlara yakalanmaları kolay olur. Özel olarak üretilip doğaya bırakılanlar, bakıcılarını görmeyecek şekilde yetiştiriliyor. Bir traktör bile, ördek yavruları tarafından onların annesi olarak algılanabilir ki bu insan olunca doğal yaşama ayak uydurmaları olanaksız oluyor. Kel aynaklar Birecikte insan tarafından yetiştirildikten sonra, sürüye katılıp Afrika'ya göçenlerin geri gelmemelerinin nedeni, orada da insan tarafından besleneceklerini sanıp, oradaki insanlara yanaşmaları ve onlara besin olmaları. Bu nedenle onlara yardım doğru değil demiştim. Geliştirdiğimiz insani davranışlarımızla onlara yiyecek, su vererek kendimizi tatmin ediyoruz. İnsanla birlikte yaşamaya uyum sağlamış hayvanlar dünyanın her yerinde var. Sadece büyük şehirlerin betonları arasında değil köylerde de. Ve bu yeni olmayıp insan yerleşik yaşama başladığından beri. Ege köylerinin kasabalarının damlarında leylek yuvaları, camı kırılmış evin salonunda kırlangıç yuvaları, bacalar baykuşların gündüz sığındıkları yerler. İngilterede damlarda tilkiler cirit atıyor, gökdelenler atmacaların yuva kurdukları yerler. Doğaya ait bir canlı olan insan elbette ki onlarla beraber yaşayacak. İnsanın nüfusu arttıkça çöplüklerden beslenen martıların nüfusu 20 yıl öncesinin 100 katı oldu, balıkla beslenmeyi unutup vapurlardan atılan simit peşinde uçuyorlar. Camilerdeki güvercinlerin gübreleri duvarları kurşun kubbeleri aşındırmakta. Şimdi karada yaşayanların en hızlısı çitalar avlanmayı bırakıp safari turlarının turistlerinin yanlarında getirip onlara atacakları eti bekler oldular. Jiplerin altındaki gölgede besleniyorlar. Yavrularına avlanmayı öğretmiyorlar. Soyu tehlikede olan bu hayvanlar ayrıca kürk avcılarının kolay avı oldu. Bu arada ilkbaharda benim de penceremin önü, onunla burun buruna olmaktan hoşlandığım için martı boku dolacak. Onunla dedim, benim pencereyi kendi memleketi sandığından diğerlerinin konmasını önlüyor. Pencereye gelen hep aynı kuş. Horoz sesi yerine pencereye gagasıyla vurduğu için iki yıldır sabahları onun sesiyle uyanıyorum. lahana turşusuyla beslenen meymun |
1 Eklenti(ler)
Tüm canlılar yaşam zincirinin bir halkasıdır. Ve yok olan her canlı zinciri daha da zayıflatmaktadır.
Eklenti 176030 Çanakkale/Park. |
Alıntı:
Yine mesajınız için çok haklısınız diyeceğim. Ya Türkiye. Her halde siz bizleri bilmiyorsunuz. Herşeyden önce gözümüz doymaz. Yarınlar hiç önemli değildir. Ceza mı? O da ne. Kim takar cezayı. Cezalar göstermeliktir. Eğitim diyebilirsiniz? Konu belki farklı ama, kırmızı ışıkta, sollama yasağı olan yerlerde altındaki yüzbinlerce liralık arabalarla kuralları ihlal edenlerin birçoğu bence çok iyi eğitim görmüş kişilerdir. Trakyada Güme tabir edilen ve vahşi bir avlanma biçimi olan yerlerde kimlerin avlandığını bir görseniz şaşarsınız. |
kuşlar için suluk ve yemlik yapmak istiyodum, ii oldu
|
benim şuanda 3 grup serçe bir tanede karga ziyaretçim var:D
|
doğadaki her canlının dünyada varolmasının vardır elbet bir sebebi. onları dışlamak yerine onlarla beraber yaşamayı öğrendiğimiz zaman hayat dahada güzel olacak ve onlarla beraber kendimizinde doğanın bir parçası olduğumuzun farkına varabiliriz diye düşünüyorum. doğaya sahip çıkmak için doğanın varlıklarıyla barışık ve paylaştığımızda işte ozaman gerçek bir doğa dostu olduğumuzu söyleyebiliriz....
|
1 Eklenti(ler)
Ben de şöyle bir suluk yaptım : 5 lt.lik pet şişeye iki geniş pencere açtım.Ya da iki taşıyıcı bant bırakarak kestim de diyebilirim.
Taşıma sapından da ağacın uygun bir dalına astım. Ben kırık bir dala astım, ip ya da tel ile de bağlayabilirsiniz. Fotoğraf ekliyorum, daha iyi anlaşılır. |
Arkadaşlar daha önce buraya yazmıştım galiba...sokaktaki hayvanlar için bir kap su bırakmıştım fakat eve çıktıktan 10 dk. sonra camdan baktığımda kadının biri o kabı götürüyordu...ilginç insanlar var şu hayatta...şimdi beton bir yer yaptık ve oraya suyu dolduruyoruz...ordan içiyorlar...onuda söküp götürmezler heralde...bir de bir konu daha var...evet yazın su ihtiyaçları oluyor fakat kışın daha zor gibi...özellikle serçeler için...karlardan dolayı yiyecek birşey bulamadıklarını düşünüyorum ve camın kenarına bulgur koyuyorum ya da ekmek ufalıyorum her gün...kışında böyle yapalım bence...onlar için hayatta kalmak daha kolay olur :)
|
Ben kap koyduğumda mutlaka bağlıyorum,bir sürü de düğüm atıyorum.Eskiden kaplar atılıyordu.Artık herkes benimsedi,bir şey yapmıyorlar.Ya beni deli olarak görüyorlar ya da kabı atarlarsa hemen yenisini koyacağımı öğrendikleri için müdahale etmekten vazgeçtiklerini düşünüyorum.
|
İyi yapıyorsunuz Tika... Bence, görsel, yazılı basın sayesinde daha bir duyarlı olmaya başladı insanlarımız... (İnşallah doğru düşünüyorumdur.)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025